No to wychodzi na to, że każdy ch...j na swój strój.
k_zurawski [Usunięty]
Wysłany: 06-11-2012, 09:41
Samo życie
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 06-11-2012, 10:00
Voltek napisał/a:
No to wychodzi na to, że każdy ch...j na swój strój.
Nie wiem jak w IANTD, ale w TDI kurs jest po to by nauczyć i jeżeli kursant już umie, nie ma możliwości by nie zaliczyć. I te wymogi zaliczeniowe są jasno i z góry określone, więc kiedy kursant ćwiczenie wykona, tym samym wie, że zaliczył. I tak jest punkt po punkcie.
Natomiast ocena "podejścia do nurkowania" jest mało realna do bezstronnego wykonania, bo każdy instruktor jest "skażony" własnymi doświadczeniami, filozofią i podejściem. Również podejście kursanta jest zmienne, nawet w ciągu jednego kursu. Kurs nurkowy nie jest od wychowywania. Ma dać wiedzę i umiejętności. A co kursant z nimi zrobi, to już wyłącznie Jego sprawa.
Ps. Nie mam na celu udowadniać, czy jakaś federacja jest lepsza. Są pewne różnice w podejściu, więc daję informację jakie. Bez wartościowania. Jak widzę, nie wszystkim podoba się duża dowolność instruktora w ocenie. Warto wiedzieć, ze jest w czym wybierać.
k_zurawski [Usunięty]
Wysłany: 06-11-2012, 10:12
Warto wiedzieć w czym wybierać, ale jak widać w poprzednich postach nie wolno o to pytać
Ostatnio zmieniony przez k_zurawski 06-11-2012, 10:12, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 48 Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1731 Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-11-2012, 10:15 Re: IANTD droga do nurkowania na wrakach
k_zurawski napisał/a:
Nie chcę odpowiedzi od osób którym coś się wydaje, dlatego pytanie kieruję przede wszystkim do instruktorów IANTD. Powiedzmy, że mam w PADI AOWD plus specjalizacje Deep, EANx i Wreck, które kursy IANTD i w jakiej kolejności muszę zrobić by móc przeprowadzać głębokie penetracje wraków podczas nurkowań dekompresyjnych?
Ja mam jedną uwagę do tej listy uprawnień i na kanwie tego poprzedniego "przekonania instruktora" - z całym szacunkiem do programów szkoleniowych PADI, zwykle nie do końca one przystają w praktyce do takich samych szkoleń IANTD, choćby ze względu na różne zawartości programów, różne sposoby wykonywania niektórych czynności, brak innych, nie wspominając o różnicach wymagań hm.. jakościowych wystarczających do zaliczenia na poszczególne poziomy kursów co jest w praktyce bardzo zmienne.
Żeby to potwierdzić i stwierdzić jaka jest dobra droga do ustalonego przez Ciebie celu proponowałym umówić się z wybranym instruktorem IANTD na nurkowanie "warsztatowe" i ustalenie co warto poprawić, co jest wystarczające a czego w ogóle brak i ustalić odpowiednią listę zajęć jaka prowadzi do Twojego celu. To może być wręcz jeden rozbudowany kurs combo obejmujący różne elementy (taki program rozwoju na pół roku-rok), lub można to podzielić na odpowiednie części.
~S
k_zurawski [Usunięty]
Wysłany: 06-11-2012, 10:21
Pytałem o standardowe kursy, bo mogę rozłożyć je w czasie i finansowo jakoś ogarnąć. Combo na Bałtyku nie wchodzi w grę ze względów czasowych, ale było by najlepszym rozwiązaniem.
[ Dodano: 06-11-2012, 10:22 ]
Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Pozdrawiam.
Combo na Bałtyku nie wchodzi w grę ze względów czasowych, ale było by najlepszym rozwiązaniem.
z całym szacunkiem, ale nie wydaje mi się by to było, jak piszesz, "najlepsze rozwiązanie"
chcesz robić trudne rzeczy na dużej głębokości?
spróbuj to jednak zrobić etapami - najpierw dojdź do tego żebyś potrafił w sposób bezpieczny się znaleźć na tej głębokości i z niej wrócić...
naucz się to robić w różnych, zmiennych warunkach, bo takimi chcarakteryzują się nurkowania na wrakach w morzu.
później dopiero spróbuj przestrzeni zamkniętych, a jeszcze później przestrzeni zamkniętych na tych głębokościach...
do tego trzeba czasu... i to nie tylko na opanowanie umiejętności manualnych czy oswojenie psychiki - to jest sprawa osobnicza i być może i jedno i drugie masz na odpowiednim poziomie, albo łapiesz bardzo szybko
zanim weźmiesz się za pchanie w ciasne miejsca, na większych głębokościach, z dłuższym czasem denym (a tak zrozumiałem Twoje pytanie) to warto przejść kilka mniej lub bardziej poważnych awarii czy innych "fuck' up-ów" i przespać się z myślami rodzącymi się po ich analizie...
żaden kurs nie da Ci tego doświadczenia bo trwa po prostu za krótko - do tego trzeba trochę czasu i nurkowań w zmiennych warunkach
jak będziesz miał to doświadczenie to będziesz mógł spokojnie przeanalizować czy... warto...
sorki za "mentorski" ton wypowiedzi, ale piszę czysto subiektywnie, na podstawie własnych odczuć - nie chciałem żeby zabrzmiało zbyt poważnie :ping:
koledzy wyżej opisali Ci jakie masz możliwości i decyzję podemiesz sam - życzę super nurków :beer3:
pozdrawiam
k
Ostatnio zmieniony przez klon 06-11-2012, 12:23, w całości zmieniany 1 raz
No helioksem śpiewając to raczej nie będziesz brzmiał jak szpanerski penetrator Jak trafisz tam na jakiegoś zatwardziałego CMASowca co pięć dych robi wyłącznie na powietrzu, to chwila śpiewania i od razu będzie oczywiste, kto tam ma jaja.
jacekplacek napisał/a:
I nurkowania podlodowe... już się nie umiem doczekać I tych podlodowch naszych promocji
Masz już jakieś hasła reklamowe? Typu "wpuścimy cię w dziurę" albo "zrobimy ci podloda"?
Ostatnio zmieniony przez Yavox 06-11-2012, 12:51, w całości zmieniany 2 razy
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 06-11-2012, 14:09
Yavox napisał/a:
No to na ostrze włóczni polskiego nurkowania się nie nadajesz
Ufff
Yavox napisał/a:
asz już jakieś hasła reklamowe? Typu "wpuścimy cię w dziurę" albo "zrobimy ci podloda"?
20 osób, które wymyślą najlepsze hasła, dostanie w nagrodę dostęp do zdjęć relacjonujących przebieg kursu podlodowego na dzień przed innymi. Laureat będzie mógł przypatrywać się ćwiczeniom pod wodą z brzegu albo znad przerębla - w zależności od tego, jak dobre będzie jego hasło
Ostatnio zmieniony przez Yavox 06-11-2012, 20:42, w całości zmieniany 3 razy
20 osób, które wymyślą najlepsze hasła, dostanie w nagrodę dostęp do zdjęć relacjonujących przebieg kursu podlodowego na dzień przed innymi. Laureat będzie mógł przypatrywać się ćwiczeniom pod wodą z brzegu albo znad przerębla - w zależności od tego, jak dobre będzie jego hasło
Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 09-11-2012, 10:14
Jeszcze w kontekście twojego pytania a właściwie jego nieścisłości bo definicja "nurkownaia penetracyjne na wrakach z dekompresją" jest dość ogólna.
Zakładając że mówimy o kursach IANTD. W innych orgazizacja będzie podobnie, wyjątkiem w IANTD sa dwa zaawansowane kursy wrakowe - choć to raczej jakaś zaszłośc bo zakres tych krusów jest identyczny.
Niektóre organizacje w ogóle nie maja kursów na nurkowania penetracyjne (PADI, CMAS).
Warto też na potrzeby dyskusji załozyć dwie wersje penetracji analogicznie jak w jaskiniach: w strefie światła (wyjscie stale widoczne) i pełna penetracja.
Nurkowania dekompresyjne płytkie do 30-40m + penetracja warków (formalnie IANTD Adv. Wreck):
najczęściejnurkowania nitroksowe + jeden gaz dekompresyjny (czyli minimum IANTD Adv. Nitrox) lub triox czyli hiperoksyczny trimix (IANTD Recreational Trimix)
Srednie głębokości 30-60m + penetracja warków (Technical Wreck 51m):- powietrze + 2 gazy deco (IANTD Technical Diver 54m)
- triox lub normoksyczny trimix (IANTD Advanced Recreational Trimix 48m)
- normoksyczny trimix (IANTD Normoxic Trimix 60m)
Duże głębokości 60-100m:
- TMX (IANTD Trimix Diver)
W penetracje wraków poniżej 100m bawi sie pewnie kilka osób na świecie...
Jeśli chodzi o sama penetracje to należy pamiętać że penetracje poza zasieg światła odpowiadają psychicznie i mentalnie najwyżej kilku procentom nurków. Nie mówimy tu o fascynacji po przeczytaniu książki ale o realnych nurkowaniach. Czy się nadajesz przekonasz się podczas nurkowań - zostając w mroku gdzie przy wizurze 1cm bedziesz po omacku szukał wyjścia, gdy się zaklinujesz albo zaplątasz o coś etc.
Co do wyboru powietrze/nitrox - trimix/triox w zakresie 30-50m będzie zależało w dużej mierze od twoich indywidualnych możliwości i warunków nurkowania.
W chwili obecnej standardy (i rozsądek) preferują mieszanki helowe, polscy nurkowie (i portfel) powietrze/nitrox.
Warto też zrobić sobie symulację przykładowego nurkowania pod względem ilości gazu. Ile czasu będziemy mieli wewnątrz wraku na 60 metrach z twinem 2x12? Mając około 20 minut czasu dennego musimy dopłynąć do wejścia, ewentualnie zdeponować stage, przywiązać poręczówkę, uwzględnić czas na te czynności po wyjściu z wraku i przyjąć zasady planowania gazów w przestrzeniach zamkniętych. W najlepszym razie zostanie nam tylko kilka minut na właściwą penetrację.
Można sobie z tym ograniczeniem poradzić, ale warto mieć tego świadomość od początku.
k_zurawski [Usunięty]
Wysłany: 09-11-2012, 13:26
Nie mam jak to ładnie ktoś tu określił: "parcia na cyfrę". Myślę o nurkowaniach do powiedzmy 50-60 metrów. Większość wraków wg balticwrecks com nie przekracza tej głębokości. Będę w pełni zadowolony jak uda mi się to za jakieś 5 lat...
Ostatnio zmieniony przez k_zurawski 09-11-2012, 13:30, w całości zmieniany 3 razy
Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 09-11-2012, 13:53
Przemo_C napisał/a:
W najlepszym razie zostanie nam tylko kilka minut na właściwą penetrację.
Można obok gazów deko zabrac jeszcze jednego stage'a z gazem dennym albo 2x20... Ale i tak to w najlepszym razie 10min penetrcji. No i za same gazy na takie jedno nurkowanieto tak z 600zł albo i więcej... Tego tez warto mieć świadomość od początku.
Przemo_C napisał/a:
Można sobie z tym ograniczeniem poradzić,
No tak zapomniałem napisać że można też (IANTD):
- SCR Rebreather Diver 42m
- CCR Diver 48m
W innych organizacjach więcej kursów i właściwie te same głębokości co na obiegach otwartych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko