Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
IANTD droga do nurkowania na wrakach
Autor Wiadomość
Te_Pe 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-11-2012, 09:32   

k_zurawski napisał/a:
... Powiedzmy, że mam w PADI AOWD plus specjalizacje Deep, EANx i Wreck, które kursy IANTD

IANTD wymaga odpowiednich plastików

LUB wystarczające doświadczenie w nurkowaniu dla przekonania instruktora, że student ma możliwości i wiedzę do kontynuowania szkolenia na tym poziomie

wiem, że niektórzy Instruktorzy zamiast słowa LUB wymagają ORAZ

po prostu check-dive przed kursem wyjaśnia wszystko....

po za tym mają prawo niecertyfikowania, mimo zaliczenia wszystkich wymagań kursowych, ze względu np. na podejście do nurkowania....

wiem również, że są tacy instruktorzy, dla których po pierwsze kasa....

Idź na kurs do tych pierwszych - masz wyższe szanse na przeżycie

Tomasz
Ostatnio zmieniony przez Te_Pe 06-11-2012, 09:45, w całości zmieniany 1 raz  

Voltek 

Kraj:
Zimbabwe

Wysłany: 06-11-2012, 09:38   

No to wychodzi na to, że każdy ch...j na swój strój.

k_zurawski
[Usunięty]

Wysłany: 06-11-2012, 09:41   

Samo życie

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 06-11-2012, 10:00   

Voltek napisał/a:
No to wychodzi na to, że każdy ch...j na swój strój.

Nie wiem jak w IANTD, ale w TDI kurs jest po to by nauczyć i jeżeli kursant już umie, nie ma możliwości by nie zaliczyć. I te wymogi zaliczeniowe są jasno i z góry określone, więc kiedy kursant ćwiczenie wykona, tym samym wie, że zaliczył. I tak jest punkt po punkcie.
Natomiast ocena "podejścia do nurkowania" jest mało realna do bezstronnego wykonania, bo każdy instruktor jest "skażony" własnymi doświadczeniami, filozofią i podejściem. Również podejście kursanta jest zmienne, nawet w ciągu jednego kursu. Kurs nurkowy nie jest od wychowywania. Ma dać wiedzę i umiejętności. A co kursant z nimi zrobi, to już wyłącznie Jego sprawa.
Ps. Nie mam na celu udowadniać, czy jakaś federacja jest lepsza. Są pewne różnice w podejściu, więc daję informację jakie. Bez wartościowania. Jak widzę, nie wszystkim podoba się duża dowolność instruktora w ocenie. Warto wiedzieć, ze jest w czym wybierać.

k_zurawski
[Usunięty]

Wysłany: 06-11-2012, 10:12   

Warto wiedzieć w czym wybierać, ale jak widać w poprzednich postach nie wolno o to pytać ;)
Ostatnio zmieniony przez k_zurawski 06-11-2012, 10:12, w całości zmieniany 1 raz  

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 06-11-2012, 10:15   Re: IANTD droga do nurkowania na wrakach

k_zurawski napisał/a:
Nie chcę odpowiedzi od osób którym coś się wydaje, dlatego pytanie kieruję przede wszystkim do instruktorów IANTD. Powiedzmy, że mam w PADI AOWD plus specjalizacje Deep, EANx i Wreck, które kursy IANTD i w jakiej kolejności muszę zrobić by móc przeprowadzać głębokie penetracje wraków podczas nurkowań dekompresyjnych?

Ja mam jedną uwagę do tej listy uprawnień i na kanwie tego poprzedniego "przekonania instruktora" - z całym szacunkiem do programów szkoleniowych PADI, zwykle nie do końca one przystają w praktyce do takich samych szkoleń IANTD, choćby ze względu na różne zawartości programów, różne sposoby wykonywania niektórych czynności, brak innych, nie wspominając o różnicach wymagań hm.. jakościowych wystarczających do zaliczenia na poszczególne poziomy kursów co jest w praktyce bardzo zmienne.

Żeby to potwierdzić i stwierdzić jaka jest dobra droga do ustalonego przez Ciebie celu proponowałym umówić się z wybranym instruktorem IANTD na nurkowanie "warsztatowe" i ustalenie co warto poprawić, co jest wystarczające a czego w ogóle brak i ustalić odpowiednią listę zajęć jaka prowadzi do Twojego celu. To może być wręcz jeden rozbudowany kurs combo obejmujący różne elementy (taki program rozwoju na pół roku-rok), lub można to podzielić na odpowiednie części.

~S

k_zurawski
[Usunięty]

Wysłany: 06-11-2012, 10:21   

Pytałem o standardowe kursy, bo mogę rozłożyć je w czasie i finansowo jakoś ogarnąć. Combo na Bałtyku nie wchodzi w grę ze względów czasowych, ale było by najlepszym rozwiązaniem.

[ Dodano: 06-11-2012, 10:22 ]
Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Pozdrawiam.

Yavox 

Stopień: T1 (GUE nTmx)
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-11-2012, 10:49   

jacekplacek napisał/a:
Kurs nurkowy nie jest od wychowywania.

No to na ostrze włóczni polskiego nurkowania się nie nadajesz :)

klon 

Stopień: ntmx instructor
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-11-2012, 12:19   

cześć,
k_zurawski napisał/a:
Combo na Bałtyku nie wchodzi w grę ze względów czasowych, ale było by najlepszym rozwiązaniem.

z całym szacunkiem, ale nie wydaje mi się by to było, jak piszesz, "najlepsze rozwiązanie"

chcesz robić trudne rzeczy na dużej głębokości?
spróbuj to jednak zrobić etapami - najpierw dojdź do tego żebyś potrafił w sposób bezpieczny się znaleźć na tej głębokości i z niej wrócić...

naucz się to robić w różnych, zmiennych warunkach, bo takimi chcarakteryzują się nurkowania na wrakach w morzu.

później dopiero spróbuj przestrzeni zamkniętych, a jeszcze później przestrzeni zamkniętych na tych głębokościach...

do tego trzeba czasu... i to nie tylko na opanowanie umiejętności manualnych czy oswojenie psychiki - to jest sprawa osobnicza i być może i jedno i drugie masz na odpowiednim poziomie, albo łapiesz bardzo szybko

zanim weźmiesz się za pchanie w ciasne miejsca, na większych głębokościach, z dłuższym czasem denym (a tak zrozumiałem Twoje pytanie) to warto przejść kilka mniej lub bardziej poważnych awarii czy innych "fuck' up-ów" i przespać się z myślami rodzącymi się po ich analizie...

żaden kurs nie da Ci tego doświadczenia bo trwa po prostu za krótko - do tego trzeba trochę czasu i nurkowań w zmiennych warunkach

jak będziesz miał to doświadczenie to będziesz mógł spokojnie przeanalizować czy... warto...

sorki za "mentorski" ton wypowiedzi, ale piszę czysto subiektywnie, na podstawie własnych odczuć - nie chciałem żeby zabrzmiało zbyt poważnie :ping:

koledzy wyżej opisali Ci jakie masz możliwości i decyzję podemiesz sam - życzę super nurków :beer3:

pozdrawiam
k
Ostatnio zmieniony przez klon 06-11-2012, 12:23, w całości zmieniany 1 raz  

Yavox 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-11-2012, 12:48   

k_zurawski napisał/a:
Piękniejszy śpiew na helioksie ;)

No helioksem śpiewając to raczej nie będziesz brzmiał jak szpanerski penetrator :) Jak trafisz tam na jakiegoś zatwardziałego CMASowca co pięć dych robi wyłącznie na powietrzu, to chwila śpiewania i od razu będzie oczywiste, kto tam ma jaja.

jacekplacek napisał/a:
I nurkowania podlodowe... już się nie umiem doczekać :) I tych podlodowch naszych promocji :)

Masz już jakieś hasła reklamowe? Typu "wpuścimy cię w dziurę" albo "zrobimy ci podloda"?
Ostatnio zmieniony przez Yavox 06-11-2012, 12:51, w całości zmieniany 2 razy  

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 06-11-2012, 14:09   

Yavox napisał/a:
No to na ostrze włóczni polskiego nurkowania się nie nadajesz :)

Ufff :)

Yavox napisał/a:
asz już jakieś hasła reklamowe? Typu "wpuścimy cię w dziurę" albo "zrobimy ci podloda"?

Nie, ale może wyjść ciekawy konkurs :D

canimo 

Kraj:
Madagascar

Wysłany: 06-11-2012, 20:24   

A co z nagrodami?

Yavox 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-11-2012, 20:40   

20 osób, które wymyślą najlepsze hasła, dostanie w nagrodę dostęp do zdjęć relacjonujących przebieg kursu podlodowego na dzień przed innymi. Laureat będzie mógł przypatrywać się ćwiczeniom pod wodą z brzegu albo znad przerębla - w zależności od tego, jak dobre będzie jego hasło :)
Ostatnio zmieniony przez Yavox 06-11-2012, 20:42, w całości zmieniany 3 razy  

ple 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-11-2012, 20:53   

"Do każdego nurkowania zaLodzenie na życzenie" ;-)

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 06-11-2012, 21:08   

canimo napisał/a:
A co z nagrodami?

Przyjmę każdą :)

Yavox napisał/a:
20 osób, które wymyślą najlepsze hasła, dostanie w nagrodę dostęp do zdjęć relacjonujących przebieg kursu podlodowego na dzień przed innymi. Laureat będzie mógł przypatrywać się ćwiczeniom pod wodą z brzegu albo znad przerębla - w zależności od tego, jak dobre będzie jego hasło :)

Ty chyba pracujesz w reklamie :D

Pawel_B 

Stopień: Instruktor MSDT
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-11-2012, 00:45   

k_zurawski napisał/a:
Powiedzmy, że mam w PADI AOWD plus specjalizacje Deep, EANx i Wreck

Zrób te kursy, jednocześnie między nimi intensywnie nurkując. Zobaczysz, czy dajesz radę, a potem:

- Adv.Nitrox + deco proc. (o tmx jeszcze nie wspominam)

I wtedy, mam nadzieję będziesz sam znał odpowiedzi na takie pytania:

k_zurawski napisał/a:
które kursy IANTD i w jakiej kolejności muszę zrobić by móc przeprowadzać głębokie penetracje wraków podczas nurkowań dekompresyjnych?

Pozdrawiam, Paweł
Ostatnio zmieniony przez Pawel_B 09-11-2012, 00:49, w całości zmieniany 1 raz  

mi_g 

Stopień: P2,Cave,nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-11-2012, 10:14   

Jeszcze w kontekście twojego pytania a właściwie jego nieścisłości bo definicja "nurkownaia penetracyjne na wrakach z dekompresją" jest dość ogólna.
Zakładając że mówimy o kursach IANTD. W innych orgazizacja będzie podobnie, wyjątkiem w IANTD sa dwa zaawansowane kursy wrakowe - choć to raczej jakaś zaszłośc bo zakres tych krusów jest identyczny.
Niektóre organizacje w ogóle nie maja kursów na nurkowania penetracyjne (PADI, CMAS).
Warto też na potrzeby dyskusji załozyć dwie wersje penetracji analogicznie jak w jaskiniach: w strefie światła (wyjscie stale widoczne) i pełna penetracja.
Nurkowania dekompresyjne płytkie do 30-40m + penetracja warków (formalnie IANTD Adv. Wreck):
najczęściejnurkowania nitroksowe + jeden gaz dekompresyjny (czyli minimum IANTD Adv. Nitrox) lub triox czyli hiperoksyczny trimix (IANTD Recreational Trimix)
Srednie głębokości 30-60m + penetracja warków (Technical Wreck 51m):- powietrze + 2 gazy deco (IANTD Technical Diver 54m)
- triox lub normoksyczny trimix (IANTD Advanced Recreational Trimix 48m)
- normoksyczny trimix (IANTD Normoxic Trimix 60m)
Duże głębokości 60-100m:
- TMX (IANTD Trimix Diver)

W penetracje wraków poniżej 100m bawi sie pewnie kilka osób na świecie...

Jeśli chodzi o sama penetracje to należy pamiętać że penetracje poza zasieg światła odpowiadają psychicznie i mentalnie najwyżej kilku procentom nurków. Nie mówimy tu o fascynacji po przeczytaniu książki ale o realnych nurkowaniach. Czy się nadajesz przekonasz się podczas nurkowań - zostając w mroku gdzie przy wizurze 1cm bedziesz po omacku szukał wyjścia, gdy się zaklinujesz albo zaplątasz o coś etc.
Co do wyboru powietrze/nitrox - trimix/triox w zakresie 30-50m będzie zależało w dużej mierze od twoich indywidualnych możliwości i warunków nurkowania.
W chwili obecnej standardy (i rozsądek) preferują mieszanki helowe, polscy nurkowie (i portfel) powietrze/nitrox.

Przemo_C 
Moderator Grupy

Kraj:
Jamaica

Wysłany: 09-11-2012, 11:01   

Warto też zrobić sobie symulację przykładowego nurkowania pod względem ilości gazu. Ile czasu będziemy mieli wewnątrz wraku na 60 metrach z twinem 2x12? Mając około 20 minut czasu dennego musimy dopłynąć do wejścia, ewentualnie zdeponować stage, przywiązać poręczówkę, uwzględnić czas na te czynności po wyjściu z wraku i przyjąć zasady planowania gazów w przestrzeniach zamkniętych. W najlepszym razie zostanie nam tylko kilka minut na właściwą penetrację.
Można sobie z tym ograniczeniem poradzić, ale warto mieć tego świadomość od początku.

k_zurawski
[Usunięty]

Wysłany: 09-11-2012, 13:26   

Nie mam jak to ładnie ktoś tu określił: "parcia na cyfrę". Myślę o nurkowaniach do powiedzmy 50-60 metrów. Większość wraków wg balticwrecks com nie przekracza tej głębokości. Będę w pełni zadowolony jak uda mi się to za jakieś 5 lat...
Ostatnio zmieniony przez k_zurawski 09-11-2012, 13:30, w całości zmieniany 3 razy  

mi_g 

Stopień: P2,Cave,nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-11-2012, 13:53   

Przemo_C napisał/a:
W najlepszym razie zostanie nam tylko kilka minut na właściwą penetrację.

Można obok gazów deko zabrac jeszcze jednego stage'a z gazem dennym albo 2x20... Ale i tak to w najlepszym razie 10min penetrcji. No i za same gazy na takie jedno nurkowanieto tak z 600zł albo i więcej... Tego tez warto mieć świadomość od początku.
Przemo_C napisał/a:
Można sobie z tym ograniczeniem poradzić,

No tak zapomniałem napisać że można też (IANTD):
- SCR Rebreather Diver 42m
- CCR Diver 48m
W innych organizacjach więcej kursów i właściwie te same głębokości co na obiegach otwartych.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu