Wysłany: 09-11-2012, 14:09
k_zurawski napisał/a:
Będę w pełni zadowolony jak uda mi się to za jakieś 5 lat...
Nadal się zastanawiam, dlaczego więc w chwili obecnej nie zajmiesz się bieżącym szkoleniem. Nurkowałeś już na wrakach, z łodzi przy fali i prądach, czy chociaż głębiej niż 30 m?
Wysłany: 09-11-2012, 14:13
A na jakim jesteś teraz etapie? Ile masz nurkowań i w ramach których "plastików"?
Z tego co pisałeś, jesteś na początku drogi (popraw mnie jeśli się mylę).
Zanim dojdziesz do penetracji wraków z dekompresją jest jeszcze masa roboty. Dobrze by było się przekonać czy to Cię naprawdę kręci. Zacznij od AOWD, potem polecam podstawowy kurs wrakowy, np. taki jak opisywałem tutaj: http://forum-nuras.com/vi...t=30047&start=0 - w ramach organizacji Naui. Standardy tej organizacji dopuszczają penetrację pierwszego pomieszczenia wraku (musisz cały czas mieć dostęp do wyjścia). Potem deep, gdzie załapiesz podstawy planowanie nurkować głębokich i podstawy dekompresji - chwilę temu kończyłem taki kurs w Egipcie i emocji nie brakowało. Ja miałem łącznie 6 nurkowań i bardzo dużą dawkę ćwiczeń, włącznie z ratownictwem na 40 m.
W ramach takich uprawnień jest naprawdę sporo wraków do ogarnięcia, nie tylko w Polsce, ale i za granicą. Swego czasu myślałem podobnie jak Ty ("zwiedzanie wraku tylko z wierzchu jest dla cieniasów"), gdy sam spróbowałem, nabrałem respektu do morza, prądów, sieci, słabej wizury, możliwości zaplątania, zgubienia się itp.
Pozdrawiam, Paweł
Ostatnio zmieniony przez Pawel_B 09-11-2012, 14:46, w całości zmieniany 2 razy
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 09-11-2012, 14:37
Pawel_B napisał/a:
Nadal się zastanawiam, dlaczego więc w chwili obecnej nie zajmiesz się bieżącym szkoleniem.
Przecież właśnie określił w którą stronę chce iść z jaką organizacja i pyta o kolejność szkoleń - by np. zorganizować sobie plan wydatków.
Pawel_B napisał/a:
A na jakim jesteś teraz etapie? Ile masz nurkowań i w ramach których "plastików"?
Ciekaw jestem, co TOBIE ta wiedza wniesie? Zmieni treść pytania kolegi?
k_zurawski [Usunięty]
Wysłany: 09-11-2012, 14:48
Paweł_B wysłałem Ci PM zanim przeczytałem zmieniony wątek.
Wysłany: 09-11-2012, 14:52
jacekplacek napisał/a:
Zmieni treść pytania kolegi?
Kto wie. Z tego co widzę, kolega szuka właściwej dla siebie ścieżki, nie wiedząc jeszcze co może go spotkać na wcześniejszych etapach. Fajnie jest mieć dalekosiężne plany, ale odrobina realizmu też nie zaszkodzi. Wielu było kozaków mówiących o wrakach, jaskiniach, nurach technicznych, a potem nie ukończyło kursu podstawowego bo "nurkowanie to jednak nie to".
Paweł B - wystarczy spojrzec ile jest ogłoszeń po ''sezonie'' nurkowym typu - sprzedam cały sprzęt
k_zurawski [Usunięty]
Wysłany: 09-11-2012, 15:01
Pawel_B napisał/a:
Swego czasu myślałem podobnie jak Ty ("zwiedzanie wraku tylko z wierzchu jest dla cieniasów
Kurcze, widzę, że wszyscy dobrze mnie tu znają
Prawdę mówiąc to wydaje mi się, że wnętrze oferuje więcej atrakcji niż oglądanie wraku z zewnątrz. Widziałem klika filmów z nurkowań w maszynowni (czy czymś co to przypominało). Świetna sprawa. Niestety, co ciekawsze są niedostępne dla nurków owd czy aowd (chociażby ze względu na głębokość). Znalazłem też artykuł w sieci, że większość wraków, które leżą płytko została rozkradziona. Po artykule emocje opadły.
[ Dodano: 09-11-2012, 15:04 ]
TYMOTEUSZ napisał/a:
Paweł B - wystarczy spojrzec ile jest ogłoszeń po ''sezonie'' nurkowym typu - sprzedam cały sprzęt
mojego sprzętu tam nie ma
Ostatnio zmieniony przez k_zurawski 09-11-2012, 15:02, w całości zmieniany 1 raz
Stare i ze sto razy wałkowane. Szczur poszedł po bandzie, obraził całe środowisko i cieszył się z tego jak dziecko. To stary ubek, chwalący się tym faktem - co akurat u Niego cenię.
Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 09-11-2012, 18:37
Cytat:
spróbuj sobie na początek bryze (...) oczywiscie zrób to w asyscie kogos z duzym doswiadczeniem - najlepiej na kursie
Po pewnym czasie można zobaczyć wnętrze Groźnego. Przy czym tam jak się zabełta to można ze środku nie wyjść... Tam właśnie widziałem wizurę 0 - komputer przyłożony do maski i nie można odczytać, latarka skierowana w twarz i światła nie widać. Ale na wejściu maszynownia ładna
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 09-11-2012, 20:22
mi_g napisał/a:
Po pewnym czasie można zobaczyć wnętrze Groźnego. Przy czym tam jak się zabełta to można ze środku nie wyjść...
Znam jednego, który 40 minut wyjścia nie znalazł... dopiero Paweł Go wyciągnął.
Chodziło mi o to , że miał dużego twina, kołowrotek też, tylko chyba wtedy nie zaporęczował, a widoczność spadła do zera. To sytuacja awaryjna była. Myślę, że wszystkie posty doświadczonych nurków do kolegi Żurawskiego odnoszą się do tego, że nie każdy da radę dojść do pewnego założonego wstępnie poziomu, bo po prostu nie da rady lub się nie nadaje. Oczywiście nie zakładam, że kolega nie da rady, tylko chyba jeszcze nie bardzo wie o czym pisze. Mam nadzieję, że droga szkoleniowo-doświadczeniowa została Ci pokazana, czekam na opisy jak pokonujesz kolejne stopnie doskonalenia. Nurkowania można nauczyć się tylko w wodzie, jednym przychodzi to szybciej innym później, ale to etap nie do pominięcia. Życzę sukcesów w zdobywaniu nowych umiejętności i doświadczeń.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 09-11-2012, 22:46
ziemia napisał/a:
Dobrze, że był dobrze wyposażony do tego nura i Paweł zdążył, no i sam dał radę psychicznie.
Jak tylko wyszli, pierwsze co zrobiłem, to przeliczyłem mu SAC - miał zuzycie na poziomie lekkiej drzemki... Gdyby wpadł w panikę, żaden twin by nie pomógł.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko