Czym sie podniecasz?Takie rudery za te cene na wypizdowie to w Polsze tez znajdziesz....
Cytat:
Dom w bardzo dobrym stanie technicznym, zadbany, okna nowe, dach dobry, ogrzewanie olejowe bardzo dobrze funkcjonujące, woda i ścieki miejskie, w części podpiwniczony. Działka ok. 470m2 służy jako przydomowy ogródek."
Cóż mi tu pisać, to są dane łatwe do sprawdzenia gdy będziesz zainteresowany
Widziałeś foto tamtej oferty?
Dla porównania.
Mieszkanie w bloku tzw nowe budownictwo, 60 m2 w miejscowości 100 tyś, to wydatek rzędu 120-180 tyś zł.... Tu masz 8 x większą powierzchnię, jakiś ogródek....
Ale rozumiem że dla Ciebie to bez znaczenia. Połowa domu wolno stojącego - 100 m2, w PL to wydatek rzędu 200 tyś zł.
Gartz to miejscowość podobna do Łagowa wielkością i ilością mieszkańców. Faktycznie zadupie.
Tylko że tu w Łagowie połowę mniejsze domy sprzedaje się za 300 tyś zł.
Wiesz jak wyglądają rudery?
Przeczytaj choćby niżej leżącą ofertę i porównaj do podobnych w PL.
Co chcesz udowodnić pisząc to co piszesz?
Wysłany: 28-11-2012, 15:40
Włodek K napisał/a:
Wiesz jak wyglądają rudery?
Przeczytaj choćby niżej leżącą ofertę i porównaj do podobnych w PL.
Co chcesz udowodnić pisząc to co piszesz?
Dla mnie to co jest na tych fotach, to co przedstawia "bardzo dobry stan techniczny"' to budynek do calkowitego remontu na wypizdzianej niemieckiej wiosce gdzie slonce popychaja tyczka.
To ze dla jakiegos polsko - niemieckiego frajera ten stan to wypas to nie znaczy ze kazdy ma tak niskie poczucie estetyki....
Wiec nie pisz ze u niemiaszkow tak fajnie i tanio i kraina mlekiem i miodem.
A ze w kraju drogo? To do roboty a nie narzekac wiecznie ze malo, ze drogo , ze sie nie da, bo ONI u wladzy, bo przez NICH , itd.
Włodek K [Usunięty]
Wysłany: 28-11-2012, 16:29
Cytat:
Wiec nie pisz ze u niemiaszkow tak fajnie i tanio i kraina mlekiem i miodem.
Mniejszy troch budynek o podobnej kondycji w Łagowie jest wystawiony za 1,5 mln. zł.
A może jakiś konkret czy tak sobie lubisz popierdasić tak jak Ci wygodnie i jak Ci się wydaje?
Wysłany: 28-11-2012, 16:59
Włodek K napisał/a:
A może jakiś konkret czy tak sobie lubisz popierdasić tak jak Ci wygodnie i jak Ci się wydaje?
Miłego dnia.
Wiesz, widze co jest wystawione i dla mnie to jest wszystko do remontu.Wiec sie cena nie podniecam.
Jezeli ty patrzac na te oferte widzisz super wypas i okazje, ok, nic mi do tego.
Tylko nie przekrecaj rzeczywistosci ze tam jest super a tu u nas be.Z tej samej strony, dom za 90 tysi euro:
http://www.domwniemczech....ferty&s=7&p=175
napisalem dom, hmmm, no to pojechalem bo to cos ma 66m2....No okazja jak cholera...
Tylko ze ja mam sam garaz wolnostojacy o powierzchni 60m2, a dom 180m2 kosztowal mnie 800tysi, samego ogrodu, nie dzialki, stricte ogrodu mam 600m2....wiec wybacz ale nie bede sie podniecal jakas padaka z niemieckiej wiochy.....
Wiek: 63 Dołączył: 13 Sie 2007 Posty: 2478 Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 28-11-2012, 17:58
filipesku napisał/a:
Ale co Was tu trzyma jak tu taka kiła i mogiła, a 50 km na zachód jest eden Sprzedajcie swoje małe M3, kupcie za to wille za granicą
Nic z tego nie rozumie
Ja też nie , człowiek jako istota rozumna ma prawo poprawiać sobie warunki życia . Granica otwarta , możliwości pracy są , tanie "domy" czekają , stawki roboczogodziny wyższe ,
zostając w Polsce i ciągle narzekając, że jest tak żle, to już przejaw masochizmu .
Pozdrawiam Piotr
Włodek K [Usunięty]
Wysłany: 28-11-2012, 17:59
KonradK. napisał/a:
Tylko nie przekrecaj rzeczywistosci ze tam jest super a tu u nas be.Z tej samej strony, dom za 90 tysi euro:
I to jest 360 tyś Czyli tyle ile mieszkanie 70 m2 w Poznaniu bez bez mała tysiąca m 2 ogrodu z garażem i zabudowaniami gospodarczymi. Podobnej wielkości nowe domki w PL oscylują od 380 tyś przez 500 nawet. Zatem ten domek to nie jest jakaś zabójcza cena mimo wszystko.
KonradK. napisał/a:
Jezeli ty patrzac na te oferte widzisz super wypas i okazje,
Po pierwsze jeśli piszesz do mnie to bardzo proszę "ty" pisać z dużej litery bo to jakoś lepiej wgląda.
Po drugie po raz drugi wkładasz mi w "usta" to czego nie napisałem czyli nigdzie nie napisałem, że uważam iż to super wypas i okazja. Nie nie uważam tak, ale też nie są to ruiny jak raczysz sugerować. Budynki jakich wiele w PL czyli nie doinwestowane. Zapewne takie kompleksy nowo wybudowany mają wielokrotną wartość. Tyle że sądzę iż Tam będą tańsze niż Tu.
Po trzecie nie podniecam się takimi pierdołami tylko pokazałem przykłady łatwe do znalezienia, pokazujące wiele różnic po obu stronach odry niestety na minus dla naszego życia tu i teraz.
Niestety nie obaliłeś żadnej z nich.
Cytat:
Ale co Was tu trzyma jak tu taka kiła i mogiła, a 50 km na zachód jest eden Sprzedajcie swoje małe M3, kupcie za to wille za granicą
Nic z tego nie rozumie
Nie rozumiesz bo masz taki wiek jaki masz. Faktycznie nic Cię tu nie trzyma yak jak dziesiątki tysięcy młodych znakomicie wykształconych ludzi. Biedny będzie ten wycyckany kraik nad Wisłą za lat kilkanaście.
Np takie powody uważam ze są ważne.
1. tu jestem u siebie mimo wszystko, tam czasem boleśnie się odczuwa obcość Jeden z moich kolegów woli tu zarabiać najniższą niż tam wielokrotność. Obrzydło mu być nie u siebie i czuć to.
2. Wiek na przesadzanie korzeni dość szybko mija o czym pewnie się przekonasz sam zwłaszcza jak uwikłasz się tutaj w powszednie codzienności i przyzwyczajenia.
3. mogą się zmienić zapatrywania na to co jest niezbędne do dobrego życia. Pewnie też o tym się przekonasz sam za kilkanaście lat.
O dziwo na pograniczu daje się zauważać ciekawą tendencję.
Sporo osób, zwłaszcza mieszkających blisko granicy przeprowadza się za Odrę (są mieszkania) i tam poprostu taniej mieszka, więcej zarabia, ma blisko do rodziny po drugiej stronie granicy. Taki swoisty "marsz na zachód" Jedni się asymilują a innym jest gorzej.
A prawo jazdy przyjeżdżają robić do PL, samochody ubezpieczają w Polsce bo 3x taniej i nie trzeba płacić podatku drogowego w okolicach 400E. Jeżeli przyjdzie im pójść do dentysty to też zaraz są u siebie.
Włodek K [Usunięty]
Wysłany: 28-11-2012, 18:35
filipesku napisał/a:
A prawo jazdy przyjeżdżają robić do PL, samochody ubezpieczają w Polsce bo 3x taniej i nie trzeba płacić podatku drogowego w okolicach 400E. Jeżeli przyjdzie im pójść do dentysty to też zaraz są u siebie.
Tak samo jak wiele innych usług jest tańszych po tej stronie granicy np szewc, mechanik itd. O tym też pisał Nurosław. Bo jeśli traktować "bycie pracownikiem" jako usługę to ta jest tania jak barszcz (w porównaniu do tej po drugiej stronie granicy) Co wykazałem na przykładach paliwa, płac tych nakazanych przepisami itd. Jak to wygląda z ubezpieczeniami? Zapewne tak ze każde ubezpieczenie skrojone jest tak aby owieczki dały się kroić. Czyli jak owieczka ma 10 zł to złotóweczkę da. Jak ma 40 zł top 3 złotóweczki będzie mogła dać. I tu masz różnicę powodującą ubezpieczanie samochodów tu a nie tam gdy ktoś ma taką możliwość. Bo to też są usługi tym razem finansowe. Poprostu zaoszczędzą także z 4 x większych zarobków które mają. Będą mieli więcej.
Niie wiem czy wiesz ale przygrniczne Słubice są miejscem gdzie Niemcy czasem co dzień robią zakupy? Za to nasi jeżdżą za granicę do marketów kupować łachy, narzędzia tańsze tam niż tu. Taka transgraniczna współpraca.
Wysłany: 28-11-2012, 19:04
Włodek K napisał/a:
I to jest 360 tyś Czyli tyle ile mieszkanie 70 m2 w Poznaniu bez bez mała tysiąca m 2 ogrodu z garażem i zabudowaniami gospodarczymi.
Czemu porownujesz domek z niemieckiej wiochy, lezacej na wschodnich rubiezach, z ktorych kazdy normalny niemiec ucieka jak najdalej bo nie ma pracy i perspektyw z mieszkaniem w Poznaniu, jednym z wiekszych i rozwijajacych sie miast w Polsze?
W takim razie zeby byc konsekwentnym podaj ceny takich samych mieszkan w duzych niemieckich aglomeracjach.
Wysłany: 28-11-2012, 19:22
Włodek K napisał/a:
tu masz różnicę powodującą ubezpieczanie samochodów tu a nie tam gdy ktoś ma taką możliwość. Bo to też są usługi tym razem finansowe. Poprostu zaoszczędzą także z 4 x większych zarobków które mają. Będą mieli więcej.
Ale tak właściwie to o co Tobie chodzi ??
Chcesz mieć więcej , w Polsce , za granicą , uważasz że zarabiasz za mało , że zle jest w Polsce , że można by więcej , lepiej , taniej ??? Piszesz , że kelner ma tak dobrze , chciałbyś zostać kelnerem ??? Nie mogę doszukac się myśli przewodniej w tym chaosie wypowiedzi .
Pozdrawiam Piotr
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 28-11-2012, 19:29
piotrkw napisał/a:
Nie mogę doszukac się myśli przewodniej w tym chaosie wypowiedzi .
Ja w wypowiedziach Włodka nie widzę najmniejszego chaosu. Ich przekaz jest prosty, jasny i oczywisty: mając te same zasoby, jeden umie gospodarzyć a drugi jest trwoniącą majątek pizdą. A obaj gospodarze są z wyboru i obaj mają zagorzałych zwolenników... tyle, że ci drudzy liczą na tą tępą ale liczniejszą grupę wyborców.
Wysłany: 28-11-2012, 19:30
Włodek K napisał/a:
A poza tym?
No wlasnie Piotr trafnie to ujal, o co Ci w koncu chodzi?
Dajesz jakies nietrafione porownania domku z dykty do mieszkania w duzej aglomeracji i potem masz pretensje ze w Polsze zle....?Bo to mieszkanie nie z dykty czy jak?
Odpal allegro, w Polsce na wioskach jest pelno naprawde bardzo ladnych domow w cenie OKOLO 300 tysi.Chcesz to sie tam wyprowadz.Jaki problem?Nie chcesz, kup mieszkanie w Poznaniu.Jeszcze zle?-no to mieszkanie w Berlinie, moze bedzie taniej a kasa tam lezy na ulicy.....
[ Dodano: 28-11-2012, 19:34 ]
jacekplacek napisał/a:
Ja w wypowiedziach Włodka nie widzę najmniejszego chaosu. Ich przekaz jest prosty, jasny i oczywisty: mając te same zasoby, jeden umie gospodarzyć a drugi jest trwoniącą majątek pizdą. A obaj gospodarze są z wyboru i obaj mają zagorzałych zwolenników... tyle, że ci drudzy liczą na tą tępą ale liczniejszą grupę wyborców.
Jacekplacek, komuna sie dawno skonczyla.Kazdy jest kowalem swojego losu.Mozesz robic za 1500 zeta, a mozesz za 15000.Wybor nalezy do Ciebie.
Wysłany: 28-11-2012, 20:09
slawek290 napisał/a:
Może nasz uświadomisz w jaki sposób powiedzmy 25 % naszego społeczeństwa ma zarobić 4000 zł netto miesięcznie
Kazdy ma to na co sie sam godzi, pamietaj o tym....Poza tym czy kazdy ma/musi zarabiac 4000 miesiecznie? I co robi w tym kierunku?
Jesli chcesz moge Ci przeslac oferty pracy za 800 zeta dziennie, za 1600 zeta dziennie, za 40 tysi miesiecznie, wraz z adresem i telefonem firmy do ktorej wyslac aplikacje.I tak z nich nie skorzystasz bo nie masz odpowiedniego wyksztalcenia, wiedzy i doswiadczenia, ktorego wymagaja. Rozumiesz teraz o co chodzi z byciem kowalem swojego losu?
Włodek K [Usunięty]
Wysłany: 28-11-2012, 20:12
piotrkw napisał/a:
Ale tak właściwie to o co Tobie chodzi ??
Chcesz mieć więcej , w Polsce , za granicą , uważasz że zarabiasz za mało
Piotr matko czy Ty gdzieś przeczytałeś że ja chcę więcej że zarabiam za mało i dlatego piszę co piszę?
Ja tylko porównałem tu i tam. Nic więcej.
Czy mam przypuszczać że drażni Ciebie prawda o tym kraju?
KonradK. napisał/a:
Dajesz jakies nietrafione porownania domku z dykty
Co Ty za bzdury opowiadasz. Czy znasz konstrukcje domku o którym TO Ty NAPISALEŚ?
Ja nie mam pojęcia czy on jest z dykty czy może murowany. Ty oczywiście masz i z góry zakładasz taki demagogiczny tok spraw.
Postaraj się następnym razem czytać ze zrozumieniem bo porównując mieszkanie w Poznaniu w wiekowej kamienicy podałem ze w domku w Niemczech masz jeszcze prawie 1000 m kw działki i dwa dodatkowe zabudowania.
Pamiętaj także że ocena ta nie może nie uwzględniać płac jakie są w danym kraju. W odniesieniu do domów obowiązują dokładnie takie same relacje jak w odniesieniu do możliwości nabywczych np paliwa.
Czy to jest aż tak trudne do zrozumienia?
Nawet jeśli dwa domy po obu stronach granicy kosztują podobnie w jednej walucie To dla tych co zarabiają więcej są łatwiejsze do nabycia. Czy chcemy tego czy nie po zachodniej stronie granicy płace są około 4 razy większe porównując poszczególne zawody.
Wykazałem to na paliwie. Czy tak trudno sobie to przenieść to mentalnie na budynki, samochody czy inne towary. Nazywa się to siłą nabywczą pieniądza i od zawsze w PL dolar, marka a teraz euro miał większą wartość niż złotówka.
Jeszcze gdybanie.
Gdyby złotówka wymieniała się z Euro 1:1 mieli byśmy podobne możliwości nabywcze. A przy okazji chleb miał by szanse podrożeć no i paliwo także dorównało by Niemieckiemu. Usługodawca miał by szanse na 28 Euro na godzinę. Mógł by kupować domy po drugiej stronie granicy. Teraz to Niemcy wykupują domy po tej stronie granicy Bo zarabiają więcej. Dla mnie to jest bardzo prosta zależność.
Durnowate twierdzenie że ja chcę zostać kelnerem bo on zarabia najniższa w Niemczech! ale i tak 4 x więcej niż w PL jest poprostu bez sensu i świadczy wyłącznie o tym że czytający nie potrafi zrozumieć tekstu pisanego lub nie chce go zrozumieć z jakich sobie tylko znanych powodów.
Wysłany: 28-11-2012, 20:17
Włodek K napisał/a:
Piotr matko czy Ty gdzieś przeczytałeś że ja chcę więcej że zarabiam za mało i dlatego piszę co piszę?
Właśnie nie przeczytałem , stad nie bardzo mogłem zrozumieć Twój tekst .
A prawda zawsze była taka, że gdzie indziej było lepiej ale były tez takie miejsca gdzie było dużo gorzej . Tak było jest i będzie .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko