Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Dla wszystkich miłośników...
Autor Wiadomość
piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-12-2012, 21:54   

piotrkw napisał/a:
A tak przy okazji , tu mnie rozbawiłeś , chciałbyś aby mieli program emerytalny ? Taki jak nasz ZUS?

A co wolisz? Niewydolny system emerytalny w stylu ZUS czy harówkę dopóki starczy sił za głodową pensję a potem martw się sam?

piotrkw napisał/a:
Poza tym że przedstawiają chińskich pracowników , trudno tam zauważyć to, o czym napisałeś.

Kwestia podejścia. Jeden zobaczy pracowników śpiących na ziemi bo nie stać ich nawet na miejsce w wieloosobowych pokojach, inny świetnie wynagradzanych pracowników akordowych, którym szkoda czasu na dojazdy do domu.

ptja napisał/a:
całe szczęście, że w PL to się nie zdarza

W takiej skali jak tam? Nie.

Haw napisał/a:
nie kupujac chinskich produktow przyczynimy sie do poprawy losu biednych chinczykow?

Rozumiem że żyjemy w kraju słynącym z zerowego bezrobocia, że musimy się martwić o los chińczyków? Myślisz że oni będą się martwić jak Cię z roboty wywalą? :)

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 14-12-2012, 22:05   

piotr_c napisał/a:
piotrkw napisał/a:
A tak przy okazji , tu mnie rozbawiłeś , chciałbyś aby mieli program emerytalny ? Taki jak nasz ZUS?

A co wolisz? Niewydolny system emerytalny w stylu ZUS czy harówkę dopóki starczy sił za głodową pensję a potem martw się sam?

ja wolę to drugie. Serio.
Nawet dziś, gdyby ktoś zwolnił mnie z obowiązku ZUS do końca życia gotów jestem podarować "systemowi" wszystko to, co już mi zabrał.

A pensję uzgodnię sam z tym, kto zechce moją pracę kupić.
Podobnie teraz uzgadniam cenę za moje umiejętności i skoro nie jest głodowa teraz (pomimo haraczu zabieranego przez państwo), to tym bardziej nie będzie głodowa bez "doli" ZUSu.

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-12-2012, 22:08   

ptja napisał/a:

Cały czas mówimy o chinach: zarabiając 600-700 pln miesięcznie dużo zdołasz odłożyć...

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 14-12-2012, 22:29   

piotr_c napisał/a:
ptja napisał/a:

Cały czas mówimy o chinach: zarabiając 600-700 pln miesięcznie dużo zdołasz odłożyć...

piszesz o minimalnej pensji (też mają ten socjalistyczny wynalazek).
Fachowcy zarabiają tyle, co w świecie, chyba, że Forbes i CNN kłamią: http://www.forbes.com/sit...n-par-with-u-s/
http://money.cnn.com/2012...class/index.htm

Chyba jednak lepiej mieć 600-700 przy chińskich kosztach życia niż 1500+ ryzyko bezrobocia przy europejskich...
Tu jest też ciekawe porównanie: http://www.mytravelcost.c...re-with-Poland/ - alkohol jest tańszy u nas :-)

piotrkw 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-12-2012, 22:38   

piotr_c napisał/a:

Rozumiem , że chciałbyś im podłożyć świnię , ale że aż tak ?? :) :)

Pozdrawiam Piotr

slawek290 

Stopień: Lista Wildszte
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-12-2012, 23:41   

piotr_c napisał/a:
inny świetnie wynagradzanych pracowników akordowych, którym szkoda czasu na dojazdy do domu.

Piotr - czasami to wolny wybór , czasami konieczność . Nie zdarzyło Ci się spać w pracy , jak byłeś zajęty pracą nad nowym projektem i robotę trzeba było wykonać na czas .

Oni teraz przeżywają taki okres prosperity jak u nas w latach 90 - siątych . Pracowało się na okrętkę bo była bardzo dobra kasa .

piotrkw napisał/a:
Rozumiem , że chciałbyś im podłożyć świnię , ale że aż tak ??

Nie on myśli krok do przodu - zwiększy im obciążenia fiskalne , oni zaczną chorować i brać kasę za free . Sytuacja się ustabilizuje i koszty pracy się zrównają .

Piotr myśl 2 lub 3 kroki do przodu - wiem że to dla Ciebie trudne , ale jak się postarasz to pewno będziesz mógł ;-)

Pozdrawiam Sławek

jaros4 

Stopień: Rugby-Oświęcim
Kraj:
Jamaica

Wysłany: 15-12-2012, 00:05   

slawek290 napisał/a:
jaros4 napisał/a:
ostatnio zamknieto polaczenie kolejowe krakow-skawina-oswiecim.bo sie nie oplacalo.
co za tepe strzaly!

Na ch... komu ten pociąg . Mnie on na nic nie potrzebny .

do tego by zrozumiec o co mi chodzi musialbys siegnac wzrokiem troche dalej niz za drugi brzeg wieprza...

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-12-2012, 09:36   

ptja napisał/a:

Piszę o realnej pensji przeciętnego chińczyka. Wysoko wykwalifikowani pracownicy to niewielka część społeczeństwa.

piotrkw 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-12-2012, 11:55   

slawek290 napisał/a:
Piotr myśl 2 lub 3 kroki do przodu - wiem że to dla Ciebie trudne

Nie ( bo to chyba do mnie ? ) ... jakoś nie miewam z tym kłopotów , w odróżnieniu od niektórych , którym sama czynność myślenia sprawia wiele problemów :)

piotr_c napisał/a:

Przełóż to na realne koszty utrzymania w Chinach . Nie u nas .
Wiekszość tego społeczeństwa kulturowo o wieków nie jest przyzwyczajona do życia w luksusie . ( poza ograniczoną grupą ) . Pewne minimum im wystarcza . Stąd tak to wszystko może funkcjonować . Przenoszenie pewnych wzorców gospodarczo-socjologicznych z krajów europejskich nie ma zupełnie zastosowania . I dla świata lepiej mieć miliardy Chińczyków zatrudnionych , nawet w manufakturze pudełek na zabawki , niż , głodnych , zdesperowanych i starających się przeżyć . Nigdy z takich sytuacji nic dobrego nie wynikało .

Pozdrawiam Piotr

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 15-12-2012, 20:15   

piotr_c napisał/a:
ptja napisał/a:

Piszę o realnej pensji przeciętnego chińczyka. Wysoko wykwalifikowani pracownicy to niewielka część społeczeństwa.

podałem źródło, że te 200-paręnaście-dziesiąt dolarów to minimum. Być może blisko mediany, nie wiem.
I oczywiście, że wysoko wykwalifikowanych jest mało, w PL też.

Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-12-2012, 16:33   

piotr_c napisał/a:

Haw napisał/a:
nie kupujac chinskich produktow przyczynimy sie do poprawy losu biednych chinczykow?

Rozumiem że żyjemy w kraju słynącym z zerowego bezrobocia, że musimy się martwić o los chińczyków? Myślisz że oni będą się martwić jak Cię z roboty wywalą?

chwila, to po co zalozyles ten watek? bo mi sie wydawalo zeby uswiadomic nam ciezki los chinczykow, teraz sie wykrecasz?

Grotto8 

Stopień: Inst SDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-12-2012, 11:06   

Panie i Panowie...
Człowiek jest niestety istotą inteligentną. Świadczy o tym fakt, jak świetnie idzie mu podnoszenie swoich aktywów kosztem wszystkiego dokoła.
I nie zmieni tego kraj w którym eksplodowała rewolucja finansowa. Nie zmiecie z powierzchni ziemi ani nie weźmie w niewolę ani Ameryk, ani Europy, ani Afryki, ani już na pewno Rosji :)
Nie zmienia to faktu, że się bogacą, żeby jakoś dobrnąć do reszty świata. Pojawiła się taka możliwość, to korzystają tak jak kiedyś robili to Amerykanie, Japończycy czy UE. Oni też pożyczali nam pieniądze i inwestowali w Polsce. Zrobiło to z nas niewolników, albo pojawiły się jakieś poważne zależności? Taka kolej rzeczy, że rozwój dotyczy wszystkiego, prędzej czy później. W przyrodzie nic nie ginie.
Jak będziemy pracowali u Chińczyków... no to będziemy. Od lat pracujemy u Niemców, Anglików, Amerykanów, to będziemy i u Chińczyków.
No i teraz trochę optymizmu:
Jesteśmy w Europie bardzo licznym narodem z dużym terytorium. W porównaniu do najbardziej rozwiniętych państw UE: dużo pracujemy, skutecznie pracujemy, mamy mniejszą "konsumpcję", tanią siłę roboczą, możliwości współpracy...
Nic tylko zastać Chinami Europy :)

[ Dodano: 17-12-2012, 11:06 ]
Panie i Panowie...
Człowiek jest niestety istotą inteligentną. Świadczy o tym fakt, jak świetnie idzie mu podnoszenie swoich aktywów kosztem wszystkiego dokoła.
I nie zmieni tego kraj w którym eksplodowała rewolucja finansowa. Nie zmiecie z powierzchni ziemi ani nie weźmie w niewolę ani Ameryk, ani Europy, ani Afryki, ani już na pewno Rosji :)
Nie zmienia to faktu, że się bogacą, żeby jakoś dobrnąć do reszty świata. Pojawiła się taka możliwość, to korzystają tak jak kiedyś robili to Amerykanie, Japończycy czy UE. Oni też pożyczali nam pieniądze i inwestowali w Polsce. Zrobiło to z nas niewolników, albo pojawiły się jakieś poważne zależności? Taka kolej rzeczy, że rozwój dotyczy wszystkiego, prędzej czy później. W przyrodzie nic nie ginie.
Jak będziemy pracowali u Chińczyków... no to będziemy. Od lat pracujemy u Niemców, Anglików, Amerykanów, to będziemy i u Chińczyków.
No i teraz trochę optymizmu:
Jesteśmy w Europie bardzo licznym narodem z dużym terytorium. W porównaniu do najbardziej rozwiniętych państw UE: dużo pracujemy, skutecznie pracujemy, mamy mniejszą "konsumpcję", tanią siłę roboczą, możliwości współpracy...

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 17-12-2012, 11:23   

Grotto8 napisał/a:

jestem za, ale paręset tysięcy biurokratów i urzędników (poprzez owoce ich "pracy") stoi na przeszkodzie...

Pawel_B 

Stopień: Instruktor MSDT
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-12-2012, 12:15   

piotr_c napisał/a:

Nie zapominajcie o sprawach kulturowych. W Chinach wygląda to tak, że rodziców na starość utrzymują dzieci. Tak było od wieków i jest nadal. I uwierzcie mi, że to działa lepiej niż ZUS.

Pozdrawiam, Paweł

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 17-12-2012, 12:19   

Pawel_B napisał/a:
W Chinach wygląda to tak, że rodziców na starość utrzymują dzieci. Tak było od wieków i jest nadal. I uwierzcie mi, że to działa lepiej niż ZUS.

To od wieków działało wszędzie, nie tylko w Chinach. System Bismarcka miał działać tylko dla rzeczywiście długowiecznych (a nielicznych) obywateli, ale potem ta zaraza się rozpowszechniła i teraz emerytura może być nawet (z założenia) dłuższa niż okres pracy (np. policyjna).
ZUS jest bankrutem i im szybciej zdamy sobie z tego sprawę, tym lepiej.

Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-12-2012, 20:44   

Grotto8 napisał/a:
tu masz racje. ci ktorzy potrafia cos zrobic, nie wazne czy polozyc kafle czy oprogramowac uklad scalony nie musza sie martwic - na nich zawsze bedzie zapotrzebowanie. gorzej ma kadra zarzadzajaca - ta zwykle jest wymieniana wraz ze zmiana inwestora :)

Grotto8 napisał/a:
Nic tylko zastać Chinami Europy
zdaje sie, ze juz nimi jestesmy i nie uwazam tego za wlasciwy kierunek rozwoju :( .

fwj 

Stopień: owd
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-12-2012, 20:51   

slawek290 napisał/a:
Sytuacja się ustabilizuje i koszty pracy się zrównają .
Pozdrawiam Sławek

To już nawet blisko jest klik

slawek290 

Stopień: Lista Wildszte
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-12-2012, 20:58   

ptja napisał/a:
jestem za, ale paręset tysięcy biurokratów i urzędników (poprzez owoce ich "pracy") stoi na przeszkodzie...

Za Pana Gierka było 45000 urzędników administracji państwowej , za pana tuska mamy ponad 10 razy tyle . Jednocześnie proporcjonalnie do ilości urzędników wzrasta zadłużenie państwa . Teraz też jest 10 - krotnie większe jak za Gierka .

jaros4 

Stopień: Rugby-Oświęcim
Kraj:
Jamaica

Wysłany: 28-12-2012, 18:43   

cytuje za Polskim Radiem,dzisiejsza wiadomosc:Chinski Parlament pracuje nad ustawa NAKAZUJACA dzieciom zainteresowanie,opieke etc. nad starzejacymi sie rodzicami...

to w kontekscie tej dyskusji o chinskim "zus"ie.

pozdrawiam w Nowym Roku. j.

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 28-12-2012, 19:01   

W polskim porządku prawnym jest tak od dawna (Kodeks rodzinny i opiekuńczy):

DZIAŁ III
Obowiązek alimentacyjny

Art. 128.
Obowiązek dostarczania środków utrzymania, a w miarę potrzeby także środków wychowania (obowiązek alimentacyjny) obciąża krewnych w linii prostej oraz rodzeństwo.

Art. 129.
§ 1. Obowiązek alimentacyjny obciąża zstępnych przed wstępnymi, a wstępnych przed rodzeństwem; jeżeli jest kilku zstępnych lub wstępnych – obciąża bliższych stopniem przed dalszymi.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu