jacekplacek, mi generalnie chodzilo o to, ze to jedno lub 2 nurkowania ekstra to nic w porownaniu z tym, co ogolnie sie dzieje, a wydaje mi się, że TS nie mozna oskarzyc o zanizanie standardow szkoleniowych - ale masz racje w standardach CMAS tego nie ma - tzn ciezko stwierdzic co jest bo od kilku lat nikt ich nie widzial, a o ile pamietam to juz rok czy 2 temu mialy sie pojawic na stronie KDP?! - wiec w sumie nie wiadomo na co KDP/CMAS aktualnie pozwala, a na co nie:)
Wysłany: 28-12-2012, 19:16
gringo napisał/a:
jacekplacek, mi generalnie chodzilo o to, ze to jedno lub 2 nurkowania ekstra to nic w porownaniu z tym, co ogolnie sie dzieje, a wydaje mi się, że TS nie mozna oskarzyc o zanizanie standardow szkoleniowych - ale masz racje w standardach CMAS tego nie ma - tzn ciezko stwierdzic co jest bo od kilku lat nikt ich nie widzial, a o ile pamietam to juz rok czy 2 temu mialy sie pojawic na stronie KDP?! - wiec w sumie nie wiadomo na co KDP/CMAS aktualnie pozwala, a na co nie:)
A co się ogólnie dzieje ?
Bo wg mnie nie mówimy tu o ogółach tylko szczegółach
Nie o to chodzi że TS zaniża jakieś tam standardy ale o to że je zmienia
O jednej zmianie już wiemy a'propos nurkowań w komorze a o drugim odstępstwie sam pisze w swojej filozofii nurkowania.
Mianowicie nie wymaga od kandydatów na P2 i P3 przepłynięcia tzw. "mili prawdy" po powierzchni w sprzęcie.
Oczywiście można się spierać nad sensownością tego ćwiczenia niemniej istnieje ono jak byk w programach szkoleniowych KDP.
Widać więc z tego że Tomek ma swoje standardy a KDP swoje.
Jeśli są dwa to i dobrze może być więcej tych odstępstw.
Jeśli zaś w bazie u Tomka szkoli się inaczej to w ilu jeszcze bazach instruktorzy KDP CMAS szkolą inaczej ? Po swojemu
To tylko źle świadczy o nieudolności obecnych struktur szkoleniowych KDP a szczególnie obecnego szefa d/s szkoleniowych, który w kwestii standaryzacji i kontroli poprawności prowadzonych szkoleń w około 250 szkółek cmasowskich na terenie kraju, niewiele od 3 lat swojej kadencji zrobił.
Ostatnio zmieniony przez jackdiver 28-12-2012, 19:18, w całości zmieniany 1 raz
jackdiver,
O ile sie nie myle pierwszy post jackaplacka byl raczej w tonie z ktorego mozna by wnisokowac o zanizaniu standrdow - "teoretyczne nurkowania 2 za jedno sprezanie"
a a propos zmienianiastandardowto one gdzies sa - mozna sie z nimi zapoznac, czy stanowia wielka tajemnice? - bo 1,5 roku temu chyba zmienily sie nieco zasady ceryfikowania w CMAS - doszly nowe plastiki - mialy sie zaraz pojawiac standardy, a do tej pory nic nie slyszalem zeby sie pojawilo (moze niedoslyszacy jestem) - w sumie nie wiem czy aktualnie ktorykolwiek z instruktorow CMAS odstepuje od standardow - bo chyba ich nie ma.
I przypmne ze juz dyskusja na temat CMASu miala miejsce wlasnie z tymi zmianami i chyba do dzis cisza.
zaczalem od OWD uzupelnilem wiedze do P1 i P2 zrobilem po przeczytaniu wlasnie ksiazek TS (Wypadki nurkowe) - ale wtedy o nurkowaniu wiedzialem niewiele i myslalem w kategoriach rekreacyjnych. Czemu dalej przygoda z CMAS sie skonczyla - bo mimo zapowiadanych reform niestety ciagle sa jedna noga w starej epoce, a TS niestety dwiema - ale nie uwazam, ze to powod aby go wyswiemac - o jego szkoleniach slyszalem dobre rzeczy zwlaszcza na poziomie P1 i slyszalem od kandydatow na P3 "Oby tylko na Strugala nie trafic" - bo zbyt wymagajacy!!!!
A KDP/CMAS - to juz inna historia - choc chyba w zarzadzie nie widza problemu, bo ciagle ludzie sie szkola na P1 i dalej czyli problemu nie ma.
A teraz powiem historyjke ktora mi sie kiedys na nurkowisku przydazyla:
Zgubilismy sie z partnerem pod woda - mielismy omowione co w takim wypadku robimy.
Po wyplynieniu na powierzchnie zauwazylem, ze partner jest oddalony o jakies 100-150 metrow - on nie zauwazyl tego, ze ja go zauwazylem i zaczal machac rekoma (wiadomo co to oznacza). Na nurkowisku bylo kilkudziesieciu nurkow sporo tez w wodzie - 3-4 lodzie, sporo szkolen. Zgadnijcie kto jako jedyny zauwazyl i zareagowal na ta zupelnie niegrozna sytuacje?!
Jeżeli tak, to zapewne Strugalski stojący jak zwykle z lornetką na brzegu na pomoście A jeżeli jeszcze bardziej retoryczne, to pewnie inny akwen i Was zlali - nikt nie zareagował
Ostatnio zmieniony przez Yavox 29-12-2012, 00:15, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 30-12-2012, 02:58
to trzeba film nakręcić ... on na łódce ... a nie jego bajoro itd holyłud pomoże . laptoka gryzę chwile mnie nie było ... nastepny w basenie balety ... wiem koniec roku
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko