Ja uważam że mam prawo bronić się przed policją i urzędnikami, to zresztą jest jeden z powodów powszechnego prawa posiadania broni w USA. Z tego co pamiętam to najbardziej konstruktywna odpowiedź dla rządu na propozycję rozbrojenia obywateli padła " OK zgoda ale najpierw broń musi oddać policja i wojsko"
Ja też mogę zdemontować jammer ale najpierw policja złoży do depozytu radary i zdemontuje fotoradary. Nie uważam abym miał mniejsze prawa niż oni.
Bul-kot [Usunięty]
Wysłany: 22-01-2013, 12:05
Prawo jest prawem.
Chcesz to zmienić? Zmień zapis konstytucyjny wyborów na jednomandatowe. Bedziesz miał możliwość - jak w USA - wpływając na swojego wybrańca zmiany prawa.
Nie chce mam to w dupie, na szczęście dla ludzi wolnych prawo nie mówi jak mamy żyć tylko jakie są konsekwencje wolności.
Każdy ma wybór...
Bul-kot [Usunięty]
Wysłany: 22-01-2013, 12:25
Wybór polega na wiedzy co mogę a czego nie. I nie chodzi mi o samo prawo, bo nawet je stosując mam wybór nadal.
Podając antyradar jako wybór trzeba podać też drugą stronę. Wtedy mam wybór. Kiedy jest tylko jedna możliwość - nie ma wyboru a jest przymus.
A skoro masz to w dupie - nie proponuj tego innym, jedź Stanów i masz z głowy tutejszy burdel.
EOT.
ptja [Usunięty]
Wysłany: 22-01-2013, 12:51
Bul-kot napisał/a:
Prawo jest prawem.
zgrabne zdanie, ale nic z niego nie wynika.
Czy np. każdy przepis, jaki obowiązuje w Korei Północnej czy na Kubie czy, powiedzmy, w Generalnej Guberni jest dla Ciebie równie usprawiedliwiony i godzien przestrzegania tylko dlatego, że jest (lub wtedy był) prawem?
Czy gdyby dziś uchwalono np. podatek PIT w wysokości 99% (oczywiście nie dotyczyłby członków rządu i parlamentarzystów), to również bez oporu byś uznał, że "prawo jest prawem"?
Można dyskutować o sensowności i uzasadnieniu pewnych działań, popierać je lub się im sprzeciwiać, ale IMHO z całą pewności sam fakt, że ktoś je uchwalił nie powoduje, że stają się słuszne (lub niesłuszne).
[ Dodano: 22-01-2013, 12:56 ]
Scaner napisał/a:
ja choć jeżdżę przepisowo lub co najmniej jeżdżę przeważnie przepisowo to przynajmniej raz w miesiącu coś złapię a to stówka a to cztery
zaciekawiłeś mnie. Możesz podać (powiedzmy 5) przykładów mandatów za jazdę "przepisowo lub przeważnie przepisowo"? Za co Cię karali i gdzie (w sensie: w jakich okolicznościach - miasto, wieś, prosta przy wyjeździe, Wisłostrada)?
Ja też nierzadko przekraczam prędkości dozwolone (choć raczej nie więcej niż +30 do 40), nawet raz na błysk FR mnie zaskoczył w Człuchowie (czy gdzieś w okolicy, nie pamiętam), ale mandatów z tego nie było (może za mało przekroczyłem?).
Bul-kot [Usunięty]
Wysłany: 22-01-2013, 13:03
ptja napisał/a:
Bul-kot napisał/a:
Prawo jest prawem.
zgrabne zdanie, ale nic z niego nie wynika.
Czy np. każdy przepis, jaki obowiązuje w Korei Północnej czy na Kubie czy, powiedzmy, w Generalnej Guberni jest dla Ciebie równie usprawiedliwiony i godzien przestrzegania tylko dlatego, że jest (lub wtedy był) prawem?
Tak, każdy przepis obowiązujący w USA i Meksyku jak i Korei jest dla mnie wiążący, a to dlatego że absolutnie mnie nie dotyczy - póki mnie tam nie ma.
Pytanie retoryczne: po co pytasz o dziwności typu 99% PIT? Dobrze wiesz ze takie rzeczy są niemożliwe.
Jak ja lubię to forum ale trza isć na PIT zapracować.
Włodek K [Usunięty]
Wysłany: 22-01-2013, 13:07
Piotrkw napisał/a:
I tak dokładnie powinno się stać
No to życzę Ci abyś stanął na trasie np obwodnicy bo Ci kółko się przedziurawiło i jechać się nie da Zaraz zjawił się usłużny policjant wezwał lawetę bo klucze Ci się rozsypały na drodze i skasował przy okazji mandat a laweciarz swoją dolę za usunięcie zagrożenia w ruchu drogowym.
Co myślisz o takim scenariuszu pomocy policyjnej?
[ Dodano: 22-01-2013, 13:11 ]
Bul-kot napisał/a:
Kiedy jest tylko jedna możliwość - nie ma wyboru a jest przymus.
Oczywiście masz rację. Antyradary są ponoć zakazane Zatem masz przymus korzystania z usług fotoradarów.
Podoba Ci się taka przekorna argumentacja?
ptja [Usunięty]
Wysłany: 22-01-2013, 13:16
Bul-kot napisał/a:
Pytanie retoryczne: po co pytasz o dziwności typu 99% PIT? Dobrze wiesz ze takie rzeczy są niemożliwe.
no dobra, a 75%?
Chodzi mi o to, ze argument "prawo jest prawem" niczego nie dowodzi ani nie uzasadnia. Uchwalono już mnóstwo bzdur, które tylko szkodziły obywatelom i nie przynosiły spodziewanych rezultatów. Czy mamy na każdą z nich potulnie się godzić?
Być może 300 FR to dobra rzecz. Być może 10 albo 10000 byłoby jeszcze lepsze. Ale słuszność nie wynika automatycznie z przewagi jakiejś opcji w parlamencie.
zaciekawiłeś mnie. Możesz podać (powiedzmy 5) przykładów mandatów za jazdę "przepisowo lub przeważnie przepisowo"? Za co Cię karali i gdzie (w sensie: w jakich okolicznościach - miasto, wieś, prosta przy wyjeździe, Wisłostrada)?
Za grudzień mam 2 sztuki łącznie 700 pln jedne za prędkość a drugi za wyprzedzanie radiowozu na sygnale
a tu mnie zaciekawiłeś - miałem kiedyś przyjemność rozmawiać z patrolem policji jadącym na sygnale, któremu nie ustąpiłem z drogi...
ciekawi mnie czy Cię zatrzymali z tego radiowozu czy inaczej jakoś wykasowali?
a tu mnie zaciekawiłeś - miałem kiedyś przyjemność rozmawiać z patrolem policji jadącym na sygnale, któremu nie ustąpiłem z drogi...
ciekawi mnie czy Cię zatrzymali z tego radiowozu czy inaczej jakoś wykasowali?
Zajechali mi drogę przed skrzyżowaniem, ja oczywiście przed skrzyżowaniem zachowywałem ostrożność i zwolniłem oni nie. Po tym ile mi czasu poświecili wnioskuję że jechali na maca albo jako blue taxi z kolegą.
ptja [Usunięty]
Wysłany: 22-01-2013, 13:28
Scaner napisał/a:
ptja napisał/a:
Za grudzień mam 2 sztuki łącznie 700 pln jedne za prędkość a drugi za wyprzedzanie radiowozu na sygnale
to drugie to chyba nie mandat a po prostu dobrowolna opłata 300zł za dobrą (?) zabawę?
Nie wierzę, że nie wiedziałeś, że w obszarze zabudowanym wyprzedzanie pojazdu uprzywilejowanego jest zabronione (art. 24 ust. 11, jakby ktoś szukał)?
Na to zresztą jammer i tak by nie pomógł
Po tym ile mi czasu poświecili wnioskuję że jechali na maca albo jako blue taxi z kolegą.
dokładnie o to mi chodziło - tak rozwiązałem mój problem wtedy - powiedziałem, że mandatu nie przyjmuję i proszę o sekierowanie sprawy do sądu, który sprawdzi m.in. nagrania dyspozytora czy mieli faktyczne zgłoszenie na akcję czy tylko nie chciało im się w korku stać - trochę blefowałem, ale trafnie bo pomarudzili, pomarudzili i odjechali...
Wiek: 63 Dołączył: 13 Sie 2007 Posty: 2478 Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 22-01-2013, 13:37
Włodek K napisał/a:
No to życzę Ci abyś stanął
A Bóg zapłać za dobre słowo ....
Włodek K napisał/a:
Zaraz zjawił się usłużny policjant wezwał lawetę
Hm... zawsze mam kontakt własny na lawetę , w razie nieszczęść , ale gdybym go nie miał to taka pomoc policji bardzo by się przydała . Zmiana koła na obwodnicy , stojąc na pasie awaryjnym ( mocno powiedziane , bardziej poboczu ) tak samo stwarza zagrożenie dla kierowcy niezdolnego do ruchu pojazdu jak i innych użytkowników drogi w tym przypadku ekspresowej . Podobnie jak piesi przechodzący do supermarketu po drugiej stronie osiedla ( bo po co nadkładać kilometr drogi do wiaduktu czy kładki ) czy cofający pod prąd "myslacy inaczej" bo przejechał zjazd , a do kolejnego jest przecież za daleko.
Każda taka sytuacja jest dużym zagrożeniem dla wszystkich poruszających się ok 100-120 km/h , przy dużym natężeniu ruchu. I policja ma za zadanie jak najszybciej usunąć tego typu zagrożenia .
Nie tłumaczę policji , czy dobrze robią wystawiając mandat bez analizy konkretnego przypadku , ale chwilami patrząc co użytkownicy wyprawiają na drogach .....
Nie wierzę, że nie wiedziałeś, że w obszarze zabudowanym wyprzedzanie pojazdu uprzywilejowanego jest zabronione
A to niespodzianka w zabudowanym powiadasz nie wolno ? hmmm a to ci dopiero
[ Dodano: 22-01-2013, 13:47 ]
klon napisał/a:
trochę blefowałem, ale trafnie bo pomarudzili, pomarudzili i odjechali...
Ja niestety chciałem być dyplomatyczny i próbowałem powiedzieć im dyplomatycznie "spierdalajcie" żeby poczuli dreszcz przed nadchodzącą podróżą ale nie wyszło mi i się obrazili
Wysłany: 22-01-2013, 14:00
Włodek K napisał/a:
Piotrkw napisał/a:
I tak dokładnie powinno się stać
No to życzę Ci abyś stanął na trasie np obwodnicy bo Ci kółko się przedziurawiło i jechać się nie da Zaraz zjawił się usłużny policjant wezwał lawetę bo klucze Ci się rozsypały na drodze i skasował przy okazji mandat a laweciarz swoją dolę za usunięcie zagrożenia w ruchu drogowym.
Co myślisz o takim scenariuszu pomocy policyjnej?
Włodku - ale nie zapominaj, że Ty mnie dostałeś mandatu za awarię Twojego samochodu na obwodnicy, lecz za brak jakiegokolwiek oznakowania przeszkody na drodze szybkiego ruchu. Miałeś czas zajrzeć pod maskę, ale zabrakło Ci czasu chociażby na włączenie awaryjnych. I masz pretensje, że policjanci tracili czas na wypisywanie Ci mandatu, ale gdyby tracili czas na robienie Ci zakupów na pobliskiej stacji paliw, to zostaliby pewnie Twoimi bohaterami?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko