Znam osoby nurkujące z cukrzycą, z tego co pamiętam mieli cukrzycę która "dała" się kontrolować na czas nurkowania. Najwałaściwszym miejscem na Twoje pytanie jest gabinet lekarski.
Wysłany: 29-01-2013, 17:00
Poszukaj na forum - była taka dyskusja i wypowiadali się chorzy, którzy nurkują.
Zresztą temat jest zbyt rozległy na tsk zadane pytanie - czy chodzi o hyperglikemię czy o hipoglikemie?
Ostatnio zmieniony przez nuras5 29-01-2013, 17:02, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 61 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 2349 Skąd: Warszawa
Wysłany: 29-01-2013, 17:02
Dokłanie zrób tak jak napisał Scaner i sar...... zadzwoń do Lukasza Ulatowskiego i wszystkiego się dowiesz. On prowadzi od lat kilku nurków z tego forum
A tak naprawdę dobrze ustawiony diabetyk, znający swój organizm jest dużo bardziej bezpieczny niż nie jeden nurek, robiący badania....... raz w roku
A w Polsce jest obowiązek badania lekarskiego nurka raz do roku?
O ile pamiętam, to każdy wyjazd lub kurs rozpoczynał się od złożenia oświadczenia , że nie mam padaczki, nadciśnienia, cukrzycy, czy tam jakiejś innej ciąży lub podobnych chorób...
Ostatnio zmieniony przez beroduar 02-02-2013, 15:37, w całości zmieniany 2 razy
Od 7 lat jestem diabetykiem z rozpoznaną cukrzycą typy 2 czyli nie muszę stosować insuliny. Pozostaję na lekach doustnych. Stosuje dietę, ruch i dzięki temu hipoglikemia [ występuje u mnie bardzo, bardzo sporadycznie, najczęściej wtedy, kiedy mam dłuższe przerwy między posiłkami np. 7 lub więcej godzin połączone z wysiłkiem fizycznym.
Przez pewien czas przed i po nurkowaniu mierzyłem sobie poziom cukru we krwi, dzięki temu wiem i czuje to, że jego spadek jest porównywalny z normalnym funkcjonowaniem w ciągu dnia, nie mam znacznych spadków grożących hipoglikemia a co za tym idzie utratą przytomności. Zawsze wożę ze sobą coś słodkiego, najlepiej jednak działa na mnie pepsi błyskawicznie podnosząc poziom cukru w organizmie. Koledzy, z którymi nurkują wiedzą o mojej chorobie, wiedza jak maja zareagować. Co roku przechodzę badania lekarskie nadzorowane przez lekarza specjalistę z listy KDP. [ tak jak i koledzy z sekcji wodnej OSP ]
Z cukrzyca da się nurkować.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko