Wyobraź sobie, że kilku gości przez lata eksploruje jakąś jaskinię (oczywiście dla ludzkości). I nagle zjawia się tam inny gość (np. z rebem, albo z dwoma rebami ) i przez kilka nurkowań popycha ten Wasz sznurek kilometr dalej, niż oni przez ostatnie kilka lat radę dali. Myślisz, że są z tego powodu szczęśliwi - bo ludzkość zna mapę dalszych partii jaskini? Siedzą przy piwie i mówią "jak to dobrze, że się taki znalazł, bo teraz wreszcie ludzkość wie, co tam dalej się znajduje"? Czy może siedzą wkurzeni i pomstują, że ktoś im zasunął spod nosa lizaka, na którego się tyle lat napracowali?
sądząc po objawach i symptomach, które opisywał Rysiek - dcs
Miałem już i oparzenie i lokalny DCS w związku z ogrzewaniem - do dzis mam blizny w kształcie zawijasów drutu oporowego, dlatego się dopytuję. Nie ma wiele relacji o problemach po stosowaniu ogrzewania.
Zgaduję po określeniu "panele", że chodzi o jedno z rodzimych rozwiązań. 4 panele, aku 14.4V zewnętrzny?
Bardzo mnie to interesuje w szczegółach. Kamizelka grzewcza ubrana na bieliznę? Jakieś odczucia Ryśka jeszcze w wodzie?
Hej, sorki za opóźnienie lecz od 48 godzina eksploruję pod kołdrą, jest tak ciemno jak w jaskini choć wyraźnie cieplej, mam 39 stopni gorączki, większość czasu śpię i majaczę o jakiś dalekich eXploracjach ... a tak tak, na plecach miałem 2x20. Po nurku zostało w nim 180bar gazu, tyle targania na darmo he he
Co do Rysiowego ogrzewania to miał on jakąś kamizelkę grzewczą motocyklową ubraną na bieliznę. O resztę tu już chyba musisz pytać Ryśka.
Nie umiem znaleźć filmu z do płynięcia do suchej części Ressel... a sam jakiś czas temu go wieszałem Na rebach, piękna akcja, pięknie zrobiony film.
Szczerze mówiąc, ja tam zazdroszczę i turystom i eksploratorom - świetnie się bawią a co najważniejsze, umieją tak zorganizować sobie czas i pieniądze, że mogą bawić się, jak chcą
[ Dodano: 18-02-2013, 20:12 ]
majki napisał/a:
czyli 4,4km z płetwy
Nie, nie... przy pomocy zdublowanego systemu napędowego
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 18-02-2013, 22:04
TYMOTEUSZ napisał/a:
1800m w jedna stronę na głebokosci 50m - rozumiem ze robi sie to przez kilka/kilkanascie dni rozkładając depozyty.
Raz widziałem jak robiono to nurkowanie. Chłopcy weszli wieczorem i wyszli przed południem dnia następnego, z tym, że spali w suchej części. Tam jest taki "kłopot", że trzeba zrobić dekompresję w jaskini, aby wyjść na powierzchnię, a potem nurkowanie powtórzeniowe aby wrócić. Bez wcześniejszych przygotowań i depozytów akcja kilkunastogodzinna na zdublowanych skuterach jako treningowa po drodze do Hiszpanii...
Zdaje się, że Krzysztof Starnawski kiedys pisał, że był tam chyba do 1500-1600m. Paweł Poręba był chyba ponad 1300 m i to z płetwy i na OC.
Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 19-02-2013, 09:07
majki napisał/a:
Czemu tylko raz?
Miało być "raz tyle" oczywiście Miało być że jeszcze raz tyle muszę przepłynąć aby tą stalówkę zobaczyć.
TYMOTEUSZ napisał/a:
1800m w jedna stronę na głebokosci 50m - rozumiem ze robi sie to przez kilka/kilkanascie dni rozkładając depozyty.
Baskowie mieli reby i skutery a dzień wcześniej rozkładali depozyty (pierwszy mniej więcej w miejscu gdzie my zawracaliśmy ) Raczej się nie wynurzyli w suchej części. Pewnie dotarli tylko w płytsze regiony w pobliżu końca syfonu.
A tak przy okazji to kiedyś znalazłem przykładowy rozkład butli depozytowych dla nurkowania do p.1500m w Ressel na obiegach otwartych ( treść artykułu po holenersku, google przetłumaczyło tak sobie więc nie jestem pewny )
Nie wiem, czy do tego filmu odnosi się Jacek, ale na pewno spełnia on trzy kryteria:
- dojście do suchej części
- goście na rebreatherach
- fajny klimat i wykonanie
Nie wiem, czy do tego filmu odnosi się Jacek, ale na pewno spełnia on trzy kryteria:
- dojście do suchej części
- goście na rebreatherach
- fajny klimat i wykonanie
To jeszcze w ramach ciekawostek krótka zajawka z nurkowań Ricka Stantona zawierająca fotki z biwaku w suchej części - http://www.bonex-systeme....el-exploration/
Wydaje mi się, że na jakimś anglojęzycznym foru czytałem dłuższy opis - jeżeli ktoś zna namiar niech się podzieli.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko