Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Wyprawa do Indonezji - spearfishing,scuba,wędkarstwo morskie
Autor Wiadomość
jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 18-02-2013, 09:29   

Problem jest, kiedy wchodzą na nieznane lub ewidentnie niewłaściwe akweny. "Łowiectwo" na Trześniowskim jest niedopuszczalne. To samo dotyczy np. kamieniołomów.
Inna sprawa, że związki wędkarskie nie mają bladego pojęcia o środowisku podwodnym i wydają decyzje nie dość, że mało popularne, to wręcz szkodliwe dla środowiska, jednocześnie kompletnie IGNORUJĄC doniesienia o przypadkach i miejscach kłusownictwa. Na jednym z akwenów wygląda to wręcz na ochronę krewnych i znajomych królika.

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 18-02-2013, 10:02   

jacekplacek napisał/a:
"Łowiectwo" na Trześniowskim jest niedopuszczalne. To samo dotyczy np. kamieniołomów.

przyznam się, że ja też jestem przeciw łowieniu na akwenach odwiedzanych licznie przez nurków sprzętowych i zgadzam się co do kamieniołomów, ale jeśli chodzi o jeziora, to już mam mieszane uczucia, bo to jednak duży akwen i ryb więcej - więc trudno je uznać za tak oswojone, jak np. szczupaki zakrzówkowe.

jacekplacek napisał/a:
Inna sprawa, że związki wędkarskie nie mają bladego pojęcia o środowisku podwodnym i wydają decyzje nie dość, że mało popularne, to wręcz szkodliwe dla środowiska, jednocześnie kompletnie IGNORUJĄC doniesienia o przypadkach i miejscach kłusownictwa. Na jednym z akwenów wygląda to wręcz na ochronę krewnych i znajomych królika.

Masz rację, ale czy to ma być powód, żeby zakazywać łowiectwa in corpore?
To tak, jakby zakazać nurkowania wrakowego, bo ktoś ukradł dzwon z Costa Concordii :-)
Co więcej: zakazanie łowiectwa przez zarządców sprzyja kłusownikom, bo wędkarze, w przeciwieństwie do nurków (i oczywiście łowców) nie mają szans wykryć tylu sieci kłusowniczych.

Parę akcji SSP: Trześniowskie, Szmaragdowe, Powidzkie (film Brunera na youtube)

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 18-02-2013, 10:17   

ptja napisał/a:
Co więcej: zakazanie łowiectwa przez zarządców sprzyja kłusownikom, bo wędkarze, w przeciwieństwie do nurków (i oczywiście łowców) nie mają szans wykryć tylu sieci kłusowniczych.

Troszkę naciągana logika, bo zakazanie łowiectwa nie oznacza zakazu nurkowania i robienia zdjęć czy wycinania kłusowniczych pułapek :)

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 18-02-2013, 10:34   

jacekplacek napisał/a:
ptja napisał/a:

Troszkę naciągana logika, bo zakazanie łowiectwa nie oznacza zakazu nurkowania i robienia zdjęć czy wycinania kłusowniczych pułapek :)

nie tak bardzo naciągana. Nurkowie sprzętowi czy nawet free niekoniecznie pływają w miejscach, gdzie zastawiane są sieci, a łowcy - tak, bo przecież szukają ryb.
Owszem, są amatorzy litoralu (do których i niżej podpisany się zalicza :-) ), ale jednak w większości sprzętowi pływają głębiej niż na paru metrach, a i kłusownicy nie stawiają sieci między platformami i przy samolotach czy inszych "wrakach"...

Yavox 

Stopień: T1 (GUE nTmx)
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-02-2013, 11:40   

No i znowu dym.

Jaki sens naskakiwania na gościa, który coś napisał o wyprawie i łowiectwie, skoro forum ma dział Łowiectwo Podwodne? Skoro jest taka kategoria, to można pisać o tego typu przedsięwzięciach - niezależnie od tego, czy się to różnym osobom podoba, czy nie.

Ja nie łowię, nie wędkuję, ale skoro jest na to miejsce na forum, to dlaczego miałbym tępić kogoś, kto o tym pisze? Obawiam się, że nawet gdyby połowa nurków w Indonezji polowała, to i tak wszyscy razem nie zrobią takich szkód, jak jeden czy dwa przemysłowe statki, których tam pewnie multum robi połowy.

Jaki sens zakrzyczeć kogoś, kto umieścił informację o wyprawie? To tak, jakby jarosze tłukli posty na forum gastronomicznym w dziale o przyprawianiu wołowiny, żeby naprostować mięsożernych i im narobić dymu...

slawek290 

Stopień: Lista Wildszte
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-02-2013, 16:34   

Scaner napisał/a:
Po co robić nagonkę, przecież aż dreszcz przechodzi na myśl jakim trzeba być twardzielem ... tak z przyłożenia kuszą prosto w łeb strzelić bestii takiemu karpiowi ... czujesz?

Adam - dawaj zdjęcia Twoich dzieci z kałachem . Z DT dość szybko je zdjęto , bo służyły rozmydleniu tematu ,tu trochę powiszą .

Przy okazji wytłumacz mi po cholerę uczyć dzieci strzelać z kałacha ?

Jarek a może by tak zorganizować jakieś spotkanie łowców i nurków .

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 18-02-2013, 16:41   

slawek290 napisał/a:
a może by tak zorganizować jakieś spotkanie łowców i nurków

I adama z kałachem :D

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 18-02-2013, 17:21   

slawek290 napisał/a:
Jarek a może by tak zorganizować jakieś spotkanie łowców i nurków.

Ja mam ten komfort, że spotkanie freedivera i scuba-ńca mam 24/7 :-)
Może przy okazji jakiegoś sprzątania?
Ja na razie jestem "mięczak" i czekam na cieplejsze pogody, ale jak już mróz zelżeje to mam ambitny plan co weekend zanurzyć się w jakiejś OW z żelazem albo bez.
Ostatnio zmieniony przez ptja 18-02-2013, 17:22, w całości zmieniany 1 raz  

bruner 

Stopień: nurek swobodny :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-02-2013, 17:32   

Co do spotkania bardzo fajny pomysł. Konstruktywny.

Można by sie wpasować w termin jakiejś imprezy nurkowej lub free/spearo.

Zaraz wrzuce taki terminarz na 2013.

Scaner 

Stopień: instruktor NAUI PSAI
Kraj:
Vatican

Wysłany: 18-02-2013, 17:33   

slawek290 napisał/a:

Przy okazji wytłumacz mi po cholerę uczyć dzieci strzelać z kałacha ?

To pomaga bardziej wyraziście wyrazić uczucia, a kałach ma w sobie coś subtelnego dlatego przypadł córkom do gustu.

slawek290 

Stopień: Lista Wildszte
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-02-2013, 18:03   

Scaner napisał/a:
To pomaga bardziej wyraziście wyrazić uczucia, a kałach ma w sobie coś subtelnego dlatego przypadł córkom do gustu.

Może dać im kurę do zabicia nożem ,może zabrać na świniobicie i pokazać jak flaki wylatują ze zwierzęcia ............ zanim kogoś z tego kałacha zastrzelą . Bez tego mogą mieć mocno wypatrzony pogląd na strzelanie .

Swoją drogą Adam czy miałbyś coś przeciwko , aby ktoś kto ma równie wyraziste uczucia i widzi w broni palnej masę subtelności chodził sobie po ulicy i mógł grozić np Twoim dzieciom tym kałachem lub inną bronią ?

Ewentualnie Adam może jakaś mała kusza i niech sobie palec albo stopę przestrzelą , to może pokapują jaką krzywdę można zrobić drugiemu człowiekowi o wiele poważniejszą bronią .
Ostatnio zmieniony przez slawek290 19-02-2013, 18:11, w całości zmieniany 1 raz  

Włodek K
[Usunięty]

Wysłany: 22-02-2013, 16:40   

Cytat:
Ktoś założył ten dział.Jak ci nie pasuje to po co tu zaglądasz koleś,jeden z drugim.
Nie udawajcie takich świętych.

Przyjacielu jesteś agresywny i na dodatek trochę Ci brak kultury. Zwracając się do kogoś warto zastosować zwrot grzecznościowy "Ci" z dużej literki. Taki prosty zwyczaj którego nie przestrzeganie drażni mnie ponieważ świadczy o braku szacunku do interlokutora. Być może także braku empatii do całego otaczającego Ciebie środowiska

Zwróciłem Ci na to uwagę aby Cię ukąsać bo nie lubię polowania na zwierzęta dla zabawy. Nie przepadam także za ludźmi tą patologię uprawiającymi.

Bo nie powiesz mi że zapraszasz głodnego do Indonezji na obiad. Prawda?
Mam pewność, że chcesz mu zapewnić moc wrażeń z zabijania tu akurat ryb.

Cała reszta Waszych argumentacji to bzdury i półprawdy mające uzasadnić zabijanie zwierząt dla własnej atawistycznej zabawy.

Gdybym był właścicielem tego forum zlikwidował bym taki dział.
I tyle mojego udziału w tym temacie.

JacekKG 

Stopień: hydrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-02-2013, 17:25   

Włodek K napisał/a:
Cytat:
Ktoś założył ten dział.Jak ci nie pasuje to po co tu zaglądasz koleś,jeden z drugim.
Nie udawajcie takich świętych.

Przyjacielu jesteś agresywny i na dodatek trochę Ci brak kultury. Zwracając się do kogoś warto zastosować zwrot grzecznościowy "Ci" z dużej literki. Taki prosty zwyczaj którego nie przestrzeganie drażni mnie ponieważ świadczy o braku szacunku do interlokutora. Być może także braku empatii do całego otaczającego Ciebie środowiska

Zwróciłem Ci na to uwagę aby Cię ukąsać bo nie lubię polowania na zwierzęta dla zabawy. Nie przepadam także za ludźmi tą patologię uprawiającymi.

Bo nie powiesz mi że zapraszasz głodnego do Indonezji na obiad. Prawda?
Mam pewność, że chcesz mu zapewnić moc wrażeń z zabijania tu akurat ryb.

Cała reszta Waszych argumentacji to bzdury i półprawdy mające uzasadnić zabijanie zwierząt dla własnej atawistycznej zabawy.

Gdybym był właścicielem tego forum zlikwidował bym taki dział.
I tyle mojego udziału w tym temacie.

Dobrze mowi, dac mu wodki

spearo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-02-2013, 18:32   

Bez komentarza bo i nie ma czego komentować
Tolerancja i elokwencja godna podziwu.

Z dużej litery piszę do ludzi grzecznych.

=====================
http://spearo.republika.pl
Ostatnio zmieniony przez spearo 22-02-2013, 19:22, w całości zmieniany 1 raz  

juwisz 

Stopień: AOWD, EAN
Kraj:
Ukraine

Wysłany: 22-02-2013, 19:29   

Panowie, głupio mi Was poprawiać, ale pisze się "dużą" bądź "wielką" literą.
"Z dużej litery" to rusycyzm.

Voltek 

Kraj:
Zimbabwe

Wysłany: 22-02-2013, 19:32   

Na pewno nie "dużą", chodzi tu tylko i wyłącznie o przypadek wielkiej litery.

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-02-2013, 19:55   

spearo napisał/a:

=====================
http://spearo.republika.pl

Czy takich stopek nie kasowano w przeszłości, czy jest dozwolona ?

juwisz 

Stopień: AOWD, EAN
Kraj:
Ukraine

Wysłany: 22-02-2013, 20:06   

Dlaczego nie "dużą"? Miodek używa właśnie tej formy.
http://www.youtube.com/watch?v=rE42Jv3h-MU
W języku rosyjskim jest tylko jedno określenie: "с большой буквы".

Obecnie używa się każdej z tych form: dużą/wielką literą.
Kiedyś mówiono, że należy używać formy "wielką literą".
Można też stosować "od dużej litery", co mnie bardziej odpowiada.

Voltek 

Kraj:
Zimbabwe

Wysłany: 22-02-2013, 20:22   

A co to Miodek? Alfa i omega? To on decyduje o ortografii? :-P

Tak szczerze to go lubię, a w ortografii to do pięt mu nie dorastam ;-)

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 22-02-2013, 20:35   

spearo napisał/a:
Bez komentarza bo i nie ma czego komentować
Tolerancja i elokwencja godna podziwu.

Z dużej litery piszę do ludzi grzecznych.

takie wypowiedzi ani nie pomogą w tej dyskusji ani Tobie nie przydają autorytetu.
I choć tutaj zdaje się jesteśmy po tej samej stronie dyskusji - to sprzeciwiam się takiej formie.
Niech brak szacunku nie zastępuje argumentów.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu