Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
NURKOWANIE A NADCIŚNIENIE
Autor Wiadomość
tecmax
[Usunięty]

Wysłany: 02-09-2004, 13:11   NURKOWANIE A NADCIŚNIENIE

Witam

Dzięki moim kolegom z pracy zamierzam rozpocząć przygodę z nurkowaniem. Niestety mam pewną wadę : nadciśnienie tętnicze. oczywiście moje wysoki ciśnienie jest regulowane poprzez przyjmowanie odpowiednich proszków, w tej chwili mam średnio 140/85 czyli w miarę normalne. Czy przy takim schorzeniu mogę nurkować??

Kuba 

Stopień: Wodnik Szuwarek
Kraj:
Bangladesh

Wysłany: 02-09-2004, 13:42   

nikt tak naprawde nie bedzie Ci w stanie odpowiedziec na to pytanie bez badania.
udaj sie do lakaza nurkowego, niech on Cie dokladnie przebada.
nadcisnienie jest znacznym przeciwskazaniem
przyjmowanie lekow przed nurkowaniem tez jest zdecydowanie odradzane.

popros kolegow z pracy by zaprowadzili Cie do swojego lekarza nurkowego, lub udaj sie na kompleksowe badania do COMS. w Twoim przypadku lepiej jest wszystko dokladnie sprawdzic. przeczytaj sobie http://www.forum.jds.pl/viewtopic.php4?t=4099
niby inna sprawa, ale dokladnie pokazuje jak niebezpieczne moze byc nurkowanie jesli czlowiek nie podchodzi to tego we wlasciwy sposob (choc z drugiej strony nurkowanie jest tak piekne.....)

pozdrawiam i powodzenia
Kuba

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-09-2004, 15:24   

Za mało danych nawet na ogólna odpowiedź. Nadciśnienie w wieku lat 25... Napisz na priv cos więcej.

Cezary Kędzia 

Stopień: DiveMaster PADI EAN
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-09-2004, 16:17   

Znam osobiście i badałem wielu nurków z nadciśnieniem nurkujacych z powodzeniem i bez problemów przez wiele lat. Słusznie Tom zauważył , że jak na nadciśnienie pierwotne jesteś troche za młody (choć nawet w tym wieku nie można tego wykluczyć . Powinieneś poddać się szczegółowym badaniom by wykluczyć nadciśnienie wtórne (choroby nerek, nadnerczy itd.) U nurkujących nadciśnieniowców ostrożnie stosuję
preparaty z grupy b-blokerów (np.Propranolol, Atenolol, Metocard,Sotalol,Sectral ,Concor a u ludzi młodych właśnie one są często stosowane) i są przeciwskazane u ludzi cierpiacych na astmę ale również u nieastmatyków mogą dawać napady skurczu dróg oddechowych.
Pozdrawiam
Czarek(PROF)Kędzia

KrzyHo 

Wysłany: 02-09-2004, 16:53   

Też się obawiałem o swoje nadciśnienie i jego korelację z nurkowaniem, ale po przebadaniu przez lekarza nurkowego się uspokoiłem. Widać nie jest to poważne przeciwskazanie do uprawiania tego sportu jeśli oczywiście reguluje się je medykamentami. W sumie my nadciśnieniowcy lepiej się czujemy kiedy ciśnienie jest wysokie :) a że 3-4 razy od atmosferycznego? Tym, lepsze samopoczucie!!!

Pzdr
KrzyHo

sharkey 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-09-2004, 19:24   

KrzyHo napisał/a:
się uspokoiłem. Widać nie jest to poważne przeciwskazanie do uprawiania tego sportu jeśli oczywiście reguluje się je medykamentami. W sumie my nadciśnieniowcy lepiej się czujemy kiedy ciśnienie jest wysokie :) a że 3-4 razy od atmosferycznego? Tym, lepsze samopoczucie!!!

KrzyHo to nie tak -p-wskazanie jest wzgledne a nie niepowazne -jezeli jest wyregulowane prawidlowymi lekami( "koktailem lekowym" lub pojedynczym preparatem ) jezeli jest pod kontrola, nie przekracza parametrow typu 130 /80 to przestaje byc p-wskazaniem do nurkowania(ale czasowo -do momentu kiedy np. pacjent przestaje brac leki -bo sie "wyleczyl ?!"i nastapil powrot do cisnienia krwi podwyzszonego) .Tak ze lekcewazenie tego nie jest dobrym pomyslem- przy niewyrownanym nadcisnieniu bardzo rosna szanse na tzw "nagla smierc sercowa " lub"mozgowa" szczegolnie w wypadku znacznego obciazenia wysilkiem lub stresem.

KrzyHo 

Wysłany: 02-09-2004, 20:00   

Oczywiście, że tak. Masz w 100% rację.
Ja mówię właśnie o takiej sytuacji z którą mam u siebie do czynienia czyli na lekach z ustabilizowanym ciśnieniem (do normalnego). W takim przypadku nie ma u mnie kwestii nadciśnienia, bo ciśnienie mam de-facto normalne. Można jeszcze dywagować na temat zachowania leków w organizmie wystawionym na wysokie ciśnienie, ale to osobny i chyba niezbadany temat.

Pzdr
KrzyHo

tecmax
[Usunięty]

Wysłany: 03-09-2004, 13:16   

sharkey napisał/a:
KrzyHo napisał/a:
się uspokoiłem. Widać nie jest to poważne przeciwskazanie do uprawiania tego sportu jeśli oczywiście reguluje się je medykamentami. W sumie my nadciśnieniowcy lepiej się czujemy kiedy ciśnienie jest wysokie :) a że 3-4 razy od atmosferycznego? Tym, lepsze samopoczucie!!!

KrzyHo to nie tak -p-wskazanie jest wzgledne a nie niepowazne -jezeli jest wyregulowane prawidlowymi lekami( "koktailem lekowym" lub pojedynczym preparatem ) j.

100% racji

Lekarz uprzedził mnie o tym ze nadciśnienia nie da się "wyleczyć" mozna z nim zyc tylko trzeba regularnie przjmowac medykamenty. Jak nie wiedziałem o swoim dadciśnieniu czułem się rewelacyjnie nie miałem zadnych dolegliowści, a w tej chwili jeśli nie wezmę rano leku to wieczorem czuję spory ból głowy

Pzdrv
Tecmax

McGrzegorz 

Wysłany: 03-09-2004, 15:36   

No ja jak zwykle pod prąd.....

nurkowac możesz (jeśli chcesz) - znajdź tyko lekarza nurkowego który porowadzi ciebie i przypadek twojego nadcisnienia (diagnoza,leki,regularność,monitorowanie) tak aby zminimalizować ryzyko

furmirek
[Usunięty]

Wysłany: 10-10-2004, 21:38   

Ha!
Dopiero przy pierwszym badaniu lekarz (Hiszpan) powiedział, że moje ciśnienie nie jest "perfect" - i tu dowiedziałem się że mam nadciśnienie! Ciekawe, że nie odczuwałem i nie odczuwam żadnych objawów (które powinieniem), a porzucenie kawy cukru i dieta nie zmieniła nic (no , może lepiej mi na duchu i kilka kg też...). Bez leków ok.145/84 puls 47. Dopiero po wysiłku, treningu itp. 120/80 puls 100. Biorę leki i nurkuję, badania przechodzę, tylko pierwsze w Polsce dosyć powazne, bo u okulisty dostałem szlaban. I już chciałem się wycofać, ale właśnie lekarz nurkowy podpowiedział, aby zrobić porządne badanie okulistyczne jeszcze raz - POWIEDZIAŁEM CO I JAK przemiłej pani doktor (tak, doktorat też ma...) i przebadała mnie dogłębnie. Delikatnie pytam, czy te zmiany w dnie oka sa tak wilkie itp., a tu niespodzianka - NIE MA zmian. Fakt, badanie w wojskowej przychodni zjęło lekarzowi (chyba trochę przeszkadzałem w pracy) ok. 12sek, więc może się nieco zasugerował, bo gdy na pytanie o cel wizyty odpowiedziałem "...nadciśnienie..." od razu wpisał zmiany w dnie oka i to II stopnia.

Dziwne to nadciśnienie. Z książeczki ani objawy ani tzw. przyczyny nie pasują. Wyniki mam "jak chłop od kosy", emerytura wypracowana. Za to jedno zawsze stosuję:
NIE NURKUJĘ, GDY NIE JESTEM W SUPER FORMIE I NASTROJU i każdemu polecam.

Pozdrawiam nurków z nadciśnieniem
Mirek

Zbychu 
Sponsor FN

Wysłany: 15-10-2004, 20:44   

Cezary napisał:
Cytat:
Propranolol, Atenolol, Metocard,Sotalol,Sectral ,Concor

a co z Isoptinem?

Cezary Kędzia 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-10-2004, 19:25   

Witaj !
Isoptin o który pytasz to werapamil - selektywny antagonista wapnia -działający głównie na mięsień sercowy. Jeżeli nie masz tendencji do bradykardii (wolnej akcji serca) to możesz nurkować spokojnie.Proponuję sprawdzać okresowo tętno i jeżeli jest od 60 do 90/min to jest OK. Jeżeli mniej niż 60 może być to efekt działania werapamilu i nurkowanie z bradykardią do najbezpieczniejszych nie należy.
Pozdrawiam
Czarek(PROF)Kędzia

nuras5 

Stopień: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 16-10-2004, 19:42   

Cytat:
jeżeli jest od 60 do 90/min to jest OK.

W b. dawnych czasach, gdy nurkowie byli kondycją blisko komandosów i naprawdę dużo nurkowali występował objaw zwolnienia tętna w czasie nurkowania. U niektórych zaczynało się to już w czasie przygotowań do nurkowania. Do jakiej liczby już nie pamiętam, ale wówczas mówiło się, że świadczy to o dobrej kondycji i dużym opływaniu.
Na ile to prawda wg. dzisiejszych pojęć?

Cezary Kędzia 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-10-2004, 20:04   

Z fizjologiczną spoczynkową bradykardią u nurków jeszcze się nie spotkałem . Natomiast u wyczynowych sportowców jest to rzecz nagminna. Problem pojawia się wtedy gdy serce nie chce przyspieszyć w trakcie wysiłku fizycznego. W tym celu w trakcie badań profilaktycznych sportowców wykonywana jest próba wysiłkowa (najlepiej pod kontrolą EKG) lub jej uproszczony wariant tj. mierzenie tętna w spoczynku i po 20 przysiadach.
Jeżeli chodzi o nurków to nie ukrywajmy do najbardziej wysportowanych nie należą a i kondycja wymagana do uprawiania tego sportu nie jest wymagana idealna .Więc trudno raczej szukać wśród naszej braci egzemplarzy z tzw. Fizjologiczną Bradykardią Sportowca.
Chociaż nie chwaląc się specjalnie ze względu na moją otyłość staram się spędzać w sali sportowej co najmniej godzinę dziennie. Przynosi to znakomite efekty w postaci zmniejszenia zużycia powietrza pod wodą . Gdy rozpoczynałem nurkowanie, klasyczna egipska butla aluminiowa wystarczała mi góra na 40 minut, a obecnie przy niezbyt głębokim nurkowaniu mogę na 200 barach sterczeć pod woda do 100 minut.
Pozdrawiam
Czarek(PROF.) Kędzia

Zbychu 
Sponsor FN

Wysłany: 20-10-2004, 22:21   

Cezary napisał:
Cytat:
od 60 do 90/min to jest OK

Spokojnie mieszczę się w tych granicach.
Mój lekarz mówił to samo, ale co dwie opinie to nie jedna. Dziękuję za odpowiedź.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu