Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
CMAS PNA, PNO, PE a inne organizacje
Autor Wiadomość
gazeliusz
[Usunięty]

Wysłany: 26-02-2013, 14:53   CMAS PNA, PNO, PE a inne organizacje

Witam,

wiadomym mi jest, że mając P1 wydane w tym roku przed kursem na P2 muszę zdobyć specjalizacje PNA, PNO i PE. Czy można zrobić to w innej organizacji a potem przystąpić do kursu P2 ? I proszę nie dociekać dlaczego!! :bee;

Pozdrawiam

AdamP 

Stopień: nurkowy
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-02-2013, 15:01   

Jak najbardziej można.
Zarówno robiąc te specjalizacje samodzielnie albo kończąc kurs AOWD w którejś z organizacji.
(AOWD plus Rescue to byłby odpowiednik P2).

gazeliusz
[Usunięty]

Wysłany: 26-02-2013, 15:03   

Mi chodzi tylko o te 3 specjalizacje wymagane przed kursem P2. Kurs P2 już w CMAS

Voltek 

Kraj:
Zimbabwe

Wysłany: 26-02-2013, 15:13   

CMAS wymaga specjalizacji na P2? A to chyba PTTK czy jaki inny LOK, bo ode mnie czegoś takiego nikt nie żądał.

gazeliusz
[Usunięty]

Wysłany: 26-02-2013, 15:16   

Tak mi się wydaje. Czy aby dawniej te specjalizacje nie były częścią kursu P2? Albo mi się coś pomylyło..

http://www.kdp.pttk.pl/im...MAS%202013_.jpg
Ostatnio zmieniony przez gazeliusz 26-02-2013, 15:19, w całości zmieniany 1 raz  

Voltek 

Kraj:
Zimbabwe

Wysłany: 26-02-2013, 15:23   

Noborzeszwłaśnieprzecieżponieważ, ogólnie w CMASie mało jest tych wymaganych specjalizacji, większość jest już w kursie.
Ostatnio zmieniony przez Voltek 26-02-2013, 15:26, w całości zmieniany 1 raz  

jackdiver 

Stopień: Instruktor CMAS, SSI
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-02-2013, 15:29   

gazeliusz napisał/a:
Mi chodzi tylko o te 3 specjalizacje wymagane przed kursem P2. Kurs P2 już w CMAS

Tak są to obowiązkowe specjalizacje i jak najbardziej PNO i PNA mogą być zrobione w innych organizacjach.
Co do specjalizacji PE to trudno przyrównać ją do innych kursów.
Może mając w PADI AOWD i specjalizacje: Doskonała pływalność oraz Puszczanie bojki
Pozdrawiam Jacek

maran 

Stopień: CACIB
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-02-2013, 15:33   

Voltek napisał/a:
ogólnie w CMASie mało jest tych specjalizacji, większość jest już w kursie.

Nie siej zamieszania tylko uaktualnij swoją wiedzę o szkoleniach w KDP/CMAS.

Voltek 

Kraj:
Zimbabwe

Wysłany: 26-02-2013, 15:40   

maran, akurat wiem, ale nie w KDP, a w LIFRAS i tutaj nikt nie wymaga specjalizacji by podejść do P2. Ogólnie to do P3 to chyba wszystko jest w kursie.

Jednym słowem: Jest CMAS i CMAS ;-)

AdamP 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-02-2013, 15:51   

Cytat:
est CMAS i CMAS ;-)

A są też i Międzynarodowe Standardy i Wytyczne CMAS
(dostępne na stronie głównej CMASu)

maran 

Stopień: CACIB
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-02-2013, 16:08   

Voltek napisał/a:
Jednym słowem: Jest CMAS i CMAS

Myślisz że rozpoczynającego wątek obchodzi jakiś Lifras czy inne baja bongo. Zadał konkretne pytanie, dał dodatkowo link do strony KDP. Więc nie pytał o baja bongo w hono lulu tylko o KDP w Polsce.

gazeliusz
[Usunięty]

Wysłany: 26-02-2013, 16:32   

Baja bongo i banja luki też poszerzają horyzonty :) Widać co się dzieje w ''organizacji'' na świecie.. Ale fakt, moje pytanie dotyczy naszego podwórka.. Czy te specjalizacje to oddzielne plastiki czy pieczątki w dzienniczku?

AdamP 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-02-2013, 16:45   

Te specjalizacje to zarówno wpis do Książeczki Płetwonurka jak i plastik (oficjalne stanowisko KDP -bo rozumiem że cały czas mowa o KDP - jest takie że plastik jest obowiązkowy-jak jest w realu każdy wie sam).
Szkoliłem się w CMAS jeszcze starym systemem i na kilkanaście kursów i specjalizacji nie mam ani jednego plastiku CMAS.

Jak jest w przypadku osób robiących np. same specjalizacje w KDP i nieposiadających książeczki - nie wiem...
...choc z doświadczenia wiem że w KDP pewnie bedą wymagali żeby kupic książeczkę...

Voltek 

Kraj:
Zimbabwe

Wysłany: 26-02-2013, 17:10   

Są, ale każda federacja inaczej je rozumie i/lub inaczej do nich podchodzi.

gazeliusz
[Usunięty]

Wysłany: 26-02-2013, 21:06   

Ktoś wie o jakimś kursie kombo w mini cenie ? :bee;

AdamP 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-02-2013, 12:33   

Wiem że fajne rabaty przy kilku specjalizacjach robi instruktor KDP Robert Goszczyński z Płońska (a więc blisko Wawy).

Crypturgus 

Stopień: LOK/CMAS* (P1)
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-02-2013, 14:59   

Jeśli specjalizacje mogą być w innej organizacji napisz do Jackaplacka.
Pozwodzenia
Mateusz

The_PiotREX 

Stopień: P2,WM1,PN1,TMX GB
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-02-2013, 16:27   

A ja jako że robiłem P2 dawno temu to teoretycznie powinienem się zgłosić i dostać brakujace specjalizacje po opłaceniu plastików. Ale w sumie nie wiem czy jest mi to potrzebne...

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 28-02-2013, 10:10   

gazeliusz napisał/a:
wiadomym mi jest, że mając P1 wydane w tym roku przed kursem na P2 muszę zdobyć specjalizacje PNA, PNO i PE. Czy można zrobić to w innej organizacji a potem przystąpić do kursu P2 ? I proszę nie dociekać dlaczego!!

Słusznie padło pytanie "w którym CMAS masz zamiar sę szkolić". Piszesz, że zależy Ci na P2. Szkoląc się w PZPn CMAS pewnie żadnej specjalizacji nie potrzebujesz - instruktorem jest to np. Włodek Kołacz, szkoda, że się nie wypowiedział, ale uderz do Niego na priv, na pewno wyczerpująco odpowie.
Drugim z CMASów w Polsce jest LOK CMAS,gdzie nie widzę wszystkich specjalizacji, które wymieniłeś. Stopień wyższy *** w LOK CMAS ma forumowy Hajowatha i też zapewne z przyjemnością opowie Ci o szkoleniach i niezbędnych specjalizacjach :)
Ostatnim z polskich CMASów - a historycznie pierwszą polską organizacją, jaka wystarała się w CMAS o członkostwo - jest KDP CMAS, czyli dokładnie ta, gdzie masz te udziwnione nazwy stopni i specjalizacji (na świecie nie ma czegoś takiego jak P1, P2, XY-HWC.... są natomiast gwiazdki i konkretne nazwy. Sprawa komplikuje się o tyle, że np. spełniając "z górką" wymogi jednego polskiego CMASa, możesz nie być dopuszczony do kursu w drugim, ale mając stopień na który dopuszczono Cię w dowolnym, już NIKT nie ma prawa go podważyć - jak dla mnie komedia.
Może przemyśl sobie "który instruktor wyszkoli Cię najlepiej" a potem kombinuj ze specjalizacjami. Pod wodą liczy się umiejętność a nie federacja czy ilość specjalizacji - bo te, jak będą zrobione "na sztukę" niewiele pomogą.

Martin Kasiński 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-02-2013, 10:12   

Aby nie kombinować przesyłam zapis z standardów szkolenia KDP/CMAS na 2013r

Warunki uczestnictwa w kursie P2:
• ukończone 16 lat,
• posiadanie stopnia Płetwonurka KDP/CMAS*(P1), potwierdzonego certyfikatem KDP/CMAS lub równorzędnego stopnia innej organizacji,
• posiadanie stopni specjalistycznych, potwierdzonych certyfikatami KDP/CMAS z zakresu nurkowania nocnego (PNO), nurkowania nawigacyjnego (PNA) i nurkowania
eksploracyjnego (PE) lub równorzędnych stopni innych organizacji,
• zalogowane 30 nurkowań (łącznie z nurkowaniami szkoleniowymi), w tym przynajmniej 10 na głębokość większą niż 15 m,
• zgoda rodziców lub opiekunów prawnych w przypadku osób niepełnoletnich,
• orzeczenie lekarza o zdolności do uprawiania płetwonurkowania.

Więc jak widać mogą to być specjalizacje z innych federacji
Ostatnio zmieniony przez Martin Kasiński 28-02-2013, 10:15, w całości zmieniany 1 raz  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu