Wysłany: 07-03-2013, 11:28
Pawel_B napisał/a:
bynajmniej - partykuła przecząca, za pomocą której mówiący wyraża wolę odrzucenia komunikowanego sądu; wcale, zupełnie, ani trochę
W wypracowaniu, czy potocznie znaczenie jest takie samo
no właśnie, niestety, jako purysta i konserwatysta językowy, ubolewam nad tym, że błędy językowe powszechnie popełniane powodują akceptowanie form, znaczeń, całkowicie "od czapy"
Obecnie bynajmniej jest bardzo często uzywane jako synonim przynajmniej - ja mam wrażenie, że taki bardziej "elegancki" w zamierzeniu mówiących- coś jak odginanie paluszka przy uszku od filiżanki.
a już nie raz się zdarzyło w historii, że formy błędne, wskutek powszechności użycia, przez Radę Języka Polskiego były uznawane za prawidłowe.
A teraz w dobie netu i takich form komunikacji, jak fora, pisanie błędne, rozpowszechnia się jeszcze bardziej, bo takie opinie, jak Volteka- że to nie matura i nie sprawdzian słyszy się ciągle.
sorry, Voltek, bo Ty nie piszesz źle, wręcz przeciwnie i dlatego trochę się dziwię takiemu podejściu- że tu se mogę. Od czegoś takiego zaczyna sie równanie w dół.
Moi drodzy!
Sam ubolewam nad stanem naszego języka ojczystego, ale należy odróżnić świadome lub nie jego kaleczenie od jego rozwoju, odróżnić język literacki od codziennego. Sam kilka chwil temu porzuciłem lekturę "Nurasa" po takich kwiatkach jak użycie słowa lokacja w jednym z artykułów. Owszem, sam też robię błędy, nigdy nie byłem z ortografią za pan brat, ale zrozumcie, że znaczenie słowa zmienia się, a słowniki pisane są po fakcie. Posługiwanie się synonimami było i jest poprawne i to nie słowniki robią języki ale ludzie na co dzień. Staram się jak mogę nie robić byków ortograficznych, gramatycznych czy jakich tam innych mimo faktu, że forum to nie matura, ale bez przesady. Nie mam obojętnego podejścia do jakości tekstu, potrzebuję być rozumiany, ale to "bynajmniej" nie jest przestępstwem słownikowym ani też tym przykładowym "olewaniem" zasad czy czytelników. To trochę tak jak z wielką literą, teraz możemy zaczynać zdanie tak z dużej litery, jak i wielką literą. Nie jest to równanie w dół. W naszej literaturze jest wiele przykładów na przekręcanie znaczenia słów czy też na wprowadzanie mowy potocznej "niskiego stanu" do literatury,. To się nazywa język wiecznie żywy.
Jeżeli jednak ktoś poczuł się dotknięty (sic!) to przepraszam, nie zamierzałem nikogo urazić i nie docenić.
Pawel_B napisał/a:
bynajmniej - partykuła przecząca, za pomocą której mówiący wyraża wolę odrzucenia komunikowanego sądu; wcale, zupełnie, ani trochę
W wypracowaniu, czy potocznie znaczenie jest takie samo
No właśnie, "wolę odrzucenia komunikowanego sądu" czyli niepewność jeżeli chodzi o własny osąd. W tym przypadku to raczej dopuszczalne. Dopuścicie? Co?
PS
Moja polonistka to się chyba w grobie przewraca z uciechy
Ostatnio zmieniony przez Voltek 07-03-2013, 12:21, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 08-03-2013, 10:30
Masakra ludzie ale wy macie problemy. Temat jest o "żylecie" a nie o prawidłowej pisowni języka polskiego.
Czasami mam wrażenie, że niektórzy nie mając nic do napisania na temat, czepiają się innych z byle powodu by dodac wpis. Niewiem podbijacie sobie posty do statystyki?
Wysłany: 08-03-2013, 12:37
Voltek spoko
Poprostu czasami irytuje mnie jak na tym forum z igły robi się widły, a zamiast pojawiających się wpisów dotyczących danego tematu ktoś o tym że kropka czy przecinek nie w tym miejscu czy użyto nieodpowiedniego słowa ot co.
Wysłany: 08-03-2013, 14:27
saiz, dla niektórych z nas te przecinki i kropki, to od razu są widłami i w oczy kolą. A ich stosowanie czyni czytanie przyjemniejszym, a co znacznie wazniejsze- zdecydowanie bardziej zrozumiałym
I..reakcja Volteka ( matko, fatalnie się to odmienia przez przypadki ) - ta druga, jest świetna i u mnie zapunktowałeś niezwykle
Więc skoro już zainteresowany sie wypowiedział, to są powody, by go bronić ?
no i ile można na temat znaczenia slowa gadać ? a temat jakoś do średniej trzeba dociągnąc
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko