Witam!
W koncu pierwszy post na waszym forum choć czytam wasze forum od dawna. A teraz do rzeczy poszukuje fajnych miejsc koło Łodzi do zanurania(najczęściej je odnajduje podczas dalekich eskapad rowerowych) i czy ktoś próbował nurkować na jeziorze Rydwan i Okręt koło Łowicza? Rydwan to wyrobisko pożwirowe i ponoćo głębokości dochodzącej do 40m i dosyć przejżystej wodzie choć miejscami zamulone. O Jeziorze okręt nie mam informacji, a jedynie tyle, że jest kilkukrotnie większe od Rydwana. Część Rydwana jest własnością jakiegoś kołą wędkarskiego, ale tylko 7,5 ha z 20.
Wiek: 48 Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1731 Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-07-2009, 11:35
Rydwan (wyrobisko) jest ok choć dojście do wody jest dość skomplikowane (albo proste i grożące mandatem) o 40m zapomnij, ~20 to max. Akwenik dość skomplikowany do nawigacji pod wodą (góry doły) i nieco niebezpieczny (teoretycznie możliwe osypywanie się zboczy).
Okręt z tego co słyszałem to raczej płycizny.
Ponoć te 40m to dołek przy którymś z brzegów, ale to tylko informacje ze stron wędkarskich, czyli ich zgodność można dzielić przez 3. Dzięki za informacje
Akwen Rydwan to w sumie całkiem niedaleko mojego miejsca zamieszkania. Zadam dosyć głupie pytanie: czy jest tam baza nurkowa (np. z wypożyczalnią sprzętu)? Czy wszystko trzeba organizować samodzielnie? niestety jeszcze tam nie byłem. Z tego co słyszałem, wypady nad ten zalew organizuje również łódzki klub TRYTON.
Wiek: 48 Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1731 Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-07-2009, 09:34
renegade napisał/a:
Akwen Rydwan to w sumie całkiem niedaleko mojego miejsca zamieszkania. Zadam dosyć głupie pytanie: czy jest tam baza nurkowa (np. z wypożyczalnią sprzętu)? Czy wszystko trzeba organizować samodzielnie? niestety jeszcze tam nie byłem. Z tego co słyszałem, wypady nad ten zalew organizuje również łódzki klub TRYTON.
Nie ma jakiejkolwiek bazy. Wszystko samemu musisz przytachać.
Żwirownia Rydwan koło wsi Guźnia należy do kopalni i koła wędkarskiego. Brzegi to lasy państwowe. Jeszcze kilka lat temu wszędzie były tablice z zakazem kąpieli ( powszechnie ignorowane). W zasadzie jedyną legalna możliwością pozostawienia samochodu jest droga pomiędzy Rydwanem i Okrętem - wykorzystywanym jako staw hodowlany.
Sama żwirownia jest ładnie położona z w większości stromymi brzegami. Dno mocno nierówne z płyciznami do kolan i zaraz obok dołami po kilka metrów głębokości ( jak koparka kopała tak zostało). Trzeba uważać na resztki zatopionych drzew. Woda dosyć czysta, ale z roku na rok zbiornik zarasta coraz bardziej. W starej części ( od drogi sporo roślinności na nowj to glina i to wszystko).
Żwirownia jest nadal czynna i kopie.
Wymagana szczególna ostrożność podczas wchodzenia do wody!
Obsunięcia dna są bardzo prawdopodobne!
Pisalem na gepn
Bylem w niedziele - nurkowalismu z drugiej strony zbiornika czyli na przeciwko plazy z zakazem
Wizura max 1 metr
Temp wody 5 stopni
Max gleb po tamtej stronie 7 metrow
też mnie zastanawia jaka wizurka, wybierałem się tam, w śmingusa na nurka,
potrafi być czasami i z 7m ale ostatnio od pół roku nie mogę trafić, od strony lasu, nurek nocny wygląda tam tak
bylismy 31.06 bylo bardzo duzo ludzi i 10 nurków mimo to warunki nie byly najgorsze
wizura do 5m im glebiej tym troszke slabiej.
temp ponizej termokliny 6 stopni
max glebokosc 20m
tablice zakazu na drzewach wysokość ok. 5m. ponoć gania i leśnictwo i policja najczęściej w weekendy kiedy mogą najlepiej zarobić .Wejście od strony lasu na ok. 6m zaczyna się poręczówka i tak do 18.m .W zeszłym roku kolega nurkujący nadnych parę lat widział tam największego szczupaczka w Polsce . Życzę takich spotkań !!!
[ Dodano: 06-08-2012, 13:59 ]
oczywiście ładnych nie nadnych !!!!!!
Wysłany: 06-03-2013, 12:11
hej nurasy. Chcielibyśmy z kolegami w ten weekend zanurzyć się w Rydwanie, pytanko tylko czy ktoś tam ostatnio był??? Jakie warunki, tzn. wizurka, lód itp. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko