Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Wpływ worka i innych komponentów na trym
Autor Wiadomość
Nuroslaw
[Usunięty]

Wysłany: 09-04-2013, 20:51   

TomS napisał/a:

... w SM [...] są ruchome, po trzecie worek może być ruchomy i jako taki może być przesuwany w celu poprawy pozycji w wodzie - przykładowo przesunięty do przodu jeśli negatywne butle pchamy przed sobą lub w lewo jeśli mamy negatywną butlę tylko po lewej stronie (SM z jedną butlą).

czyli w SM workiem też regulujesz trym

Scaner 

Stopień: instruktor NAUI PSAI
Kraj:
Vatican

Wysłany: 09-04-2013, 21:07   

piotr_c napisał/a:

Po prostu worek ma nie wpływać na trym. Jak jest źle ustawiony lub źle skonstruowany, to ma wpływ na trym, tyle że negatywny. Prawidłowo skonstruowany i ustawiony worek jest dla trymu "niewidoczny".

Jednym słowem: workiem nie poprawisz sobie trymu*, ale zepsuć owszem możesz.

* czyli nie poprawisz złego trymu wynikającego z nieprawidłowo rozmieszczonego balastu.

100% zgoda

[ Dodano: 09-04-2013, 21:09 ]
TomS napisał/a:
Worek ma wpływ na trym i nie da się temu zaprzeczyć.
Trym jako zjawisko fizyczne a nie mentalne nie siedzi we łbie. W głowie mamy informacje (lub ich nie mamy) co wpływa na trym i jak tym sterować. Pozycja ciała i napięcie mięśni to tylko jeden z wielu aspektów. Dobrze zaprogramowany błędnik jest niezbędny ale nie jest wystarczający.

Tomek, ja z Tobą nie dyskutuję bo Ty wierzysz w to co piszesz a ja jestem zwolennikiem wolności wiary i wyznania :-)

TomS 

Stopień: instr. SDI/TDI, PADI
Kraj:
Greenland

Wysłany: 09-04-2013, 21:22   

Skoro właśnie dałeś cytatowi z Piotra 100% racji to cóż takiego insynuujesz mnie? :D Przecież w tej kwestii zdania Piotra i moje są spójne :D

Tak czy siak chętnie przeczytam twoje argumenty przeciw temu co napisałem. Jak nie ja to może ktoś inny skorzysta więc pisz :)

A prościej: czy twierdzisz, że jesteś w stanie pracą mózgu i mięśni spowodować (bez suchego skafandra!!) że zawiśniesz poziomo i tak będziesz wisiał przez całe nurkowanie (zmiana ilości gazu w butli) niezależnie od tego, jaki worek dostaniesz i gdzie zosatanie on na tobie ułożony?
Zakładam celowe, szkodliwe działanie kogoś, kto twierdzi, że umie to na Tobie poukładać źle. Czyli mamy sytuację, na jaką spokojnie może trafić nurek układający na sobie sprzęt "losowo", bez odpowiedniej wiedzy.

Scaner 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 09-04-2013, 21:26   

Mając standardową konfigurację hogarthian standardowy suchy skafander standardowy worek standardową płytę dowolne flaszki nurkowe dowolne płetwy- Nie sprawia mi różnicy krój i kształt worka oczywiście mam na myśli dostępne popularne worki.

TomS 

Kraj:
Greenland

Wysłany: 09-04-2013, 21:28   

Nuroslaw napisał/a:
czyli w SM workiem też regulujesz trym
"też" w sensie "pływalność i trym" a nie w sensie "w SM i w BM".

I nie tyle "regulujesz" co "możesz regulować" jeśli chcesz lub jeśli musisz no i jeśli konstrukcja worka na to pozwala".
Ale jest też "negatyw": czy aby konstrukcja worka do tego nie zmusza..? ... bo może... a tego nie lubimy :)

[ Dodano: 09-04-2013, 21:30 ]
Scaner napisał/a:
Mając standardową konfigurację hogarthian standardowy suchy skafander [...]
Przecież wyraźnie napisałem, że miał byś go nie mieć :) Suchaczem można w ogromnym stopniu wpływać na trym a tym samym nie zauważyć problemów, które generuje worek lub jego umiejscowienie.

Włodek K
[Usunięty]

Wysłany: 09-04-2013, 21:34   

Kurcze Tomek już napisał i widzę że się powtarzam. Ale niech tam.

Trym to zjawisko fizyczne a nie mentalne.
Najbardziej znanym urządzeniem pokazującym trym jest najzwyklejsza waga szalkowa.
Właściwy worek we właściwym miejscu powoduje stabilniejszą pozycję niezależnie od jego wypełnienia.
Balansowanie. Przez przesuwanie rąk lub/czy nóg, nurek z dobrym ustawieniem trymu będzie mógł balansować czyli zmieniać pozycję np trochę niżej głowa lub trochę wyżej.

Nawiasem mówiąc i technika oddychania też ma wpływ na pozycję nurka ze względu na to że nasz worek oddechowy, w SM szczególnie, leży dość daleko od środka układu butle-worek zwykle w SM niżej ułożone niż z butlą na plecach.

Sylwetka też jest powiązana z trymem ale w taki sposób że jej zmiana, np wypięcie tyłka do góry, może skutkować zmianą pozycji przez zaburzenie ustalonego stanu równowagi czyli trymu. Bo trymowanie to ustalanie stanu równowagi układu.

Pisano tu że worek nie służy do trymowania i ma być jak najbardziej neutralny w tym względzie przy zmianach objętości wynikającej ze zmian wagi gazu w butli.
Aby tak było konstruktorzy tak projektują kształt worka aby zapewnić jak najmniejsze przesuwanie środka wyporu przy zmianach wypełnienia worka.
Nurkowie tak ustawiają worek aby środek wyporu worka pokrywał się ze środkiem wyporu butli.
(Piotr właśnie wpadłem na pomysł pomyśl czy mógł byś na swoich workach oznaczyć środek wyporu)
Zatem pozostaje go tak umieścić aby jego wpływ na trym w czasie nurkowania był pomijalny.

Dlatego zasada jest taka że ustawiamy worek w takim miejscu aby równoważył ciężar butli a wektor jego siły wyporu pokrywał się z wektorem siły ciążenia butli. Wtedy nie pojawią się siły skręcające wynikające z przesunięcia tych wektorów.

Tu ilustracja jak to działa wprawdzie z nurkiem ale nie mam akurat innej specjalnie wykonanej dla SM.

Scaner 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 09-04-2013, 21:37   

TomS napisał/a:
Suchaczem można w ogromnym stopniu wpływać na trym a tym samym nie zauważyć problemów, które generuje worek lub jego umiejscowienie.

Nie, suchy skafander zapewnia mi komfort cieplny. Suchacz nie służy do uzyskiwania żądanego trymu. Zdarza się że nurkuje np na Gozo tylko w spodenkach i koszulce czyli mam buty neoprenowe, płetwy, worek, płytę i worek nie wypływa na mój trym.

Jeżeli chodzi o mnie to ja już wyczerpałem mentalnie temat tak banalny jak trym.
Ostatnio zmieniony przez Scaner 09-04-2013, 21:40, w całości zmieniany 1 raz  

TomS 

Kraj:
Greenland

Wysłany: 09-04-2013, 21:40   

Włodek K napisał/a:
(Piotr właśnie wpadłem na pomysł pomyśl czy mógł byś na swoich workach oznaczyć środek wyporu)
W GHOST jest oznaczony. A dokładniej jest oznaczone miejsce, w którym ma wypaść środek masy gazu bo w tych rozważaniach nie cały worek jest istotny a tylko części pracujące podczas wiszenia w toni, bez sytuacji awaryjnej (czyli jakieś max 8 litrów gazu).

Włodek K
[Usunięty]

Wysłany: 09-04-2013, 21:55   

TomS napisał/a:
W GHOST jest oznaczony. A dokładniej jest oznaczone miejsce, w którym ma wypaść środek masy gazu

Kurcze znowu ponownie odkryłem Amerykę :)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu