Czy był ktoś może w ten weekend na Hańczy i może podzielić się informacją, jak gruby lód się utrzymuje? Jakieś prognozy kiedy się można spodziewać wody bez lodu??
Wiek: 46 Dołączył: 25 Mar 2013 Posty: 58 Skąd: Dżozefów pod wawą
Wysłany: 12-04-2013, 10:06
Na majówkę się wybieram nad Hańczę. Coś czuję, że jest wysokie ryzyko spotkania się z lodem... Czekam z niepokojem na kolejne Wasze raporty i czytam prognozy pogody - choć może lepiej zwrócę się o pomoc do Wróżki Joanny, mniej więcej ten sam poziom gwarancji wiarygodności (nie idzie o Wasze raporty, ale o wiarygodność prognoz pogody oczywiście).
Ostatnio zmieniony przez nurkolog 12-04-2013, 10:07, w całości zmieniany 2 razy
gazeliusz [Usunięty]
Wysłany: 12-04-2013, 16:02
To i ja się dołączam z prośbą o bierzącą informację.. W tym roku również wybieram się na majówkę nad Hańczę i z niecierpliwością czekam na ustąpienie lodu..
Wysłany: 12-04-2013, 18:59
O, gazeliusz to do zderzenia maskami pod wodą.
RobikP, nie wyszedłbym na tym zbyt dobrze, bo z mazowieckiego strasznie daleko, a sieć dróg - wiadomo...
No i przecież jak to tak Hańczę wyrywać z jej niezwykłych okoliczności przyrody. Ja wiem, że dolnośląskie też okrutnie malownicze, ale podlaskie to zupełnie inny klimat. Zawsze tam chłodniej, ale widoki wszystko wynagradzają. Hańczy nie przenośmy zatem tylko zróbmy ctrl+C, ctrl+V, albo narzędzie, stempelkowania w Photoshopie skopiujmy sobie Hańczę: jedną w dolnośląskie, drugą pod Warszawę.
Mamy jeszcze trochę czasu na odtajanie lodu. Trza wierzyć, że zejdzie.
Wysłany: 12-04-2013, 21:51
Lozerka, to nie jest tak, że se człowiek odkłada decyzję na ostatnią minutę - dobra, tam lodu nie ma, więc jadę. Zadatek dany, kwatera klepnięta, ekipa skrzyknięta - nie ma odwrotu. W momencie jak wpłacałem zadatek na ten wyjazd, żyłem w głębokim przeświadczeniu popartym dotychczasowym doświadczeniem, że powitam sezon nurkowy na Hańczy w okolicznościach wody nie zmąconej kryształkiem lodu. Nie, że się bronię przed kontaktem z lodem, ale nie na to się nastawiałem.
Wysłany: 12-04-2013, 22:18
nurkolog napisał/a:
Lozerka, to nie jest tak, że se człowiek odkłada decyzję na ostatnią minutę - dobra, tam lodu nie ma, więc jadę. Zadatek dany, kwatera klepnięta, ekipa skrzyknięta - nie ma odwrotu. W momencie jak wpłacałem zadatek na ten wyjazd, żyłem w głębokim przeświadczeniu (...)
mam nadzieję, ze ten cień pretensji do mnie o lód na Hańczy, który "słyszę" w Twoim "głosie", to moja mania prześladowcza
na wszelki wypadek zarzekam się, że nie mam nic z tym wspólnego
a na serio..., to w najśmielszych przypuszczeniach nie zakładałam majówki podlodowej i...
wiesz, ja naprawdę bardzo, bardzo lubię podlodowe, ale jeszcze ze 2-3 tygodnie i bedę musiała zweryfikować swój pogląd i użyć czasu przeszłego
Ostatnio zmieniony przez lozerka 12-04-2013, 22:19, w całości zmieniany 1 raz
gazeliusz [Usunięty]
Wysłany: 14-04-2013, 16:35
Ja uwielbiam Hańczę za ten klimat wokół, no i oczywiście samo jezioro. Moje dzieciaki również, zresztą są bardzo "harcerskie" i lubią różne robaki z lasu wyciągać w pięknych okolicznościach przyrody, biegając prawie na golasa po okolicy
Wysłany: 14-04-2013, 21:00
lozerka napisał/a:
mam nadzieję, ze ten cień pretensji do mnie o lód na Hańczy, który "słyszę" w Twoim "głosie", to moja mania prześladowcza
Zdecydowanie mania prześladowcza
Nastawiam się na bezlodowe nurkowanie. Najwyżej wezmę i u ruskich zamówię słoneczną pogodę. Podobno oni potrafią mgły robić a także rozwiewać chmury.
gazeliusz [Usunięty]
Wysłany: 15-04-2013, 17:36
nurkolog napisał/a:
O, gazeliusz to do zderzenia maskami pod wodą.
Fajnie by było się zapoznać. Ja dla ułatwienia identyfikacji będę nurkował z maską na twarzy i butli na plecach.. aa i będę miał płetwy.. czarne
A tak poważnie, to łatwo mnie zlokalizować będzie. Będę w piance i z butelką 18 L..
Ostatnio zmieniony przez gazeliusz 15-04-2013, 17:39, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 15-04-2013, 20:37
Jest szansa, że z okoniem Cię nie pomylę. Ja też mam maskę i butlę. I płetwy. Butla biała, a pianka czarna z niebieskim paskiem. Mam też skrzydło, więc do grup ryb mnie nie zaliczysz, prędzej do ptaków już-nie-lotów. Być może będę miał też takie śmieszne pudełko na czole, takie z trzecim okiem. Zatem będę wyglądał dość kretyńsko, nietrudno będzie mnie minąć i nie umrzeć ze śmiechu. A jak jeszcze okaże się, że jedziesz z Best Diversami to się może stukniemy nie tylko maskami...
A żeby nie było takiego strasznego off topa i żebym nie podpadł niepotrzebnie adminom i moderatorom to zapytam się: no i jak tam lód na Hańczy? Słyszałem, że dziś w nocy przymrozki w podlaskim. Chyba wezmę narty zamiast rowerów.
gazeliusz [Usunięty]
Wysłany: 16-04-2013, 18:54
A już myślałem, że tylko ja w piance się taplam
[ Dodano: 21-04-2013, 19:15 ]
Dzisiaj na jeziorze Serwy, nie daleko Augustowa, ekipa zrzucała na "wodę" jacht typu DZ. Waga ok. 3,5 tony. Wszystko się udało. DeZeta pięknie stanęła na lodzie. Ale trzyma... Raczej nie ma co liczyć na nurkowanie w Hańczy bez lodu. Dzieciom zamiast strojów kąpielowych zabiorę chyba łyżwy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko