może zamiast jałowej dyskusji o cenie reba przeczytajcie artykuł w najnowszym nuras info - tam jest co nieco o zbudowaniu wlasnego mCCR'a i kosztach.
jak ktos uwaza, ze reby to takie proste urzadzenia i ze mozna tanio - to BINGO znalazl nisze na rynku i niech zacznie produkowac eCCRy albo mCCRy za 5 tys - zobaczymy czy sie uda
firmy ktore produkuja reby wlozyly w to duzo pracy testy, przerobki pozniej produkcja testy, programy nauczania testy, certyfikowanie intrukotow itp
a pozniej marketing, targi itd
no i sprzedaz na poziomie kilkudziesieciu w najlepszym wypadku kilkuset szt na calym swiecie
- faktycznie na warunki Polskie 30k to duzo ale to 10k $ - to juz chyba nie tak duzo?!
co do spadania cen na uzywane
podobno najwiecej jest Visionow na swiecie ponad 12k - ciezko jednak jakas uzywke znalezc a jak sie pojawia to za jakies 50-80% ceny nowej jednostki i szybko znika
na nowego czeka sie okolo 6-8 tyg
jakos mam wrazenie ze popyt na CCRy jest duzo wiekszy niz podaz i rosnie
wiec przynajmniej dopoki PLN sie nie umocni cena nie spadnie
A co do chińszczyzny. Całe systemy bezpieczeństwa w samochodach też się na nich opierają.
produkcja w chinach markowej firmy ,a nie jej totalna tania podróba, to jest różnica i o to mi chodzi ,znów nie rozumiesz o co naprawdę chodzi ...
Ostatnio zmieniony przez PawelW 14-04-2013, 21:28, w całości zmieniany 1 raz
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 14-04-2013, 21:29
PawelW napisał/a:
Nuroslaw napisał/a:
A co do chińszczyzny. Całe systemy bezpieczeństwa w samochodach też się na nich opierają.
produkcja w chinach markowej firmy a ,nie jej totalna tania podróba to jest różnica i o to mi chodzi znów nie rozumiesz o co chodzi
Dziś chińszczyzna nabiera już całkowicie nowego wymiaru. Nawet ich podróby. A niektóre "zachodnie" firmy straciły na jakości po przeniesieniu tam produkcji. A niektóre wyroby firmowane obecnie przez chińskie marki są bardzo przyzwoite. Rozumiem znacznie więcej niż jesteś w stanie zobaczyć. Nie spłycaj wypowiedzi.
gringo napisał/a:
firmy ktore produkuja reby wlozyly w to duzo pracy testy, przerobki pozniej produkcja testy, programy nauczania testy, certyfikowanie intrukotow itp
a pozniej marketing, targi itd
Ci frycowe już zapłacili. Dla każdego następnego będzie to coraz prostsze.
Adekwatnie gdy do przeciętnego nurka 150 at to mało bo przecież zwykle ma 220at w butli. tak naprawdę wartość rzeczywista nie ma znaczenia, tylko pewno korelacja tych wielkości.
Ostatnio zmieniony przez Nuroslaw 14-04-2013, 21:32, w całości zmieniany 1 raz
Które?
Bo w moim, a sporo w nich grzebałem, nie znalazłem nic na czym pisałoby "made in China" bądź "made in Taiwan". Na praktycznie wszystkich elektronicznych komponentach pisze "made in Germany", a pozostałych "made in Japan". A wcale nie jest to samochód z górnej półki.
Jeśli chodzi o elektronikę, to ze względu na jej bardzo wysoki stopień automatyzacji Chiny wcale nie są tak ogromną konkurencją jak mogłoby się wydawać. Gdyby tak było, to Polska nie byłaby europejskim potentatem w produkcji telewizorów LCD.
No chyba że masz na myśli same procki czy pasywa a nie całe układy.
Nuroslaw napisał/a:
hm, patrząc na rynek, gdy ktoś chce zostać autoryzowanym serwismanem to musi zapłacić producentowi
Bo wtedy zarabiasz na tym, co oni wypracowali. A dużych dealerów takie opłaty nie dotyczą.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 14-04-2013, 22:38, w całości zmieniany 3 razy
W zestawieniu kosztów, doliczyć należy także koszt uzyskania CE, bo za darmo też tego nie dają..... - ale to zwykle wlicza się do kosztu produkcji.
Masz rację, ale CE to bardzo niewielki koszt w porównaniu z całą resztą kosztów. Wdrażając do produkcji takiego reba masz wybór: CNC lub duroplasty. W pierwszym przypadku będziesz miał wysokie koszty jednostkowe i bardzo mały koszt przygotowania produkjic, w drugim odwrotnie: wysoki koszt przygotowania produkcji (formy, projekt) i mały koszt jednostkowy.
Nie jestem przekonany, czy na komplet form do takiego "taniego" reba wystarczyłoby pół miliona.
Nuroslaw napisał/a:
Ci frycowe już zapłacili. Dla każdego następnego będzie to coraz prostsze.
Ciągle płacą. Wiesz jaki jest koszt wystawienia się na Boat Show czy DEMA?
slawek290 napisał/a:
Programowałeś ? w czym ? i przy pomocy czego ?
Dobierałem się do can'a a przy montażu audio rozebrałem prawie całe wnętrze. Modułów znalazłem masę, ale żadnego Chińskiego
Nuroslaw napisał/a:
ja nie widzę powodu dlaczego miałoby być to drogie
Co to znaczy drogie? Dla przeciętnego nurkującego amerykanina 20.000 pln to żadne pieniądze. A mimo to miażdżąca większość z nich nurkuje na OC.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 14-04-2013, 22:47, w całości zmieniany 4 razy
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 15-04-2013, 08:19
piotr_c napisał/a:
Nuroslaw napisał/a:
W zestawieniu kosztów, doliczyć należy także koszt uzyskania CE, bo za darmo też tego nie dają..... - ale to zwykle wlicza się do kosztu produkcji.
Masz rację, ale CE to bardzo niewielki koszt w porównaniu z całą resztą kosztów. Wdrażając do produkcji takiego reba masz wybór: CNC lub duroplasty. W pierwszym przypadku będziesz miał wysokie koszty jednostkowe i bardzo mały koszt przygotowania produkjic, w drugim odwrotnie: wysoki koszt przygotowania produkcji (formy, projekt) i mały koszt jednostkowy.
Nie jestem przekonany, czy na komplet form do takiego "taniego" reba wystarczyłoby pół miliona.
Nie widzę powodu, by dla obciążąc kosztem budowy warsztatu CNC jeden tylko wyrob. Dla pojedynczych sztuk spokojnie można korzystać z firm świadczących tego rodzaju usługi.
Witam
Widzę że szanowni koledzy przywołują mnie do odpowiedzi, więc odpowiadam
1. rebrider SCR na podzespołach Dragera koszt 6500,00 zł
2. rebrider mccr megaGlon I z pomiarówką Submatix 7500,00 zł
3. rebrider mccr megaGlon II z pomiarówka reVodream 8700,00 zł
to są ceny za gotowy reb do nurkowania wykonany w całości przeze mnie.
Witam
Widzę że szanowni koledzy przywołują mnie do odpowiedzi, więc odpowiadam
1. rebrider SCR na podzespołach Dragera koszt 6500,00 zł
2. rebrider mccr megaGlon I z pomiarówką Submatix 7500,00 zł
3. rebrider mccr megaGlon II z pomiarówka reVodream 8700,00 zł
Można?
Nuroslaw napisał/a:
Nie widzę powodu, by dla obciążąc kosztem budowy warsztatu CNC jeden tylko wyrob. Dla pojedynczych sztuk spokojnie można korzystać z firm świadczących tego rodzaju usługi.
Sorki, ale jako że jestem na rynku produkcyjnym już ze 30 lat nie przekonują mnie dywagacje ile kosztują targi i fabryka CNC.
Ostatnio zmieniony przez Abo 15-04-2013, 09:03, w całości zmieniany 1 raz
Michał nie podał wartości swojej pracy są to tylko czyste koszty zakupu użytych materiałów , bez automatów worka płyty itp. wiec nie jest aż tak tanio !!! a jakby miał z tego żyć to marża byłaby 100%
Ja zrozumiałem że Michał sprzeda zrobiony w tej cenie, inaczej by napisał że to wartość materiałów. (No i właśnie się zacząłem zastanawiać rebem )
I robi jednostkowo.
Ostatnio zmieniony przez Abo 15-04-2013, 09:20, w całości zmieniany 1 raz
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 15-04-2013, 09:44
PawelW napisał/a:
Abo napisał/a:
Można?
Michał nie podał wartości swojej pracy są to tylko czyste koszty zakupu użytych materiałów , bez automatów worka płyty itp. wiec nie jest aż tak tanio !!! a jakby miał z tego żyć to marża byłaby 100%
a michałP pisał wydaje się wyraźnie:
Cytat:
to są ceny za gotowy reb do nurkowania wykonany w całości przeze mnie
a michałP pisał wydaje się wyraźnie:
Cytat:
to są ceny za gotowy reb do nurkowania wykonany w całości przeze mnie
no napisał ... ale zaraz pewnie doda że nie było tam worka płyty , automatów wężyków , manometrów .... bo to sie podobno ma jak sie nurkuje i tego nie liczył
Ostatnio zmieniony przez PawelW 15-04-2013, 12:11, w całości zmieniany 1 raz
przepraszam, ale PawełW ma rację ja buduję rebrider, czyli bez skrzydła, automatów II st., i manometrów, wężyki są ale cała reszta jest tzn. to co ma kazdy reb.
przepraszam, ale PawełW ma rację ja buduję rebrider, czyli bez skrzydła, automatów II st., i manometrów, wężyki są ale cała reszta jest tzn. to co ma kazdy reb.
Dodano: 15-04-2013, 21:15
Może uściślę
1. kanister z uchwytami do butli i płyty, system balastowy
2. scruber
3. głowica bez sensorów
4. węże oddechowe komplet z wszystkimi połaczeniami, ustnikiem
5. węzyki podłaczeniowe z zaworem dodawczym tlenu
wężyki podłączeniowe z zaworem dodawczym diluentu
6. przeciwpłuca kompletne
7. pomiarówka do uzgodnienia np. revodream, scherwater, inna (tutaj cena zależy od wymagań właściciela reba)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko