Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
operowac przegrodę czy nie
Autor Wiadomość
Scaner 

Stopień: instruktor NAUI PSAI
Kraj:
Vatican

Wysłany: 15-04-2013, 11:17   

dav4u napisał/a:

To pomogłeś wielu osobom w podjęciu decyzji :)

No cóż nos prostuje się młotkiem i dłutem waląc w niego aż do jego połamania następnie ustawia się go wciska do środka plastikowe foremki przyszywa do chrząstki nićmi. Na koniec upychają do środka po 2 m gazy do każdej z dziurek aż oczy wycisną ci na wierzch. To wszystko da się wytrzymać ale.... lewo ledwo :aaa: Prawdziwy ekstrim zaczyna się w 2 dniu szczególnie zapadło mi w pamięci wyszarpywanie 2 m tamponady z nosa razem ze skrzepami i fragmentami śluzówki oraz odsysanie metalowym króćcem tego co nie urwało się przy wyszarpywaniu gazy.
Ostatnio zmieniony przez Scaner 15-04-2013, 11:25, w całości zmieniany 3 razy  

nurkolog 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-04-2013, 11:23   

No i o to chodziło. Jeszcze filmik poglądowy poproszę, taki ze szczegółami i koniecznie krzykiem operowanego. Jakby jeszcze mocny strumień krwi strzelił w obiektyw, to byłoby super. :-) To już wolę rozkwasić sobie nos i przy okazji niech mi prostują.

Scaner 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 15-04-2013, 11:34   

Proszę bardzo przypominam że tamponadę robi się po zabiegu czyli na zmasakrowanym nosie. Film jest na fantomie pewnie żeby było słychać lekarza i żeby krew nie chlapała na obiektyw

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-04-2013, 11:47   

no dobra, a ktoś móglby zweryfikować ten mrożący krew w zyłach opis Scanera :-D ? Naprawdę jest aż tak źle :) ? Mogę wysłać członka rodziny na zabieg bez ryzyka zerwania więzi rodzinnych ;-) ?

nurkolog 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-04-2013, 11:51   

To chyba nie ty powinnaś wysyłać, tylko całą odpowiedzialność powinnaś zrzucić na lekarza. To przecież "Ich" wina - tych lekarzy, nie Twoja. :)

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-04-2013, 12:00   

niestety, pomysł, że przegroda skrzywiona może być źródłem problemow zdrowotno-nurkowych wielu potencjalnego pacjenta, jest mój - z lektury forum :) . Wiec inicjatywa atakowania laryngologa wyjdzie ode mnie :) cięzko mi się będzie od odpowiedzialności uwolnić ;-)

serio, wszyscy mają aż tak kiepskie odczucia jak Scaner ? I ile trwa to leczenie po zabiegu ?

Scaner 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 15-04-2013, 12:15   

To co opisałem to było tylko przygotowanie do zabiegu właściwego czyli FESS to był dopiero hard core.

[ Dodano: 15-04-2013, 12:19 ]
lozerka napisał/a:

serio, wszyscy mają aż tak kiepskie odczucia jak Scaner ? I ile trwa to leczenie po zabiegu ?

w moim przypadku miało trwać 5 dni wg laryngologa który mnie skierował na zabieg. W praktyce pierwszy etap trwał miesiąc po drugim zabiegu 3 tygodnie i po zabiegu FESS 2 miesiące łącznie 4 miesiące intensywnego leczenia pod opieką szpitala w Tarnowskich Górach przy czym oceniam opiekę jako wzorową
Ostatnio zmieniony przez Scaner 15-04-2013, 12:23, w całości zmieniany 3 razy  

arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-04-2013, 12:24   

lozerka napisał/a:

Ależ oczywiście, że nie wszyscy :ping:

Niedawno miałam zabieg CELON nosa, czyli przywracanie drożnosci nosa (praktycznie wcale nie oddychałam przez nos) - zabieg polega na podcięciu małżowin nosowych. U mnie było to alternatywą do prostowania przegrody nosowej.

Zabieg jest bezbolesny i bezkrwawy, trwa 5 minut,m najgorsze w całym zabiegu jest działanie znieczulenia miejscowego (kilka godzin dochodziłam do siebie). W szpitalu od przyjęcia do wypisu spędziłam 5 godzin.

Plusy:
- po zabiegu nic nie boli, nie ma się w nosie opatrunku (należy tylko zwilżać nos maściami i marinerem przez kilka tygodni), dzień po zabiegu nie miałam już żadnych dolegliwości, i mogłam oddychać nosem, i funkcjonować normalnie,
- dostałam zalecenie, aby tydzień po zabiegu pojechać nurkować do Egiptu, bo woda morska jest najlepsza na takie rany :aaa:
- obecnie jestem kilka miesięcy po zabiegu, i pierwszy raz przeżyłam zimę prawie bez kataru i problemów z drogami oddechowymi (było to związanie z oddychaniem na mrozie ustami), i gdyby nie choroba męża (jednak w przyrodzie nic nie ginie) zrobilibyśmy w końcu upragnione podlodowe.......

Minusy:
- dostałam kategoryczny zakaz nurkowania na Zakrzówku i basenie przez 6 tygodni :buuu:

Stąd jeżeli tylko jest możliwość, aby zamiast prostowania przegrody zrobić zabieg metodą CELON - to polecam.
Niestety, nie w każdym szpitalu go wykonują, na Śląsku (Bielsko) czas oczekiwania na zabieg refundowany to 3 miesiące, lub bez oczekiwania 1 000 zł. :ping:
Ostatnio zmieniony przez arkac123 15-04-2013, 12:37, w całości zmieniany 3 razy  

Marcin13736
[Usunięty]

Wysłany: 15-04-2013, 13:00   

Zabieg wykonywany jest( u mnie był) pod znieczuleniem ogólnym ( czyt. narkoza). Pacjent wybudza się o 90 minutach i nic nie pamięta. Wyciąganie tamponady, to nie jest przyjemny zabieg, ale dla lekko odrętwiałego nosa- bezbolesny. dla nie zdecydowanych dodam, że w 2 dobe wypisałem sie na przepustkę a po tygodniu zapomniałem o sprawie.
Odsysanie zakrzepów metalowa rurką podłączoną do "odkurzacza" nie należy do przyjemnych, ale żeby był bolesny... Jakoś sobie nie przypominam. Ale może ja po prostu TWARDY jestem. Z pewnością boli mniej, niż sie to wydaje.
A co tam gadać- Idź i sprawdź, a potem się z tego śmiej :)

dav4u 

Stopień: czy+
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-04-2013, 13:14   

Cytat:
po prostu TWARDY jestem

Heh no właśnie większość opisuje , że to luuzik , spoko itd , więc powstaje pytanie
Czy to sami Twardziele ? Cz takich grają ?
Cz znalazł się jeden taki ... "wyjątek" :)

Ja się wybierami i jak będę po to napiszę .

Roxi 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-04-2013, 13:42   

Do poczytania: http://www.cro.pl/podroz-...osa-t39613.html

:ping:

Scaner 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 15-04-2013, 13:55   

W necie można znaleźć kilka filmów jak poprawia się noski :-)

W sumie tnie się jak masełko pod warunkiem że skalpel jest naostrzony :-)
i jeszcze jeden filmik ja to znam tak
Ostatnio zmieniony przez Scaner 15-04-2013, 14:12, w całości zmieniany 3 razy  

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-04-2013, 14:19   

:-) Adam, czym zawinili Tobie ci biedni laryngolodzy, że tak ich klientów zniechęcasz :-D ?

Scaner 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 15-04-2013, 15:20   

lozerka napisał/a:
:-) Adam, czym zawinili Tobie ci biedni laryngolodzy, że tak ich klientów zniechęcasz :-D ?

Absolutnie nie, ja naprawdę jestem wdzięczny za fachową pomoc i opiekę medyczną. Polecam też zrobienie porządku z zatokami i przegrodą jeżeli jest takie wskazanie lekarskie. Ja odczułem wyraźną poprawę komfortu życia na co dzień, nurkowo to zupełnie nowa jakość. Tyle jeżeli chodzi o komfort jest też inny aspekt zabiegowi poddałem się po prawie rocznej męczarni a dokładnie od pobytu na Florydzie w listopadzie i infekcji objawiającej się bólem ucha i rozprzestrzeniającej się aż po zatokę klinową aż do września . W tym czasie przetestowano bezskutecznie na mnie wszelkie metody leczenia.
Zabieg chirurgiczny okazał się skutecznym rozwiązaniem moich problemów.
To tak całkiem poważnie. ból o którym pisałem to fakt bez żadnych złośliwości. Trudno żebym miło wspominał zabieg skoro po nim bolały mnie wszystkie zęby, uszy i oczy. Ból nosa i głowy oraz podniebienia jest chyba oczywisty prawda?

Nie przeczę że reklamy prywatnych klinik przestawiają tego typu zabiegi jako coś zajebistego prawie jak pobyt u 20 letniej masażystki tajskiej być może to i prawda nie przeczę pewnie zależy to od kosztów, użytych materiałów i zakresu zabiegu. Nie sądzę żeby zabieg na zatoce mógł być miły i relaksujący ale być może są i takie cuda ale nie w ramach NFZ
Ostatnio zmieniony przez Scaner 15-04-2013, 15:30, w całości zmieniany 3 razy  

grol 

Stopień: CMAS P2, SS, Nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-04-2013, 19:53   

Scaner napisał/a:
Trudno żebym miło wspominał zabieg skoro po nim bolały mnie wszystkie zęby, uszy i oczy. Ból nosa i głowy oraz podniebienia jest chyba oczywisty prawda?

Miałem dwa zabiegi:
- FESS i sinusoskopię zatok
- prostowanie przegrody
W czasie zabiegów bólu nie czułem, bo znieczulenie i płytka narkoza. Po zabiegach byłem lekko obolały, ale nie było to coś uciążliwego. Jedyne co wspominam niezbyt pozytywnie to fakt, że 2 noce po zabiegu prostowania przegrody nie spałem - nos miałem zatkany kilkoma metrami sznurka stabilizującego przegrodę i dopóki mi tego nie wyjęli nie dałem rady zasnąć, oddychając tylko ustami budziłem się z uczuciem duszenia się zaraz po zaśnięciu...
A odsysania skrzepów u mnie nie było.

Bardzo polecam lekarza, który mi to robił - jak czytam te inne opisy to ciarki przechodzą ...
Ostatnio zmieniony przez grol 15-04-2013, 19:58, w całości zmieniany 1 raz  

wagrzes 

Stopień: P
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-04-2013, 20:46   

Zabieg miałem robiony w 2000r.Znieczulenie miejscowe, operacja mniej więcej jak opisano: łamanie, wycinanie chrząstek, potem układanie tego z powrotem do kupy.To, co mi przeszkadzało po, to właśnie tampony, strasznie chciało się non stop kichać, w końcu tematy wypadały.Pielęgniarka w końcu podwiązała mi to ustrojstwo, kichanie nie powodowało wylotu.Niestety jakieś 1,5 miesiąca ciekło mi z nosa.Odsysania żadnego nie miałem.Kłopot z bólem zatok minął.

phoenix 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-04-2013, 15:22   

Oj tam gadasz Scaner. Ja wziąłem sobie pod pełną narkozą, dostałem w żyłę i dobranoc. Wszystko n NFZ u dobrego speca. Trzeba tylko wiedzieć kto dobrze robi zatoki. Obudziłem sie zabandażowany, na drugi dzień wyciąganie tamponów (dość nieprzyjemnie ale bardzo krótko). Na trzeci dzien do domu i z dnia na dzień poprawa :)

Od tamtej pory bez bólu głowy zatok ani kataru :)
Ostatnio zmieniony przez phoenix 16-04-2013, 15:23, w całości zmieniany 1 raz  

KARLOS 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-04-2013, 21:35   

lozerka napisał/a:

Dla mnie robil pod narkozom nic nie boli, nic nieczuc tylko śpisz sobie smacznie.
Jak cie wybudzom to jeszcze lekarstwa znieczulajace działaja i też nic nie boli.Nastepnie dostajesz proszki przeciw bolowe i wszystko gra da się przeżyc.Bólu jest przez ułamek sekundy jak wyciagajom tampony z nosa.Pierwszy boli bardziej ,przy drugim mogłem wciagnac do nosa jakies swinstwo znieczulajace przez dziurke z której tampon wyjeli i było lepiej.Po czterech dniach wycieli mi jakieś płytki stabilizujace z nosa też bez boleśnie.Po 35 dniach od zabiegu już nurałem i zero powikłań :)))
Ostatnio zmieniony przez KARLOS 16-04-2013, 21:36, w całości zmieniany 1 raz  

Scaner 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 16-04-2013, 21:44   

W sumie jak porównam ból robienia przegrody i zatok z bólem jakim sprawia mi czytanie błędów Karlosa to sam nie wiem już co bardziej jest bolesne....
Ostatnio zmieniony przez Scaner 16-04-2013, 21:44, w całości zmieniany 1 raz  

phoenix 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-04-2013, 15:02   

:D ! Próg bólu osiągnięty :) Widocznie narkoza mocno sklepała ;)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu