Wysłany: 04-03-2013, 08:57 Niekomercyjne zwiedzanie wraków w Chorwacji.
Witam
Chce zorganizować grupę do wyjazdu na wraki w Chorwacji.
Nurkowania zwykłe, rekreacyjne, dla przyjemności - stąd "zwiedzanie". .
Mam na myśli bazę w Krnicy i jej program "5 dni 10 wraków".
Termin, to najchętniej koniec sierpnia/wrzesień.
Grupa musi liczyć minimum 8 nurków.
Wyjazd niekomercyjny i rodzinny.
Odstępstwem od pakietu wrakowego bazy jest zakwaterowanie.
Proponuje, zwłaszcza dla osób z nienurkującymi rodzinami, zrezygnować z noclegów w Krnicy oferowanych przez bazę, na rzec noclegów nad samym morzem. Baza też jest nad morzem. Zostawienie osób nienurkujących 3 km od morza, na cały dzień, w małej mieścinie, nie budzi mojego entuzjazmu. To ma być wypoczynek i dla mnie i dla rodziny.
Rozmawiałem z właścicielem bazy i może załatwić kwatery nad morzem. Możemy też sami wybrać sobie kwatery bez pośrednictwa bazy. Są zdjęcia, układ pomieszczeń, ceny a nawet widok z balkonu na morze.
A może ktoś już coś takiego planuje, to chętnie się dołączę.
Witam
Bylem w tej bazie i moge zdecydowanie polecic !
Maurizio to super gosc i swietny organizator.
Apartamenty ktore proponuje sa jak najbardziej ok z miejscem na wieczornego grilla itp.
W miescinie jest sklep i restauracja (pizzeria). Dodatkowo w porcie jeszcze jedna duza restauracja.
Mam tylko male "ale".
Po pierwsze ten program o ktory pisze WW to nie 5 dni 10 wrakow, tylko 5 dni 10 nurkowan wrakowych... Drobna roznica, ale warto takie rzeczy wczesniej wyjasnic, co by nie bylo nieporozumien...
Do tego z uwagi na glebokosci na ktorych spoczywaja wraki, zdecydowanie nie jest on skierowany do nurkow rekraacyjnych... Pewnie jak ktos sie uprze, to moze zrobic winde na 40+ tylko co to ma spolnego z przyjemnym zwiedzaniem ?
W zasiegu nurkow rec jest Lina i Baron Gautsch (na tego ostatniego wyplywa sie z Rovinji).
W bazie dostepne sa wszystkie gazy. Maurizio jest nurkiem GUE i wiekszosc jego klientow stanowia nurkowie wlasnie tej organizacji (glownie Wlosi).
Wojtek
Tylko jedna rzecz, ktora wez pod uwage organizujac nurkowania z krnicadive - Maurizio nie pozwala nurkowac ponizej 30m na powietrzu. Obligatoryjnie jest wymagany tmx. Wynika to z tego ze baza ta za moment bedzie cetyfikowana baza GUE.
Nie wiem też, czy ze względu na sposób bicia nitroksów, Maurizio nie wymaga butli czystych tlenowo - coś kiedyś takiego słyszałem, może ktoś kto bywa może zaprzeczyć lub potwierdzić.
Prawda jest taka arkac123, że zderzamy się na forach, a nurkowiskach się dogadujemy
Mam przyjaciela, instruktora CMAS. Omawiając tematy nurkowe chcemy się zabić , ale pod wodą faktycznie się świetnie rozumiemy.
Tylko ja jestem z PADI, i z CMAS zawsze znajdujemy kompromis - jednak z nurkami GUE, którzy mają ściśle określone zasady bezpieczeństwa (np poniżej 30 m to trimiks), naprawdę trudno się porozumieć - nurkowie GUE to jedyna grupka, z którymi nie nurkuję (mam konfigurację rec z pojedynczą butlą i krótkimi wężami - wg niektórych, to cud, że żyję ) - bo chociaż bardzo miło się z nimi rozmawia i dyskutuje, to jednak pod wodą robimy całkiem inne rzeczy.
Osobiście bazy GUE omijałabym szerokim łukiem (jako nurek stricte rekreacyjny, dla technicznych będą rewelacyjne), natomiast wybieram CN PADI 5*, lub ostatnio SSI, bo to moja bajka.
Ostatnio zmieniony przez arkac123 21-04-2013, 11:00, w całości zmieniany 2 razy
nurkowie GUE to jedyna grupka, z którymi nie nurkuję [...] bo chociaż bardzo miło się z nimi rozmawia i dyskutuje, to jednak pod wodą robimy całkiem inne rzeczy.
Ja to widzę trochę inaczej, bo z nurkami GUE zdarza mi się nurkować. Problem jest po prostu w niekompatybilności - na swoim poziomie wyszkolenia oni po prostu mają pewien dobry i wygodny sposób nurkowania, do którego ja ze swoim wyszkoleniem i kompetencjami najzwyczajniej nie pasuję. Kiedy się zanurzamy, oczekują że będę w pewnym konkretnym miejscu. W czasie zwiedzania czegoś pod wodą - że nie będę się gdzieś "gubił", pływał sam sobie nie wiadomo gdzie, tylko że będzie prawie cały czas widać jak nie mnie, to chociaż moje światło - i tak dalej. Ktoś, kto nauczył się tak nurkować stwierdza często, że posiadanie w zespole takiego dzikusa-improwizatora jak ja, jest dla niego najzwyczajniej w świecie niewygodne. Bywa, że ja się męczę, bo nie wiem, czego się ode mnie oczekuje, a ten drugi też się męczy, bo raz ma mnie z lewej, raz z prawej itp., a potem coś mi pokazuje pod wodą oczywistego dla swoich ziomali a ja ni w ząb nie kumam, czego on ode mnie oczekuje Część z tych rzeczy daje się wyrównać, bo dotyczą po prostu zasad dobrze rozumianego partnerstwa. Części się nie daje, bo wymagają od partnera wyrobionych określonych nawyków - jeżeli one są, bardzo fajne nurkowanie wychodzi praktycznie samo, jeśli ich nie ma - idzie "jakoś" i jest frustracja. Myślę, że to wbrew pozorom nie ma wiele wspólnego z konkretną federacją nurkową - to zjawisko ogólnie występujące przy różnego rodzaju grach zespołowych - coś idzie naprawdę płynnie, kiedy po każdej ze stron funkcjonują zbliżone automatyzmy i przyzwyczajenia.
Co więcej, doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że jeśli kiedyś wejdę głębiej do takiej rzeki jak GUE i nauczę się nurkować w ten sposób i z tamtymi osobami, to moje przypadkowe nurkowania z osobami na poziomie współpracowalności pod wodą podobnym do mojego obecnego, zaczną być dla mnie frustrujące, mimo że w tej chwili nie są
Rozwijanie się w jakąś stronę ma swoje plusy i minusy. Takie życie.
Adam, widzimy to wręcz identycznie, tylko Ty lepiej potrafisz uzasadnić, no i na moje jedno zdanie napisałeś 10 .
Nurkowie GUE to dla mnie zupełnie inna bajka, i wiem, że będziemy się razem ze sobą męczyć, więc z nimi nawet nie próbuję nurkować.
Uważam, że powinno się nurkować z nurkami w podobnych konfiguracjach, i o podobnych oczekiwaniach co do celu nurkowania (u mnie nieśmiertelne oglądanie rybek, chociaż w coraz dalszych zakątkach).
Uważam, że powinno się nurkować z nurkami w podobnych konfiguracjach
Hmmm, ten, tego, nie wiem jak to powiedzieć... Może najlepiej od razu...
...
Kupiłem twina!
Uff...
Czy mogę zakładać, tak wstępnie i nieśmiało, wiesz, nic zobowiązującego i w ogóle, teoretycznie tak zupełnie... że jak będę przyjeżdżać w lato na Zakrzówek, to dalej włazisz ze mną do wody?
Nie wiem też, czy ze względu na sposób bicia nitroksów, Maurizio nie wymaga butli czystych tlenowo -
Bez problemu nabije kazdy nitrox do 40% do kazdej butli.
Co do tmx ponizej 30m, gdy my tam bylismy nie bylo takiego problemu. Kazdy mial nurkowac zgodnie z posiadanymi uprawnieniami. Moglo to oczywiscie sie zmienic.
Sadze jednak, ze jesli przyjedzie wieksza grupa i wezmie lodke na wylacznosc, to nie bedzie problemu. Gorzej jesli przyjedzie mniejsza grupa i bedzie chciala podlaczyc sie do grupy GUE...
Czy mogę zakładać, tak wstępnie i nieśmiało, wiesz, nic zobowiązującego i w ogóle, teoretycznie tak zupełnie... że jak będę przyjeżdżać w lato na Zakrzówek, to dalej włazisz ze mną do wody?
Co do twina, to nie wiem czy wiesz, ale na FB od kilku tygodni wiszą Twoje zdjęcia w takiej konfiguracji.
A jeśli chodzi o Zakrzówek - przecież zawsze mogę nurkować z Twoją żoną nad termokliną (ona jeszcze twina nie ma)?
No i przypominam, że cały czas są u mnie Wasze ręczniki, i czekają na właścicieli - do odbioru osobiście.
Co do twina, to nie wiem czy wiesz, ale na FB od kilku tygodni wiszą Twoje zdjęcia w takiej konfiguracji.
Wiem, niestety. Miałem takie ciśnienie w Wielkanoc, że chodziłem z butlami na plecach pomiędzy blokami i mnie Ania przydybała tym swoim srajfonem. Własnymi informatycznymi ręcyma te nowe technologie w Polsce budowałem, a teraz za zwykłym facebookiem już nie nadążam
arkac123 napisał/a:
A jeśli chodzi o Zakrzówek - przecież zawsze mogę nurkować z Twoją żoną nad termokliną (ona jeszcze twina nie ma)?
Nie ma, ale kiedyś będzie mieć - tylko jeszcze o tym nie wie
Cytat:
No i przypominam, że cały czas są u mnie Wasze ręczniki, i czekają na właścicieli - do odbioru osobiście.
Jest pewien plan, ale jak patrzę na swój kalendarz, to niestety dopiero w lipcu. Póki co się muszę dalej wycierać po prostu w koszulę
Bardzo dziękuję za cenne uwagi.
Rozmawiałem z Maurizio i nie widzi on żadnego problemu. Jeśli grupa chce nurkować według zasad swojej federacji, to on nie jest przeciw. Grupa CMAS P3 a więc bez ograniczeń to marzenie ściętej głowy, ale z nieco zaawansowanym Paddi da się zwiedzić większość wraków bez problemu.
Ogromna prośba.
Aby nie zaciemniać tematu, wszelkie uwagi na temat różnic w zasadach nurkowych poszczególnych federacji proszę przenieść do innego wątku. Swoją drogą ciekawe, że tyle razy wałkowany temat nadal znajduje chętnych
Prawdę mówiąc zabranie wędki automatycznej nawet nie przyszło mi do głowy. Nawet nie wiem, czy tam wolno!
Poza tym plan zakłada 10 wraków w 5 dni a wiec dość intensywnie a i rodzinie czekającej na brzegu coś się od urlopu należy. W tym układzie jeszcze nurkowania wieczorem za rybami ??!!
Choć z drugiej strony, będąc na Cyprze któregoś dnia poczułem "powołanie" i zrezygnowałem z jednego jałowego nurkowania na rzecz sprawdzenia się.
Pozyskałem 3 całkiem spore mureny, każda większa ode mnie, tzn. dłuższa, bo do mojego obwodu to im jaszcze sporo brakowało Moja żona wspaniale przyrządziła a wyżerka była taka, że na całą grupę starczyło. Oprawiłem jak węgorze do smażenia.
Ilu może powiedzieć, że zagryzało Mureną własnego uboju?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko