Wysłany: 07-09-2004, 12:17 obudowa Canon WP DC 800
Witam , czy ktoś ma taką lub miał kontakt z tytułową obudową ( aparat ixus 400 -canon) jeżeli tak pytania:
- pewność użytkowania
- wygoda ,ergonomia
- na co uważać w użytkowaniu
- jaka lampa zewnętrzna ( Waldo to chyba do Ciebie )
Wysłany: 09-09-2004, 20:33 Re: obudowa Canon WP DC 800
sharkey napisał/a:
Witam , czy ktoś ma taką lub miał kontakt z tytułową obudową ( aparat ixus 400 -canon) jeżeli tak pytania:
- pewność użytkowania
- wygoda ,ergonomia
Witaj!
Nie mam dokładnie tej obudowy ale bardzo podobną WP DC 700 (Canon A70) vide http://www.oceanoptics.co.uk/canon/canon.html
Stąd też mogę przekazać kilka uwag po nurkach w Egipcie. Info dotyczy zdjęć ze snorklowania i płytkich nurków do 16m na prześwietlonych słońcem rafach, bez użycia dodatkowego oświetlenia.
Obudowa jest bardzo wygodna jeśli chodzi o wkładanie/wyjmowanie aparatu, dobrze leży w dłoniach, wszystko OK. Jednakże są trzy lub cztery elementy, które u konkurencji chyba są lepiej rozwiązane, np. Olympus, patrz np. http://www.camerasunderwa.../pt_020/pages/.
I tak brak ochraniacza na obiektyw (klapki) w czasie transportu utrudnia życie.
Dalej Canon nie daje możliwości umieszczenia tej czarnej owiewki, która eliminuje podanie światła na ekran monitorka.
Co więcej, w obudowach Canona (i niestety wielu innych producentów) monitor jest jeszcze doświetlanany poprzez przezroczystą obudowę - Olympus daje gumową przekładkę, rodzaj uszczelki świetlnej pomiędzy monitorem aparatu a obudową wodoszczelną. Przy wysoko leżącym słońcu (Egiptowo) właściwie na monitorze nic nie widać... doprowadziło to do tego, że sam wykonałem odpowiednią przekładkę z podkładki pod myszkę - dość tandetną ale zadziałała .
Brak owiewki dodatkowo utrudnia sprawę gdy słońce mamy za plecami - spróbuj z aparatem bez obudowy choćby u nas Polsce. To wszystko powoduje pewien niesmak - tyle kasy i takie kłopoty... W polskich wodach te niedogodności są oczywiście o wiele mniej upierdliwe.
Czwarta sprawa jest nieco dyskusyjna - chodzi o twardość obsługi wyzwalania migawki. Ja bardzo szybko się przyzwyczaiłem i nie przeszkadzało mi to ale mój syn (12 lat) cały czas miał z tym kłopoty. Olympus proponuje dzwigienkę - może to wygodniejsze.
Żeby była jasność - jestem bardzo zadowolony z obudowy/aparatu, wygody oraz zdjęć - niemniej gdy tylko minie gwarancja, zabieram się za niezbędne (moim zdaniem) przeróbki.
Dzieki serdeczne, jak bedziesz mial jakies ciekawe "patenty" na Canona - daj znac w nowym temacie. Chyba zakupie ta obudowę( przechodzę z foto klasyka na cyfrową ) a ze swojego ixus-a jestem wyjatkowo wrecz zadowolony( chociaż pewien strach go uczyć "nurkować" ze starym Sea &Sea nie mialem takich objekcji )
pzdr.
... Chyba zakupie ta obudowę( przechodzę z foto klasyka na cyfrową ) a ze swojego ixus-a jestem wyjatkowo wrecz zadowolony( chociaż pewien strach go uczyć "nurkować" ...
Sorry, jeśli Ci teraz "zamieszam błękit"
Tak sobie myślę, że teraz, z moją wiedzą o tej obudowie i Canonie A70 (skromną jednakże) to nie kupowałbym obudowy do Canona ale pozbierałbym grosiwo na Olympusa - jakoś tak mi wychodzi po dwumiesięcznym przeglądaniu netu... U mnie to jeszcze drobiazg, że Canon A70 ma matrycę 3 Mpx...
Ale bez przesady, traktuję fotografię jako zabawę i dokumentację rodzinną. Dodam także, że dużo radości przynoszą mi krótkie "filmiki" zrobione aparatem - 640*480/15fps. Wiem to nie kamera ale przydało by się te 30 lub 25 klatek na sek.
To tyle moich rozważań,
PA, tiret
Konus
Wysłany: 17-10-2004, 12:52
Mialem taka obudowe przez dwa tygodnie. Po tygodniu sie rozszczelnila i zalala mi ixusa 500. Wszystko bylo robione zgodnie z instrukcja obslugi i niewiem dlaczego przepuscila wode. Obecnie obudowa jest u canona na gwarancji z wstepnych wypowiedzi serwisu wiem ze dostane nowa. Ale co z tego jak aparat poszedl sie kopsac i nikt mi go nie zwoci. ( Gwarancja obudowy nie obejmuje aparatu wewnatrz ). Na cale moje szczescie obudowa byla kupowana w Niemczech a tam troche inaczej podchodzi sie do spraw gwarancji i moge liczyc na jakies znizki. Do tej pory niewiadomo dlaczego obudowa puscila. Ja bym uwazal na ten sprzet.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko