Tam głównie są ceny a pytałem o kurs. Jakie są ćwiczenia pod wodą, czego nowego mogę się nauczyć za 300zł? Ile jest nurkowań, ile dni trwa nauka? 70m na powietrzu to chyba z dekompresją?
Ostatnio zmieniony przez Zubol_94 06-05-2013, 09:50, w całości zmieniany 1 raz
To tylko ,,informacja handlowa" a więc ,,ochy,achy" i lanie wody.
-standardy PSAI nie są publicznie dostępne
Ale przyłączę się do pytania o przebieg kursu NM do poziomu V:
Mógłbyś napisać coś konkretnego o przebiegu samego kursu?
Podobno to głównie rozwiązywanie zadań z tabliczki na docelowej głębokości,wraz z dokładną kontrolą na bieżąco gazu,czasu,głębokości itp. (w sumie standard w nurkowaniach dekompresyjnych) zwie się to w PSAI DATA czy jakoś tak...
Korci mnie ten kurs już od dawna ale brak jakichkolwiek konkretnych informacji skutecznie mnie zniechęca
p.s.jak nie chcesz pisać tutaj to napisz na priv - poważnie rozważam NM level V.
Mnie też co ciekawi - najlepiej u kogo można zrobić całe kombo NM Level 1 do 5 i czy są tam różnego rodzaju unikalne ćwiczenia, których normalnie się nie spotyka w typowych podstawowych szkoleniach technicznych do poziomu AdvEAN, czy też to jest kolejna kompilacja tego samego co wszędzie, tyle tylko że pod innymi nazwami?
no ciekaw jestem która organizacja prześcignie PSAI i wprowadzi np 78m, a moze 85 po co się rozdrabniać.
Większej bzdury jeszcze nie widziałem ale wychodzi na to że nie przeczytałem jeszcze do końca internetu.
Tymoteusz, porozmawiaj sobie ze wieloletnimi instruktorami CMAS (również jedna z najstarszych organizacji), bo jest ich więcej w kraju, niż instruktorów PSAI, jak się wcześniej nurkowało .
To zupełnia inna filozofia, niż szkoły współczesne, gdzie indziej postawiono nacisk w szkoleniu. Dobrze jest poznać różnice, i dopiero później ewentualnie krytykować.
Mowa o czasach, kiedy internetu jeszcze nie było, więc nie masz czego w necie szukać.
Ostatnio zmieniony przez arkac123 06-05-2013, 15:02, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 06-05-2013, 15:17
TYMOTEUSZ napisał/a:
no ciekaw jestem która organizacja prześcignie PSAI i wprowadzi np 78m, a moze 85 po co się rozdrabniać.
Większej bzdury jeszcze nie widziałem ale wychodzi na to że nie przeczytałem jeszcze do końca internetu.
Mam podobny dylemat, a brak jakichkolwiek informacji mnie w nim tylko utwierdza...
Jako iż nurkuję na powietrzu, a TMX rozważę tylko w połączeniu z CCRem, to zrobiłem Extended Range.
Jednak gdybym miał wybierać jeszcze raz to chyba wybrałbym porządny AdvNitrox, a potem poprostu się roznurkował i przegłębiał - drugi gaz deco przeważnie tu wiele nie zmienia.
Z Extended Range kłopot jest o tyle że w większości organizacji stanowi on raczej przygotowanie/wprowadzenie do trimixu (normoxic trimixu) niż odrębny sensowny skupiony na używaniu powietrza jako gazu dennego.
Nawet w TDI w którym kiedyś Extended Range ,,był" do 70m, potem do 66m, 60m, a wreszcie obecnie to 55m -choć z tego co wiem od jakiegoś czasu IANTD zwiększyło ,,limit"dla Technicala do 54m
Więc jeśli Narcosis Management w PSAI ma być tylko takim Adv Nitrox poszerzonym o rozwiazywanie na tabliczce zadań to rzeczywiście nie ma to sensu.
Marketingowy bełkot zamiast konkretów jeszcze to pogarsza.
Z tago co wiem w PL (Europie?) NM szkolą tylko do poziomu V czyli 61m.
A wg. info ze strony psai.pl u nas takie uprawnienia instruktorskie mają:Robert Jabłoński,Artur Ksycki i z chyba (z pamieci) Tomasz Wróblewski
To zupełnia inna filozofia, niż szkoły współczesne, gdzie indziej postawiono nacisk w szkoleniu. Dobrze jest poznać różnice, i dopiero później ewentualnie krytykować
Możesz to opisać? Nie wszyscy mają dostęp do ludzi o tak rozległej wiedzy jak twoja.
To zupełnia inna filozofia, niż szkoły współczesne, gdzie indziej postawiono nacisk w szkoleniu. Dobrze jest poznać różnice, i dopiero później ewentualnie krytykować.
rozmiawiałem z niejednym z nich, jednego takiego co z uprawnieniami P2 robił eksploracje jaskin na Bałkanach znam bardzo dobrze, takich co planowali 100m na Hańczy na powietrzu itd itp
Wszyscy twierdzą to samo - człowiek młody był, głupi.
To że da się wypić pół litra z gwinta i pojechać nad Bałtyk też wiem ale czy to oznacza że mam to robić?
Możesz to opisać? Nie wszyscy mają dostęp do ludzi o tak rozległej wiedzy jak twoja.
Zapisz się na kursy/warsztaty do instruktorów różnych organizacji, od CMAS do GUE, i bez problemu zobaczysz różnice w podejściu do nurkowania.
Temat rzeka, ja nie zamierzam go ciągnąć, zresztą, to nie ten wątek.
PS Poza forum trwają zakłady, czy aby nie jesteś kolejnym internetowym bytem stworzonym przez Jacka.
[ Dodano: 06-05-2013, 17:05 ]
TYMOTEUSZ napisał/a:
To że da się wypić pół litra z gwinta i pojechać nad Bałtyk też wiem ale czy to oznacza że mam to robić?
Nie zrozumiałeś mnie. Nie nurkuję, ani nie namawiam innych do nurkowania na powietrzu poniżej 40 m - ale niektórzy to nadal robią, twierdzą, że bezpiecznie ( ) - a że nurkują dużo, dużo dłużej i więcej niż ja, to krytykować ich nie zamierzam, naśladować jednak również nie.
Zapisz się na kursy/warsztaty do instruktorów różnych organizacji, od CMAS do GUE, i bez problemu zobaczysz różnice w podejściu do nurkowania.
Po co?
arkac123 napisał/a:
Temat rzeka, ja nie zamierzam go ciągnąć, zresztą, to nie ten wątek.
Przecież sama zaczęłaś
Ty zacząłeś drążyć temat.
Nie spodobało mi się, że Tymoteusz od razu zaczął krytykować kursy, a akurat teraz przerabiam "zajęcia przetrwania" z instrukorem CMAS (staż 20 -lat ). Na początku sama tak krytykowałam, teraz zmienił mi się punkt widzenia. .
Zubol_94 napisał/a:
arkac123 napisał/a:
PS Poza forum trwają zakłady, czy aby nie jesteś kolejnym internetowym bytem stworzonym przez Jacka.
Dokładam się W sobotę będę w Jastarni, miło będzie poznać
W sobotę są DD na Zakrzówku, a ja jestem nurkiem szuwarkowo-zakrzówkowym.
Więc jak będziesz w pobliżu - Hermanice, Zakrzówek, daj znać.
[ Dodano: 06-05-2013, 17:22 ]
Włodek K napisał/a:
TYMOTEUSZ napisał/a:
Wszyscy twierdzą to samo - człowiek młody był, głupi.
Coś w tym jest
No fakt, coś w tym jest. Ci, którzy nadal tak nurkują, dalej uważają się za młodych i niezniszczalnych (ale oczywiście nie głupich)
Kiedy zrobiłam awanturę o zabranie grupy poniżej 50 m, instruktor stwierdził tylko, że mnie by to napewno zabiło, ale on wie, jak takie nurkowanie przeprowadzic bezpiecznie (oczywiście grupka z pojedynczymi butlami, jak szaleć, to szaleć)..... Ani jednak osoba nie miała skończonego kursu w PSAI, nawet niektórzy nie mieli AOWD.
Wiek: 48 Dołączył: 13 Maj 2008 Posty: 404 Skąd: Białystok
Wysłany: 06-05-2013, 17:38
TYMOTEUSZ napisał/a:
Za mało nurkujesz i się nie znasz
Aaaa poważnie... zupełnie się z Tobą zgadzam!!!
Widać jeszcze mało wypadków powietrznych rekordzistów.
arkac123 napisał/a:
o zupełnia inna filozofia, niż szkoły współczesne, gdzie indziej postawiono nacisk w szkoleniu. Dobrze jest poznać różnice, i dopiero później ewentualnie krytykować.
Cmas też na kursie podstawowym nurkował do 30m kiedyś...wiec dlaczego to zmniejszyli, a nie zwiększyli?
Tu nie trzeba znać żadnych róznic aby powiedzieć, że jest to bzdura. Samo zobaczenie głębokości nurkowania na powietrzu mówi za siebie.
Czy w tym wypadku standardy nurkowań tmx w PSAI też pozwalają nurkować na denne PPO2 1,7 ???
[ Dodano: 06-05-2013, 23:18 ]
Jest tu na forum - ostatnio dość aktywny instruktor Psai,a dotego nurek Gue ( patrząc po stopce to widać że do dziś nie może zdecydować co wybrać) to może nam odpowie jak to jest
70m czy 30 na powietrzu, jak uczysz swoich kursantów ?
Nie no co ty ? jakie powietrze ? do 30m nitrox potem trymiks - powietrze nie jest przecież do oddychania:)))) to jest dopiero marketing
I tym sposobem możesz sobie Tymoteusz budować doświadczenie wykonując po kilkadziesiąt nurkowań TMX rocznie (nieźle brzmi co ? ) np na Hermanicach
Kiedyś tu na forum ktoś stwierdził że jeśli nie potrafisz wykonać bezpiecznego nurkowania z normalnym czasem dennym na 50m na powietrzu to nie powinieneś brać się za trymiks - wówczas trochę mnie to zagotowało ale teraz wydaje mi się to wcale niegłupie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko