Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
ITDA GROUP
Autor Wiadomość
Voltek 

Kraj:
Zimbabwe

Wysłany: 07-05-2013, 08:19   

Miły Maciej napisał/a:
Kiedyś tu na forum ktoś stwierdził że jeśli nie potrafisz wykonać bezpiecznego nurkowania z normalnym czasem dennym na 50m na powietrzu to nie powinieneś brać się za trymiks - wówczas trochę mnie to zagotowało ale teraz wydaje mi się to wcale niegłupie...

He, he.
To ja mam lepszy tekścik.
Jeżeli nie umiesz biegać na jednej nodze, to jak dwie nogi ogarniesz?

Wiem, wiem, głupie są takie teksty ;-) ale ja tak tylko dla przykładu ;) bo tekścikami obrzucać się można w każdą stronę :-D

Co do trimixow, nitroxow i innych takich, to mamy wolność wiary i wyznania, bo widzę że sporo osób popada w dogmaty niczym religijne.
Ostatnio zmieniony przez Voltek 07-05-2013, 08:22, w całości zmieniany 1 raz  

pawlos1976 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-05-2013, 08:25   Re: kurs NM

AdamP napisał/a:
Scaner napisał/a:
Program NM

To tylko ,,informacja handlowa" a więc ,,ochy,achy" i lanie wody.
-standardy PSAI nie są publicznie dostępne :((:

Ale przyłączę się do pytania o przebieg kursu NM do poziomu V:
Mógłbyś napisać coś konkretnego o przebiegu samego kursu?
Podobno to głównie rozwiązywanie zadań z tabliczki na docelowej głębokości,wraz z dokładną kontrolą na bieżąco gazu,czasu,głębokości itp. (w sumie standard w nurkowaniach dekompresyjnych) zwie się to w PSAI DATA czy jakoś tak... :bee;

Korci mnie ten kurs już od dawna ale brak jakichkolwiek konkretnych informacji skutecznie mnie zniechęca :ping:

p.s.jak nie chcesz pisać tutaj to napisz na priv - poważnie rozważam NM level V.

Witam ktoś może odpowiedzieć na to pytanie.
PZDR

Scaner 

Stopień: instruktor NAUI PSAI
Kraj:
Vatican

Wysłany: 07-05-2013, 10:28   

Odpowiedzieciec na jakie konkretnie pytanie ? Komu odpowiedzieć instruktorowi PADI? Daj spokój...
Program i zakres programu znajduje sie na podanej stronie. Spilbergiem nie jestem nie będę tworzył opisów jak to będzie na kursie, ja zajmuje sie nurkowaniem nie gadaniem.
Nie każdy musi być zainteresowany programem i co ważne działa to w 2 strony
Ostatnio zmieniony przez Scaner 07-05-2013, 10:37, w całości zmieniany 2 razy  

pawlos1976 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-05-2013, 11:05   

Scaner napisał/a:
Odpowiedzieciec na jakie konkretnie pytanie ? Komu odpowiedzieć instruktorowi PADI? Daj spokój...
Program i zakres programu znajduje sie na podanej stronie. Spilbergiem nie jestem nie będę tworzył opisów jak to będzie na kursie, ja zajmuje sie nurkowaniem nie gadaniem.
Nie każdy musi być zainteresowany programem i co ważne działa to w 2 strony

Gdzie jest dokładnie napisane ile to nurkowań jakie czasy co trzeba robić. Szczerze mówiąc z kolegą wcześniej byliśmy zainteresowani ale żadnych szczegółów nie znaleźliśmy. Jak idę robić np p3 mogę wcześniej sprawdzić co mnie czeka jakie ćwiczenia muszę zaliczyć a tu nic.
Aby nurkować trzeba mieć kursantów którzy chcą wiedzieć co ich czeka. Czy chcą taki kurs czy nie.
PZDR

Scaner 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 07-05-2013, 11:17   

Każdy zainteresowany kursem otrzyma wyczerpujący komplet informacji na pw wraz z ewentualnymi namiarami na inst w dogodnej lokalizacji na pw teraz jestem na wyjeździe i nie mogę zając sie tym tak jakbym chciał. Oczywiście ta informacja nie dotyczy gowniarzy zadymiarzy i innej maści frustratow :-)

Zubol_94 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-05-2013, 18:27   

Scaner napisał/a:
Każdy zainteresowany kursem otrzyma wyczerpujący komplet informacji na pw
Scaner napisał/a:
eraz jestem na wyjeździe i nie mogę zając sie tym tak jakbym chciał
Może prościej będzie napisać raz, zamiast każdemu odpowiadać z osobna? Przecież zainteresowanie jest ogromne, kilka osób prosiło o ten opis: ile jest nurkowań i czego można nauczyć się na kursie za 300zł? Napisałeś kilka napastliwych postów, zamiast dwóch zdań prostego opisu. Do tego nie trzeba byś Spielbergiem.

Scaner 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 07-05-2013, 22:58   

Zubol_94 napisał/a:
kilka osób prosiło o ten opis
tak widziałem a ty widziałeś że odpisałem że nie wszystkim odpowiem ?
Ostatnio zmieniony przez Scaner 07-05-2013, 22:59, w całości zmieniany 1 raz  

Zubol_94 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-05-2013, 23:01   

Scaner napisał/a:
tak widziałem a ty widziałeś że odpisałem że nie wszystkim odpowiem ?
Scaner napisał/a:
Oczywiście ta informacja nie dotyczy gowniarzy zadymiarzy i innej maści frustratow
Przeciez nie sobie masz odpowiadać :cmoook:

Scaner 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 07-05-2013, 23:01   

Scaner napisał/a:
Oczywiście ta informacja nie dotyczy gowniarzy zadymiarzy i innej maści frustratow

slawek290 

Stopień: Lista Wildszte
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-05-2013, 23:11   

TYMOTEUSZ napisał/a:
Jest tu na forum - ostatnio dość aktywny instruktor Psai,a dotego nurek Gue ( patrząc po stopce to widać że do dziś nie może zdecydować co wybrać) to może nam odpowie jak to jest

70m czy 30 na powietrzu, jak uczysz swoich kursantów ?

Też chciałbym się dołączyć do pytania i uzyskać konkretną odpowiedz .

Miły Maciej 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-05-2013, 08:10   

Ale żeście się uparli na Scanera. Przecież nie musi szkolić albo/albo (30 albo 70m na powietrzu), przecież tutaj wchodzą w grę jeszcze cechy osobnicze potencjalnego kursanta. jednego zabierze na 45m na tmx innego na 55 na powietrzu - co w tym dziwnego ??

Zubol_94 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-05-2013, 08:19   

Miły Maciej napisał/a:
Ale żeście się uparli na Scanera. Przecież nie musi szkolić albo/albo (30 albo 70m na powietrzu), przecież tutaj wchodzą w grę jeszcze cechy osobnicze potencjalnego kursanta. jednego zabierze na 45m na tmx innego na 55 na powietrzu - co w tym dziwnego ??
Dużo tu nawiedzonych dziwolągów. Nie dziwię się, że ludzie zamiast na forum piszą na priv. Ja praktycznie na wszystkie pytania dostałem wyczerpujące odpowiedzi poza forum. A co najciekawsze - nie od osób, które o to pytałem, rzeczowo i jeszcze umawiamy się na nury :)

mi_g 

Stopień: P2,Cave,nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-05-2013, 08:40   

slawek290 napisał/a:
Też chciałbym się dołączyć do pytania i uzyskać konkretną odpowiedz .

Ale męczycie Scaner'a :-) Też jestem ciekaw, choć prawdę powiedziawszy wydaje mi się że znam odpowiedz...
Zubol_94 napisał/a:
ile jest nurkowań i czego można nauczyć się na kursie za 300zł

Po pierwsze nie 300zł a 1500 lub 1200 (5 poziomów po kolei lub combo), nie mogę jakoś tego znaleźć, ale gdzieś na stronach PSAI pisało ze NM robi się po kolei i nie można sobie ot tak wskoczyć na poziom V bez przejścia I-IV
Schemat szkolenia PSAI wygląda tak:

Szkolenia NM są wyodrębnione i są rekomendowane ale nie są wymagane na stopnie AdvEAN i ExtEAN.
Zapewne jak i w innych organizacjach AdvEAN i ExtEAN pomimo że nadają uprawnienia do 45m i 55m to standardy nie wymagają nurkowań na takie głębokości podczas szkoleń (w IANTD TechEAN to 54m ale na szkoleniu nie może być głębiej niż 51m a moze być nawet 40m). Opisy NM wskazują że na tych kursach celem jest osiągnięcie zakładanej głębokości (oczywiście nie wiem co jest w standardach PSAI ale opisy do poziomu VI i VII wyraźnie mówią że oznacza to że kursant był na takiej głębokości a nie uprawniają do takich nurkowań).
Podsumowując za combo I-V pewnie otrzymalibyśmy trening w DAD (głębokich nurkowaniach powietrznych) i zapewne około 5 nurkowań na 45+ pod nadzorem instruktora.
Ćwiczenia zapewne mają zilustrować istnienie narkozy, jej zróżnicowanie osobniczo/kondycyjne.
Powiedzmy sobie szczerze: w DAD najważniejsze jest podjęcie decyzji, że głębiej już nie... Ta decyzja nie zapada na powierzchni tylko pod woda i zawsze jest podejmowana już pod wpływem narkozy w dodatku jest inna na każdym nurkowaniu. Spóźniona decyzja kończy się razcej źle. Logika wskazuje, że program NM pozwala w kontrolowany sposób (pod okiem instruktora) zapoznać się z podejmowaniem takich decyzji.

I to chyba tyle ...

Miły Maciej 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-05-2013, 12:46   

Zubol_94 napisał/a:
Dużo tu nawiedzonych dziwolągów

To specyfika medium jakim jest internet./forum. Spotykam czasem forumowiczów na nurkowisku i okazuje sie że to bardzo fajni ludzie.
Np. nagle okazuje sie że zatwardziali na forum GUEowcy - nurkuja normalnie - dajmy na to 50m na powietrzu - czy np potrafia pływać z finezją a nie jak sztywniaki ze swoimi wyciągniętymi zombie hands ;)
Okazuje się np że kolorowy i upstrzony divemaster PADI ma fenomenalną pływalność i niesamowity zasób wiedzy.
Okazuje sie że większość zacnych federacji technicznych działających na naszym rynku ma taki burdel w standardach i programach że szkoda w ogóle słów :))) ale na forum wygląda to inaczej :)) nie wspominając nawet o brakach w materiałach szkoleniowych.
Nie będę sie tu rozwlekał ale okazuje się w końcu że nawet Jacekplacek nie taki straszny jak go malują (albo jak sam się maluje) - tylko zwyczajny wyluzowany facet :)

wiele można tak - dlatego ja forum traktuje prawie wyłącznie (bo czasem ktoś faktycznie coś mądrego niechcący napisze - to wtedy czytam) w celach rozrywkowych.

mi_g 

Stopień: P2,Cave,nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-05-2013, 15:17   

Miły Maciej napisał/a:
Spotykam czasem forumowiczów na nurkowisku i okazuje sie że to bardzo fajni ludzie

No kto by przypuszczał :-)
Wygląda na to że trzeba się zabrać za nurkowanie zamiast stukać w klawiaturę...

Zubol_94 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-05-2013, 15:36   

mi_g napisał/a:
Ale męczycie Scaner'a Też jestem ciekaw, choć prawdę powiedziawszy wydaje mi się że znam odpowiedz...
Męczymy, bo wydawał się najbardziej kompetentny. Twoja odpowiedź jak najbardziej wyczerpuje moją ciekawość. Może warto abyś to Ty miał w stopce Instruktor PSAI? :) Bo prawdziwy instruktor pisze reklamowy bełkot a zwykły nurek udziela konkretnych informacji :)
mi_g napisał/a:
Wygląda na to że trzeba się zabrać za nurkowanie zamiast stukać w klawiaturę...
Jestem za :) tym bardziej że niektórzy Spielbergami nie są :D

Piotr Płuciennik 

Stopień: Instruktor SDI/TDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-05-2013, 13:09   

Miły Maciej napisał/a:
okazuje się w końcu że nawet Jacekplacek nie taki straszny jak go malują
:beer3:

ed 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-05-2013, 23:01   

Miły Maciej napisał/a:
Zubol_94 napisał/a:
Dużo tu nawiedzonych dziwolągów

To specyfika medium jakim jest internet./forum. Spotykam czasem forumowiczów na nurkowisku i okazuje sie że to bardzo fajni ludzie.
Np. nagle okazuje sie że zatwardziali na forum GUEowcy - nurkuja normalnie - dajmy na to 50m na powietrzu - czy np potrafia pływać z finezją a nie jak sztywniaki ze swoimi wyciągniętymi zombie hands ;)
Okazuje się np że kolorowy i upstrzony divemaster PADI ma fenomenalną pływalność i niesamowity zasób wiedzy.
Okazuje sie że większość zacnych federacji technicznych działających na naszym rynku ma taki burdel w standardach i programach że szkoda w ogóle słów :))) ale na forum wygląda to inaczej :)) nie wspominając nawet o brakach w materiałach szkoleniowych.
Nie będę sie tu rozwlekał ale okazuje się w końcu że nawet Jacekplacek nie taki straszny jak go malują (albo jak sam się maluje) - tylko zwyczajny wyluzowany facet :)

wiele można tak - dlatego ja forum traktuje prawie wyłącznie (bo czasem ktoś faktycznie coś mądrego niechcący napisze - to wtedy czytam) w celach rozrywkowych.

Za ten tekst, zwłaszcza o rozrywce piąteczka. No i jeszcze dla info o wizurze... np. na Honoratce. Tu pozdrawiam Jacoola (dobrze napisałem?)
Ostatnio zmieniony przez ed 09-05-2013, 23:02, w całości zmieniany 1 raz  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu