Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Kurs podstawowy w Warszawie
Autor Wiadomość
jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 07-09-2012, 09:01   

divemania napisał/a:
Sam zakup zabawek pozwalających zrobić tak ciekawy i edukacyjnie efektywny kurs to nie mały wydatek, na który "pseudo" centrum nurkowe sobie nie pozwoli bo takie jest jego "podejście". Innymi słowy - jak ktoś robi coś profesjonalnie to najczęściej robi to dobrze. A jak ktoś robi coś "po pracy" albo jak najtaniej - efekt jest zawsze gorszy.

kraken napisał/a:
Tak bardzo krótko to centrum nurkowe opłaca się ale ze względu na 5-7 miesięczny sezon w Polsce trudno się z tego utrzymać. Po prostu nie jest to na tyle dochodowe aby odłożyć na ZUS i życie na okres poza sezonem. Dlatego większość osób szkolących łączy to za jakimś innym zawodem.
Idealny przykład to osoba będąca instruktorem narciarstwa i nurkowania :-)

juwisz 

Stopień: AOWD, EAN
Kraj:
Ukraine

Wysłany: 07-09-2012, 10:56   

borewicz07 napisał/a:
jakaś sprężarka (co by kursantka zobaczyła jak oni wciskają to powietrze do tego żelastwa

A przepisy BHP? Sprężarka to nie zabawka, nie chciałbym nawet blisko jej oglądać podczas tłoczenia powietrza, za dużo słyszałem o wypadkach. Jeżeli kursant chciałby bliżej zapoznać się ze sprzętem, to jest taki kurs sprzętowy, pozna budowę automatów, skafandrów itd.

Jeżeli absolwent kursu podstawowego chciałby nurkować później w Polsce, to niech lepiej rozejrzy się za porządnym instruktorem, który potrafi przekazać swoją wiedzę i może czegoś nauczyć w wodzie.

arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-09-2012, 11:26   

divemania napisał/a:
Ja staram sie Wam pokazać, że spora ilość ofert, ktore może znależć w Interencie potencjalny kursant to oferty wprowadzające ich w błąd, w tym sensie, ze sprawiają wrażenie dużego Centrum Nurkowego, a w rzeczywistości będącymi ładną stroną www i niczym więcej. A to czy dotyczy ona PADI, SSI, CMAS czy czegokolwiek innego to nie ma znaczenia.

Twój przykład z internetu jest nietrafiony. Akurat znam to CN, byłam z nimi na wyjeździe (Norwegia, wiec wody nie dla początkujących), ciągle się z nimi spotykam na Zakrzówku. Nie mam pojęcia, jakie mają zaplecze w W-wie, ale na wyjazdach mają wszystko w porządku, i sądząc po ilości osób, jaka z nimi jeździ, jest to spore CN.
Nurkowania z nimi wspominam bardzo dobrze: w wodzie rozumieliśmy się błyskawicznie, nurkowanie z nimi to była czysta przyjemność. Dobrze wyszkoleni, doświadczeni nurkowie, zarówno instruktor, jak i klubowicze, którzy zresztą jeżdżą z tym CN od lat.

IMHO, dobre centrum nurkowe to to, które ma sporo klubowiczów, ludzi, którzy ukończyli kurs w danym CN, i spodobało im się na tyle, że z tym centrum jeżdzą (na wypady weekendowe i poważniejsze wyjazdy). Dla mnie to jest główny wyznacznik dobrego CN; oznacza, że po kursie świeżo upieczony nurek będzie miał z kim nurkować.

Salka wykładowa, sztuczna krew - no cóż, IMHO to nie jest najważniejsze przy wyborze CN.

Moim zdaniem, na forum publicznym nie powinieneś się tak wyrażać o swojej konkurencji.

borewicz07 

Stopień: 36,6°C
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-09-2012, 12:32   

juwisz napisał/a:
A przepisy BHP? Sprężarka to nie zabawka, nie chciałbym nawet blisko jej oglądać podczas tłoczenia powietrza, za dużo słyszałem o wypadkach

nie bardzo rozumiem, przepisy BHP zabraniają obserwować pracę sprężarki osobom "postronnym"?

juwisz napisał/a:
Jeżeli kursant chciałby bliżej zapoznać się ze sprzętem, to jest taki kurs sprzętowy, pozna budowę automatów, skafandrów itd.

nie wiem jak Ciebie, ale mnie na kursie podstawowym uczyli budowy automatów itp...

Torpeda 

Stopień: Tech instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-09-2012, 13:16   

borewicz07 napisał/a:

juwisz napisał/a:
Jeżeli kursant chciałby bliżej zapoznać się ze sprzętem, to jest taki kurs sprzętowy, pozna budowę automatów, skafandrów itd.

nie wiem jak Ciebie, ale mnie na kursie podstawowym uczyli budowy automatów itp...

Mnie też, przecież musisz wiedzieć jak coś działa, żeby potem nie zepsuć ;)

Sztucznej krwi jeszcze nigdzie nie widziałam, ale przyjaciółka charakteryzatorka ma zapas.
Tylko nie wiem, jakie to ma zastosowanie w nurkowaniu, nawet rekin się nie skusi ;)

klon 

Stopień: ntmx instructor
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-09-2012, 13:28   

Torpeda napisał/a:
Tylko nie wiem, jakie to ma zastosowanie w nurkowaniu

no jak to?
można o tym napisać na forum i zrobić reklamę swojego centrum - bardzo konkretne zastosowanie ;-)

Janek 

Stopień: msdt, tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-09-2012, 00:10   

divemania napisał/a:

Można to porównać np. do warsztatów samochodowych. Warsztat u p. Kazia w garażu, ze starymi narzędziami, bez nowoczesnych urządzeń, komputerów itp. będzie raczej gorzej naprawiał samochody niż renomowany warsztat ASO, doskonale wyposażony w narzędzia, w którym mechanicy do roku jeżdzą do ASO na szkolenia z najnowszych technik naprawiania samochodów oraz w którym co jakiś czas ktoś kontroluje jakość obsługi klienta. Oczywiście ktoś może napisać, że u niego Pan Kasiu super naprawia samochody w garażu i pewnie tak jest ale statystycznie na pewno większe szanse powodzenia mamy nowoczesnym warsztacie.

tak sie sklada ze troszki wiem o samochodach i ich naprawianiu i to co piszesz ladnie brzmi i nawet wydaje sie calkiem przekonujace....tylko dla kogos kto sie na tym nie zna. Rzeczywistosc skrzeczy i podzial na warsztaty dobre i gorsze niestety zupelnie sie nie pokrywa z tym czy sa autoryzowane czy nie.
Korci mnie porownanie do nurkowego szkolenia ale jako instruktor hobbysta moge nie byc obiektywny :D

Cale szczescie ze w odroznieniu od samochodowych ASO i nie-ASO kandydat na nurka przynajmniej zaplaci wszedzie mniej wiecej tyle samo ;)

pyzdra
janek

canimo 

Kraj:
Madagascar

Wysłany: 19-09-2012, 10:38   

Zgadzam sie z przedmowcami:Torpeda, Jackiem, Jankiem i zalozycielem watku.
Ponadto jesli chodzi o zalete Centrom posiadajacego duzo klubowiczow- to chyba glownie jak sie zaczyna samemu i che sie poznac ewentualnych partnurow. A tutaj chodzi o zone nurka, wiec Ona partura pewnie znajdzie.
Postawilabym wiec na dobrego instruktora, np tego zaproponowanego przez Torpede.
Jesli nie to jest paru dobrych w Warszawie bardziej i mniej znanych, prowadzacych szkolenie bardziej lub mniej hardcorowo; a o zadnym z nich nie slyszalam zeby mial sklep i basen.

A- ostatnio warsztatowalam sie u Wlodka- tez sklepu i sali koferencyjnej nie ma. Jeszcze nie widzialam instruktora, ktory by byl w stanie poswiecic tyle czasu kusrsantom, powyciagac dla nich rozne klamoty, dac sprobowac roznych konfiguracji itp. No ale w jego lokalu nie ma rzutnika, foteli, firanek ani hostes serwujacych kawe i ciasteczka.

A moj samochod nigdy nie byl w tak dobrej kondycji jak po reperacjach u " Pana Kazia"

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 19-09-2012, 11:13   

canimo napisał/a:
No ale w jego lokalu nie ma rzutnika, foteli, firanek ani hostes serwujacych kawe i ciasteczka.

Przepraszam, ale są zasłonki: zaraz obok szlifierki :D :P

canimo 

Kraj:
Madagascar

Wysłany: 19-09-2012, 11:20   

Przepraszam nie zauwazylam. A moze byly zdjete do odprasowania. I fotel tez jest.

Jacek to moze i hostesy mial, no i podobno serwowal kawe.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 19-09-2012, 11:39   

canimo napisał/a:
i podobno serwowal kawe

Nie przesadzajmy :ping: Za to obficie serwuje dobre słowo i wiedzę :)

Włodek K
[Usunięty]

Wysłany: 19-09-2012, 19:29   

canimo napisał/a:
A- ostatnio warsztatowalam sie u Wlodka- tez sklepu i sali koferencyjnej nie ma. Jeszcze nie widzialam instruktora, ktory by byl w stanie poswiecic tyle czasu kusrsantom, powyciagac dla nich rozne klamoty, dac sprobowac roznych konfiguracji itp. No ale w jego lokalu nie ma rzutnika, foteli, firanek ani hostes serwujacych kawe i ciasteczka.

A moj samochod nigdy nie byl w tak dobrej kondycji jak po reperacjach u " Pana Kazia"

Dobry pan Kaziu jest jak cudotwórca. Wskrzesza umarłe :)

Mam rzutnik i mam także kpl materiałów CMAS do rzutnika i trochę innych. Tyle że to dobre dla grupy od kilku osób do mnóstwa na bardzo pompatycznych wykładach. Też prowadziłem takie zajęcia dla ponad 30 0sób. Wolę jednak bardziej kameralne omówienia. Więcej można przekazać.
A wyobrażasz sobie hostessy z kokardkami i uszkami myszy u mnie w klamociarni wśród dziesiątków klamotów, żelastw i różnych takich :) Ja nie :) Choć jako ekstremum pewnie bym spróbował :)

Cytat:
Przepraszam nie zauwazylam. A moze byly zdjete do odprasowania. I fotel tez jest.

A nawet dwa fotele :)

Przy okazji w szpargałach mozna wiele ciekawych rzeczy obejrzeć i znaleźć Bo jestem gadżeciarzem JP ostatnio też coś znalazł :)

canimo napisał/a:
Jeszcze nie widzialam instruktora, ktory by byl w stanie poswiecic tyle czasu kusrsantom,

Bo ja lubię uczyć nurkowania i lubię nurkować :) Zatem mam czas dla nurków gdy chcą skorzystać z moich doświadczeń. Przy okazji sam się uczę od nich wielu rzeczy :)
Ostatnio zmieniony przez Włodek K 19-09-2012, 19:36, w całości zmieniany 2 razy  

Pat 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-05-2013, 21:39   

Witam
Ja też szukam dobre Centrum nurkowe w Warszawie lub instruktora (dla mnie dobre centrum nurkowe to nie tylko przekazanie wiedzy na najwyższym poziomie, ale również częste wyjazdy i wspólne nurkowania po zakończonym kursie)

przeczytałem temat ale nie ma tam za dużo informacji konkretnie do kogo się udać.

Pozdrawiam Łukasz

Torpeda 

Stopień: Tech instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-05-2013, 21:56   

Ja polecam Akademię Nurkowania :)
Dużo wyjazdów, pomoc w wyborze i zakupie sprzętu, dużo serca w prowadzeniu kursów, fajna ekipa (powiększająca się dynamicznie) i niewysokie ceny :)

Aithne1 

Stopień: jest :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-05-2013, 22:13   

Wzmacniam Torpedę :) o to to...tam idź :) masz relację z pierwszej ręki zadowolonej kursantki :)

slawek290 

Stopień: Lista Wildszte
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-05-2013, 22:55   

Pat napisał/a:
Ja też szukam dobre Centrum nurkowe w Warszawie lub instruktora

Forumowy TomS spróbuj możesz zawsze pogadać . Warto poznać człowieka .

http://artofdiving.wordpress.com/

Jakub Cieślak 

Stopień: OWSIk - Instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-05-2013, 08:03   

Pat,
to zapraszam do Best Diversów. Raz, że kurs zrobisz w dobrych warunkach i w dobrej atmosferze (szczególnie polecam Rudiego i Kubę) to po kursie nie będziesz narzekać na brak propozycji wspólnych wyjazdów. Wyjazdy na każdą kieszeń, zagranica, kraj. Dla mnie ważny akurat kraj, bo lubię nasze warunki, a poza tym w portfelu susza, więc korzystam głównie z ofert krajowych. Póki co zadowolony jestem.

[ Dodano: 22-05-2013, 08:24 ]
A tak na bajdyłeju, to jak to jest z tymi CN w Polsce? Da się prowadzić porządne, poważne, na full wypasie Centrum i z tylko z tego wyżyć?
Bo z tego, co widzę po Best Divers, czy po Underwater.pl (panowie Rudi i RZ niegdyś razem prowadzili biznes pod szyldem Millenium Divers i to wtedy właśnie z nimi się związałem, u nich kurs robiłem), to jakoś to im idzie, zajęcia są w salkach z pełnym wyposażeniem, sprzęt jest, wszystko wygląda w porządku. Obaj deklarują, że z tylko z tego żyją. Więc da się?
Sam dążę do tego by wejść na ścieżkę instruktorską i już teraz zastanawiam się czy zostać tu w Polsce, podłączać się pod czyjś biznes, robić swój czy po prostu zwiewać z kraju. Tylko, żeby było jasne - ja lubię Polskę, lubię polskie klimaty nurkowe i wcale o wyprowadzce nie marzę. Oczywiście jak do władzy dojdzie PYS (a są przesłanki, że jest wysokie ryzyko) to wtedy trzasnę drzwiami. :)

Karol Susicki 

Stopień: Nx Trimix Instructor
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-05-2013, 11:55   Re: Kurs podstawowy w Warszawie

borewicz07 napisał/a:
Witam, kolega poszukuje dla żony centrum nurkowego w którym to centrum w/w żona mogłaby odbyć prezent urodzinowy w formie kursu podstawowego (centrum z jakąś salką wykładową i porządnym sprzętem) Raczej CMAS, NAUI, PSAI, SSI w WARSZAWIE

Wiesz już coś więcej? :D

Wydaje mi się, że tak naprawdę wszyscy piszący w tym wątku mają rację...
Wszystko zależy od tego czego szukasz (lub w tym przypadku koleżanka)?

Możesz dostać namiary na kilku świetnych instruktorów pasjonatów niemających CN, na kilka świetnych CN mających średnich instruktorów i pewnie też na świetne CN ze świetnym instruktorem :)

Każdemu wg. potrzeb... Znam bardzo dobrych instruktorów szkolących w domu i kiepskich szkolących w salach wykładowych, ale jest również w drugą stronę.

Część preferuje wojskowy styl, część opiekuńczy... część zrobi ilość zajęć wg. standardów, część poniżej a część powyżej... Jedni w nowiutkich piankach, drudzy w trochę starszym sprzęcie...

Wybór zależał będzie więc od tego czego dana osoba potrzebuje, bo nawet hasło "porządnie zrobiony kurs OWD" będzie miał dla różnych osób różne znaczenie...

Czarek Abramowski 

Stopień: SDI & TDI IT
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-07-2013, 18:48   Re: Kurs podstawowy w Warszawie

Cytat:

Tak więc polecam podczas poszukiwania zadać kilka pytań:

- czy macie Państwo fizyczne Centrum Nurkowego, z salą wykładową, sklepem itp.
- czy jesteście Państwo zarejestrowanym Centrum Nurkowym PADI, NAUI, SSI czy cokolwiek
- ilu pracuje u Państwa instruktorów na stałe
- czy zajęcia odbywają się z licencjonowanymi instruktorami czy tylko Divemasterami
- jaka jest ilość studentów na instruktora (max powinna być 4 na 1)
- czy instruktorzy mają stopień MSTD lub wyższy czy tylko OWSI (to tylko w PADI)
- czy podczas kursu OWD organizują Państwo 5 spotkań na basenie czy tylko 4

Cześć,

Jeżeli ktoś szuka jeszcze centrum nurkowego spełniającego powyższe wymagania to mogę podpowiedzieć ( wiadomość na priva).
Wymagania odnośnie w/w:
- sala wykładowa i sklep w centrum Warszawy (każdy ma blisko :ping: )
- szkolenia SDI i TDI (PADI - ustalenia indywidualne)
- 2 instruktorów-właścicieli z tego jeden w stopniu Instructor Trainer (może szkolić instruktorów nurkowania) + plus co najmniej kilkunastu instruktorów współpracujących będących wychowankami tego centrum nurkowego
- zgodnie ze standardami SDI zajęcia kursu OWD mogą być prowadzone tylko i wyłącznie przez instruktorów, Divemaster może tylko pomagać
- dla przykładowej ilości 4 kursantów jest 2 instruktorów czyli 2:1 rzadziej 3:1
- patrz punkt 3. czyli stopień IT - najwyższy możliwy w nurkowaniu (dla jasności prowadzi także kursy podstawowe)
- bardziej zależy od ilości kursantów.......2 kursantów podczas 4 zajęć na basenie dostanie więcej od instruktora niż 4-6 podczas 5 zajęć basenowych (ważne jest też ile trwają te zajęcia oraz kiedy można wejść na płytę basenu....czy 30 minut wcześniej żeby na spokojnie przygotować się do zajęć czy też na 5-10 min. i robić wszystko w pośpiechu).

akj 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-08-2013, 14:03   

Miałam okazję robić kurs w NAUI i PADI - najważniejszą dla mnie kwestią było to czy instruktorzy robiący kurs mają pozytywne recenzje (czy dobrze uczą). Nie interesuje mnie czy mają basen, salę wykładową, (to ich problem z wypożyczeniem tych obiektów na czas trwania kursu). Ważne jest dla mnie, żeby nauczyli mnie bezpiecznie nurkować...reszta ma drugorzędne znaczenie.

Najgorzej jest na początku, bo nie do końca wszyscy wiedzą na co zwracać uwagę...przy kolejnym stopniu jest już łatwiej :) . Generalnie jednak dla mnie najważniejsze są umiejętności instruktorów...

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu