Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: DarekS
19-06-2013, 19:13
Xdivers - zagineły flaszki
Autor Wiadomość
Syrenka_013 

Stopień: NAUI/DAN/EFR instr.
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-06-2013, 18:57   Xdivers - zagineły flaszki

Drodzy Nurkowie, zaginęły w akcji dwie nasze flaszki. W ten weekend na Zakrzówku. Czarne, stalowe, z plaskim dnem, każda podpisana XDIVERS.pl, tak, jak na fotce... Wszelakie informacje mile widziane. Dziekujemy :pa:

hbkrzysztof 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-06-2013, 19:38   Cos sie nie dobrze dzieje na Zakrzówku

Witajcie
jak w temacie kradzież staje sie dniem powszednim na Zakrzówku, mnie 3 tyg. temu zarąbali prawie nowy ocieplacz pod suchacza (Bare layer full). Czy mam zabierać ochroniarza ze sobą?
Pozdrawiam

PS a może ktoś kompletuje sobie sprzęt ? :ping:

Jakub Cieślak 

Stopień: OWSIk - Instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-06-2013, 19:55   

Kurczę, to robi bardzo złą reklamę Zakrzówkowi. Ale te butle to tak spod wiaty, czy ze sprężarkowni sobie ktoś wyniósł? Nic tylko monitoring zakładać!

TYMOTEUSZ 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 17-06-2013, 20:02   

co ma z tym wspólnego Zakrzówek- to nie ich wina, po prostu jest tam najwiecej nurków więc największa szansa na złodzieja

Jakub Cieślak 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-06-2013, 20:09   

No Tymoteuszu, ale przecież nie mówię, że to Krakena wina, tylko że Zakrzówkowi to robi złą reklamę. Oczywiście, że nie ich wina, ale dobrze wiesz, że tego typu akcje robią smród. Ktoś głupi, bezdennie durny robi takie akcje, wyrządzając nie tylko krzywdę właścicielom sprzętu, ale właśnie Krakenowi.
I co? Teraz ludziska mają siedzieć w wiatach i cały czas lampić się na swój ekwipunek, odganiać podejrzanych obcych, wiązać wszystko łańcuchami? Ktoś bardzo nie okay postępuje, nie chce mi się wierzyć, że to ktoś z braci nurkowej.

Żeby troszkę rozluźnić atmosferę, może to ten sam potwór, co zjadł narzędzia z "Grubego". Może rzeczywiście siedzi tam jakiś kraken, albo dagon, który podkrada sprzęt? ;)

JacekKG 

Stopień: hydrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-06-2013, 20:46   

A czemu na takim nurkowisku nie ma monitoringu? Przeciez to podstawa w dzisiejszych czasach.

Jakub Cieślak 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-06-2013, 20:46   

A na jakich nurkowiskach są już monitoringi?

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 17-06-2013, 20:53   

JacekKG napisał/a:
A czemu na takim nurkowisku nie ma monitoringu? Przeciez to podstawa w dzisiejszych czasach.

to da tylko złudne poczucie bezpieczeństwa, IMHO.
felieton Piotra Waglowskiego i przykładowe opracowanie
I czy naprawdę chcemy, żeby non stop ślepiły na nas obiektywy? Ja - niekoniecznie.

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-06-2013, 20:57   

hbkrzysztof napisał/a:
kradzież staje sie dniem powszednim na Zakrzówku

Czy Syrenka napisała, że skradziono butle ?

JacekKG 

Stopień: hydrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-06-2013, 07:00   

ptja napisał/a:
JacekKG napisał/a:

to da tylko złudne poczucie bezpieczeństwa, IMHO.
felieton Piotra Waglowskiego i przykładowe opracowanie
I czy naprawdę chcemy, żeby non stop ślepiły na nas obiektywy? Ja - niekoniecznie.

Ale dziala to odstraszajaco na zlodzieji. Z drugiej strony czy chcesz zeby ktos ciagle wiedzial gdzie sie znajdujesz? Nie? Masz racje zrezygnuj z telefonu.

[ Dodano: 18-06-2013, 07:04 ]
wiesiek01 napisał/a:
hbkrzysztof napisał/a:
kradzież staje sie dniem powszednim na Zakrzówku

Czy Syrenka napisała, że skradziono butle ?

Alez nie, one poprostu ulegly rozkladowi naturalnemu, albo poprostu zapomnieli gdzie je polozyli, lub zgubili gdzies pod woda a teraz robia afere ze na zakrzowku KRADNA.
Cos ostatnio duzo nieprzyjemnych rzeczy slyszy sie o tym zbiorniku. Kradzierze, tragiczne wypadki, wandalizm , ogranizacja nielegalnych spotkan .....

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 18-06-2013, 08:22   

JacekKG napisał/a:
Ale dziala to odstraszajaco na zlodzieji.

zapewne tak. Tylko "nie pozwólmy, by te plusy przysłoniły nam minusy" :-)
I naprawdę nie jest tak prosto znaleźć winnego na podstawie nagrania z daleka, a jeśli będzie blisko z kolei musi ich być sporo (koszty!) i łatwo zacząć "jumanie" od zasłonięcia kamery.

JacekKG napisał/a:
Z drugiej strony czy chcesz zeby ktos ciagle wiedzial gdzie sie znajdujesz? Nie? Masz racje zrezygnuj z telefonu.

ale telefon nie nagrywa, kiedy dłubię w nosie :-)

Ale żeby nie było, że narzekam: można by pod wiatami umieścić na stałe zamykane skrzynie (np. wojskowe, bo waga nie ma znaczenia w takim zastosowaniu), np. na zamki/kłódki szyfrowe. Co prawda nie schowa się do nich wszystkiego (wspomniany ocieplacz zapewne wisiał gdzieś?), ale drobniejszy sprzęt o większej wartości mógłby być zabezpieczony.

dav4u 

Stopień: czy+
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-06-2013, 08:53   

A byli tam jacyś Czesi ?

... z innego postu :
scuba napisał/a:

"Na tym zdjęciu widać na pierwszym planie Anulę z płetwami które nam Czescy nurkowie tzw. techniczni z łodzi ukradli . CZESI KRADNĄ UWAGA !!!."

:hihi-:

mi_g 

Stopień: P2,Cave,nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-06-2013, 09:07   

Syrenka_013 napisał/a:
zaginęły w akcji dwie nasze flaszki. W ten weekend na Zakrzówku.

Byliście na Zakrzówku i nie daliście znać... Samotnych flaszek w niedziele nie widzieliśmy.
A tak przy okazji ciekawostka: Przy sąsiedneij wiatce ktoś upuścił butlę z założonym automatem pod ciśnieniem. Automat urąbało na gwińcie na pierwszym stopniu. Trochę hukło, przez około 1min syczało, zawór i resztka automatu zamarzła... Żal automatu a z drugiej strony dobrze że się wszystko dobrze skończyło.

hbkrzysztof 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-06-2013, 09:20   

Ocieplacz nie wisiał a leżał na ławce razem z zapakowanym suchaczem i cała reszta szpeju a ja rozmawiałem z kolegami 3m w lini prostej..... masakra

JaSBG 

Stopień: VDST/CMAS/TL2
Kraj:
Germany

Wysłany: 18-06-2013, 09:21   

Za cos takiego powinno sie obcinac.....pletwy!

juwisz 

Stopień: AOWD, EAN
Kraj:
Ukraine

Wysłany: 18-06-2013, 09:21   Re: Xdivers - zagineły flaszki

Syrenka_013 napisał/a:
zaginęły w akcji dwie nasze flaszki. W ten weekend na Zakrzówku.

A co się konkretnie stało?
W niedzielę były dzikie tłumy na Zakrzówku, więc jakoś mnie to nie dziwi, że znowu coś zginęło.

connan1973 

Stopień: P1
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-06-2013, 09:31   

Po tych przypadkach gdzie część szpeju nóg dostaje to albo wozić ze sobą ostrego psa i wiązać obok skrzyń/kuwet , albo nienurkującą (w tym czasie) osobę no albo napisać list/maila do właściciela o okamerowanie tego terenu. Bo to okazja czyni złodzieja. Flaszki nie są małe , do kieszeni wsadzić nie sposób bo i ciężkie i gabaryty mają.

Jakby ginęły tylko "fanty" metalowe to śmiałbym powiedzieć że w krzakach czai się Magneto z X-manów , ale zajumany ocieplacz tą moją kosmiczną teorie skutecznie burzy.
Ostatnio zmieniony przez connan1973 18-06-2013, 09:34, w całości zmieniany 1 raz  

dav4u 

Stopień: czy+
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-06-2013, 09:55   

hbkrzysztof napisał/a:
Ocieplacz nie wisiał a leżał na ławce razem z zapakowanym suchaczem i cała reszta szpeju a ja rozmawiałem z kolegami 3m w lini prostej..... masakra

To ty się ciesz , że tylko ocieplacz poszedł :ping:

hbkrzysztof 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-06-2013, 12:32   

dokładnie przecież leżał z prawie nowym suchaczem(zapakowanym w oryginalny worek transportowy) wiec albo nie wiedział albo nie potrzebował , stad moja teoria o kompletowaniu sprzętu :ping:

Yavox 

Stopień: T1 (GUE nTmx)
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-06-2013, 12:43   

A ja po prostu myślę, że wraz z coraz większą popularyzacją nurkowania, w przeszłość odchodzą czasy, kiedy można było zostawić na wierzchu dwie skrzynie ze szpejem i na spokojnie, bez stresu, pójść na dwie godziny do wody.

Chcemy czy nie, takich sytuacji będzie coraz więcej, bo wzrost liczby nurkujących powoduje, że w coraz mniejszym stopniu jesteśmy znającym się dobrze środowiskiem a coraz bardziej zbieraniną przypadkowych ludzi, których łączy bardzo niewiele.

Trzeba teraz spisać numery seryjne tam, gdzie są, oznaczyć sprzęt jeżeli jeszcze tego nie zrobiliśmy i liczyć na to, że jak w końcu ktoś coś nam ukradnie (a stanie się to, wcześniej czy później), to rzecz wypłynie dzięki temu gdzieś na przykład na forum - choć to mało prawdopodobne, bo złodziejstwo też się globalizuje i skradzione fanty z pewnością jadą gdzieś daleko, np. za którąś granicę.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu