Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Równoważenie ciężaru stejdża
Autor Wiadomość
RobikP 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-06-2013, 00:37   Równoważenie ciężaru stejdża

Pływam w zestawie xdeepa z jednym stejdżem (standardowy Alu 11,1 litra). Naładowany do 200 atm trochę ciągnie na lewą stronę przez cały czas denny. W twinie ciężar ten równoważy skrzydło. Z workiem sm jakoś nie daje się tego uzyskać. Moje rozwiązanie to doładowanie powietrza w lewy rękaw suchara i jest OK.
W jaki sposób poradzić sobie z tym zjawiskiem?

tmichura 

Stopień: Instructor
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-06-2013, 00:44   

solution 1. weź drugiego stejdża :ping:
solution 2. przełoż (lub dokup) kieszeń xdeep i zamontuj na pasie ramiennym przeciwległym do strony stejdża. włoż 1 kilo (ew 1,5) balastu.
solution3. pływaj jak pływasz. (trym jest trym... a walka o niego to część fun'u):)
jesli dasz rade z jednym stejdżem to nie będa Ci straszne zmiany pływalności butli. zachecam do takich prób:)

pzdr
Michur

JacekKG 

Stopień: hydrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-06-2013, 06:58   

Podczep stage centralnie na dole lub gorze

kraken 

Stopień: Course Director PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-06-2013, 07:50   

Cytat:
Z workiem sm jakoś nie daje się tego uzyskać. Moje rozwiązanie to doładowanie powietrza w lewy rękaw suchara i jest OK.
W jaki sposób poradzić sobie z tym zjawiskiem?
Poradziłeś sobie jak widać.
Rozwiązanie problemu zależy od tego do czego używasz tego stage'a.
Jeżeli pod koniec nurkowania zużywasz z niego sporo gazu (połowę?) to balast najpierw będzie pomagał a potem trochę przeszkadzał. Wyjściem jest tylko trochę balastu na stronę przeciwną jako takie lekkie wsparcie.
Jeżeli zużywasz z tego stage'a tylko trochę i nie dobijasz go przez dwa - trzy nurki to jeszcze trudniej zrównoważyć to balastem.
Zależy też na ile istotne jest dla ciebie zrónoważenie i jak wychodzi samo z siebie. Czasami trzeba zobaczyć kogoś w wodzie.
Możesz np. zaczynać oddychać z butli po stronie stage'a i potem utrzymywać różnicę np. 70 atm. Zależy jakie nurkowania robisz i gdzie włazisz :-)

W sumie można się nie przejmować, moim zdaniem jak zrobisz parenaście nurkowań w takim ułożeniu to wszystko się wyrówna - to się jakoś tak samo układa z czasem, może odpowiednie płuco się rozrasta :-)
MSC

RobikP 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-06-2013, 01:40   

Z Waszych wypowiedzi wynika, że nie ma złotego środka. Stejdża używam tylko z Nx50 do skrócenia dekompresji i to jest kilka nurkowań w roku, dlatego nie jest to dla mnie jakiś duży problem. Gazu wystarcza mi na 2 nurkowania. Teraz zostało mi 120 atm, więc przez cały czas denny będzie miał pływalność neutralną. Pod koniec nura dla odmiany będzie mnie z jednej strony wyciągał :) . Myślę, że jeżeli będzie mnie to denerwować, to zastosuję kafelek balastu na karabinku przepinany z jednej na drugą stronę.
Wielkie dzięki za odzew i pozdrawiam

gringo 

Stopień: AD Deco Vision, mkVI
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-06-2013, 09:15   

RobikP,
Ja uzywam Hydrosa 50 ze stalowa plyta i stage 11l do steg'a przyczepiony duzy kolowrotek - a caly balast jaki mam jest rozmieszczony symetrycznie i nie mam problemu - ani jak stage nabity pod korek ani jak prawie pusty. Jak mnie przechylalo w strone stagea - problemem okazalo sie zle wywazenie - poprawilem tez sposob mocowania stage'a na bardziej przy ciele (blizej srodka ciezkosci) i nie kombinowalem z przepinanym balastem (bo w trakcie przepinania mozesz go stracic - a utrata balastu przy deco nie wrozy nic dobrego)
Ostatnio zmieniony przez gringo 22-06-2013, 09:27, w całości zmieniany 1 raz  

RobikP 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-06-2013, 13:37   

gringo napisał/a:
...utrata balastu przy deco nie wrozy nic dobrego...

Racja, wprowadziłbym sobie dodatkowe źródło możliwych problemów.
Pozostawię, więc to tak, jak jest, czyli wyrównanie sucharem.
W sumie było tak, jak pisał Włodek. Zaburzenie trymu czułem tylko w początkowej fazie nurkowania. Potem o tym zapomniałem i wyrównywałem chyba odruchowo.

napoleon604 

Stopień: oczywiście jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-06-2013, 13:40   

RobikP napisał/a:
chyba odruchowo.

Właśnie to nazywa się doświadczeniem. :ping:

ed 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-06-2013, 19:16   

A może smycz i na tyłek. Jak wchodzisz w strefę deco do przekładasz na lewą i robisz swoje. Czasem tak nurkuję, ale przyłączam się do głosu, że problem może tkwić w zbyt dużej odległości od ciała. Poza tym, samo się wyrówna.

RobikP 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-08-2013, 22:25   

Lekko odgrzeję temat, bo rozwiązałem problem (wpadłem na to przez sen hehe).
Dzisiaj to potwierdziłem w czasie nurkowania: wystarczy przekręcić worek na stronę, którą ciągnie w dół (przy pełnym stejdżu - w lewo), wtedy gaz w worku równoważy pływalność stejdża. Okazuje się, że worek xdeepa daje sporo możliwości :)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu