Pływam w zestawie xdeepa z jednym stejdżem (standardowy Alu 11,1 litra). Naładowany do 200 atm trochę ciągnie na lewą stronę przez cały czas denny. W twinie ciężar ten równoważy skrzydło. Z workiem sm jakoś nie daje się tego uzyskać. Moje rozwiązanie to doładowanie powietrza w lewy rękaw suchara i jest OK.
W jaki sposób poradzić sobie z tym zjawiskiem?
Wysłany: 20-06-2013, 00:44
solution 1. weź drugiego stejdża
solution 2. przełoż (lub dokup) kieszeń xdeep i zamontuj na pasie ramiennym przeciwległym do strony stejdża. włoż 1 kilo (ew 1,5) balastu.
solution3. pływaj jak pływasz. (trym jest trym... a walka o niego to część fun'u):)
jesli dasz rade z jednym stejdżem to nie będa Ci straszne zmiany pływalności butli. zachecam do takich prób:)
Wysłany: 20-06-2013, 07:50
Cytat:
Z workiem sm jakoś nie daje się tego uzyskać. Moje rozwiązanie to doładowanie powietrza w lewy rękaw suchara i jest OK.
W jaki sposób poradzić sobie z tym zjawiskiem?
Poradziłeś sobie jak widać.
Rozwiązanie problemu zależy od tego do czego używasz tego stage'a.
Jeżeli pod koniec nurkowania zużywasz z niego sporo gazu (połowę?) to balast najpierw będzie pomagał a potem trochę przeszkadzał. Wyjściem jest tylko trochę balastu na stronę przeciwną jako takie lekkie wsparcie.
Jeżeli zużywasz z tego stage'a tylko trochę i nie dobijasz go przez dwa - trzy nurki to jeszcze trudniej zrównoważyć to balastem.
Zależy też na ile istotne jest dla ciebie zrónoważenie i jak wychodzi samo z siebie. Czasami trzeba zobaczyć kogoś w wodzie.
Możesz np. zaczynać oddychać z butli po stronie stage'a i potem utrzymywać różnicę np. 70 atm. Zależy jakie nurkowania robisz i gdzie włazisz
W sumie można się nie przejmować, moim zdaniem jak zrobisz parenaście nurkowań w takim ułożeniu to wszystko się wyrówna - to się jakoś tak samo układa z czasem, może odpowiednie płuco się rozrasta
MSC
Wiek: 53 Dołączył: 13 Maj 2011 Posty: 425 Skąd: Dzierżoniów
Wysłany: 22-06-2013, 01:40
Z Waszych wypowiedzi wynika, że nie ma złotego środka. Stejdża używam tylko z Nx50 do skrócenia dekompresji i to jest kilka nurkowań w roku, dlatego nie jest to dla mnie jakiś duży problem. Gazu wystarcza mi na 2 nurkowania. Teraz zostało mi 120 atm, więc przez cały czas denny będzie miał pływalność neutralną. Pod koniec nura dla odmiany będzie mnie z jednej strony wyciągał . Myślę, że jeżeli będzie mnie to denerwować, to zastosuję kafelek balastu na karabinku przepinany z jednej na drugą stronę.
Wielkie dzięki za odzew i pozdrawiam
RobikP,
Ja uzywam Hydrosa 50 ze stalowa plyta i stage 11l do steg'a przyczepiony duzy kolowrotek - a caly balast jaki mam jest rozmieszczony symetrycznie i nie mam problemu - ani jak stage nabity pod korek ani jak prawie pusty. Jak mnie przechylalo w strone stagea - problemem okazalo sie zle wywazenie - poprawilem tez sposob mocowania stage'a na bardziej przy ciele (blizej srodka ciezkosci) i nie kombinowalem z przepinanym balastem (bo w trakcie przepinania mozesz go stracic - a utrata balastu przy deco nie wrozy nic dobrego)
Ostatnio zmieniony przez gringo 22-06-2013, 09:27, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 22-06-2013, 13:37
gringo napisał/a:
...utrata balastu przy deco nie wrozy nic dobrego...
Racja, wprowadziłbym sobie dodatkowe źródło możliwych problemów.
Pozostawię, więc to tak, jak jest, czyli wyrównanie sucharem.
W sumie było tak, jak pisał Włodek. Zaburzenie trymu czułem tylko w początkowej fazie nurkowania. Potem o tym zapomniałem i wyrównywałem chyba odruchowo.
Wysłany: 22-06-2013, 19:16
A może smycz i na tyłek. Jak wchodzisz w strefę deco do przekładasz na lewą i robisz swoje. Czasem tak nurkuję, ale przyłączam się do głosu, że problem może tkwić w zbyt dużej odległości od ciała. Poza tym, samo się wyrówna.
Wysłany: 29-08-2013, 22:25
Lekko odgrzeję temat, bo rozwiązałem problem (wpadłem na to przez sen hehe).
Dzisiaj to potwierdziłem w czasie nurkowania: wystarczy przekręcić worek na stronę, którą ciągnie w dół (przy pełnym stejdżu - w lewo), wtedy gaz w worku równoważy pływalność stejdża. Okazuje się, że worek xdeepa daje sporo możliwości
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko