Wiek: 46 Dołączył: 10 Maj 2013 Posty: 273 Skąd: Dżozefów pod Wawą
Wysłany: 27-06-2013, 09:11
Chłopaki, czy teraz już w każdym temacie będziemy urządzać piesze personalne wycieczki i teraz w modzie jest, że każdy każdego musi przynajmniej raz w sposób zawoalowany, albo otwarty próbować obrazić?
Wrzucicie na luz?
Siedzę w ubezpieczeniach, należy uważać i pamiętać, w jakich sytuacjach dany sprzęt podlega ubezpieczeniu. Jeżeli jest na terenie ubezpieczonej nieruchomości, wtedy ubezpieczenie domowe działa. Na resztę przypadków zapewne będzie potrzebne ubezpieczenie podróżne. I tak, agenci słyną z tego, że albo nie znają, albo źle interpretują warunki sprzedawanych ubezpieczeń. Zwłaszcza nie należy do końca ufać multibrokerom, czyli takim agencjom co sprzedają wiele rodzajów ubezpieczeń wielu firm. Pamiętać należy, że naszym psim obowiązkiem jest przeczytać OWU by się potem nie zdziwić i nie mieć pretensji do Warty, czy kogo tam, że polisa nie zadziałała. Wcale nie w złej wierze mogliśmy być niedoinformowani, albo źle poinformowani. Agent nie pracuje jako prawnik, który ma nas zapoznać ze wszystkimi aspektami ubezpieczenia i ostrzec o różnych zawiłościach, wyłączeniach, lub warunkach szczególnych.
Jeżeli sprzęt będzie ubezpieczony od kradzieży w podróży to też często może być warunkiem to, że ma być pod kluczem, ogólnie niedostępny (np. w aucie), bo w sytuacji, gdy był w zasięgu osób trzecich (na nurkowisku), więc niezabezpieczony - ubezpieczenie nie zadziała.
No i w naszym przypadku ubezpieczyciele stosują jedną definicję nurkowania - sport niebezpieczny, ekstremalny. Żaden tam amatorski, rekreacyjny.
Warta Dom Komfort + ogólnie niezła, sam posiadam. Korzystałem już z niej w sytuacji przepięcia pochodzącego od wyładowania atmosferycznego, spaliło mi w domu wszystkie routery, karty sieciowe i płyty główne. Trochę trwał proces oceny szkody, ale poza tym nie mam uwag.
Marras, tez miałem ten problem ale w Warcie okazało się że ubezpieczając mieszkanie, mozesz podac wartość ubezpieczenia zawartości pomieszczenia przynależnego czyli komórki i nie jest to zależne od wartości ubezpieczenia samego mieszkania.
I u mnie teraz jest tak że komórka ma większą wartość ubezpieczenia niż mieszkanie
ooo, nie wiedziałam, a mam ten sam kłopot, w sensie że wolałabym żeby wynieśli mi z domu tv, laptopa i lodówkę, a nie wyczyścili garaż z twina, rebreathera, 9 stage'y, przetaczarki etc
kiedyś mając mieszkanie także nie znalazłam takiego ubezpieczenia, więc teraz - po zakupie domu - nawet nie szukałam.
Wiesz może czy obejmuje to garaż? w sensie że pragnę garaż ubezpieczyć wyżej niż dom
KasiaK radzilbym sie nie chwalic co masz w garazu;) rozni ludzie to czytaja...
Jakub, podam Ci przykład z życia: mieszkanie z garażem.
Właścicielem mieszkania jestem ja, właścicielem garażu jest małżonka (obie nieruchomości kupowane lata temu, jeszcze przed ślubem). W dodatku mieszkanie znajduje się w budynku A, natomiast garaż w oddalonym o 100m budynku B. I teraz konia z rzędem temu kto powie czy garaż w tym momencie przynależy do mieszkania czy nie? W OWU takiego przypadku nie ma zapisanego a ja chodząc z tym problemem po ubezpieczycielach słyszałem od agentów wersje, że:
1) ubezpieczenie mieszkania nie zadziała na garaż bo to inny właściciel
2) ubezpieczenie mieszkania zadziała na garaż bo to niby inny właściciel ale przecież wspólność małżeńska
3) ubezpieczenie mieszkania nie zadziała na garaż bo ten znajduje się w innym budynku niż mieszkanie
4) ubezpieczenie mieszkania zadziała na garaż bo mimo, iż ten znajduje się w innym budynku to korzystają z niego domownicy z ubezpieczonego mieszkania a więc wchodzi w jego skład (czy jakoś tak)
Inne wersje pominę bo były coraz bardziej futurystyczne
Nagminnie natomiast zdarzało się, że agent po usłyszeniu jaki jest temat robił oczy jak 5zł i rozpoczynał wydzwanianie po... znajomych agentach
Przykład z życia sprzed paru dni:
- agent skupił się na umiejscowieniu garażu i na początek stwierdza że chyba podpadam pod pkt3 (z wyżej pisanych)
- przyciskany przeze mnie o to gdzie tak jest napisane, dzwoni "do przyjaciela" a tamten stwierdza, że wg niego zachodzi przypadek z pkt 4
- agent jest zdezorientowany więc dzwoni do przyjaciela nr 2, który to potwierdza iż zachodzi przypadek nr 4
- agent odkłada słuchawkę by z radością i przekonaniem w głosie oznajmić mi że oczywiście garaż jak najbardziej będzie podlegał ubezpieczeniu
- gdy ponownie pytam o to gdzie jest to zapisane w OWU dowiaduję się, iż skoro mojego przypadku nie ma w wyłączeniach to na pewno ochrona obowiązuje - sic!! (choć jeszcze 15 min wcześniej twardo obstawał że na ochronę w tym przypadku nie ma co liczyć - ot siła przekonywania kolegów)
- wstałem i wyszedłem
A wniosek jest taki, że muszę chyba trzymać sprzęt w firmie bo ta przynajmniej porządnie ubezpieczona - ale i tu zaraz pojawia się pytanie czy ubezpieczenie firmy obejmuje znajdujący się w niej prywatny sprzęt nurkowy właściciela??!!
Dla mnie polskie firmy ubezpieczeniowe to masakra - w 95% przypadków ludzie podpisują ubezpieczenia w ciemno wierząc słowom agenta - a ten powie Ci wszystko co chcesz usłyszeć żebyś tylko zostawił u niego kasę, i jest bezkarny w tym co mówi bo przecież za nic nie odpowiada.
5% dociekliwych przypadków takich jak ja chce mieć czarno na białym napisane czy to czego oczekuje pokrywa się z tym co uzyska.
Niestety, w znakomitej większości trzeba albo nie ubezpieczać się wcale albo iść na kompromis i mieć świadomość tego, iż zapisy OWU są na tyle nieprecyzyjne, że w razie szkody towarzystwo zawsze będzie mogło się wypierać swojej odpowiedzialności
Ostatnio zmieniony przez Marras 27-06-2013, 17:06, w całości zmieniany 1 raz
A wniosek jest taki, że muszę chyba trzymać sprzęt w firmie bo ta przynajmniej porządnie ubezpieczona - ale i tu zaraz pojawia się pytanie czy ubezpieczenie firmy obejmuje znajdujący się w niej prywatny sprzęt nurkowy właściciela??!!
Jeśli mogę poradzić:
- zrób kurs Divemastera,
- dokonaj stosownych zmian w profilu działalności firmy,
- sprzęt wrzucasz w kosztu, odliczasz VAT, no i najważniejsze: w końcu masz ubezpieczony sprzęt......
Jeśli mogę poradzić:
- zrób kurs Divemastera,
- dokonaj stosownych zmian w profilu działalności firmy,
- sprzęt wrzucasz w kosztu, odliczasz VAT, no i najważniejsze: w końcu masz ubezpieczony sprzęt......
Z tymi zmianami w profilu to chodzi Ci o założenie szkoły nurkowania tudzież podobnej działalności?
Z tymi zmianami w profilu to chodzi Ci o założenie szkoły nurkowania tudzież podobnej działalności?
Dokładnie, musisz wpisać taką działalność, gdzie będziesz potrzebował sprzętu nurkowego (np czyszczenie basenów, szkoła nurkowa). Musisz mieć jakieś uzasadnienie dla poniesionego kosztu. Oczywiście nie zmieniasz głównego przedmiotu działności firmy, wpisujesz jedynie dodatkową działalność.
Wysłany: 27-06-2013, 19:24
Kurczę, Marras, ciekawe pytanie, ale kompletnie się ma nijak do tematu zaginionych flaszek, więc może odpuśćmy sobie tego offtopa.
W skrócie tylko podpowiem, że to bardziej pytanie do notariusza od nieruchomości, czy prawnika, a nie agenta. Generalnie ubezpieczyciel nie wnika w takie szczegóły, o ile obie nieruchomości należą do Was, a oboje jesteście wymienieni na ubezpieczeniu, jedno jako ubezpieczający, drugie jako ubezpieczony. Przecież nigdzie w OWU choćby Warty nie wskazuje się, że wskazany garaż musi stać na tej samej działce, co dom. Znane są przecież przypadki, że ludzie garaże mają zupełnie pod innym adresem w jakimś szeregu garaży.
Ale pozwolę sobie jeszcze nie zgodzić się z Tobą w tym temacie:
Jakub Cieślak Best Divers napisał/a:
Przecież nigdzie w OWU choćby Warty nie wskazuje się, że wskazany garaż musi stać na tej samej działce, co dom. Znane są przecież przypadki, że ludzie garaże mają zupełnie pod innym adresem w jakimś szeregu garaży.
Poniżej jedna z definicji dotycząca lokalu mieszkalnego w OWU DOM PZU:
25) lokal mieszkalny - znajdujące się w budynku mieszkalnym wielorodzinnym wyodrębnione pomieszczenie lub pomieszczenia służące do zaspokajania potrzeb mieszkaniowych, stanowiące odrębną nieruchomość albo będące przedmiotem spółdzielczego prawa do lokalu oraz przynależne do lokalu:
a) pomieszczenie gospodarcze
b) pomieszczenie garażowe w budynku mieszkalnym wielorodzinnym lub miejsce postojowe w budynku mieszkalnym wielorodzinnym
Tak więc wynikałoby z tego że ŻADEN garaż wolno stojący (nie wbudowany w budynek) nie przynależy do mieszkania. Natomiast to czy garaż ma być wbudowany w TEN SAM budynek co lokal mieszkalny nie jest precyzyjnie określone (choć jak się uprzeć to można domniemywać że autorowi chodziło o ten sam budynek) - a gdzie zaczynają się interpretacje tam czekają problemy...
Dalej możemy ewentualnie podyskutować na priv bo faktycznie zboczyliśmy z głównego tematu
Pozdrawiam
M.
Ostatnio zmieniony przez Marras 27-06-2013, 19:54, w całości zmieniany 1 raz
ptja [Usunięty]
Wysłany: 27-06-2013, 23:39
Marras napisał/a:
Właścicielem mieszkania jestem ja, właścicielem garażu jest małżonka (obie nieruchomości kupowane lata temu, jeszcze przed ślubem). /.../
ale przecież wspólność małżeńska
błąd. To majątek odrębny (przepis znajdziesz sam, czy podesłać? )
Jezu, no wiem, że jest odrębny bo nabyty przed ślubem, ale wspólny w sensie "gospodarstwa domowego" czy jakoś tak - bo niby jak miałoby to być teraz wspólne ? Żona ma przepisać garaż na mnie? Albo mamy go sprzedać i kupić jeszcze raz?
Ostatnio zmieniony przez Marras 28-06-2013, 01:55, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 28-06-2013, 09:31
fakt, własność poszczególnych małzonków nabyta przed ślubem nie wchodzi do współności majątkowej małzeńskiej
ptja [Usunięty]
Wysłany: 28-06-2013, 11:13
Marras napisał/a:
Jezu, no wiem, że jest odrębny bo nabyty przed ślubem, ale wspólny w sensie "gospodarstwa domowego" czy jakoś tak - bo niby jak miałoby to być teraz wspólne ? Żona ma przepisać garaż na mnie? Albo mamy go sprzedać i kupić jeszcze raz?
zrobisz, jak zechcesz, to Twoje małżeństwo; ja nic nie sugerowałem, a tylko pozwoliłem sobie zauważyć, że agent się pomylił i jeśli ubezpieczenie odnosi się w jakiś sposób do pojęcia własności odrębnej bądź wspólnej, to może to być potencjalnie "konfliktowy" punkt w razie wypłaty odszkodowania (bo na pewno nie w momencie wpłaty składki ).
Wysłany: 28-06-2013, 11:25
Uczepiliście się tego offtopa jak rzep psiego ogona. Agent nie wypłaca odszkodowania i często plecie bzdury. Jak nie ma pewności, dzwonimy na numer kontaktowy ubezpieczyciela, jak na infolinii nie wiedzą to idą pytać przełożonych - autorów OWU.
Bul-kot [Usunięty]
Wysłany: 28-06-2013, 11:49
Te zaginięte flaszki to w posagu wniesione czy odrębna własność? Bo się pogubiłem...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko