Reasumując: dopóki od razu reaguję się na potrzebę zaczerpnięcia powietrza, nurki na 4m + krótka wędrówka po dnie, nie są niebezpieczne. W tym wątku mówimy tylko o nurkach, a nie o trenowaniu pozostania jak najdłużej pod wodą na bezdechu
Ostatnio zmieniony przez joles 29-06-2013, 15:50, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 56 Dołączył: 20 Paź 2004 Posty: 2801 Skąd: Warszawa
Wysłany: 29-06-2013, 21:28
joles napisał/a:
nie są niebezpieczne
To jest lekkie nadużycie W podanych przez Ciebie warunkach mamy ryzyko wystąpienia blackoutu bliskie zeru ale zawsze możesz np. zasłabnąć, dostać zawału itp.
Co więcej, możesz spokojnie rozciągnąć czas pobytu pod wodą do 60 sekund
Przerwa na powierzchni powinna być przynajmniej dwa razy dłuższa niż nurkowanie.
Ryzyko jest bardzo małe (tylko...? aż...?) - interpretacja "małości" to zarządzanie ryzykiem.
Ostatnio zmieniony przez TomS 29-06-2013, 21:28, w całości zmieniany 1 raz
Nic nie zrozumiałeś , zarówno ja i Tomek nie pisalismy aby freediver prosił a asekurację przez ratownika , lecz poinformował go co będzie robił .
Faktycznie, źle zrozumiałem. Zapewne dlatego, że bezdechy wymagają bezwzględnej asekuracji a ja błędnie założyłem, że wiecie o czym piszecie.
piotrkw napisał/a:
Tam gdzie chodze w Gdyni , tlen mają wszystkie i ratownicy to potrafią .
Gdybyś miał większy przegląd basenów, wiedziałbyś, że to odstępstwo od reguły a rzeczywistość większości jest smutna.
Nuroslaw napisał/a:
topielec nie różni się od gościa z blackout.
Różni się dramatycznie. Głównie poziomem tlenu w tkankach.
TomS napisał/a:
dive_frog, Ja wiem co nieco o blackoucie i nie śmiem negować możliwości jego wystąpienia choćby w basenie metr-dwadzieścia
Nie sądzę by ironizowanie na temat głębokości basenu wnosiło cokolwiek do dyskusji a już najmniej świadczyło o jakiejkolwiek wiedzy o free i związanych z nim zagrożeniach.
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 01-07-2013, 13:55
dive_frog napisał/a:
Nuroslaw napisał/a:
topielec nie różni się od gościa z blackout.
Różni się dramatycznie. Głównie poziomem tlenu w tkankach.
Różni się w sposobie postępowania z takim topielcem?
I po jakim czasie jesteś w stanie stwierdzić różnice w poziomie tlenu w tkankach ( który ulega zmianie) i u którego topielca? ten co się utopił czy utonął ? Po czym poznaC, w terenie a nie na stole sekcyjnym.
Blackout występuje gdy ma na nogach płetwy czy maskę na twarzy? Czy gość płynący w stresie z płytkim oddechem lub zawodnik który bardzo ostro trenuje, ma więcej tego tlenu w tkankach czy też mięśnie zaczynają pracować beztlenowo? zachłysnął się wodą i opadł na dno. Który z nich będzie się różnił tą ilością tlenu w tkankach. I czy jak go wydobędę po 2 min, będziesz w stanie stwierdzić, jeśli nie miał płetw czy to blackout? Nie mówię o sekcji zwłok, gdzie stwierdzisz iż zalało mu płuca czy też nie, ale o gościu którego wyciągasz prosto z wody i musisz postępować prawidłowo.
Ja widzę to, jak z wypadkiem za kierownicą. Zasnął, wpadł w poślizg, czy się zagapił, nie ma to znaczenia. Złamanie jest złamanie. I postępowanie jest identyczne w tych wszystkich przypadkach. Tu to samo, wyciągasz, sprawdzasz oddech, tętno i jazda .... EFR +CPR wg algorytmu postępowania.
Ostatnio zmieniony przez Nuroslaw 01-07-2013, 13:59, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko