Wyobraźcie sobie taki pakiet całkowicie zmieniający wasze życie i powiedzcie co o tym myślicie, czy zdecydowalibyście się na coś takiego i ile według was taki program powinien kosztować abyście byli tym zainteresowani ?
5/6 miesięcy na tropikalnej wyspie spędzone głównie w centrum nurkowym pod okiem CD
zakwaterowanie i wyżywienie
Kursy OWD, AOWD, RESCUE, EFR, DIVEMASTER, AI, OWSI, EFR Instructor
Wszystkie opłaty i licencje związane z kursami
podręczniki i manuale wymagane do poszczególnych kursów
kompletny sprzęt nurkowy rekreacyjny ( bez butli i balastu ) - na własność
minimum 100 nurkowań - nie licząc nurkowań kursowych
Wysłany: 12-07-2013, 20:00
szczerze powiedziawszy to po pierwsze chyba do złej grupy zadajesz pytanie, bo na tym forum to wszyscy albo wszyscy maja przynajmniej owd a z dyskusji wynika ze wiekszosc ma daleko wyzsze stopnie
ale tak na poważnie rozwazając to wydaje mi się że raczej mało osób które nigdy nie nurkowały zdecydowałyby sie wydac kupe kasy i poswiecic kilka miesiecy nie wiedząc nawet czy ten sport im sie spodoba, czy sie nadaja i jak szybko robi a postepy.
wydaje mi się ze taki program mógłby znaleźć jako takie zainteresowanie gdyby był zaplanowany dla osób które mają AOWD, czyli juz troche ponurali, wiedza ze to jest to, ze chca sie rozwijac, wiedza co oznaczaj poszczególne stopnie itd
Pytanie, po co komu instruktor z półrocznym doświadczeniem nurkowym? Sporo w tym czasie pojmie i jeszcze więcej po krótkiej przerwie zapomni. Natomiast wczasy tego typu..... Nie wiem 14-18 tys?
Wysłany: 12-07-2013, 20:50
Wg mnie to już za taką ofertę powinniście być skazani na pokutę polegająca na wiecznym siedzeniu na pustyni z widokiem na morze gdzie przy brzegu buja sie na fali łajba nurkowa i szwędaja się nurasy .
Bo jakiego instruktora chcecie "wyhodować"? tzw instruktora jednej wyspy?
I po takim "szkoleniu" gościu przypadkiem trafia na Hel albo żeby było mniej hardkorowo na Lofoty i dostaje głupawki. Mimo ze ma zajefajne kwity zrobione w ekspresowym tempie.
Wiem, wiem... stary jestem, wyrosłem w innym świecie nurkowym i nie znam sie na marketingu .
Wysłany: 12-07-2013, 22:13
Cytat:
wczasy tego typu..... Nie wiem 14-18 tys?
20 tysi to ja wydaje na 2 tygodniowy pobyt na Kanarach nie zalujac sobie niczego....
Takie pol roku na tropikalnej wyspie to bardzo oszczednie rzecz biorac od 80k - gorny pulap nie istnieje....
Szczerze mówiąc to taki nurek może być ledwie samodzielnym nurkiem bo z hipotetycznego jak rozumiem opisu wynika że ów nurek wykona ledwie nurkowania kursowe. Czyli będzie miał 0 nurkowań budujących doświadczenie. Do instruktora będzie mu brakowało kilka setek nurkowań NIE KURSOWYCH
Ostatnio zmieniony przez Scaner 12-07-2013, 22:40, w całości zmieniany 1 raz
20 tysi to ja wydaje na 2 tygodniowy pobyt na Kanarach nie zalujac sobie niczego....
Takie pol roku na tropikalnej wyspie to bardzo oszczednie rzecz biorac od 80k - gorny pulap nie istnieje....
Biorąc pod uwagę fakt że nosi taki delikwent flaszki turystów i ekipy, lata na miotle po bazie i wykonuje całą czarną robotę to 14-18 tys to i tak sporo.
Wysłany: 13-07-2013, 08:18
moim skromnym IMO pomysł ani dobry ani zły po prostu inny a co najważniejsze nie zabroniony przez żadną znaczącą federację (tzw. szkolenie w ciągu).
Czy taki instruktor:
- jest dobry czy zły - jest jak każdy inny wyszkolony wg określonych procedur ...
- czy jak to napoleon604 napisał cyt. "po co komu instruktor z półrocznym doświadczeniem nurkowym" - każdy instruktor miał kiedyś półroczne doświadczenie ...
dla wszystkich malkontentów - wycinających w czambuł pomysł/propozycją autora wątku - co powiecie na system szkolenia pierwszej ekipy pilotów na F-16 którzy jednym ciągiem szli od ZERA do poziomu IPAC oraz COMBAT READY ??? czy gdziekolwiek i ktokolwiek zarzucił im niedoszkolenie i skazywał parafrazując wpis Paweł na"pokutę polegająca na wiecznym siedzeniu na lotnisku z widokiem na drogę startową" ...
pzdr.
Witek
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 13-07-2013, 08:49
wojsko też szkoli w tempie ekspresowym. Nie potrzebny im 40 letni komandos z brzuszkiem.
Mnie osobiście koncepcja szkolenia bardzo się podoba. Ale fakty, jak to obecnie wygląda na rynku szkoleń (podejście, jakość klasycznych OWD) to bałbym się takiego instruktora.
Taki instruktor to jak dzisiaj mgr po studiach zaocznych.
Jak sobie przypomnę stare szkolenia LOK, to ówczesny P1 do dzisiejszego OWD był już jak RESCUE.
Nie da się zrobić dobrego nurka,dobrego instruktora ! w 6 miesięcy. Ja przewiduję 2 lata - bo to nie tylko umiejętności, ale sposób myślenia i podejście jest ważne.
Takim szybkim kursantom sodówka nadmiernie wali w banie.
Co do pilotów F16 - pewnie też, ale nikt nie mówi, bo środowisko zamknięte i zbyt mała ilość osób mogąca zweryfikować ich rzeczywiste umiejętności. Na ich obronę podam, że nie wsiadają na F16 od razu. Najpierw latanie ogólne, na prostszych maszynach.
Ostatnio zmieniony przez Nuroslaw 13-07-2013, 08:52, w całości zmieniany 2 razy
Bul-kot [Usunięty]
Wysłany: 13-07-2013, 10:48
Cytat:
Czekamy na opinie i komentarze
pozdrawiamy
DivemasterAcademy PL
Myślę że Twój/Wasz plan na taki biznesplan to porażka...
Pozdrawiam
Ta sprawa ma drugie dno a jest nim kasa.
Istnieje taki program w ramach funduszy UE i kilka centrów zwietrzyło interes. UE dopłaca za taki program w ramach obłędnej, acz niestety obowiązującej dzisiaj teorii, że wszystko można na kursach zastępujących doświadczenie zdobywane latami.
Co wart taki "instruktor" to sami wiecie.
Niedawny wypadek na Hańczy był właśnie w ramach tego programu, tzn. szkolenie a nie wypadek .
Wysłany: 13-07-2013, 12:12
Nuroslaw napisał/a:
wojsko też szkoli w tempie ekspresowym...
teraz toś WAŚĆ zapodał => mój pierwszy kurs w OSNiP trwał 4,5 miesiąca
(w czasach gdy w soboty były zajęcia do 13.00)
a otrzymałem uprawnienia głębokościowe do 13 m ... niezły EXPRESS
Wiek: 61 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 2349 Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-07-2013, 14:53
Bul-kot napisał/a:
Myślę że Twój/Wasz plan na taki biznesplan to porażka...
eeeee tam, jeśli można zrobić DMa w dwa weekendy to czemu nie instruktora.... doświadczenie zdobedzie na żywych organizmach trafiających do takiego CN. Jak kasa już w kasetce to kto bedzie narzekał?
Czy taki instruktor:
- jest dobry czy zły - jest jak każdy inny wyszkolony wg określonych procedur ...
- czy jak to napoleon604 napisał cyt. "po co komu instruktor z półrocznym doświadczeniem nurkowym" - każdy instruktor miał kiedyś półroczne doświadczenie ...
Półroczne doświadczenie w nurkowaniu, czy półroczne doświadczenie w nauczaniu nurkowania, bo to dość istotna różnica.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko