Czy mógłby mi ktoś udzielić trochę informacji odnośnie nurkowania jaskiniowego we Włoszech - jaki region najlepiej, czy jaskinie są "skomercjalizowane" czy raczej to dzikie niedostępnę dziury, generalnie na co się nastawiać ??
Chciałem też połączyć przyjemne z pożytecznym i przy okazji zabrać rodzinę - także musi być niedrogo żeby na trymiks mi jeszcze starczyło
no zajrzałem - bardzo ładne fotorelacje ale ja szukam bardziej przyziemnych i konkretnych informacji.
[ Dodano: 17-06-2013, 06:41 ]
gdzie najwygodniej spać, gdzie można bić gazy, lokalizacja i dostęp do poszczególnych jaskiń , specyfika danej jaskini oraz warunki sezonowe itd itd ... takich informacji poszukuję
Nurkowałem na wiosne w Fontanazzi i Elefane ale jechaliśmy z nad Gardy więc gdzie spać i bić gazy nie podpowiem.
W miarę aktualne informacje o warunkach są na http://caveconditions.com/ . O Fontanazzi z przed tygodnia, Elefante z soboty. Po zalogowaniu można sobie przejrzeć również ststystyki roczne. Ten rok nie jest typowy, wiosna w Veneto przyszła póżniej, jest też więcej wody.
Czy mógłby mi ktoś udzielić trochę informacji odnośnie nurkowania jaskiniowego we Włoszech - jaki region najlepiej, czy jaskinie są "skomercjalizowane" czy raczej to dzikie niedostępnę dziury, generalnie na co się nastawiać ??
Najbliżej nasz region Veneto (tak między Trento a Wenecją). Masz cztery jaskinie obok siebie:
Elefante Bianco w Valstagna,
Covol dei Veci i Covol dei Siori w Oliero,
Fontanazzi w Solagna.
Do Oliero potrzebne jest pozwolenie lokalnego bossa z Valstagna i bilet wstępu do parku. Tu jest druczek do wypełnienia:
http://www.comunevalstagn...liero%20ENG.pdf
Wyślij na emaila wraz ze skanem kwitu jaskiniowego.
Do Elefante i Fontanazzi żadnych papierków nie potrzeba. Pokrzywy, dziura w ziemi i tyle.
Latem warunki w jaskiniach mogą być kiepskie
Fajny niedrogi lokal masz tu:
http://www.contarini.it/
Do jaskiń rzut beretem, okolica turystyczna więc się rodzina nudzić nie będzie.
Elefante:
Fontanazzi:
Siori:
Veci:
Ostatnio zmieniony przez Konrad Dubiel 17-06-2013, 10:36, w całości zmieniany 3 razy
Chcę się wybrać za miesiąc - druga połowa lipca.
Powiedzcie mi proszę - w tej Fontanazzi to wejście jest jakieś szczególnie upierdliwe - backmount czy sidemount ? i czy ten początkowy etap wejściowy jest w miarę jednoznaczny czy raczej labirynt między głazami ??
Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 18-06-2013, 08:51
Miły Maciej napisał/a:
Fontanazzi to wejście jest jakieś szczególnie upierdliwe
W SM to autostrada - doszliśmy z żoną do wniosku że nastepnym razem 2x12 + stage i będzie bez problemu. Przejście wymagajace skupienia ale w najwęższych miejscach powino być co najmniej 60-70cm na ciasniejszym boku. Ot tak jak tu:
Podobno tam ludzie z 2x20 wchodzili
Wejście to ciąg kilku sekwencji korytarz-studnia, studnie ciasniejsze, korytarze sersze + małe komory. To racze nie lairynt. Poręczówka jest w korytarzach (za wyjatkiem pierwszego) są to około 2-3m fragmęty pokazujące drogę do studni. Przy pierwszym studnia którą należy iść w dół to ta najbliższa tej z której się wyszło.
Teraz jak wiem jak to wygląda mam takie wrazenia: jak sie ma światło wizurę i jest się spokojnym to spacerek. Gdyby jakimś cudem padły wszystkie światła albo człowiek by pogubił obie maski, albo wcześniej mocno spanikował szanse wyjścia małe.
O Fontanazzi napisałem również fotorelacje na stronie Xdivers
http://www.cave-diving.pl...lochy_2013.html
Powiedzcie mi proszę - w tej Fontanazzi to wejście jest jakieś szczególnie upierdliwe - backmount czy sidemount ? i czy ten początkowy etap wejściowy jest w miarę jednoznaczny czy raczej labirynt między głazami ??
Na pierwszy raz chyba lepiej sidemount - przy zanurzaniu wygląda to średnio w drodze powrotnej już dużo lepiej
W twinsecie też da się wejść ale trzeba już w miarę znać trasę. Zgubić się nie sposób.
Już miałem prosić o jakieś jeszcze namiary na spanie ale odpisali mi z tego Konrad co poleciłeś i rzeczywiście rozsądnie-normalnie się cenią i będę u nich mieszkał, jeszcze raz dzięki !
Już miałem prosić o jakieś jeszcze namiary na spanie ale odpisali mi z tego Konrad co poleciłeś i rzeczywiście rozsądnie-normalnie się cenią i będę u nich mieszkał, jeszcze raz dzięki !
Nie ma za co. W budynku przy ulicy w piwnicy mają duże pomieszczenie na rowery gdzie można też graty nurkowe wrzucić, skafander powiesić, itp. Weź klucz z recepcji.
A hotelik jest IMHO całkiem ok. I wszędzie blisko.
Warunki bardzo dobre !
Elephante - wizurka na wejściu piękna ale tylko gdzieś do 40- tego metra, potem spada do 5 m ale już w tej studni znowu się robi fajnie i potem jest ok (tzn płynąc dalej tym korytarzem widać elegancko obie ściany) Temperatura wody - 9- 11st
Fontanazi - wizura bardzo ładna - nie wiem ile bo mam normalną latarkę do świecenia (kąt 16st) a nie punktową więc ile oświetliłem tyle było widać - ze 20m myślę było, a temperatura 9st.
Jutro podbije do Oliero to zobaczę co w trawie piszczy w tej bliższej jaskini. Zrobiłem tam dziś rekonesans to widziałem dwóch nurków na dnie tego ujścia w grocie jak na dłoni.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję Wam bardzo Chłopaki za wszelkie informacje.
[ Dodano: 17-07-2013, 22:29 ]
o i jeszcze jedno - w Elefante poręczówka jest tylko do studni potem walają się gdzie nie gdzie jakieś strzępy linek a w Fontanazi wejście calutkie elegancko oporęczowane.
Hej Darek ! No byłem wczoraj w tym parku i nurkowałem w tej bliższej - Siori. Tylko że właśnie ja nie mam skutera więc to nurkowanie to była raczej taka wspinaczka po skałach, tylko że w poziomie Liny tylko momentami "czynne" reszta pourywana (od wspinaczy takich jak ja zapewne) więc dochodziło jeszcze poręczowanie po ścianie. Jaskinia mi się bardzo podobała ale w efekcie tych trudności i pomimo tego że byłem opływowy, bo poszedłem w SM, za daleko nie dałem rady wpłynąć - 0,5h żółwim tempem (za to wracając nie nadążałem zwijać kołowrotka )
Widoczność - 8-12m i temperatura - 9st
na deco w studni dało radę się utrzymać ? Tam w marcu to kipiel była wejść się nie dało.
Liny faktycznie grube i chłopaki po nich się wciągali, ze skuterem czad highway to hell.
Podjedź sobie do Astico urokliwy kanion w rzece a i Garda 60 km tylko tam z bojką bo bez złapią mandat wlepią.
Ostatnio zmieniony przez D@rek 19-07-2013, 14:15, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko