Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
PFO- przetrwały otwór owalny
Autor Wiadomość
TYMOTEUSZ 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 02-08-2013, 12:24   PFO- przetrwały otwór owalny

Może nie wszystkim znany temat, ale warty rozmowy.
Nie chcę rozwodzić się nad tematem, nie jestem lekarzem więc mogę coś źle napisać w życiu płodowym otwór ten zapewnia komunikację pomiędzy przedsionkami.

Później otwór ten zarasta- ale niestety nie wszystkim, około 25% populacji otwór ten (w sercu) jest niezarośnięty. Dla osób nienurkujących nie ma to większego znaczenia ale dla nurków może mieć bardzo duży wpływ na chorobę dekompresyjną.

Jest możliwość zamknięcia tego otworu poprzez zabieg w którym "zamyka" się go tzw. parasolką.

Wiecej informacji TUTAJ

Pisze o tym ponieważ dowiedziałem się że w zeszłym tygodniu po nurkowaniu znajomy bardzo źle się poczuł, objawy od razu po wynurzeniu na powierzchnie ( max deep 40m, czas na 40m-2min, wynurzenie do 30m, czas na 30m- 6 min i pozniej wynurzenie do powierzchni z zachowaniem prędkości wynurzenia w czasie 20minut, wszystko na powietrzu).
Został przewieziony karetką do szpitala w Olsztynie, a stamtąd do komory- po zbadaniu lekarze stwierdzili 2 stopień DCS. jest w trakcie serii sprężeń, - diagnoza z wtorku własnie PVO.

piotrkw 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-08-2013, 12:50   

TYMOTEUSZ napisał/a:
około 25% populacji otwór ten (w sercu) jest niezarośnięty.

Nawet do 30 % , czyli właściwie statystycznie co trzecia osoba .

TYMOTEUSZ napisał/a:
Dla osób nienurkujących nie ma to większego znaczenia

Niestety ma , zwiększony wysiłek , różnica ciśnień , i incydent neurologiczny gotowy . Nawet siedząc na "klopiku" .
I dlatego tak wiele się mówi o wysiłku w czasie i po nurkowaniu . O jego ograniczeniu do minimum .

Pozdrawiam Piotr

FABER 

Stopień: DiveLife
Kraj:
USSR

Wysłany: 02-08-2013, 13:27   

Tymoteusz jakie objawy pod woda zaoserwowales? Ja za tydzień mam próbę wysilkowa i USG przezprzelykowe i zwykle serca bo mam podejrzenie własnie w/w

TYMOTEUSZ 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 02-08-2013, 13:36   

nie było mnie przy tym nurkowaniu, rozmawiałem ze znajomymi którzy byli przy poszkodowanym, słyszałem też info o przebiegu leczenia.

Z tego co pamiętam to wg profilu na kompie wszystko ok, a po wynurzeniu przy bojce nurek już miał problem z wejściem na łódkę. podczas płynięcia do brzegu stan się pogarszał. jeszcze nie wyszedł ze szpitala więc nie wiem co dokładnie stwierdzono ale po przyjęciu go do komory i pierwszych oględzinach stwierdzono że najprawdopodobniej DCS.

Fabrolo- napisz gdzie,za ile i jak załatwiłeś badanie.

KasiaK 

Stopień: full tmx IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-08-2013, 13:38   

FABROLO napisał/a:
Tymoteusz jakie objawy pod woda zaoserwowales?

zdaje się, że to nie daje objawów w trakcie nurkowania.
nie wiem oczywiście jak było w tym wypadku, ale mamy takiego kumpla, którego bardzo usilnie i od dawna próbujemy namówić na zbadanie PFO, bo po co którymś nurkowaniu, kiedy nam nic nie jest, on albo "zdycha" albo odwiedza komorę.
No ale jakoś nie daje się chłopak wysłać na badania, a przecież siłą nie zaniesiemy.
Tłumaczy to tym, że ma "mniejszą tolerancję na DCS" :)

PS Tymek, nie chcę się kłócić ale to chyba jest PFO, a nie PVO.

edit: stop stop, bo chyba tu coś mylimy pojęcia odnośnie objawów.
Objawów PFO to nie ma wg mnie, tylko PFO powoduje, że jesteśmy bardziej podatni na DCS, tak więc objawy są czysto DCSowe.
Ale jak jest tu lekarz to pewnie pomoże odpowiedzieć. TomM? hę?
Ostatnio zmieniony przez KasiaK 02-08-2013, 13:41, w całości zmieniany 1 raz  

mi_g 

Stopień: P2,Cave,nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-08-2013, 13:41   

TYMOTEUSZ napisał/a:
Dla osób nienurkujących nie ma to większego znaczenia

Udary mózgu u młodych osób są skorelowane z PFO, zdje się jeden z typów udarów występuje ponad 3 razy częściej u osób z PFO, więc bez znaczenia to trochę przesada.
A co do nurków:
Badania mówią o 5-13 krotnie większe prawdopodobieństwo DCS, choć w starszych badania była mowa o 4.5 raza większym ryzyku

TYMOTEUSZ 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 02-08-2013, 13:45   

KasiaK napisał/a:
nie chcę się kłócić ale to chyba jest PFO, a nie PVO.

oczywiscie- poprawione

mi_g 

Stopień: P2,Cave,nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-08-2013, 13:46   

KasiaK napisał/a:
zdaje się, że to nie daje objawów w trakcie nurkowania.

Też mi się wydaje z opisów że to po prostu DCS z objawami neurologicznymi czyli typ II.

TYMOTEUSZ 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 02-08-2013, 13:49   

gdzieś obiło mi się o uszy że najczęściej jest że jak objawy występują w bardzo krótkim czasie po wynurzeniu to PFO, jak trochę (nie wiem ile ma trwać to trochę)później to już zwykły,standardowy DCS spowodowany przewaleniem deco.

KasiaK 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-08-2013, 13:53   

TYMOTEUSZ napisał/a:
gdzieś obiło mi się o uszy że najczęściej jest że jak objawy występują w bardzo krótkim czasie po wynurzeniu to PFO, jak trochę (nie wiem ile ma trwać to trochę)później to już zwykły,standardowy DCS spowodowany przewaleniem deco.

pozwolę sobie się nie zgodzić,
jak ścięłam deco bo mi mega zimno w marcu było, to mnie od razu złożyło ;)
w sensie total subklinik i poszłam spać :-)

[ Dodano: 02-08-2013, 13:54 ]
TYMOTEUSZ napisał/a:
KasiaK napisał/a:
nie chcę się kłócić ale to chyba jest PFO, a nie PVO.

oczywiscie- poprawione

poprawiłam jeszcze w tytule postu:)

TYMOTEUSZ 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 02-08-2013, 14:12   

no widzisz- czyli czasami nie warto słuchać tego co ktoś komus powiedział

ile obciełaś, jakie objawy,rozwin prosze temat

KasiaK 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-08-2013, 14:50   

TYMOTEUSZ napisał/a:
no widzisz- czyli czasami nie warto słuchać tego co ktoś komus powiedział

oczywiście, ale jak jest się świadkiem czegoś, to ta wiedza jest już większa.

TYMOTEUSZ napisał/a:

ile obciełaś,

dużo ;)

TYMOTEUSZ napisał/a:
jakie objawy,rozwin prosze temat

złożyło mnie totalnie, z resztą pozostały skład teamu też.

był marzec, woda tak kurewsko (sorry za przekleństwo ale najpełniej oddaje tamte uczucia) zimna, że na deco wisieliśmy trzymając się kurczowo liny, która chodziła na wszystkie strony bo tak nami telepało.
stwierdziliśmy, że albo zejdziemy zaraz wszyscy z zimna (woda ze 2C przez całą długość nurkowania a byliśmy na Franiu) albo wychodzimy.
no to wyszliśmy.
na łódce jeszcze OK,
potem pojechaliśmy do sprężarkowni żeby się dobić,
po kolei padaliśmy jak muchy - po prostu odcinało prąd. stoisz stoisz i nagle mówisz "ej sorry, muszę się położyć" - najbliższe miejsce do położenia , w tym wypadku jakaś połamana ławka, fik i total sen w pierwszej sekundzie przyłożenia głowy do deski :)
30min spania i nieco lepiej ale dalej byliśmy dętki.
absolutnie standardowe objawy subklinicznego DCSa

Mucha 

Kraj:
Netherlands

Wysłany: 02-08-2013, 14:52   

Podczas ostatnich wakacji, poznałem lekarza kardiologa (nawet od Was z W-wy ;) ).
Rozmawialiśmy co nieco o tym właśnie nieszczęsnym PFO, i twierdził że jego zdaniem wyklucza on nurkowanie...
Trochę się zmarszczyłem, bo co prawda z deko i głębiej nurkuję od niedawna, ale serducha pod tym kątem jeszcze nie badałem..
Czas chyba na to :)

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-08-2013, 14:55   

KasiaK napisał/a:
TomM? hę?

Nie jest to wszystko takie proste. Niewątpliwie istnieje weryfikowalna zależność pomiędzy występowaniem epizodów DCS typ II a PFO, ale nie w drugą stronę.
Innymi słowy: U osób które przebyły "niezawinione" DCSy typ II PFO stwierdza sie sześciokrotnie częściej niz u tych które nie przebyły. Jednak skądinąd wiadomo, że 30% populacji ma PFO, a tym samym 30% osób uprawiających płetwonurkowanie, a zatem są tacy (i jest ich wielu), którzy mają PFO, a nie mają DCS typ II.

Artykuł DAN jest tutaj

Nie ma aktualnie żadnych wskazań ani zaleceń do profilaktycznej diagnostyki w kierunku PFO.

Niektórzy ostożnie formułuja wskazanie do zamykania PFO u nurków, którzy przebyli kilka epizodów DCS typ II, maja PFO i nie da się znaleźc żadnej istotnej przyczyny tych epizodów przy profilach niskiego ryzyka.
To ogólne stwierdzenie, które można różnie interpretować, dla mnie w każdym razie incydent DCS typ II po ryzykownym profilu nurkowania technicznego na ponad 100 m przy istnieniu PFO nie jest w kontekście stanowiska DAN wskazaniem, dopiero incydenty po profilach niskiego ryzyka takim wskazaniem są.

BTW zabieg "parasolkowania" PFO nie oznacza automatycznie rozwiązania problemu w każdym przypadku. Dane sa niepełne, średnio statystycznie ryzyko DCS typu II w grupie po zamknięciu PFO spada, ale u niektórych osób nic sie nie zmienia nawet, gdy diagnostyka wykazuje brak przecieku.
Dlatego stanowisko DAN jest bardzo ostrożne zarówno w kwestii diagnostyki PFO jak i zamykania.

Najlepszym sposobem uniknięcia DCS w ogóle jest nie nurkowanie.

pmk 

Stopień: Mud Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-08-2013, 14:59   

Co sądzicie o sensowności profilaktycznej diagnostyki PFO jeśli nie było żadnych objawów "niezawinionego" DCSa?
Spotkałem się z taką opinią (źródło):
Cytat:
Echokardiograficzne badanie przezprzełykowe nie powinno być rutynowo wykonywane w celu poszukiwania drożnego PFO u bezobjawowych, zdrowych nurków (i osób zamierzających nurkować) ze względu na ryzyko perforacji przewodu pokarmowego związane z wykonaniem tego badania szacowane na ok. 0,03% (dla przypomnienia - ryzyko wystąpienia DCS jest również szacowane na 0,03%).

Z jednej strony jeśli PFO występuje u 25/30% populacji to szansa na posiadanie go jest spora. A z drugiej strony, o ile jest większe ryzyko ryzyko DCSa u osób z PFO (uwzględniając, że jest to tylko jeden z możliwych powodów)?

FABER 

Stopień: DiveLife
Kraj:
USSR

Wysłany: 02-08-2013, 15:15   

Tytmoteusz podaj mi nr na priv zadzwOnie. Kaśka objawy są jestem po konsulacji za tydzień mam badania.

KasiaK 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-08-2013, 15:24   

FABROLO napisał/a:
Kaśka objawy są jestem po konsulacji za tydzień mam badania.

no to weź coś opowiedz, może tego kumpla uda mi się na badania namówić.
masz objawy w trakcie nurkowania? czy w trakcie "życia"? że tak ujmę.

MARKUS5 

Stopień: TMX TDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-08-2013, 15:50   

Koszt badania Tymoteusz to 250,00 zł robią to na Żoliborzu ja musiałem mieć skierowanie od lekarza pierwszego kontaktu pozdro.

KasiaK 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-08-2013, 16:17   

TomM napisał/a:
KasiaK napisał/a:
TomM? hę?

Nie jest to wszystko takie proste. Niewątpliwie istnieje weryfikowalna zależność pomiędzy występowaniem epizodów DCS typ II a PFO, ale nie w drugą stronę.
Innymi słowy: U osób które przebyły "niezawinione" DCSy typ II PFO stwierdza sie sześciokrotnie częściej niz u tych które nie przebyły. Jednak skądinąd wiadomo, że 30% populacji ma PFO, a tym samym 30% osób uprawiających płetwonurkowanie, a zatem są tacy (i jest ich wielu), którzy mają PFO, a nie mają DCS typ II.

kurna, no to od czego to zależy? w sensie, że mając PFO można mieć DCS typ II albo i można go nie mieć, bo reguły nie ma, tak?
rozumiem więc, że aby stwierdzić do której grupy się zalicza, należy po prostu spokojnie nurać i "się okaże"?

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-08-2013, 16:34   

KasiaK napisał/a:
jak ścięłam deco bo mi mega zimno w marcu było, to mnie od razu złożyło w sensie total subklinik i poszłam spać

Mój jednyny na szczęście epizod DCS sprzed kilku lat wyglądał bardzo podobnie pod względem objawów: deco zgodnie z planem i piętnaście minut po wyjściu z wody senność i totalne zblazowanie.

Przyczyną był ewidentnie profil odwrócony: pierwsze nurkowanie relatywnie płytkie, 30min odstępu, drugie nurkowanie 33m z nieplanowanym 20 minutowym deco w skutek nieprzewidzianych problemów pod wodą. Cała grupa miała podobne objawy ale jak mówiłem o DCS'ie to patrzyli na mnie jak na idiotę :ping:

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu