Wysłany: 08-08-2013, 21:00 nurkowanie dekompresyjne a cechy osobnicze
Mam prośbę - piszę prace dyplomową program do planowania nurkowania.
program bedzie modyfikowal plan nurkowania w zaleznosci od pewnych cech nurkujacego,
aby nie przyjmowac pewnych wielkosci jak mi sie wydaje postanowilem przeprowadzic ankiete
jak wam sie wydaje.
Nie ma byc to naukowe podejscie - tylko opierac sie na opiniach osob kotre maja jakies pojecie o nurkowaniach dekompresyjnych
tutaj link do ankiety:
http://www.ankietka.pl/an...nurkowaniu.html
a tutaj hasło
080813
dzieki
Tomek
A taka ankieta to nie jest trochę ustalanie wiedzy medycznej na podstawie głosowania?
nie jestem na medycynie - wiec badan medycznych nie przeprowadze - a takowych nie znalazlem.
Odpowiedzi na pytania przerobie na "kary" dokladane do GF - byc moze wlacznie z informacja podawana przez program, ze najbezpieczniej jakby planujacy zrezygnowal z nurkowan dekompresyjnych
Program jest celem pracy dyplomowej - na tym etapie bez uwzglednienia "kar" program generuje proflie (GF30/80) minimalnie bardziej konserwatywne niz tabele IANTD - po uwzględnieniu kar profile będa jeszcze bardziej konserwatywne
A taka ankieta to nie jest trochę ustalanie wiedzy medycznej na podstawie głosowania?
Sadzisz że lepeiej rzucać kostką? Jednak przeprowadzenie ankiety brzmi bardziej naukowo
"Naukawo" Ta ankieta nie ma nic wspólnego z metodologią naukową.
No to trzeba przeformuować ankietę - zestaw pytań "jak długa powinna byc deko w przedstawionej sytuacji" potem line fitting, trochę interpolacji i mamy profile ze 'wsparciem ludu'...
jak pisalem wczesniej ta ankieta ma zebrac opinie a nie ustalic fakty medyczne
uuidgen napisał/a:
moglbys rozwinac?
Cytat:
No to trzeba przeformuować ankietę - zestaw pytań "jak długa powinna byc deko w przedstawionej sytuacji" potem line fitting, trochę interpolacji i mamy profile ze 'wsparciem ludu'...
cza dekmpresja zalezy glownie od glebokosci czasu i mieszanek oddechowych uzytych podczas calego nurkowania - wiec pytanie musialoby zawierac takie przykladowe nurkowanie, a z tego ciezko byloby cos sensownego wyciagnac dla algorytmu
w celu rozjasnienia napisze jeszcze:
odpowiedzi z pytania 3 - pozwola mi okreslic wage poszczegolnych cech w karze
opowiedzi z kolejnych pytan - rozdzial punktow kary w ramach cechy
dla przykladu cecha plec:
w publikachach mozna znalezc, ze kobiety sa bardziej narazone na DCS'a
wiec jezeli z waszych odpowiedzi wyszloby, ze ta cecha dostala ogolnie 50/100
a punkty "kary" do podzialu to 80
to mezczyzna mialaby 0 punktow kary, a kobieta 40
Nie jestem Twoim promotorem ale, mam prę ale .
Odpowiedz sobie na pytania poniżej:
1. Czy ankieta jest właściwym narzędziem do ustalenia czegokolwiek w tej dziedzinie?
(Poza zbieraniem danych o odbytych nurkowaniach.)
2. Jeśli już "badasz" opinie, to jak weryfikujesz ich prawdziwość?
3. Czy wiesz, jaką wiedzę i praktykę dekompresyjną posiadają osoby udzielające odpowiedzi?
itp.
Ankieta często jest nadużywana, sprawiając wrażenie naukowości podejścia.
W rzeczywistości ankieta jest trudnym narzędziem i wymaga solidnego warsztatu
budowania i interpretowania.
Wysłany: 10-08-2013, 11:14
Ankieta jest ciekawa. Daje pogląd na poglądy Nic więcej.
Jeśli wiedza z niej zaczerpnięta ma być "wykorzystana" w planerze deco, to ja bym chciał wiedzieć jak ten planer będzie się nazywał...
1. Czy ankieta jest właściwym narzędziem do ustalenia czegokolwiek w tej dziedzinie?
(Poza zbieraniem danych o odbytych nurkowaniach.)
widzisz w literaturze sa okreslone faktory ryzyka ale w sumie nic wiecej - ja jak napisalem potrzebuje wiedziec jak nurkowie sami oceniaja udzial tych faktorow w planowaniu nurkowan - jak napisalem ZBIERAM OPINIE A NIE PROWADZE BADAŃ MEDYCZNYCH
zibi_pp napisał/a:
2. Jeśli już "badasz" opinie, to jak weryfikujesz ich prawdziwość?
Cytat:
jak weryfikuje prawdziwosc opini??? - no niestety musze zalozyc, ze jezeli ktos postanawia anonimowo wypelnic ankiete to nie wypelnia jej wymyslaljac sobie odpowiedzi tylko odpowiada tak jak naprawde uwaza - swoja droga jak mialbym zweryfikowac, ze to co mowisz to jest to co naprawde myslisz?
zibi_pp napisał/a:
3. Czy wiesz, jaką wiedzę i praktykę dekompresyjną posiadają osoby udzielające odpowiedzi?
no w dwoch pierwszych pytaniach jest o to wlasnie pytam - odpowiedzi na nie pozwola mi okreslic co mysla o swojej wiedzy i praktyce osoby ktore wypelniaja ankiete
pozniej mam mozliwosc porowania wynikow i ich przeanalizowania
Grotto8 napisał/a:
eśli wiedza z niej zaczerpnięta ma być "wykorzystana" w planerze deco, to ja bym chciał wiedzieć jak ten planer będzie się nazywał...
planer nie bedzie dostepny/upubliczniany - to ma byc praca dyplomowa i tyle
swoja droga cechy osobnicze beda tylko zwiekszaly konserwatyzm, a juz w tej chwili profile generowane z programu sa calkiem konserwatywne - w porownaniu np z tabelami IANTD
Ostatnio zmieniony przez gringo 10-08-2013, 16:51, w całości zmieniany 1 raz
i taka ciekawostka przy okazaji testowania programy (bez uwzglednienia cech osobniczych) i porownywania z innymi programami jestem nieco zszokowany - czesc programow generuje
No nie trzymaj nas w niepewności i napisz, co generuje? Chyba, że to dopiero będzie w następnym odcinku...
jak pisalem wczesniej ta ankieta ma zebrac opinie a nie ustalic fakty medyczne
uuidgen napisał/a:
moglbys rozwinac?
Troche popsułeś cytowanie, bo to nie moje słowa, ale, że w sumie sie z nimi zgadzam:
- nie jest 'naukowym' ustalanie 'faktów naukowych' za pomocą ankiety - bo m.i. by wyszło że w USA Ziemia jest płaska
Cytat:
cza dekmpresja zalezy glownie od glebokosci czasu i mieszanek oddechowych uzytych podczas calego nurkowania - wiec pytanie musialoby zawierac takie przykladowe nurkowanie, a z tego ciezko byloby cos sensownego wyciagnac dla algorytmu
O! I tu już piszesz sensownie, ale skoro zależy od tylu zmiennych to jaki sens ma pytanie o 'widzimisie' ludzi bez wykształcenia kierunkowego?
Zauważ, że zarówno dział 'wypadki nurkowe' jak i raporty dan zawierają sporo opisów przypadków 'doświadczony nurek myślał, że zna swój organizm i dcs go przy {...-do wyboru głebokim, powtórzeniowym, ping-pong, przy odwodnieniu...} nurkowaniu nie spotka'
Cytat:
w celu rozjasnienia napisze jeszcze: odpowiedzi z pytania 3 - pozwola mi okreslic wage poszczegolnych cech w karze opowiedzi z kolejnych pytan - rozdzial punktow kary w ramach cechy
Sorry, ale pachnie mi to brakami w przygotowaniu teoretycznym.
Algorytm który stosujesz imo niepotrzebnie 'usprawniasz' wymyślonymi karami podczas gdy wystarczy odpowiednie operowanie m-value. Zamiast 30/80 + kary mozesz robić przecież 10/90 albo 40/60 zależnie od tego na ile ma być 'bezpiecznie.
Cytat:
dla przykladu cecha plec: w publikachach mozna znalezc, ze kobiety sa bardziej narazone na DCS'a wiec jezeli z waszych odpowiedzi wyszloby, ze ta cecha dostala ogolnie 50/100 a punkty "kary" do podzialu to 80 to mezczyzna mialaby 0 punktow kary, a kobieta 40
Gdyby wyszło z ankiet... Chciałbyś, żeby lekarz wychodził z gabinetu i ankietował innych pacjentów co ci jest,czy zajrzał do literatury?
Tak samo z dekompresją - skoro w literaturze masz np. 'kobieta - względne ryzyko +5%' to dajesz w programie opcję 'uwzględnij płeć' i przeliczasz ryzyko całkowite z uwzględnieniem tego, a nie wprowadzasz 'ankietową' poprawkę. google scholar i pubmed powinny dostarczyć trochę danych.
uuidgen,
ciagle widze, ze szukacie dziuru w calym, tam gdzie jej nie ma
mam napisac prace dyplomowa czyli udowodnic ze potrafie wykorzystac wiedze,ktora zdobylem na studiach - napisac program - porownac jego wyniki z innymi, moglem rownie dobrze wybrac inny temat - to mnie akurat interesuje
algorytmy liczenia dekompresji sa powszchnie znane i nic nowego nie wymyslilem i nie zamierzam
idea nie jest wymyslalnie nowego algorytmu tylko inne podejscie do tematu
np
zanim program sie uruchomie poprosi o wypelnienie ankiety - jedno z pytan jest o posiadany stopien nurkowy - wiec jezeli ktos wprowadzi PADI owd - to nie wprowadzi do planowania ani glebokosci przekraczajacej jego uprawnienia ani tez nie wprowadzi innego gazu niz powietrze
jezeli ktos np napisze, ze pali bardzo duzo, jest alkoholikiem z otyloscia i ma 99 lat - program mu odradzi nurkowanie dekompresyjne i ustawi GFy na 0/0 z blokada mozliwosci zmiany tego parametru itd
Kiedys w rozmowie z doktorem Krzyzakiem uslyszalem, ze co z tego ze mamy komputery nurkowe, programy do planowania dekompresji jezeli nie potrafimy ich rozsadnie uzywac - tzn wielu znas ani nie rozymie po co sa GF ani tego dlaczego takie, a nie inne ich ustawianie zmienia profil, nikt sie nie zastanawia, ze palac i przy braku kondycji powinien sie zastanowic czy aby GF 30/80 to dla niego odpowiednie ustawienie etc.
albo np sa sa rozne metody podejscia do GF np.
- GFy ustawiane od planowanej glebokosci
- GF ustawiane dopiero od pierwszego przystanku dekompresyjnego
podsumowujac program bedzie zaostrzal ustawienia programu od podstawowych na podstawie opini osob deklraujacych ze maja pojecie o dekompresji i nurkowaniach dekompresyjnych
a tak swoja droga przyklad z nurkowiska:
robisz plan nurkowania i twoj kolega alob instruktor z duzym doswiadczeniem (ale bez wyksztalcenia medycznego i odpowiednich badan medycznych) z boku doradza Ci, ze twoj plan jest nieco za malo konserwatywny to nie bierzesz tego pod uwage? a jak jeszcze z 5-10 osob powie to samo?
[ Dodano: 10-08-2013, 18:59 ]
uuidgen napisał/a:
skoro w literaturze masz np. 'kobieta - względne ryzyko +5%'
mozesz podac zrodlo?
Ostatnio zmieniony przez gringo 10-08-2013, 18:51, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko