wszystko zależy kto czego potrzebuje i ile może na to kasy przeznaczyć .
pianka sprawdzi ci sie napewno i na początek to dobra inwestycja , suchy tak jak już kilka osób powiedziało ma swoje zalety ale jak każdy bardziej zaawansowany sprzęt kosztuje za piankę zapłacisz od najtańszej za 700 do 1700 za suchego do 4000 do 10000 .
ja sam pływam w piance nie zawsze jest sucho ciepło i miło podczas polskiej jesieni czy lata ale też człowiek nie schodzi na 2 godziny pod wodę tylko na 30 - 50 minut max dla tych co odpoczywaja pod woda tak jak napisałem już wcześniej nurkowałem w temperaturze około 4 - 6 max na 31,1 m i nie było najgorzej tym bardziej że jeśli myślisz o nurkowaniu wrakowym to pamiętaj jakie są limity tablic rdp dla danych głębokości rzędu 30 40 m a zazwyczaj na takich głębokościach znajdują się wraki - są też zatapiane celowo na ok 20 m specjalnie dla turystów i wtedy posiedzieć można tam dłużej
mam nadzieje że moja wypowiedz dała ci jakieś wskazówki co do wyboru sprzętu
wraki interesują mnie do 30 m głębokości, wyjazd raz może dwa rady w roku
mam piankę 7 + 5 i pod termokliną jest ok
marzne dopiero na 30 m jak temp wody osiąga 5 st
dzięki za odpowiedzi - sprawę mam wyjaśnioną
a z innej beczki: robiliście kurs wrakowy czy czyste aowd wystarczy?
ja sobie zrobiłem wrakowy w moim przypadku chodziło stricte o poszerzenie wiedzy z aowd i owd w kierunku nurkowania na wrakach także ciekawych rzeczy możesz się dowiedzieć i zawsze masz pełniejszy obraz sytuacji przy planowaniu nurkowania
Wysłany: 14-08-2013, 20:56
piter83 napisał/a:
a z innej beczki: robiliście kurs wrakowy czy czyste aowd wystarczy?
robiłam specjalizację wrakową w PADI, z perspektywy czasu oceniam, że na tamtym etapie to był i pozyteczny dla mnie i po prostu fajny kurs, było to tuż po AOWD, 3 miesiąc nurkowania. Wszystkie ćwiczenia - strzelanie bojki, podstawy poręczowania, nawigacja po wraku, w ogóle nurkowanie przy opustówce dla mnie nurka jeziorowego nowe na pewno sporo mi dały plus 4 fajne nurkowania na wrakach - było warto. Jednak jeśli takie rzeczy nie stanowią dla Ciebie tajemnicy, potrafisz to robić, to...czy ja wiem, czy nauczysz się czegoś nowego na specjalizacji ?
Natomiast jest kurs wrakowo morski w innych orgnizacjach, tam się ćwiczy też techniki wycinania z sieci, program jest z tego, co wiem, szerszy, to też warto poćwiczyć.
Zorientuj się, jaki byłby program tego, co ewentualnie miałbyś robić i czy są tam umiejętności, których nie masz/ albo masz w niewielkim zakresie i wtedy decyduj.
Bo w sumie, na większości wraków na zatoce można z AOWD, bez żadnej specjalizacji nurkować, a na części i z OWD.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko