Np: przybywa pan w jaguarze, wyciąga graty, wbija się w suchacza bez najmniejszej łatki czy plamki, zakłada na siebie twina który wygląda tak jak by 17 minut temu opuścił magazyn sklepowy. Niby wszystko jest ok, nie śmiejemy się z niego, podziwiamy jaguara i sprzęcior hi-tec, ale jednak staramy się wejść do wody przed tym panem...
A może ten Pan po prostu dba o swój sprzęt w takim stopniu, że suchacz nie ma łatek i plam?
A może zaledwie dzień wcześniej postanowił zostawić przecioraną butlę w garażu i przyjechał na nura z nowiutką?
A to że stać go na Jaguara? Cóż z tego? Co mi do tego?
Wysłany: 27-08-2013, 10:58
KasiaK napisał/a:
GerardM napisał/a:
Nie wiem dlaczego niektórzy podświadomie tworzą zależność pomiędzy ceną sprzętu a umiejętnościami nurka. Wydaje się nawet, że to lekki obciach mieć dobry sprzęt Czyli trzeba przyjąć, że jak kupię najtańsze rzeczy z allegro to już żaden certyfikat nie jest mi potrzebny ..... jestem zajebisty z definicji
ależ zupełnie świadomie,
ja to mówię z doświadczenia, z tego co widziałam sama.
nie mówię o osobach, które mają kompletny sprzęt, firmowy, że tak ujmę, bo sama taki posiadam, tylko o "przeroście formy nad treścią". widziałam wielokrotnie na oczy po prostu takie sytuacje i dlatego o tym piszę:)
świadomie? No to jeszcze większa lipa
Jak pod wodą niemotą okazywał się gość bez Jaguara i w złochanym sprzęcie to też podkreślaliście, że przyjechał np. CC 700 albo Matizem i że miał 120 łatek? Wątpię.
Jak gościa stać żeby ss wymieniać na nowy co 100 nurkowań to tylko pozazdrościć (sam chętnie bym wymieniał)
Wysłany: 27-08-2013, 11:09
Pisałem, nic mi do jego jaguara, podziwiam. Może faktycznie jest tak jak mówisz że sprzęt nowy (bardziej możliwe) albo super zadbany (mniej możliwe), ale większe prawdopodobieństwo jest takie, że pod wodą wokół tego Pana będzie tuman podniesionego mułu.
Podjęliście temat bogactwa... Jak kogoś razi, jego sprawa, ja zawszę podziwiam. Ale wnioski dotyczące nurkowania zawsze warto wyciągnąć, chociażby pobieżnie. Co innego że mogą okazać się błędne (Czarnecki swoje rekordowe nurkowania w Meksyku robił w piance Equesa).
I tylko o to mi chodzi. Nie o rozliczenia finansowe, ale o nurkowanie. A fakt że był to Jaguar też o czymś świadczy. Takie auto nie nadaje się na wyjazdy nurkowe. Jeśli nurek jest doświadczony i z pasją, to na wyjazdy kupi dostawczaka, pickupa, terenówkę ... nie Jaguara.
(cały czas mam na myśli swoje doświadczenie z Hańczy. Było dokładnie tak jak opisałem, łącznie z marką samochodu Nie wiem jak nurkował ten człowiek, ale starałem się wejść do wody przed nim).
Jeśli nurek jest doświadczony i z pasją, to na wyjazdy kupi dostawczaka, pickupa, terenówkę ... nie Jaguara.
Jaaaacieee...
Ja swego czasu jeździłam na nury Audi TT i co? Że samochód mały i sportowy, to znaczy że nie ma we pasji? A stwierdzenie, że taki samochód nie nadaje się na wyjazdy nurkowe? Kpina- każdy jeździ czym chce i niech na nura nawet rowerem przyjedzie w nowiutkim sucharze!
Ostatnio zmieniony przez Roxi 27-08-2013, 12:13, w całości zmieniany 1 raz
Dlaczego oprócz krzyku nie możesz użyć jakiś merytorycznych argumentów ?
.
A jakich argumentów i do tego merytorycznych można użyć na stwierdzenie, że gość który jeździ Jaguarem i nurkuje w nowym suchaczu jest niedoświadczonym nurkiem bez pasji? Chyyyba że miał to wypisane na plecach.
Ja zwyczajnie nie oceniam ludzi po pozorach i tyle.
Wysłany: 27-08-2013, 16:28
Moi drodzy Grotto i Kasiu
Trochę mnie uspokoiliście. Już wiem, że jak idąc na nura zobaczę dużego faceta i drobną blondynkę kręcących się po parkingu koło mojego auta to wcale nie chodzi o zajumanie mi radia, a o ocenę moich nurkowych kwalifikacji. Kamień z serca
jak idąc na nura zobaczę dużego faceta i drobną blondynkę kręcących się po parkingu koło mojego auta to wcale nie chodzi o zajumanie mi radia, a o ocenę moich nurkowych kwalifikacji.
Ostatnio zmieniony przez Piotrek Ginter 27-08-2013, 16:32, w całości zmieniany 1 raz
Moi drodzy Grotto i Kasiu
Trochę mnie uspokoiliście. Już wiem, że jak idąc na nura zobaczę dużego faceta i drobną blondynkę kręcących się po parkingu koło mojego auta to wcale nie chodzi o zajumanie mi radia, a o ocenę moich nurkowych kwalifikacji. Kamień z serca
Wysłany: 27-08-2013, 17:53
GerardM, twa radość jest przedwczesna. Będziesz musiał okazać się dokumentami uprawniającymi Cie do nurkowania w Polsce, po weryfikacji będziesz mógł wejść do wody. Ale będę miał Cię na oku.
Wysłany: 27-08-2013, 18:03
Grotto8 napisał/a:
Będziesz musiał okazać się dokumentami uprawniającymi Cie do nurkowania w Polsce, po weryfikacji będziesz mógł wejść do wody.
a to wóz odpowiedniej marki/klasy/wieku nie wystarczy do oceny ? tzn oczywiscie każdy przewidujący nurek powinien mieć ze trzy samochody w zapasie na nurkowisku-bo w koncu nie wiadomo na jakie oczekiwania się trafi ...
Wysłany: 27-08-2013, 21:37
Oczekiwania są sprecyzowane:
5 letni czarny pickup lub kombi, siedzenia z ekoskóry, bez klimy, benzyna, jeśli diesel to z turbosprężarką.
Do wody nie wchodzą właściciele aut sportowych, luksusowych lub droższych niż 50 tyś zł netto.
Reszta może się ewentualnie wykąpać przy brzegu.
Pytania?
Taaak, czasy końca komuny, jedzie sobie biały błyszczący mercedes, siedzenia pokryte grubym białym futrem. Zatrzymuje milicja, na siedzeniu pasażera leżą narzędzia, gostek w rozciągniętym podkoszulku.
No to gleba, twarz w błoto, kajdanki, z kopa na wszelki wypadek bo może ugryzie.
Kolega jechał do pracy, to się nazywają stereotypy....
Czuję że po wyglądzie mojego samochodu miałbym ocenę co najmniej full cave trimix hydrox i jeszcze parę innych
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko