Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
czy nurkowanie na CCR jest bardziej niebezpieczne niż na OC
Autor Wiadomość
stefanis 

Stopień: sidemount diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-09-2013, 22:10   

Macku a jest cos takiego jak owd na ccr ? Bez zadnego stopnia na oc?

light-for-me 

Stopień: CCR instr.
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 12-09-2013, 22:11   

Cytat:
Autor 2 patentów w SCR SMS constant ppO2. PL 214445 (P-377789), PL 214464 (P-386700), P-393223, ... .
Motti napisał/a:
Takich informacji się szuka na na stronie Urzędu Patentowego,

Akurat przeszukuje bazy online i nic nie znajduje w dzialach "Wynalazki" , "Wzory uzytkowe" , oraz "Wzory przemyslowe" .....

Wiec moze podaj daty wylozen lub numery biuletynow w publikacjach UPRP... bedzie latwiej znaleźc ..aby wiedziec oczym piszesz.

No i wreszcie mozesz rozwinąć to zdanie :

Motti napisał/a:
Jeżeli podaję użytkownikowi, jak wykonać taki element który będzie wywierał ciągły nacisk na wapno.
bo znam conajmniej 4 konstrukcje ktore zawieraja taki element .. ???

Piotr

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-09-2013, 22:25   

Motti napisał/a:
jak nie masz patentu to się nie rozmawia z takim nikim.

Rysiu, weź sobie to do serca. Nie rozmawiaj z nami.

Motti napisał/a:
Nawet jest zakaz rozmowy.

Świetnie. Czy to oznacza, że zamilkniesz na wieki?

Motti napisał/a:
Masz jakieś konkretne kwity

Rysiu, ty o kwitach? Świat się kończy...
Nie ściemniaj, tylko albo przedstaw fizycznie istniejące i działające rozwiązanie, albo napisz, że opracowałeś coś, co nie istnieje fizycznie, nie jest działające, jakkolwiek sprawdzone w jakikolwiek sposób, jednym słowem czysto teoretyczne.
To jednak nie jest "rozwiązanie", a co najwyżej "opracowanie teoretyczne rozwiązania".

Oczywiście pamiętam zdjęcia z bazy CS sprzed kilku lat, ale nikt nie potwierdził faktu NURKOWANIA na tym prototypie przez kogokolwiek. Była zdaje sie mowa o wodzie po pas. Na wszelki wypadek, gdybyś tego nie zauważył - rozmawiamy o nurkowaniu, a nie o brodzeniu w wodzie. Zanim zaczniesz wydawać certyfikaty , lub tym bardziej ich żądać, może najpierw ktoś jednak zanurkuje?

Motti napisał/a:
Masz wiedzę kursową

Tego nie wiesz. Nie wiesz, czy ukończyłem jakiekolwiek kursy i jakie.

Motti napisał/a:
Prototyp istnieje i nic na to nie poradzisz.

To świetnie. Kto i kiedy na nim nurkował, jakie nurkowania wykonano, czy przeprowadzono jakiekolwiek pomiary i jakie. Pokaż zdjęcia, to chyba nie problem, skoro prototyp istnieje (do dzisiaj).
Ostatnio zmieniony przez TomM 12-09-2013, 22:33, w całości zmieniany 3 razy  

tOmki 

Stopień: PADI, CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-09-2013, 22:53   

Kula napisał/a:
A czy jakie kolwiek nurkowania na kursie lub nawet poza nim są bezpieczne ? A czy jazda samochodem na kursie prawa jazdy i zaraz po nim jest bezpieczne ? Jakoś nie bardzo widze związek z dyskusją ale może mnie na prowadź - ja też prosty jestem.

Chodzi mi o to że doświadczenie (nurkowanie na OC) i wiedza mają ogromny wpływ na bezpieczeństwo podczas nurkowania na CC.
Urządzenie samo w sobie nie jest niebezpieczne, a dopiero połączenie maszyna + człowiek + otoczenie tworzy układ, który można dopiero oceniać.

Dlatego tworzenie takich tematów nie ma sensu.
Sens ma wyliczanie pod względem ekonomicznym nurkowań na OC i CC.

Motti
[Usunięty]

Wysłany: 13-09-2013, 08:07   

ferret napisał/a:
nie znaczy zaraz żeś Ty Amerykę odkrył. Sztachałeś się tym na brzegu po kolona w wodzie bo się bali Ciebie do wody wpuścić cobyś im nie fajtnął pod wodą.
Gdybyś miał wdrożenie to mógłbyś podskakiwać. Lecz nie masz.
Przeczytaj opis, będziesz wiedział co zostało wymyślone i sprawdzone w ograniczonym zakresie.
light-for-me napisał/a:
bo znam conajmniej 4 konstrukcje ktore zawieraja taki element .. ???
Szanowny autor kopii bez zrozumienia problematyki, sprzedał użytkownikowi pochłaniacz radialny, który nie zawiera docisku wapna sodowanego.
light-for-me napisał/a:
Akurat przeszukuje bazy online i nic nie znajduje w dzialach "Wynalazki" , "Wzory uzytkowe" , oraz "Wzory przemyslowe" .....

Wiec moze podaj daty wylozen lub numery biuletynow w publikacjach UPRP... bedzie latwiej znaleźc ..aby wiedziec oczym piszesz.

Wyszukiwanie przedmiotów ochrony własności przemysłowej
Wybrane bazy:
Polskie: ( Wynalazki)

Liczba wyników: 1
Zadane pytanie:
Numer prawa wyłącznego = 214445

Wybrane bazy:

Zadane pytanie:
Numer prawa wyłącznego = 214464

Wyszukiwanie przedmiotów ochrony własności przemysłowej
Wybrane bazy:

Zadane pytanie:
Numer zgłoszenia = 393223

Chyba nigdy nie szukałeś, skoro mogę dotrzeć bez zbytniego problemu.

TomM napisał/a:
Motti napisał/a:

Nawet jest zakaz rozmowy.

Świetnie. Czy to oznacza, że zamilkniesz na wieki?
Tomaszku manipulujesz treścią, bo sam wiesz że jesteś nie zorientowany w problematyce.
Zakaz rozmowy jest w Air Liquide który jest właścicielem Aqua Lung.
Tupać podskakiwać możesz do woli, nie znasz się na tym, to udowodniłeś.
TomM napisał/a:
Tego nie wiesz. Nie wiesz, czy ukończyłem jakiekolwiek kursy i jakie.
Tomaszku, nawet zalicytować nie umiesz. Pokazujesz swoje kwity i wtedy mówisz sprawdzam. Nie masz kwitów na samo mieszające obiegi, bo nie są prowadzone szkolenia poza Kanadyjczykami. W łapki prokuratora wpuszczaj się do woli, na własny rachunek. Gdyby cokolwiek Tobie się stało, to leżę. Zapewnienia że sobie poradzisz, skoro się wywracasz na prostych sprawach, w bajki wkładaj.

Zawór upustowy wysłałeś ?

pozdrawiam rc

kraken 

Stopień: Course Director PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-09-2013, 08:33   

Cytat:
jest cos takiego jak owd na ccr ? Bez zadnego stopnia na oc?
Na pewno nie znam standardów wszystkich organizacji ale chyba na razie pełnego OWD na CCR nie ma :-)
Czyli zawsze zaleca się najpierw zrobienie normalnego kursu, trochę nurkowań i potem reb.
Dlatego że znowu bailoutowanie (reakcja przy awarii reba) jest oparte o obieg otwarty. Pływalność, dmuchanie maski, zmiany automatów trzeba mieć opanowaną i w obiegu otwartym i zamkniętym. Może ktoś się kiedyś pokusi o kurs OWD od razu na rebach ale on musiałby zawierać też szkolenie na obiegu otwartym w oparciu o stage'a (z bailoutem) czy diluent z butli rebowej więc chyba nie ma co się aż tak napinać. Ktoś się uczy normalnego nurkowania a potem robi reba.
OWD i kilkanaście nurkowań wystarcza.
MSC

ferret 

Stopień: Wystarczający
Kraj:
Switzerland

Wysłany: 13-09-2013, 09:15   

Motti napisał/a:
Gdybyś miał wdrożenie to mógłbyś podskakiwać. Lecz nie masz.

Ty też nie masz żadnego wdrożenia, a nawet jak masz to dobrze to skrywasz. Jedyne co tak naprawde masz to parę bezużytecznych kwitów patentowych. Gdyby Twoje wynalazki były takie zajebiste to napewno znalazłby się ktoś kto by to wdrożył, przy czym nie omieszkałbyś sie tym pochwailć, trąbiąc na wszystkich możliwych forach.

A tak to jedyne czym możesz się pochwalić to ten pseudo prototyp, którego nikt nie widział od ładnych paru lat, który nigdy nie był w wodzie, no chyba że jak brodziłeś po pas to trochę się na niego nachlapało.

Rysiu, nie błaźnij się już więcej tymi Twoimi "patentami", wleź lepiej do wody, zanurkuj w szuwarkach na OC (na CC lepiej nie, no chyba że po pas w wodzie i z asekuracją) i wyluzuj.

Kula 

Stopień: nur bałtycki
Kraj:
Eritrea

Wysłany: 13-09-2013, 10:38   

tOmki,
Cytat:
Chodzi mi o to że doświadczenie (nurkowanie na OC) i wiedza mają ogromny wpływ na bezpieczeństwo podczas nurkowania na CC.

Ja wiem, czy aż taki ogromny ? myślę że taki sam. Doświadczenie na OC tylko w samej praktyce zachowanie pod wodą obycia z warunkami we wraku w jaskini, na głębokości, ma jakieś znaczenie, sensu stricte doświadczenie na OC ma moim zdaniem niewielkie znaczenie. Wpływ na bezpieczeństwo z nurkowań na OC na nurkowania na CC jez znikomy lub żaden a wręcz mogę się pokusić o stwierdzenie że wiele przyzwyczajeń i postępowań w zupełności i całkowicie dozwolonych na OC może być zgubnych na CCR

Cytat:
Urządzenie samo w sobie nie jest niebezpieczne, a dopiero połączenie maszyna + człowiek + otoczenie tworzy układ, który można dopiero oceniać.

Uważam że jak najbardziej same urządzenia można porównywać a w każdym razie typy urządzeń i zastosowań. Nie tyle jest mniej bardziej niebezpieczne co jak pisałem wyżej mniej/bardziej złożone zawierające więcej potencjalnych Point of Failure (jakaś ładna sugestia jak to się nazywa po polsku?) czyli miejsc gdzie coś się może zwalić. Dodatkowo CCR wymaga więcej procedur - reakcji ze strony użytkownika, przy prowadzeniu których popełnienie błędu może porwadzić do śmierci. Nie koniecznie jest tak na OC. A dodatkowo sa to prostsze operacje.
Cytat:
Dlatego tworzenie takich tematów nie ma sensu.

Jakich nie ma sensu ?
Cytat:

Sens ma wyliczanie pod względem ekonomicznym nurkowań na OC i CC.

a jaką ekonomię chodzi? Finansową to już każdy sam niech sobie policzy, bo co patrzę jak to ludzie kalkulują i przekładają innym to ni jak to nie współgra z moimi szacunkami.

Ekonomią gazów i logistyką ? - to znów zależy jak nurkujesz jak chcesz nurkować jak będziesz nurkował.

Jaką jeszcze ? Dla mnie jest wiele innych ważnych rzeczy, nie licze gazów, nie patrze na manometr (skróty myślowe) nie kombinuje jakie gazy zabrać na co i czy mnie na to stać,
Cenię sobie to że jak już wyrwe się jesienią i zimą nad Hańcze to mogę zrobić 2 godzinne nurkowanie i nie telepie mnie z zimna, nie jestem odwodniony, zmęczony i wyczerpany. Więc jakie ekonomiczne porównanie ciebie interesuje i o jakiej i czego ekonomi mamy rozmawiać ?

Motti
[Usunięty]

Wysłany: 13-09-2013, 12:37   

light-for-me napisał/a:

http://worldwide.espacene...en_EP&DB=EPODOC
Masz 3 szt na początkowych pozycjach listy.
ferret napisał/a:
Ty też nie masz żadnego wdrożenia, a nawet jak masz to dobrze to skrywasz. Jedyne co tak naprawde masz to parę bezużytecznych kwitów patentowych. Gdyby Twoje wynalazki były takie zajebiste to napewno znalazłby się ktoś kto by to wdrożył, przy czym nie omieszkałbyś sie tym pochwailć, trąbiąc na wszystkich możliwych forach.

A tak to jedyne czym możesz się pochwalić to ten pseudo prototyp, którego nikt nie widział od ładnych paru lat, który nigdy nie był w wodzie, no chyba że jak brodziłeś po pas to trochę się na niego nachlapało.

Rysiu, nie błaźnij się już więcej tymi Twoimi "patentami", wleź lepiej do wody, zanurkuj w szuwarkach na OC (na CC lepiej nie, no chyba że po pas w wodzie i z asekuracją) i wyluzuj.
Nawet jak Twój autorski udział w patencie zalega w szafie. To stał się znanym stanem techniki. Jeśli podasz nam numer to poznamy kim jesteś.
Może gościu, może nie.
"Pseudo prototypu" niestety nie mam, prototyp tak. Dobrze działał układ zliczania wentylacji, co jest też na zdjęciach. Co dalej się działo wiem.
Gdzie się sprawdza konstrukcje prototypowe bez udziału człowieka: z zużywaniem tlenu i produkcją CO2 pod ciśnieniami do 350m, również wiem i byłem w 2 takich miejscach.
Droga sprawdzania z takim zapleczem jest rozsądna, mam ją otwartą.
Co ty proponujesz ? Może na wariackich papierach nurkowanie, bez zabezpieczenia bo uciekło (była to druga tura wyborów prezydenckich, również mogli obawiać się odpowiedzialności). Może dawanie w łapy gościowi który nie orientuje się w wentylacji takich konstrukcji, ale "Chcem chcem, se poradze". Akurat ta zabawka do bezpiecznych nie należy, mimo że to prosta konstrukcja która dużo realizuje w niezmiernie prostych środkach.
http://bazy.uprp.pl/paten...696529&numer=-1
Dokładnie ta konstrukcja czego narwany .... nie rozumie, nie działa bez podłączonego człowieka. To on produkuje to z czego wytwarzany jest tlen.

pozdrawiam rc

Regis 

Stopień: Wciąż rozwojowy
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-09-2013, 18:52   

Jak widać Rysio został śmiertelnie ugodzony. :buuu: Ego zabolało. Słynny wykrywacz patentów, mogący wszędzie wejść i z możnymi śwata rozmawiać padł na tym, że to tylko rozmowy.... a w dzałaniu to tylko po kolana w wodzie się przeczołgał... oddychając ze swojej oddycharki.
Rysio, a ja miałem nadzieję, że patenty Tobie miliony przyniosły....
Ech, żal mi takic jak Ty. Inteligentnych, ale ledwo sobie w życiu radzących.... a żeby to przymaskować -nadzwyczaj mocnych w gębie. Na forach.... :uuuu:

Motti
[Usunięty]

Wysłany: 14-09-2013, 19:24   

http://www.nurkomania.pl/...r_absorbent.htm

Polecam ten kawałek historii, 2 osoby uczestniczące w dyskusji już nie żyją.

pozdrawiam rc

Yavox 

Stopień: T1 (GUE nTmx)
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-09-2013, 19:59   

Wy tutaj sobie wymieniacie grzeczności i pozdrowienia :-) a dość ciekawy artykuł dotyczący bezpieczeństwa nurkowania rekreacyjnego na rebach jest tutaj:

Analysis of recreational closed-circuit rebreather deaths 1998–2010
Andrew W Fock

LINK

A tak poza wszystkim, to podobno GUE wchodzi w CCRy. Jest artykuł Jarroda o tym w ostatnim Quest 14/3.

slawek290 

Stopień: Lista Wildszte
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-09-2013, 20:03   

Regis napisał/a:
Ech, żal mi takic jak Ty. Inteligentnych, ale ledwo sobie w życiu radzących....

Mi też takich osób szczerze żal . Wynalazca coli umarł prawie w biedzie .

Regis ....
ale jeszcze bardziej zal mi głupoli z kasą - takiemu zawsze słoma z butów przy gorzale wylezie , a kasy przeważnie dorabiają się na okradaniu innych ( jak wiadomo głupol nic nie wymyśli ) ;-)

Piotrek Ginter 

Stopień: TMX CCR / Instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-09-2013, 20:57   

Yavox napisał/a:
podobno GUE wchodzi w CCRy

Bo tak naprawde to nie ma innej drogi w nurkowanich technicznych ....

Motti
[Usunięty]

Wysłany: 14-09-2013, 21:18   

Piotrek Ginter napisał/a:
Bo tak naprawde to nie ma innej drogi w nurkowanich technicznych ....
CCR nadal mają zakresy pracy w których nie zapewniają bezpieczeństwa.

pozdrawiam rc

D@rek 

Stopień: instruktor SDI/TDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-09-2013, 22:28   

Piotrek Ginter napisał/a:
Bo tak naprawde to nie ma innej drogi w nurkowaniach technicznych ....

sprzedałeś PSCR ? He he jak kiedyś z Pawłem W pisaliśmy że reszta rozwiązań to żart to wrzało. Mówią u mnie na wsi że tylko krowa nie zmienia poglądów i ciągle żre zielone :

JacekKG 

Stopień: hydrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-09-2013, 22:38   

tOmki napisał/a:
Jeżeli nurkowanie na CC jest bezpieczniejsze to dlaczego aby dostać się na kurs CC trzeba posiadać przynajmniej Advanced Nitrox (różne federacje) minimum 100 nurkowań na OC.

Czyli droga ku bezpieczeństwu zaczyna się od mniej bezpiecznych nurkowań.

Takie filozoficzne porównanie tego czym oddychamy:
OC -- 2+2=4 -- czyli mam gaz, nie mam gazu, spadam na powierzchnię.

CC -- 2+2= Hmmmm, to trzeba by się zastanowić nad symboliką liczby dwa... można by zacząć od kultury antycznej albo nawet hinduizmu... trzeba by też pomyśleć o aspektach znaczenia połączenia obu dwójek... itd.

ps. Są jakieś kursy na CC, które nie wymagają "doświadczenia" na OC ?

Pani od matematyki mowila ze 2+2= okolo 4

Piotrek Ginter 

Stopień: TMX CCR / Instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-09-2013, 23:15   

D@rek napisał/a:
sprzedałeś PSCR ?

Sprzedalem, choc z zalem, bo mi sie na nim super nuralo, ale po kupnie Mega by tylko stal i sie kurzyl ;-)

Motti
[Usunięty]

Wysłany: 16-09-2013, 07:28   

D@rek napisał/a:
sprzedałeś PSCR ? He he jak kiedyś z Pawłem W pisaliśmy że reszta rozwiązań to żart to wrzało.
Zależy jak opiszesz wymogi. Jeżeli sprzęt ma leżeć w magazynie 10 lat i musi mieć możliwość natychmiastowego uruchomienia. To jakie CCR pozostają na rynku, baterie szlak trafił, detektory tlenu również padły, wapno sodowane ma czas przydatności tylko 5 lat.
W takich sytuacjach pozostają rozwiązania mechaniczne, rozwijane w firmach Cobham, Aqua Lung, Interspiro, Draeger, czyli produkujących sprzęt wojskowy.

pozdrawiam rc

Johnny_
[Usunięty]

Wysłany: 16-09-2013, 14:32   

Motti, z opisu Waszego patentu widzę, że o różnej klasie urządzeń rozmawiacie. Ludzie nurkują na co dzień i nie mają wymogu, by po kilku latach leżenia w szafie wszystko było sprawne i gotowe. A co z masą tlenotwórczą, jest ktoś, kto robi takie gotowe do użycia wsady? Bo wapno można kupić w beczkach, a gaz nabić w pierwszej lepszej bazie nurkowej.

[ Dodano: 16-09-2013, 14:34 ]
Druga sprawa, czy wojskowi mają potrzebę schodzenia na 100m?

[ Dodano: 16-09-2013, 14:36 ]
Na ile czasu szacunkowo starcza wkład tlenotwórczy w przypadku nurkowania na 50m, SAC~20-23? Ile by go było potrzeba (w kg)?

[ Dodano: 16-09-2013, 14:56 ]
Albo jaka jest wydajność tworzenia tlenu na kilogram masy tlenotwórczej? Jakie ppO2 założone było w tym urządzeniu, 1,2; 1,4?
Ostatnio zmieniony przez Johnny_ 16-09-2013, 15:02, w całości zmieniany 3 razy  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu