Wysłany: 18-04-2013, 20:41 Re: operowac przegrodę czy nie
tmichura napisał/a:
temat wałkowany... ale od tego czasu pewnie medycyna poszła do przodu... mamy tez kilku(kilkunastu) kolegów i koleżanek, którzy są po zabiegu i pewnie mogą podzielić się "wrażeniami".
w moim przypadku stwierdzono skrzywienie przegrody... z nuraniem (nawet relatywnie głębokim) nie mam problemu ale zauważam coraz częstsze zapalenie zatok. Denerwuje mnie to i jest powodem stresu przed bookowaniem wyjazdów krajowych i zagranicznych.
Pytanie brzmi; czy warto? Są wyraźne efekty?
pozdrawiam
Tomek "Michur"
ja miałam operacje przegrody nosa i wycieli mi przerosnięte małżowiny kiedyś 3-4 razy w roku zapalenie zatok od operacji ok. 10 lat ani razu fakty mówia same za siebie polecam klinike chirurgi plastycznej w bielsku-białej
http://www.chirurgia-plastyczna.pl/
wiecej na pw.
Ostatnio zmieniony przez kasia33 18-04-2013, 20:57, w całości zmieniany 1 raz
a czy efekt po operacji w postaci łatwiejszego przedmuchiwania się pojawia się natychmiast (oczywiście po upływie terminu zakazu nurkowania) czy jest to dłuższy proces?
pozdrawiam
Ja mam krzywą przegrodę i jedynie dyskomfort to taki że silikonowy dół maski - części nosowej uciska na nieco wystającą chrząstkę. Tyle. Nie mam kłopotów z przedmuchiwaniem.
a czy efekt po operacji w postaci łatwiejszego przedmuchiwania się pojawia się natychmiast
Niestety nie pojawi się nigdy - operacja przegrody może pomóc w częstych zapaleniach zatok lub poprawić oddychanie przez nos , ale sama krzywa przegroda nie jest w stanie zablokować trąbek Eustachego, więc na przedmuchiwanie nie ma wpływu.
po zabiegach na przegrodzie i zatokach wcale nie muszę się przedmuchiwać wystarczy że przełknę ślinę lub poruszam szczęką lewo-prawo.
Przed zabiegami nie miałem trudności z wyrównaniem ciśnienia w uszach ale pojawiał się od czasu do czasu ból przy przedmuchiwaniu nad oczami. Teraz jest idealnie
Ostatnio zmieniony przez Scaner 21-05-2013, 23:00, w całości zmieniany 2 razy
Trochę odkopuję temat, ale jest mi po raz kolejny bardzo bliski. W 2002 roku, jeszcze jak nurkowanie kojarzyło mi się z bardzo egzotycznym zajęciem, a sami nurkowie wyglądali jak z innej planety, przeszłam zabieg prostowania przegrody nosowej. W moim przypadku było to konieczne (taką informacje miałam od lekarzy) gdyż bez wykonania zabiegu skazałabym się na ciągłe zapalenie zatok. Właściwie problemy z zatokami miałam od zawsze. Sama operacja wyglądała bardzo podobnie jak opisuje to Scaner. Z tą różnicą, że była wykonywany w pełnej narkozie, po wybudzeniu się czułam się jak po dobrej imprezie, pobyt w szpitalu ok 5 dni, wyciąganie długich opatrunków - ból na granicy wytrzymania. Po ok 12 dniach stawienie się na kontrolę i zdjęcie szwów i tu znowu łzy leciały - z bólu oczywiście. Jednak sam zabieg przyniósł oczekiwany efekt, już po miesiącu wszelkie problemy z zatokami ustąpiły, taki stan utrzymał się ok 8-9lat.
Po tym czasie pojawiły się pierwsze stany zapalne zatok, katarek itp... Radziłam sobie z tym za pomocą różnych spray-i, czasami antybiotyków. Przy nurkowaniu, zwłaszcza w zimnych wodach konieczne bardzo powolne zanurzenie, bo inaczej zatoki czołowe bliskie eksplozji. Nury w Egiptowie dużo przyjemniejsze, słona woda użyta do "płukanek" działa cuda, jednak powrót do domu już w samolocie mało komfortowy - nie wyrównują się ciśnienia, co za tym idzie przez przeszło 3,5h ból jakby ktoś młotkiem gwoździe w czoło wbijał... Leczenie i znowu na jakąś chwile jest ok, tak żyję z tym do teraz. Przed paroma tygodniami za namową męża udałam się do dobrego nurkowego laryngologa, na pełne badania. Rtg i tomografia wykazały że mam krzywą przegrodę (?!) tym razem w drugą stronę oraz kilka dorodnych polipów, które powinny być operacyjnie usunięte
Po przebytych doświadczeniach poprzedniej operacji którą wykonywał jeden z najlepszych specjalistów niestety nieżyjący już profesor Sidor w Szpitalu Kolejowym w Lublinie, mam bardzo duże obawy czy decydować się na "powtórkę z rozrywki".
Dzisiaj mieszkam niedaleko Poznania, nie wiem jak tu funkcjonuje laryngologia, nie znam nikogo, kto miał podobne problemy i poddał się zabiegowi usuwania polipów. No i przede wszystkim, bez wyjazdu na co najmniej 20-30 nurów raz na 2-3 miesiące to co to za życie?!..
Wysłany: 05-11-2013, 00:57
Witam, jestem nurkującym laryngologiem z Warszawy.
Według standardów - skrzywionej przegrody nie operuje się jeśli nie występują objawy kliniczne takie jak m.in. zaburzenia drożności nosa, zapalenie zatok przynosowych, zaburzenia trąbkowe. Warto natomiast pomyśleć o operacji przegrody +/- zatok jeśli ktoś doświadczył barotraumy zatok, a leczenie zachowawcze (głównie sterydowe) nie przyniosło zdecydowanych efektów po około 6 tygodniach. A tak w ogóle - leczenie chirurgiczne (septoplastyka, czy też operacja endoskopowa zatok) zostawiłbym na sam koniec, a najpierw zachowawczo (głównie chodzi o zatoki) bo można osiągnąć podobne efekty. To co piszę jest poparte moim doświadczeniem bo sporo operuję, a także publikacjami dostępnymi w internecie (PubMed).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko