Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
ADVANCED NITOX w jakiej organizacji?.
Autor Wiadomość
pawlos1976 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-09-2013, 10:39   ADVANCED NITOX w jakiej organizacji?.

Witam przymierzam się do kursu i chciałbym się dowiedzieć jakie organizacje dają największe uprawnienia czyli ilość gazów deko i głębokość.
PZDR

TYMOTEUSZ 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 27-09-2013, 10:45   

z tego co pamietam adv nx w cmasie (a masz w stopce p2) daje ci uprawnienia do używania 2 gazów deco z tlenem włacznie, nieograniczony czas decompresji, ale nie podnosi co głebokosci.
Wiec jesli masz uprawnia p2- do 40metrów
p3- do 50 metrów

pomijajac oczywiscie jakies tam zmiany które były w cmasie, czyli ostatnimi czasy zmniejszenie limitu głebokosci p2 i p3

Nie polecam tego kursu (wiem bo zrobiłem) :bee;

pawlos1976 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-09-2013, 11:06   

Już mam p3 tylko nie uaktualniłem stopki. Właśnie wiem wszędzie zmiany, a nie wszędzie uaktualnione. Dlatego pytam, a z ciekawości dlaczego nie polecasz PN2.
PZDR

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-09-2013, 11:10   

Paweł, akurat adv ntx chyba we wszystkich organizacjach daje zbliżone uprawnienia- 45 m, jeden gaz deco 50 ntx i deco 10 minut ( okrutnie cięzko się w tych limitach zmieścić ;-) )
Ale po co Tobie z P3 adv.ntx? Nie możesz przeskoczyć na coś trimixowego od razu? Jest choćby adv trimix rec - tylko nie wiem, jak crossowanie wygląda z CMAS-em :)

Tymoteusz, pawlos nurkuje ..normalnie ;-) ! Mimo, że z P3 ;-) ( jeśli tego kursu właśnie nie polecasz... chociaż chyba się pogubiłam w tym, czego nie polecasz ;-) )
Ostatnio zmieniony przez lozerka 27-09-2013, 11:13, w całości zmieniany 3 razy  

TYMOTEUSZ 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 27-09-2013, 11:27   

Może trochę źle napisałem, nie polecam takiego kursu jaki ja miałem, ale nie o tym tu piszemy.
Wg standardów to 4 nurkowania, wg mnie trochę mało, jeśli masz do ogarnięcia przejście z konfiguracji rec na tech, i zabawę z 4 stage (uprawnienia na pływanie z 2, ale ćwiczysz odbieranie od partnera)

Twinset to chyba masz wiec problemów nie będzie.

P3- hmm, na tym kursie (ja tak miałem) to na temat dekompresji za dużo się nie nauczyłem wieć odradzałbym ominięcie adv.nx i deco proc.

Tak naprawdę to sugerowałbym ci zrobić od razu combo czyli do poziomu max nurkowanie powietrzne i 2 stage i tlenem włącznie- coś co proponuje każda organizacja

jackdiver 

Stopień: Instruktor CMAS, SSI
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-09-2013, 12:54   

TYMOTEUSZ napisał/a:
z tego co pamietam adv nx w cmasie (a masz w stopce p2) daje ci uprawnienia do używania 2 gazów deco z tlenem włacznie, nieograniczony czas decompresji, ale nie podnosi co głebokosci.

Niestety ten kurs PN2 daje tylko możliwość używania jednego gazu deco
Dopiero kurs PT1 ( nTmx) daje mżliwość rozszrzenia o drugi gaz
Pozdrawiam Jacek :cool:

TomKur 

Stopień: Shallow Diver
Kraj:
Switzerland

Wysłany: 27-09-2013, 13:23   

Cześć,
PSAI - Adv.Nitrox - 45 metrów, deco bez ograniczeń czasowych i gazowych - do 100 tlenu włącznie.

pawlos1976 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-09-2013, 16:31   

TomKur napisał/a:
Cześć,
PSAI - Adv.Nitrox - 45 metrów, deco bez ograniczeń czasowych i gazowych - do 100 tlenu włącznie.

Witam ile butli dopuszczalnych, jest jakiś limit.
PZDR
Ostatnio zmieniony przez pawlos1976 27-09-2013, 16:32, w całości zmieniany 1 raz  

Dąbek69 

Stopień: P1
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-09-2013, 20:46   

Bogdan Kobierzycki z łódzkiego Posejdona robi Advance'a NITROX tel 601357609
www.posejdon.com.pl
Pogadaj z nim. Ostatnio robił z chłopakami. Jest ujęty jako instruktor w CMAS , IANTD...

ferret 

Stopień: Wystarczający
Kraj:
Switzerland

Wysłany: 27-09-2013, 22:05   

TomKur napisał/a:
Cześć,

TDI podobnie nie ma ograniczeń.

TomKur 

Stopień: Shallow Diver
Kraj:
Switzerland

Wysłany: 27-09-2013, 22:06   

pawlos1976 napisał/a:
TomKur napisał/a:
Cześć,

Witam ile butli dopuszczalnych, jest jakiś limit.
PZDR

Cześć,
szkolenie jest z jedną butlą deco, ale nie ma w uprawnieniach ograniczeń co do ilości butli, czasu i składu mieszaki. Wg mnie opanowanie drugiej butli deco to kwestia kilku nurków treningowych, najlepiej z ogarniętym partnerem.

Pe 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-10-2013, 22:06   

Witam trochę odświeżę temat, jak to wygląda robiłem wszystkie szkolenia w SSI.
I chciałbym jakieś szkolenie by mieć uprawnienia do nurkowania z deco i stage ale do 50 metrów chociaż. Zrobiłem teraz sobie Adv Ntrx w SSi ale hmmmm ......

AkademiaNurkowania 

Stopień: TDI/SDI Instruktorzy
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-10-2013, 22:38   

Pe napisał/a:
Zrobiłem teraz sobie Adv Ntrx w SSi ale hmmmm ......

Tzn?

syn_biskupa 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-10-2013, 13:02   

jackdiver napisał/a:

Niestety ten kurs PN2 daje tylko możliwość używania jednego gazu deco
Dopiero kurs PT1 ( nTmx) daje mżliwość rozszrzenia o drugi gaz
Pozdrawiam Jacek :cool:

bzdura!
po PN2 uzywasz tylu butli z Nx ilu chcesz i jakim chcesz. warunkiem jest nieprzekraczanie Ppo2 w fazie Bootom PPo2 1,4 Ata (zgodnie z podiadamymi uprawnieniakmi gł max), a w fazie deco 1,6Ata oczywiscie bez mieszanin helowych
Ostatnio zmieniony przez syn_biskupa 17-10-2013, 13:04, w całości zmieniany 2 razy  

TYMOTEUSZ 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 17-10-2013, 15:50   

dokładnie- potwierdzam bo mam taki kurs.
Gdzieś juz pisałem - po adv nx w cmas mozesz nurkować i z 15 róznymi gazami deco z tlenem włacznie.
To co cię ogranicza to oczywiście ppo2, i głebokośc- ten kurs nie podnosi głebokosci wiec jesli masz p2- 40, p3-50 (tak było kiedyś,teraz coś podobno się pozmniejszało z głebokosciami)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu