Wysłany: 02-10-2004, 17:12 Potrzebna pomoc przy ustawieniach C-5060
Witam
Potrzebuj pomocy, sugestii dotyczacych ustawien aparatu C-5060 + PT-020 do fotografowania oczywiscie pod woda. Bede wdzieczny za rady . Wyczytalem miedzy innymi, ze w akcesoriach jest ikonka obudowy podwodnej, ale czy jej wlaczenie zmienia cos w aparacie? Czy kombinowac cos z czuloscia, czy zdac sie na AUTO itd, itp. A i jeszcze jedno, zdjecia zamierzam robic w Egipcie i nie mam jeszcze zadnego dodatkowego zewnetrznego oswietlenia (po co jest ta biala przeslonka w obudowie na wysokosci lampy?). Dzieki bo wiem, ze jak zwykle mozna na Was liczyc .
Wysłany: 02-10-2004, 22:52 Re: Potrzebna pomoc przy ustawieniach C-5060
Piterek napisał/a:
... po co jest ta biala przeslonka w obudowie na wysokosci lampy?...
Służy do rozpraszania błysku lampy wbudowanej w korpus.
Jakkolwiek zmniejsza praktyczny zasięg lampy, to jednak dzieki rozproszeniu światła mniej widoczne są elementy zawiesiny w wodzie.
Cześć
Możesz ustawić ikonkę obudowy podwodnej ale ja nie zauważyłem jakiejś znacznej różniczy w
jakości zdjęć z lub bez niej. Czułość na 80 lub 100 - brak ziarna przy słabej ekspozycji i kontrola nad wartosciami migawki i przesłony. Zacznij od trybu AUTO a poźniej przejdź do
trybu priorytetu migawki/lub przesłony (co Ci bardziej będzie odpowiedac lub wynikac z warunków). AUTO FOCUS koniecznie na SPOT. Rób zdjecia wolno (nie zawsze widoczna jest
zielona kontrolka autofocusa a sam autofocus działa pod wodą często wolno i z błędami) i
rób dublety - nie zmarnujesz w ten sposób ujęć.
Lampa wbudowana jest słaba (liczba ok.11) i praktycznie nadaje się tylko na makro ale
uwaga na spoty z zawiesiny w wodzie. najlepiej jednak miec oddzielną lampę poza osią
obiektywu. Rób zdjecia do max. 5/6 metrów - dobre oświetlenie i kolory !
Poeksperymentuj z balansem bieli ustawiając go pod wodą na białą tabliczkę lub prościej
(nie znaczy lepiej) ustaw ręcznie balans na powierzchni ustawiając dominantę koloru czerwonego 2/3 kreski.
Udanych zdjęć
Dzięki, chociaż muszę się trochę pozastanawiać np. "dominanta koloru czerwonego"
Mode Menu
Picture
WB +/-
W Preset 1 lub Preset 2 ustawiasz kursor w stronę RED
I gotowe
Zdjęcia będą miały wiecej tonacji czerwonej a tej długości fal brakuje głownie na dole.
Można co prawda obrabiać zdjęcia programem graficznym ale po co dodawać sobie pracy.
Uważam też że lepiej ingerowac prawie na poziomie bazowego zapisu z matrycy (szczególnie
przy zapisie JPG). Można zapisywac w RAW (wówczas są nieograniczone mozliwości obróbki
''surowego zdjecia" i brak jest strat z kompresjii ale to teoria- za duże pliki i za długo
zapisują się na kartę.
Pozdr.
Waldek/Wally[/quote]
[ Dodano: Czw 07-10-2004 16:34 ]
Cytat:
Dzięki, chociaż muszę się trochę pozastanawiać np. "dominanta koloru czerwonego"
Mode Menu
Picture
WB +/-
W Preset 1 lub Preset 2 ustawiasz kursor w stronę RED
I gotowe
Zdjęcia będą miały wiecej tonacji czerwonej a tej długości fal brakuje głownie na dole.
Można co prawda obrabiać zdjęcia programem graficznym ale po co dodawać sobie pracy.
Uważam też że lepiej ingerowac prawie na poziomie bazowego zapisu z matrycy (szczególnie
przy zapisie JPG). Można zapisywac w RAW (wówczas są nieograniczone mozliwości obróbki
''surowego zdjecia" i brak jest strat z kompresjii ale to teoria- za duże pliki i za długo
zapisują się na kartę.
Cóż, miałem ten sam problem.
Wróciłem z Egiptu, gdzie otrzymałem nieco światłych wskazówek od Wojtka i od Franka, które udało mi się zastosować z różnym skutkiem. I tak:
SHARPNESS i CONTRAST ustawiałem na +5
SATURATION +1 lub +2
często ustawiałem WB po prostu robiąc CUSTOM na danej scenie, zazwyczaj pomagało.
Chętnie poczytam o wrażeniach po powrocie i wynikach
Wysłany: 22-10-2004, 17:13
A może wiecie jak w tym aparacie ustawić datę. Ale tak, zeby było ją widać na zdjęciu (np. po wywołaniu). W samym aparacie mam ustawiona datę, mogę ją zobaczyć we właściwościach zdjęcia, ale nie mam jej na zdjęciu.
Bezpośrednio w aparacie nie znalazłem takiej możliwości, ale data przechowywana jest razem z zdjęciem i korzystając z dołączonego do aparatu oprogramowania CAMEDIA Master (ja mam V 4.10) umieszczasz ją na zdjęciu w prawym dolnym rogu (z czasem lub bez) jednym kliknięciem przy przeglądaniu zdjęć i przygotowywaniu do zrobienia wydruku (odbitek).
O.K. Wprawdzie nigdy nie próbowalem drukowac zdjec z data (i lub czasem) uwazam, ze psuja ekspozycje (wylaczylem ta opcje w Minolcie i w analogowym Canonie) ale sprobuje pomoc. Nie wiem jaka masz instrukcje ale jezeli tak zwana "pelna" (154 strony) to odsylam do strony 120. Jezeli nie to sprobuj w opcji "ustawienia wydruku" w aparacie ustawic wydruk daty dla wszystkich zdjec przed skopiowaniem do komputera (nie bedzie jej widac ani na ekranie ani w komputerze ale jezeli labolatorium obsluguje standard DPOF to powinna pojawic sie na odbitce (chyba )).
Stopień: PADI Master Scuba Di
Wysłany: 23-10-2004, 23:32
tlasica napisał/a:
... otrzymałem nieco światłych wskazówek od Wojtka i od Franka, które udało mi się zastosować z różnym skutkiem. I tak:
SHARPNESS i CONTRAST ustawiałem na +5
SATURATION +1 lub +2
Bardzo mnie zaintrygowało to ustawienie. Do tej pory w c5060 eksperymentowałem tylko z WB - jakie efekty przynosi podbicie Sharpness i Contrast? a Saturation?
Czy próbowałeś robić zdjęcia z i bez tych ustawiń? Jaka jest różnica?
Wysłany: 21-12-2004, 18:48
Moze to dziewnie zabrzmi...ale ja nie mam (czyt. nie wiedze) u Siebie zapisu zdjec w formacie jpg
wybieram "mode menu" potekm zakladke "picture" wybieram pierwsza z gory ikonke (pod nia jest "WB") i tma mam mozliwosc ustawiania formatow: RAW TIFF SHQ HQ (ten mam ustawony) SQ 1 SQ2 a jgp ani widu ani slychu...
Wysłany: 21-12-2004, 18:54
Cytat:
Oprócz raw i tiff reszta to .jpg w różnej rozdzielczości
Jezeli to odpowiedz na moje pytanie...to obawiam sie ze bedzie musial sie troszke rozwinac bo w aparatach to jestem laik jak...no, powiedzmy ze wiem bardzo malo...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko