Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: DarekS
14-12-2013, 22:28
Termin ważności paszportu - wyjazd do Egiptu
Autor Wiadomość
Ben 

Stopień: AOWD
Kraj:
Burkina Faso

Wysłany: 14-12-2013, 21:02   Termin ważności paszportu - wyjazd do Egiptu

Witam.
Czy przestrzegany jest okres ważności paszportu (min. 6 miesięcy) przy wjeździe i wyjeździe do Egiptu. Tak wypada, że przy wstępnie planowanym terminie podróży paszport byłby ważny 4 miesiące.
Proszę o informacje.

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-12-2013, 21:06   

Ben napisał/a:
Tak wypada, że przy wstępnie planowanym terminie podróży paszport byłby ważny 4 miesiące.

Nie wiem jak w Egipcie ale w Libanie sprawdzają. Po prostu zadzwoń do ambasady Egiptu w W-wie. Telefon z reguły odbiera miła pani (polka) i zwyczajnie ją zapytaj jak to jest w praktyce. Powinna wiedzieć.

Sprawdź też ile teraz czeka się na paszport bo raczej bez problemu załatwisz przed świętami.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 14-12-2013, 21:11, w całości zmieniany 2 razy  

pabloz 

Stopień: wystarczający
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-12-2013, 22:12   

Ja rok temu wylatywałem do E. z paszportem o ważności 1 m-c.Miałem jednak duży dyskomfort.Obawiałem się naszych służb granicznych-jak trafisz na służbistę to ...nie lecisz.Z Egipcjanami nie ma problemu-sprawdzają tylko czy wkleiłeś wizę za 15$. Byłem w E 14 razy i nigdy z niczym nie było problemu.Jak masz naddagaż sami nawet pytali o licencje nurkową żeby naliczyć mniejszą opłatę.

Ben 

Kraj:
Burkina Faso

Wysłany: 14-12-2013, 23:03   

Podaje co do tej pory ustaliłem.
W rozmowie tel. ze służbą graniczną na Okęciu dowiedziałem się, że z ich strony nie będę miał żadnych problemów. W Egipcie też się nie obawiam problemów.
Strażnik poinformował mnie, że jedynie linie lotnicze mogą odmówić przyjęcia na pokład z uwagi na możliwość niewpuszczenia do Egiptu i przymusowy powrót tym samym lotem.
Ktoś spotkał się z taką sytuacją?

Piotrek Ginter 

Stopień: TMX CCR / Instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-12-2013, 13:02   

Mialem rok temu takiego stresa.
Wszystko poszlo bez problemow.

TYMOTEUSZ 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 15-12-2013, 15:59   

Tak tylko pamietajcie że w Egiptowie wszyatko z roku na rok się zmienia.
2-3 lata temu wogóle nie płaciłem za bagaż sportowy, w zeszłym udało sie po połowie opłaty, w tym roku wsadzenie 20€ w paszport nic nie pomogło- musieliśmy wykupić standardowe pakiety sportowe.

Wg mnie jak masz czas, a na paszport czeka się 2-3 tyg dla spokoju wyrób nowy.
Z drugiej strony jak zatrzymają Cię na lotnisku to napisz- inni nie będą zastanawiać się czy im się uda.

Piotrek Ginter 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-12-2013, 19:04   

TYMOTEUSZ napisał/a:
w tym roku wsadzenie 20€ w paszport nic nie pomogło- musieliśmy wykupić standardowe pakiety sportowe.

Musiales leciec AirCairo lub inna egipska linia. Wtedy kosza kase zgodnie z cennikiem. Jesli jest polska linia - biora bakszysz.

A co do paszportu. Polacy nie maja nic do tego. Masz wyleciec i przyleciec w terminie waznosci paszportu. Linie lotnicze tego nie sprawdzaja i nie bylo znanego mi przypadku cofniecia z lotniska w terminie waznosci paszportu. W Egipcie nie zwracaja na to zadnej uwagi - w koncu przylecialy pieniadze ktore zostana wydane. Ale oczywiscie moze sie zdarzyc jakis formalista.

BitPump 

Stopień: DIR-ektor
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-12-2013, 19:35   

Piotrek Ginter napisał/a:
A co do paszportu. Polacy nie maja nic do tego.

Nie bardzo. Agent linii lotniczych musi zweryfikować dokumenty podróżnika, gdyż osobę, której nie zostanie wpuszczona do kraju docelowego to ten przewoźnik musi przewieźć z powrotem do Polski.

Piotrek Ginter 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-12-2013, 19:45   

Z tego wynika ze mi sie udalo. Nikt tego w liniach lotniczych nie sprawdzal.

Przemo_M 

Stopień: Tech
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-12-2013, 00:38   

Ja miałem odwrotną sytuację. Paszport ważny ponad 3 miesiące do końca i nie wyleciałem z Okęcia do Egiptu. Linie lotnicze mogą odmówić zabrania Cię na pokład, dostają około 3 000 Euro kary za dowiezienie takiego pasażera na miejsce, a Ty oczywiście musisz szukać na lotnisku w Egipcie lotu powrotnego za swoją kasę. Mi obsługa linii powiedziała, że nie biorą na siebie tego ryzyka i tyle. Służby graniczne w Polsce nie mają nic do tego.

Tak przy okazji to paszport musi byc ważny 6 miesięcy od daty planowanego powrotu, czyli jak lecisz na 3 miesiące to min. 9

Swoją drogą paszport w PL mozna wyrobić w mniej niz tydzień.

Ben 

Kraj:
Burkina Faso

Wysłany: 16-12-2013, 21:32   

W rozmowie tel. z obsługą linii lotniczych otrzymałem odpowiedź jaką podał Przemo_M.
Jak ktoś nie ma wyjścia to może próbować licząc na łut szczęścia i czasem się uda.
Jeśli jest czas lepiej wymienić paszport.

pirania 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-12-2013, 22:10   

Przemo_M napisał/a:
Ja miałem odwrotną sytuację. Paszport ważny ponad 3 miesiące do końca i nie wyleciałem z Okęcia do Egiptu. Linie lotnicze mogą odmówić zabrania Cię na pokład, dostają około 3 000 Euro kary za dowiezienie takiego pasażera na miejsce, a Ty oczywiście musisz szukać na lotnisku w Egipcie lotu powrotnego za swoją kasę. Mi obsługa linii powiedziała, że nie biorą na siebie tego ryzyka i tyle. Służby graniczne w Polsce nie mają nic do tego.

Tak przy okazji to paszport musi byc ważny 6 miesięcy od daty planowanego powrotu, czyli jak lecisz na 3 miesiące to min. 9

Swoją drogą paszport w PL mozna wyrobić w mniej niz tydzień.

Zgadzam się z tym,złożyłam wniosek w piątek we Wrocławiu nie było żadnej kolejki w środę następnego tygodnia na stronie internetowej Biura Paszportowego po wklikaniu mojego numerka była informacja ,że paszport jest już do odbioru.W czwartek rano odebrałam paszport.Szybko ,pewnie i krócej niż tydzień:)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu