Wysłany: 14-12-2013, 21:02 Termin ważności paszportu - wyjazd do Egiptu
Witam.
Czy przestrzegany jest okres ważności paszportu (min. 6 miesięcy) przy wjeździe i wyjeździe do Egiptu. Tak wypada, że przy wstępnie planowanym terminie podróży paszport byłby ważny 4 miesiące.
Proszę o informacje.
Tak wypada, że przy wstępnie planowanym terminie podróży paszport byłby ważny 4 miesiące.
Nie wiem jak w Egipcie ale w Libanie sprawdzają. Po prostu zadzwoń do ambasady Egiptu w W-wie. Telefon z reguły odbiera miła pani (polka) i zwyczajnie ją zapytaj jak to jest w praktyce. Powinna wiedzieć.
Sprawdź też ile teraz czeka się na paszport bo raczej bez problemu załatwisz przed świętami.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 14-12-2013, 21:11, w całości zmieniany 2 razy
Ja rok temu wylatywałem do E. z paszportem o ważności 1 m-c.Miałem jednak duży dyskomfort.Obawiałem się naszych służb granicznych-jak trafisz na służbistę to ...nie lecisz.Z Egipcjanami nie ma problemu-sprawdzają tylko czy wkleiłeś wizę za 15$. Byłem w E 14 razy i nigdy z niczym nie było problemu.Jak masz naddagaż sami nawet pytali o licencje nurkową żeby naliczyć mniejszą opłatę.
Podaje co do tej pory ustaliłem.
W rozmowie tel. ze służbą graniczną na Okęciu dowiedziałem się, że z ich strony nie będę miał żadnych problemów. W Egipcie też się nie obawiam problemów.
Strażnik poinformował mnie, że jedynie linie lotnicze mogą odmówić przyjęcia na pokład z uwagi na możliwość niewpuszczenia do Egiptu i przymusowy powrót tym samym lotem.
Ktoś spotkał się z taką sytuacją?
Tak tylko pamietajcie że w Egiptowie wszyatko z roku na rok się zmienia.
2-3 lata temu wogóle nie płaciłem za bagaż sportowy, w zeszłym udało sie po połowie opłaty, w tym roku wsadzenie 20€ w paszport nic nie pomogło- musieliśmy wykupić standardowe pakiety sportowe.
Wg mnie jak masz czas, a na paszport czeka się 2-3 tyg dla spokoju wyrób nowy.
Z drugiej strony jak zatrzymają Cię na lotnisku to napisz- inni nie będą zastanawiać się czy im się uda.
w tym roku wsadzenie 20€ w paszport nic nie pomogło- musieliśmy wykupić standardowe pakiety sportowe.
Musiales leciec AirCairo lub inna egipska linia. Wtedy kosza kase zgodnie z cennikiem. Jesli jest polska linia - biora bakszysz.
A co do paszportu. Polacy nie maja nic do tego. Masz wyleciec i przyleciec w terminie waznosci paszportu. Linie lotnicze tego nie sprawdzaja i nie bylo znanego mi przypadku cofniecia z lotniska w terminie waznosci paszportu. W Egipcie nie zwracaja na to zadnej uwagi - w koncu przylecialy pieniadze ktore zostana wydane. Ale oczywiscie moze sie zdarzyc jakis formalista.
Wiek: 51 Dołączył: 06 Lut 2006 Posty: 1166 Skąd: Warszawa
Wysłany: 15-12-2013, 19:35
Piotrek Ginter napisał/a:
A co do paszportu. Polacy nie maja nic do tego.
Nie bardzo. Agent linii lotniczych musi zweryfikować dokumenty podróżnika, gdyż osobę, której nie zostanie wpuszczona do kraju docelowego to ten przewoźnik musi przewieźć z powrotem do Polski.
Ja miałem odwrotną sytuację. Paszport ważny ponad 3 miesiące do końca i nie wyleciałem z Okęcia do Egiptu. Linie lotnicze mogą odmówić zabrania Cię na pokład, dostają około 3 000 Euro kary za dowiezienie takiego pasażera na miejsce, a Ty oczywiście musisz szukać na lotnisku w Egipcie lotu powrotnego za swoją kasę. Mi obsługa linii powiedziała, że nie biorą na siebie tego ryzyka i tyle. Służby graniczne w Polsce nie mają nic do tego.
Tak przy okazji to paszport musi byc ważny 6 miesięcy od daty planowanego powrotu, czyli jak lecisz na 3 miesiące to min. 9
Swoją drogą paszport w PL mozna wyrobić w mniej niz tydzień.
W rozmowie tel. z obsługą linii lotniczych otrzymałem odpowiedź jaką podał Przemo_M.
Jak ktoś nie ma wyjścia to może próbować licząc na łut szczęścia i czasem się uda.
Jeśli jest czas lepiej wymienić paszport.
Ja miałem odwrotną sytuację. Paszport ważny ponad 3 miesiące do końca i nie wyleciałem z Okęcia do Egiptu. Linie lotnicze mogą odmówić zabrania Cię na pokład, dostają około 3 000 Euro kary za dowiezienie takiego pasażera na miejsce, a Ty oczywiście musisz szukać na lotnisku w Egipcie lotu powrotnego za swoją kasę. Mi obsługa linii powiedziała, że nie biorą na siebie tego ryzyka i tyle. Służby graniczne w Polsce nie mają nic do tego.
Tak przy okazji to paszport musi byc ważny 6 miesięcy od daty planowanego powrotu, czyli jak lecisz na 3 miesiące to min. 9
Swoją drogą paszport w PL mozna wyrobić w mniej niz tydzień.
Zgadzam się z tym,złożyłam wniosek w piątek we Wrocławiu nie było żadnej kolejki w środę następnego tygodnia na stronie internetowej Biura Paszportowego po wklikaniu mojego numerka była informacja ,że paszport jest już do odbioru.W czwartek rano odebrałam paszport.Szybko ,pewnie i krócej niż tydzień:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko