Dopisek:
Dla jasności: wzory na HRmax, które przytoczyłeś są OK (dla mnie wychodzi 176-186 bpm), a jedynie uważam, że się mylisz twierdząc, że takie tętno osiąga się podczas wolnego biegu na bieżni czy innego umiarkowanego wysiłku.
I: tak, wiem, że przy różnych aktywnościach tętno przy podobnym wysiłku jest niższe (np. przy pływaniu nawet o około 20BPM) m.in. ze względu na różne zaangażowanie mięśni.
Być może Ty masz bardzo wysokie tętno i rzeczywiście te 170-parę osiągasz przy wolnym biegu, a ja z kolei mam tętno niewysokie i dla mnie te wzory są prawidłowe?
Moje obserwacje opieram o pomiary opaską polara przez zegarek i odbiorniki wbudowane w urządzenia treningowe oraz o wydruki wyników z badań w poradni sportowej.
Ostatnio zmieniony przez ptja 23-12-2013, 00:13, w całości zmieniany 3 razy
Najłatwiej zmierzyć HRmax gdy po ćwiczeniu przykładowo sprint pod górę - nogi odmawiają posłuszeństwa, serce chce nam wyskoczyć przez klatkę piersiową, a w głowie czujemy jak cały mózg pulsuje.
Od czasu do czasu nurkuję (ok 110kg 193cm) z koleżanką (ok 55kg 160cm). Dziewczyna nie ma kompletnie kondycji, prowadzi siedzący tryb życia, na basenie ledwo pływa. Nie jestem super sportowcem, ale uważam, że mam dobrą kondycję.
Moje zużycie 20l/min jej około 10l/min, przy czym jej główny sposób poruszania się pod wodą to rowerek plus ciągłe problemy z wytrymowaniem.
Don Gregor [Usunięty]
Wysłany: 23-12-2013, 04:11
Nawet nie probuje kwestionowac tego, ze czym zdrowszy tryb zycia i wiecej cwiczen, to i lepiej nad, jak i pod woda. Tak na powaznie..... czy nurek musi podciagnac sie 30 razy na drazku, przebiec maraton i walic 70 pompek??? Z cwiczen proponuje ping-ponga, spacery z dziewczyna, plywanie na basenie, czy nawet dobry sex. Szachy tez sa niezle Zamiast 5kg karpia na swieta, opylic pare kawalkow, zamiast 200 pierogow- 20. Mniej chlania wody i mniej fajek. Ot co nurkowi potrzeba Tetno okolo 200 mialem jeszcze niecaly rok temu, jak sie raz w zyciu, powaznie rozchorowalem. Nie pamietam, jak sie czulem ale pamietam, ze polozono mnie obok defibrylatora, ktory zaslanial mi widok, calkiem niezlej pani doktor
Od czasu do czasu nurkuję (ok 110kg 193cm) z koleżanką (ok 55kg 160cm). Dziewczyna nie ma kompletnie kondycji, prowadzi siedzący tryb życia, na basenie ledwo pływa. Nie jestem super sportowcem, ale uważam, że mam dobrą kondycję.
Moje zużycie 20l/min jej około 10l/min, przy czym jej główny sposób poruszania się pod wodą to rowerek plus ciągłe problemy z wytrymowaniem.
Daj zdjęcie tej koleżanki. Może wyjaśni się Twoj przyspieszony oddech
Przypominam sobie takie nurkowanie na "Delfinie"...Dopłynięcie RIBem A.Sali, fala całkiem pokaźna, sprzęt na plecach, wcześniej te wszystkie klamoty trzeba było zanieśc na łódź. Na pozycji wejście do wody wszybkie i raczej mało komfotowe ze względu na fale. Na dole prąd. W jedną strone oczywiście z prądem, ale wróci do liny też trzeba było. No i na koniec wyjście na łódz i płynięcie do portu (a fala się wzmogła). Razem z kolegą sporo trenujemy. Po trzech godzinach popłyneliśmy na "Bryzę". Nasza koleżanka do końca dnia miała dośc morza, nurkowania i wszystkiego. Podpowiadam: nie trenuje, kondycje ma raczej marną. Aaa...i luftu zużyła tez najwięcej mimo,że zwykle jest odwrotnie. Więc chyba jednakczasem kondycja się przydaje. A gdyby w takich waunkach trzeba było mnie wyciągac na łódź nieprzytomnego, wcześniej chwile holowac i w drodze do portu robic RKO? Wolę miec na nurkowaniu superkomandomaratończyka. A fajny trening nurka jest opisany w "Nurkowaniu Technicznym" P.Poręby.
makalu [Usunięty]
Wysłany: 23-12-2013, 13:20
HRMax to maksymalne tętno jakie może uzyskac dany zawodnik podczas wysiłku maksymalnego(wydolnościowego).Czyli najlepiej zmierzyc go podczas sprintu na ostatnich kilkudziesięciu metrach biegu np.na 2-3 lub 5kilometrów.
Nie można go mylic z progami tętna ,które sobie ustalamy na pulsometrze.Ja mam tak:Gdy biegam aby rozwinąc wytrzymałośc na długie dystanse nie przekraczam 160.Gdy chcę przyzwyczaic organizm do dużego zakwaszenia osiągam180(takie tętno mam np.na ostatnich kilku kilometrów maratonu,gdy chcę zrobic dobry czas).Natomiast tylko kilka razy udało mi się uzyskac 200uderzen(to był mój HRmax),a było to właśnie na biegu na pięc kilometrów i ode mnie zależało czy gośc obok mnie odbierze nam puchar drużunowy.Potem dostałem tlen i miałem szum w uszach.Nie wyobrażam sobie tego wykonac na bieżni w siłowni.
Więcej o kondycji zawodnika może jednak powiedziec próg laktacji(zakwaszenia jakie znosi oraganizm) oraz VO2max (czyli ilośc tlenu które potrafi pobrac organizm i wykorzystac).
Ostatnio zmieniony przez makalu 23-12-2013, 13:21, w całości zmieniany 1 raz
ptja [Usunięty]
Wysłany: 23-12-2013, 16:45
makalu napisał/a:
HRMax to maksymalne tętno /.../ Nie można go mylic z progami tętna ,które sobie ustalamy na pulsometrze.
dokładnie tak to rozumiem. Dlatego zdziwiły mnie twierdzenia Adama.
makalu [Usunięty]
Wysłany: 23-12-2013, 20:24
Natomiast słynne 220 minus wiek stworzono w czasach gdy u Amerykanów nastała moda na bieganie (lata 70-80te) a jednocześnie zauważono wzrost otyłości w populacji.Został stworzony dla osób niecwiczących(ale chcących zacząc) i nie wiedziały jakiego tętna się trzymac,aby biegac bezpiecznie.Natomiast osoby wyczynowo uprawiający sport go nie stosują.Ten parametr oznaczałby bowiem,że nigdy starszy człowiek większego wskaznika nie mógłby uzyskac niż 10lat młodszy.A przecież wielu pięcdziesięciolatków biega z szybszym tętnem niż młodzi i spokojnie znoszą takie obciążenie.Dla amatorów biegających dla zdrowia jest jednak dobrym wskaźnikiem.Według niego oblicza się zakresy tętna np.
do 150-160 trening wytrzymałości ogólnej 170-180 wytrzymałośc siłowa;powyżej 180rozwija cechy przydatne na sprintach(czysta siła dynamiczna,wysiłek beztlenowy).
[ Dodano: 23-12-2013, 21:24 ]
I zgadzam się ,że nurek nie musi biegac maratonów i targac 30 razy na drągu.Biegałem od nastolatka ,a podciąganie na drągu cwiczyłem pod wspinaczkę skałkową.Teraz jestem daleki od tych 30razy.Ale warto wiedziec ,że ma się jakąś rezerwę siły i wydolności.Czyli nie zaszkodzi cwiczyc a może się przydac.
Tradycją Forum jest to że jak "eksperci" internetowi słyszą po raz pierwszy jakieś anglojęzyczne hasło to zaczynają wrzucają je do google translator i po przetłumaczeniu zaczynają pisać doktoraty
HRmax rozumiane błędnie przez wprowadzających forumowiczów w błąd kolegów jako maximum heart rate - To oczywisty błąd wskazujący na nieznajomość tematu
Dla uporządkowania:
TĘTNO MAKSYMALNE – maksymalna liczba uderzeń serca, które może ono wykonać w ciągu jednej minuty. Liczba ta jest określona genetycznie dla każdego człowieka, ale może się nieznacznie zmieniać z wiekiem i zależnie od poziomu wytrenowania (tzw. kondycji organizmu) Wyznaczanie tętna maksymalnego nie ma oczywiści sensu bo praktycznie zawsze będzie to 220 tuż przed zgonem...
Dla nas na przykład w przygotowaniu do sezonu nurkowego ważne jest to co nazywamy na całym świecie HRmax!
STREFY TĘTNA TRENINGOWEGO – zakresy pracy serca, które osiąga w czasie treningu, często mierzone w % tętna maksymalnego. Na przykład strefa 60-70%
HR max to przedział tętna pomiędzy 60 a 70% maksymalnego tętna danej osoby
HRmax to przedział "maksymalnego tętna" ćwiczącego przy którym teoretycznie może doginać na siłce "w nieskończoność" czyli realnie 30-60 minut
Oczywiste jest to że gdyby HRmax traktować jako 100% tętna maksymalnego osiąganego przez serce w najwyższym momencie wysiłki to nie byłyby potrzebne urządzenia typu Polar a jeżeli nawet to nie liczące HRmax w godzinach i minutach a co najwyżej ze stoperem
Wracając do sensu: Twoja sprawność fizyczna ma wpływ na bezpieczne szacowanie planów nurkowych. Jeżeli możesz kręcić orbitrekiem przez 40 minut w okolicach HRmax to rozsądnie możesz przyjąć że czas denny 40 minut jest wpożo.
Jeżeli analogicznie ten czas to tylko 5 minut to właśnie nadszedł czas na więcej ćwiczeń i dietkę o czym warto pamiętać szczególnie w nadchodzącym okresie - Wesołych Świąt
Ostatnio zmieniony przez Scaner 24-12-2013, 15:30, w całości zmieniany 2 razy
makalu [Usunięty]
Wysłany: 24-12-2013, 23:20
Scaner .Sorry ale,krytykujesz innych za brak wiedzy,samemu nie będąc ekspertem w danej dziedzinie.Podważasz oczywistości ,które poznasz na każdym kursie instruktora sportu,a tym bardziej to o czym piszą najwięksi światowi (polscy także) wykładowcy szkół medycznych i sportowych,trenerzy klasy mistrzowskiej doktoranci itp..
HRmax jest właśnie tym ,czym piszesz ,że nie jest.A swój HRmax można uzyskac tylko w czasie wysiłku maksymalnego.Mało tego.Zakres tętna HRmax da się utrzymac tylko przez bardzo krótki czas.Rekordzisci świata przez kilkanascie sekund.Jeżeli Ty wytrzymujesz HRmax przez 60minut to przed Tobą ,,klękajcie narody".
A zegarki typu Polar potrzebne są po to,żeby zapamiętac jak długo biegłeś w danym zakresie i czy go nie przekraczałes.Potem możesz sobie zrobic wydruk i widzisz profil treningu.
Uzyskałem potrzebne mi informacje. Dziękuję wszystkim za dyskusję.
ptja [Usunięty]
Wysłany: 25-12-2013, 12:20
Scaner napisał/a:
HRmax rozumiane błędnie przez wprowadzających forumowiczów w błąd kolegów jako maximum heart rate - To oczywisty błąd wskazujący na nieznajomość tematu
Pomijając różnice zdań,wnioski i tak są jedne.Warto utrzymywac sprawnośc fizyczną ,nawet bez względu na to czy się nurkuje ,czy nie.Przyda się chociażby w biegu do autobusu stojącego na przystanku.
Wesołych świąt.I obyśmy w czasie świąt nie przytyli za bardzo.
Adam, jesteś w stanie przytoczyć jakieś wiarygodne źródło, które definiuje HRmax jako "przedział tętna pomiędzy 60 a 70% maksymalnego tętna danej osoby"?
Jarek,
Czuję się jakbym miał się tłumaczyć i udowadniać ci ze deco on the fly to nie jest deko wykonywane w czasie lotu powrotnego z Egiptu dla tych co nie mieli czasu na dekompresję w wodzie to raz a dwa to że wystarczy że wpiszesz w googlach hasło HRmax strefy i znajdziesz ok 7600 stron www na ten temat. Nie chce mi się grzebać w czymś tak banalnym jak pojęcie znane KAŻDEMU KTO CHOĆ RAZ BYŁ NA SIŁCE i uruchomiał program cardio na dowolnym urządzeniu. Pierwsza strona która się wyświetla w googlach HRmax jak biegać z Polarem
Fragment:
PULSOMETR bądź MONITOR PRACY SERCA – urządzenie, które dokonuje pomiaru tętna Twojego serca w trakcie wysiłku, ‚pilnuje’ byś nie przekraczał tzw. stref treningowych. Dawniej zwany tętnomierzem, dziś często określany skrótem HRM (od angielskiego HEART RATE MONITOR).
TĘTNO SPOCZYNKOWE – liczba uderzeń serca na minutę, którą osiągasz po przebudzeniu rano
TĘTNO ZWYKŁE – liczba uderzeń serca, którą osiąga ono w czasie normalnego funkcjonowania organizmu, ale już po pełnym przebudzeniu
TĘTNO MAKSYMALNE – maksymalna liczba uderzeń serca, które może ono wykonać w ciągu jednej minuty. Liczba ta jest określona genetycznie dla każdego człowieka, ale może się nieznacznie zmieniać z wiekiem i zależnie od poziomu wytrenowania (tzw. kondycji organizmu)
STREFY TĘTNA TRENINGOWEGO – zakresy pracy serca, które osiąga w czasie treningu, często mierzone w % tętna maksymalnego. Na przykład strefa 60-70% HR max to przedział tętna pomiędzy 60 a 70% maksymalnego tętna danej osoby
GRANICE STREF TĘTNA TRENINGOWEGO – graniczne wartości stref tętna, których nie powinno się przekraczać podczas danego treningu. Granica dolna, to minimalne tętno danej jednostki treningowej; górna- maksymalne tętno.
Jarek, dla mnie oczywiste jest że nie wiedziałeś aż do teraz co to jest HRmax Gdybyś wcześniej coś liznął tematu to wystarczy że spojrzysz na wzrór na HRmax czyli 220-wiek =HRmax i byłoby dla Ciebie jasne że to umowny zakres tętna. Jak sam widzisz nie jest to zmierzone tętno w czasie szczytowego wysiłku w trakcie testu wysiłkowego . Prawda? Gdyby HRmax było maksymalnym tętnem osiąganym w trakcie maksymalnego wysiłku to nie wyliczałoby się go wg wzoru tylko badało na bieżni czyż nie?
[ Dodano: 26-12-2013, 01:26 ]
ptja napisał/a:
Scaner napisał/a:
Miałem tego nie pisać bo kilka razy zwróciłem Ci już uwagę że włączasz się w dyskusje nie podejmując wcześniej wysiłku aby zrozumieć co czytasz. Pierwszy wklejony przez Ciebie link producenta Polara tłumaczy czym jest HRmax i tak w pierwszych zdaniach możesz przeczytać .. jest przydatnym narzędziem do określenia intensywności treningów, którą często wyrażamy w procentach tętna maksymalnego.
W kolejnym zdaniu na stronie którą podałeś przeczytałeś ale znów nie zrozumiałeś sensu Powszechnie stosuje się metodę obliczania HRmax na podstawie wieku danej osoby. Przykładowo, tętno maksymalne osoby w wieku 30 lat wyniesie 220 - 30 = 190
Na podanej przez Ciebie stronie producenta Polar pewnie przeczytałeś też coś takiego: za pomocą funkcji Polar Fitness Test. HRmax-polar obliczany jest na podstawie tętna spoczynkowego i jego zmienności podczas spoczynku, bierze pod uwagę wiek, płeć, wzrost, masę ciała Jak interpretujesz to zdanie w kontekście tego co twierdzisz czyli HRmax to maksymalne osiągnięte tętno w czasie kulminacji wysiłku w czasie testu sprawnościowego?
Ostatnio zmieniony przez Scaner 26-12-2013, 01:34, w całości zmieniany 4 razy
ptja [Usunięty]
Wysłany: 26-12-2013, 02:25
Scaner napisał/a:
ptja napisał/a:
Adam, jesteś w stanie przytoczyć jakieś wiarygodne źródło, które definiuje HRmax jako "przedział tętna pomiędzy 60 a 70% maksymalnego tętna danej osoby"?
Jarek,
Czuję się jakbym miał się tłumaczyć i udowadniać ci ze deco on the fly /.../
TĘTNO MAKSYMALNE – maksymalna liczba uderzeń serca, które może ono wykonać w ciągu jednej minuty. Liczba ta jest określona genetycznie dla każdego człowieka, ale może się nieznacznie zmieniać z wiekiem i zależnie od poziomu wytrenowania (tzw. kondycji organizmu)
Nie: z treningu na trening, nie: w zależności od przyjętego planu treningowego, nie: w zależności od uprawianego sportu.
Scaner napisał/a:
STREFY TĘTNA TRENINGOWEGO – zakresy pracy serca, które osiąga w czasie treningu, często mierzone w % tętna maksymalnego. Na przykład strefa 60-70% HR max to przedział tętna pomiędzy 60 a 70% maksymalnego tętna danej osoby
Toż właśnie przytoczyłeś definicje dwóch pojęć: tętna maksymalnego(HRmax) i stref tętna.
A wcześniej napisałeś "HR max to przedział tętna pomiędzy 60 a 70% maksymalnego tętna danej osoby", co jest Twoim wymysłem - i tu właśnie wytykam Ci błąd.
HRmax to czynnik (drugim jest procent dla danej strefy), a nie iloczyn.
Napisałeś: "HRmax to przedział "maksymalnego tętna" ćwiczącego przy którym teoretycznie może doginać na siłce "w nieskończoność" czyli realnie 30-60 minut ", a to wcale nie HRmax a tętno progu beztlenowego (AT).
Scaner napisał/a:
Gdyby HRmax było maksymalnym tętnem osiąganym w trakcie maksymalnego wysiłku to nie wyliczałoby się go wg wzoru tylko badało na bieżni czyż nie?
dokładnie tak się je wyznacza podczas badań. Podane wzory są pewnym przybliżeniem.
I to HRmax możemy przyjąć jako stałą dla danej osoby (przynajmniej na pewien czas) i wg niej liczyć progi tętna w czasie treningów.
Określanie mianem HRmax tych progów ustalonych "na dzisiejszy trening" jest błędem.
Scaner napisał/a:
Miałem tego nie pisać bo kilka razy zwróciłem Ci już uwagę że włączasz się w dyskusje nie podejmując wcześniej wysiłku aby zrozumieć co czytasz.
Ależ Adamie, przecież Ty dokładnie to robisz: twierdzisz, że "HrMax to twój target który sobie ustalasz w czasie treningu." podczas gdy HRmax to określenie przyjęte przez chyba wszystkie źródła na określenie tętna maksymalnego dla danej osoby (nie: na trening we środę, nie: na rower, nie: na spacer, a maksymalnego, które można osiągnąć w czasie maksymalnego wysiłku).
Ponawiam prośbę: przytocz choć jedno źródło, gdzie HRmax zostało użyte na określenie tętna zaplanowanego jako maksymalne w danym treningu.
Scaner napisał/a:
HRmax /.../ jest przydatnym narzędziem do określenia intensywności treningów, którą często wyrażamy w procentach tętna maksymalnego.
dokładnie tak.
I dlatego nie rozumiem, dlaczego upierasz się, że to HRmax oznacza coś innego dziś, a co innego za tydzień, gdy inny trening sobie zaplanujemy.
Procenty, przedziały, strefy - owszem, ale HRmax to 100%, a nie 60 czy 90.
Ty nie tylko nie rozumiesz tego pojęcia, ale niestety nie rozumiesz także, jaki błąd Ci wytykam.
Myślę, że mimo tego braku zrozumienia nadal będziemy cieszyli się równą liczbą zanurzeń i wynurzeń, czego u progu nowego roku Ci życzę.
Ostatnio zmieniony przez ptja 26-12-2013, 02:27, w całości zmieniany 2 razy
HR max to przedział tętna pomiędzy 60 a 70% maksymalnego tętna danej osoby
Scaner napisał/a:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko