W czerwcu byłem z kumplami na 7 dniowym trekingu przez Majorkę. Zatrzymaliśmy się na 3 dni nad zatoką Cala Varques( miała być to mało znana plaża na chillout- niestety (Niemcy byli pierwsi-patrz zdjęcie). Wybrzeże wprost usiane jest grotami. Udało się nam snorkując wpłynąć do jaskini. Jeden z nas już tam był i prowadził, wejście równało się z koniecznością brodzenia po szyje przez kilka metrów w masie gnijących wodorostów, aż do momentu gdy w grocie sufit obniżył sie niemal do poziomu morza zostawiając ok. 15 cm przestrzeni na głowę i prześliźnięcie się pod stropem do OGROMNEJ dwu komorowej komnaty. W środku cała masa nacieków i stosunkowo sucho nie licząc owalnego oczka wodnego w najdalszej części jaskini. Pierwsza komora była wstanie pomieścić 4 tiry, następnie przewężenie, masa nacieków i druga komora z oczkiem wodnym też spora licząc w tirach to tak na 2 szt:). Wszystko w jednym poziomie, głebokość suchej części jaskini to max 100 metrów od wejścia. Natrafiliśmy wewnątrz na grupę hiszpańskich sepeleo-turystów, których przewodnik widząc czterech gości (Nas) w shortach do pływania, maskach, sandałach i czołówkach na głowie) od razu zaproponował że nam pomorze i wyprowadzi z jaskini:). Udało mi się ustalić, że oczko wodne które znajduje się na końcu było kilka razy penetrowane przez nurków, ale cytując: "nobody knows where is the end of this cave). Zamieszczam zdjęcie.
Po lewej nasza "baza" po prawej widać półwysep z grotami. Obchodząc półwysep górą idziemy tak długo aż trafimy na następną mała zatoczkę, następnie chop do wody i płynąc w pław w z dłuż clifu trzeba się cofnąć jakieś 150-200 metrów, aż się pojawi pierwsza grota( Grota z wejściem).-najlepiej zapytać obecnych wszędzie wspinaczy to poprowadzą.
Pozdrawiam
Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 30-12-2013, 07:53
Tak przy okazji na filmiku dobrze widać dlaczego SM nie obciąża kręgosłupa...
Bo na większe odległości nosi się go na plecach
Fajna ta Majorka, i dobry filmik.
Wysłany: 30-12-2013, 08:23
lozerka napisał/a:
mam nadzieje, ze się Sławek nie obrazi, że ja jakoś tak nie na temat
??? Dla mnie jak najbardziej na temat
lozerka napisał/a:
fajny film i naprawdę ciekawa jaskinia, takie nacieki, jakie rzadko widuję w filmach - także z tego rejonu
To prawda. Dekoracje w jaskiniach Majorki należą do naprawdę unikalnych. Są znacznie bardziej różnorodne niż np. te z Yucatanu, choć może nie aż tak spektakularne jak te z Bahamów.
lozerka napisał/a:
i zawsze mnie zastanawia, ile światła trzeba, żeby rozświetlić te dziury do takiego efektu, że jest jasno niemal jak w dzień ?
To zależy od kamerki. Aby uzyskać taki efekt dla GoPro potrzeba naprawdę sporej "elektrowni". Dla mojej kamerki w tym wypadku to było 4x50W HID by Halcyon
Wysłany: 30-12-2013, 10:45
Slawek Packo napisał/a:
???
taka odrobina przekory w stosunku do współdyskutantów się trochę poczułam jak nie z tej bajki ze swoim komentarzem
Slawek Packo napisał/a:
Dekoracje w jaskiniach Majorki należą do naprawdę unikalnych. Są znacznie bardziej różnorodne niż np. te z Yucatanu, choć może nie aż tak spektakularne jak te z Bahamów.
dzięki za możliwość poznania chociaż części z nich - bo pewnie dla większości z nas ta forma jest jedyną możliwością "wejścia" do tych korytarzy
a tych Watów, to chyba nawet wyobrazić sobie nie zdołam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko