Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
PADI vs. SSI
Autor Wiadomość
Ajgor 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-01-2014, 19:47   PADI vs. SSI

Witam.
Jest to mój pierwszy post tutaj, więc tym bardziej witam :)

Chciał bym spytać, który kurs na początek (OWD) jest lepszy. PADI, czy SSI, przy założeniu, że chciał bym go zrobić w maju lub czerwcu w Sharm El Sheikh. Oczywiście najlepiej w jakiejś polskiej bazie nurkowej. I Ewentualnie w takim przypadku, którą bazę wybrać? Czy baza forum-nuras . pl będzie OK? (Próbowałem tu wstawić linka,a le mi wstawia linka to do tego forum).
Jeśli ma to jakieś znaczenie, to wcześniej nurkowałem w Turcji, i w Egipcie (w Hurghadzie), ale bez żadnych uprawnień, tylko turystycznie z instruktorem (w Turcji jeden instruktor na pięć osób, i puste dno, w Egipcie jeden na jeden na rafach), i nie miałem z tym żadnych problemów. W ubiegłym roku już byłem o krok od zrobienia kursu w Hurghadzie. Wiem, że wszyscy doradzają kursy w Polsce, ale z drugiej strony wszyscy znajomi twierdzą, że jestem bardzo bystry, i błyskawicznie wszystko "łapię" (to nie przechwałki, tylko opinia innych o mnie), więc na kursie w Egipcie spokojnie dam radę wszystkiego się nauczyć (od czasu pierwszego nurkowania w ogóle się tym tematem interesuję, i sporo teorii już sam poznałem - oczywiście wiem, że samemu to nie to samo, co z instruktorem).
Ostatnio zmieniony przez Ajgor 11-01-2014, 20:00, w całości zmieniany 2 razy  

slawek290 

Stopień: Lista Wildszte
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-01-2014, 22:26   

Ajgor napisał/a:
Wiem, że wszyscy doradzają kursy w Polsce, ale z drugiej strony wszyscy znajomi twierdzą, że jestem bardzo bystry, i błyskawicznie wszystko "łapię"

Tylko SSI dla takiego bystrego .

Ajgor 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-01-2014, 22:35   

Dzięki. Mam nadzieję, że to nie była złośliwość :)
A tak konkretniej, to w czym SSI jest lepsze? Gdzieś wyczytałem, że na tych, co mają certyfikat PADI inni patrza jak na "płetwonurka specjalnej troski" :) Ile w tym prawdy?

shell 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-01-2014, 22:37   

Ajgor napisał/a:
Ile w tym prawdy?

zero :)

pabloz 

Stopień: wystarczający
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-01-2014, 23:15   

Kursy w Egicie to nieporozumienie.Jeżeli jesteś taki dobry i pływalności nauczyłeś się teoretycznie to możesz sobie kupić tą licencję w Egipcie(niczego tam się nie nauczysz). Szczególnie ważny jest ten pierwszy kurs. Organizacja w której zdobywasz uprawnienia nie ma znaczenia-liczy się tylko zaangażowanie instruktora i talent ucznia. Manię wielkości mają tylko CMAS-owcy -nie zauważyłem ich wielkości pod wodą....

JacekB
[Usunięty]

Wysłany: 12-01-2014, 00:59   

Ajgor napisał/a:
Chciał bym spytać, który kurs na początek (OWD) jest lepszy. PADI, czy SSI

Jest to dokładnie obojętne. Organizacje skupione w WRSTC mają bardzo zbliżone programy. Kierowałbym się doborem instruktora a organizację rozpatrywał jako drugorzędną cechę.
Nie szkoda Ci czasu na kurs, tam gdzie można - a wręcz należy :) - czerpać samą radość z zalet posiadanego już certyfikatu?
Kurs warto ukończyć w Polsce, nie dlatego, że będzie lepszy, łatwiejszy czy więcej się nauczysz. Ale dlatego, że możesz zrobić go weekendowo w dogodnym Ci tempie i czasie, zawiązać już przyjaźnie, mieć pojęcie czego na wyjazdach powinieneś i możesz wymagać...
Myślę, że taka droga jest najoptymalniejsza.
Możesz też ukończyć w Polsce samą część basenową a w Eg tylko wody otwarte.
W takiej opcji najbardziej opłaci się SDI z której przekazania kursanta można dokonać do każdej ze zrzeszonych organizacji - a PADI takiej możliwości nie ma: przekazanie jest wyłącznie z PADI do PADI.
Ostatnio zmieniony przez JacekB 12-01-2014, 01:01, w całości zmieniany 2 razy  

Ajgor 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2014, 10:54   

Chodzi o to, że do Egiptu najprawdopodobniej jadę z żoną na wczasy na początku czerwca. W zasadzie nic jeszcze nie jest ustalone. Nawet to, czy to będzie Egipt, czy jakaś Majorka albo kanary :) Powiem jeszcze inaczej. Rozpatrujemy dwa warianty. Wyjazd na 8-10 dni czysto turystycznie (dwa tygodnie to jednak za długo - ostatnie dni już tylko się czeka na powrót do domu), albo wyjazd na dwa tygodnie z kursem w planach. Nie stracił bym więc raczej czasu. Po za tym jak przypomnę sobie, jak w ubiegłym roku w Egipcie jedna poznana tam dziewczyna opowiadała, jak ona robiła kurs w Polsce na wiosnę, jak wlewali ciepłą wodę do pianki, żeby nie zmarznąć, a i tak było nieprzyjemnie pod wodą, to na samo wspomnienie dostaję gęsiej skórki :)
Wiem, że kurs zabiera sporo czasu z wczasów. Z tego powodu rok temu zrezygnowałem. Uwielbiamy zwiedzać zabytki, i rok temu większość wczasów spędziliśmy na wycieczkach (dużo więcej, niż na plaży). W tym roku będziemy chyba mniej jeździć. Dlatego nawet żona mi radziła, żeby w Egipcie zrobić. Co do tego, czy więcej nauczę się w Polsce, czy w Egipcie - sam kiedyś tak myślałem. Ale w ubiegłym roku na nurkowaniu widziałem, jak uczyli jakiegoś gościa w tym czasie, jak my nurkowaliśmy. I wyglądało na to, że podchodzą do tego na prawdę poważnie. Więc już nie jestem tego pewien. Oczywiście to opinia laika na podstawie jednej obserwacji, więc mogę się mylić.
Ostatnio zmieniony przez Ajgor 12-01-2014, 11:00, w całości zmieniany 3 razy  

woland66 

Stopień: zagłębiający się
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2014, 11:14   

ja nie widzę nic złego w kursach kończonych w ciepłej i przejrzystej wodzie, na początek mniej stresu, większy komfort wykonywania ćwiczeń i długotrwałego siedzenia pod wodą
przy okazji takie widoki że zakochasz się w nurkowaniu na całe życie.
Po kursie kup sobie pakiet 5 dni nurkowych a wyjdą najpiękniejsze wczasy życia.
Jak człowiek się opływa to i w ciemnej i zimnej wodzie sobie później poradzi - jedyna prawda ta ta która była wiele razy opisana, że szkoli instruktor nie federacja, a po kursie trzeba nurkować, nurkować, nurkować :)
może jest na FN ktoś kto w ostatnie wakacje kończył OWD w Sharmie i poleci instruktora, może jakiś stary wyga wie kto tam teraz siedzi?
ja kończyłem w Nautice jak był Pit i chyba wyszło mi to na dobre :ping:
powodzenia :beer3:

TYMOTEUSZ 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 12-01-2014, 11:22   

Pomyśl jeszcze nad opcją zrobienia całego kursu w Egipcie ale u polskiego instruktora/centrum nurkowego.

Wiele osób/ ekip z pl organizuje wyjazdy do Eg.
- jedziesz z grupą nurkujących polaków więc od razu poznajesz znajomych na kolejne nurkowania.
- kurs przewaznie robisz po preferencyjnych warunkach cenowych lub dostajesz zniżkę na np. Wybraną specjalizację.
- przez większość dnia trzymasz się z grupą bardziej doświadczonych nurków/ instruktorów od których czerpiesz wiedzę.

Jeśli zdecydujesz się na tego typu wyjazd sugerowałbym rozpoczęcie kursu w pl ( teoria i baseny) a dokończenie ( wody otwarte) już na wyjeździe.

Ajgor 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2014, 11:27   

To by było najlepsze rozwiązanie. Ale to mają być wczasy z żoną, która boi się wody jak ognia :) Ale pomysł niezły. Poszukam możliwości.
Dzięki.
Ostatnio zmieniony przez Ajgor 12-01-2014, 11:28, w całości zmieniany 2 razy  

Tomasz Łach 

Stopień: MSDT
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2014, 11:43   

W Polsce teoria i baseny, wez ze soba przekazowke i dokoncz kurs (wody otwarte) na wyjezdzie. Jesli to bedzie Padi, to ze znalezieniem centrum nurkowego nie bedzie problemu.
Polscy instruktorzy pracuja w wielu bazach na calym swiecie. Jak bedziesz juz wiedzial gdzie konkretnie sie udajesz na wczasy, to odezwij sie na forum, a na pewno ktos Ci cos doradzi (w sensie baze/instruktora).

Ajgor 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2014, 11:52   

Dzięki za porady. Już zaczynam myśleć właśnie o rozdzieleniu kursu na Polskę i Egipt (nie wiedziałem, że jest taka możliwość). Jeśli by to był Sharm, to myślę o polskim centrum Sharm Diver. Niestety podawanie linków tu na forum chyba nie działa (jakieś zabezpieczenie, albo błąd).
Niestety to właśnie oni napisali, że po PADI patrzą jak na nurków specjalnej troski (w cenniku). A czy są tam inne polskie centra?

Tomasz Łach 

Stopień: MSDT
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2014, 12:00   

W Sharmie masz np Nautice z Krakowa.

Jacek Wo 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2014, 12:21   

Ajgor napisał/a:
Dzięki za porady. Już zaczynam myśleć właśnie o rozdzieleniu kursu na Polskę i Egipt (nie wiedziałem, że jest taka możliwość). Jeśli by to był Sharm, to myślę o polskim centrum Sharm Diver. Niestety podawanie linków tu na forum chyba nie działa (jakieś zabezpieczenie, albo błąd).
Niestety to właśnie oni napisali, że po PADI patrzą jak na nurków specjalnej troski (w cenniku). A czy są tam inne polskie centra?

No, jak zajrzałem na wspomnianą stronę, to już nie mam żadnych wątpliwości. :rozpacz:

ps. ale ja jestem nurkiem "specjalnej troski" ...

TYMOTEUSZ 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 12-01-2014, 12:27   

cyt. ze strony forum-nuras

Wymagania PADI aby uzyskać licencję PADI OWD są tragicznie niskie. Wystarczą 4 nurkowania na głębokość 5m w wodach otwartych.

Z tego też względu serdecznie NIE POLECAMY kursu PADI osobom chcącym się nauczyć bezpiecznie nurkować. I oczywiście nie chcącym aby potem traktowano ich jak nurków "specjalnej troski". Zamiast tego proponujemy kursy OWD SSI z 9-12 nurkowaniami w wodach otwartych.

Licencja OWD PADI uprawnia do nurkowania do max.18m*

* do głębokości i w warunkach wodnych w jakich zostali wyszkoleni nurkowie. Jeśli nurkują w innych powinni wziąć płatny kurs doszkalający PADI.

zastanów się dobrze czy chcesz spędzać wakację z ludżmi którzy wypisują takie bzdury i bądź co bądź kłamią.
Wymagania Padi podczas nurkowań na wodach otwartych to 2 nurkowania do 12m i 2 nurkowania do 18m - nigdzie w standardach Padi niema informacji o głebokosći 5m.

Widać SSI mocno podupada że zmuszone jest do wypisywania takich bzdur.

kolejny cytat ze strony forum-nuras :
To sport zaliczany do ekstremalnych.
jeśli ta baza i organizacja SSI uważa nurkowanie rekreacyjne za sport extremalny- extremalnie szybko sugeruje zrezygnować z ich usług.

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2014, 13:16   

O ile się nie mylę, a raczej nie, to jakiś czas temu- rok, półtora roku temu ? przewinął się przez forum Instruktor trener, czy Course Director ( nie wiem, jak się w SSI ten stopień nazywa ) z tej bazy.

Bardzo sfrustrowana osoba. I bardzo szybko został zbanowany za swój stosunek do forumowiczów, chociaż znaczna część wypowiedzi były to cytaty jego samego z jakichs innych miejsc dyskusyjnych sprzed lat.
Być może dlatego skrypt forum blokuje wszystkie linki do strony CN.
Nie pamiętam nicka.
Unikałabym jak ognia.

edit. chyba się pomyliłam ze stopniem, chyba były tylko jakieś instruktorskie wyróżnienia z metali szlachetnych ;-)
Ostatnio zmieniony przez lozerka 12-01-2014, 13:25, w całości zmieniany 2 razy  

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2014, 13:29   

Ajgor napisał/a:
Niestety to właśnie oni napisali, że po PADI patrzą jak na nurków specjalnej troski (w cenniku).

W Egipcie (i nie tylko) dobrzy przewodnicy zawsze patrzą na nurków poniżej Deco Proc./nTMX jak na nurków "specjalnej troski" - i dobrze, bo przecież chodzi o Twoje bezpieczeństwo a to ich robota.

Z drugiej strony, poza może 2-3 znanymi mi instruktorami nie spotkałem się z sytuacją, by nurek PADI OWD był traktowany inaczej niż OWD SSI czy CMAS P1. Na szczęście ci "ideowo nastawieni" instruktorzy/centra nurkowe to rzadkość.

Torpeda 

Stopień: Tech instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2014, 13:49   

lozerka napisał/a:

edit. chyba się pomyliłam ze stopniem, chyba były tylko jakieś instruktorskie wyróżnienia z metali szlachetnych ;-)

Dobrze pamiętasz turbodynomena ;) Koszmar.
Unikać jak ognia.

Informacje ze strony to bzdury, nawet nie będę tego komentować, Tymoteusz dobrze to podsumował...

Ajgor 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2014, 13:49   

TYMOTEUSZ napisał/a:

zastanów się dobrze czy chcesz spędzać wakację z ludżmi którzy wypisują takie bzdury i bądź co bądź kłamią.

Oczywiście, że nie chcę, i między innymi dlatego wolałem tu zapytać :) Mnie osobiście też wydawało się to jakimś nonsensem (a jestem w końcu laikiem), bo jest to jedyne miejsce, gdzie spotkałem się z taką opinią. Prawdę mówiąc myślę, że gość celowo wypisał bzdury, zdając sobie z tego sprawę, żeby ludzi namówić na kurs SSI, a odciągnąć od PADI. Może za te SSI ma większe prowizje. Nie wiem, bo nie znam przepisów, czy takie wprowadzanie w błąd na oficjalnej stronie, w, było nie było, sprawach mogących zaważyć na ludzkim życiu to nie jakieś wykroczenie.
Jak widać Internet i fora dyskusyjne to dobre miejsce na to, żeby zacząć coś nowego w życiu :)
Jak już będę ostatecznie zdecydowany, gdzie i kiedy jadę, wtedy porozmawiam z gościem z legnickiego centrum nurkowego Scubal (Chyba mienił nazwę, bo rok temu centrum nazywało się Divingcat)

http://www.scubal.pl/

i napiszę do krakowskiej Nautici, żeby ustalić, jak najlepiej podzielić kurs na Polskę i Egipt :)
Ostatnio zmieniony przez Ajgor 12-01-2014, 13:59, w całości zmieniany 1 raz  

ferret 

Stopień: Wystarczający
Kraj:
Switzerland

Wysłany: 12-01-2014, 14:04   

lozerka napisał/a:
O ile się nie mylę, a raczej nie, to jakiś czas temu- rok, półtora roku temu ? przewinął się przez forum Instruktor trener, czy Course Director ( nie wiem, jak się w SSI ten stopień nazywa ) z tej bazy.

Bardzo sfrustrowana osoba. I bardzo szybko został zbanowany za swój stosunek do forumowiczów, chociaż znaczna część wypowiedzi były to cytaty jego samego z jakichs innych miejsc dyskusyjnych sprzed lat.
Unikałabym jak ognia.

Chyba masz na myśli Janka Dudzińskiego, "najlepszego" instruktora SSI w Egipcie ;-) Janek znany jest w światku nurkowym od lat, mega troll i cymbał, rzeczywiście unikać go trzeba jak ognia :-D

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu