Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Gdzie i u kogo kursy techniczne w sidemount?
Autor Wiadomość
bgladysz 

Stopień: TDI SM TMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-01-2014, 19:04   Gdzie i u kogo kursy techniczne w sidemount?

Czołem,

jakiś czas temu zakończyłem rekreacyjną ścieżkę szkolenia w PADI (m.in. Rescue + specjalizacje SM, Nitrox, Deep i Wreck) i przymierzam się do kursów technicznych pod kątem dłuższych i głębszych nurkowań *powietrznych* (bez ograniczeń w długości dekompresji, z możliwością użycia minimum dwóch gazów dekompresyjnych oprócz dennego, ze stosowaniem nitroxów do 100%).

Mam świadomość ograniczeń w nurkowaniu powietrznym (większe ryzyko DCS, narkoza, długość dekompresji, głębokość, itp.), ale z wielu powodów jestem przekonany do domknięcia tego etapu edukacji jeszcze bez trymiksów. Rozumiem też, że to może być wybór nie jednego (choć może są takie możliwości?), a raczej dwóch-trzech kursów.

I tu istotna uwaga - nurkuję praktycznie wyłacznie w *sidemount* i za żadne skarby go nie porzucę :D

Czy możecie mi polecić *organizację/kursy* i PRZEDE WSZYSTKIM *instruktorów*, u których warto zrobić taki(e) kurs(y)?

Szczególnie zależy mi na ludziach, którzy sami nurkują w SM jako podstawowej konfiguracji (lub chociaż równoważnej BM), a najlepiej też i tych organizacjach, które SM nie traktują jako ostatecznie dopuszczalnego zła koniecznego (dopowiem, że nie pływam w UTS Z-SM, więc nie mam manifoldu ;-)) , a raczej stabilną, acz rozwojową konfigurację sprzętową.

Podpowiedź ostatnia, jeśli ma znaczenie: docelowo ciągnie mnie na wraki (co już w jakimś stopniu realizuję) i jaskinie (jeszcze nie spełnione marzenie).

Jako że jestem z Warszawy, to na miejscu oczywiście kursu nie zrobię, a wszędzie mi tak samo daleko, więc Bałtyk też jak najbardziej wchodzi w grę.

Dzięki za wszystkie propozycje, porady i uwagi. Wdzięcznym za nie setnie :D

Błażej

PS. Dzień dobry wszystkim :D

JacekB
[Usunięty]

Wysłany: 22-01-2014, 19:11   

Cytat:

Dynar - Darek Dynarzewski :)

yankes76 

Stopień: 2
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-01-2014, 19:43   

Witam, ja polecam Jacka Konikowskiego z Bydgoszczy, też u niego robiłem SM w PSAI. Zadzwoń do niego, pogadaj, spoko koleś.Pozdrawiam
jego strona:
http://www.aquatek.pl/

TYMOTEUSZ 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 22-01-2014, 20:34   

zgadzam się z Jackiem ale tutaj 100% popieram.
Darek"Dynar" Dynarzewski z SIDEMOUNT DIVING

Darek szkoli w TDI (z tego co wiem wprowadził SM do tej organizacji) i chyba już oficialnie albo za chwilę w IANTD.

Od razu mówię- lekko nie będzie.

Shark 

Stopień: CMAS */ SDI SM
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-01-2014, 21:42   

TYMOTEUSZ napisał/a:
gadzam się z Jackiem ale tutaj 100% popieram.
Darek"Dynar" Dynarzewski z SIDEMOUNT DIVING

no to ja również polecę Darka :) i również potwierdzę że lekko nie jest :)

krzys76 

Stopień: owd ...
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-01-2014, 22:18   

Witam
Potwierdzam ja z kursow u Jacka Konikowskiego tez jestem bardzo zadowolony.
Jest mozliwosc przetestowania roznych uprzezy czy zestawow butlowych.
SM robi w PSAI do Full Cave , TMX warto przegadac temat.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez krzys76 22-01-2014, 22:19, w całości zmieniany 1 raz  

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-01-2014, 09:18   

W W-wie Darek Dynarzewski i oczywiście Chochor - Marcin Chochorowski. No i jeszcze Adam Leslie.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 23-01-2014, 09:22, w całości zmieniany 1 raz  

mi_g 

Stopień: P2,Cave,nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-01-2014, 10:20   

bgladysz napisał/a:
(...)docelowo ciągnie mnie (...) jaskinie (jeszcze nie spełnione marzenie)

Kursy jaskiniowe SM to chyba tylko Starnaś u nas robi - mówie tu o formalnych kursach jaskiniowych SM.

JacekB
[Usunięty]

Wysłany: 23-01-2014, 10:37   

mi_g napisał/a:
bgladysz napisał/a:
(...)docelowo ciągnie mnie (...) jaskinie (jeszcze nie spełnione marzenie)

Kursy jaskiniowe SM to chyba tylko Starnaś u nas robi - mówie tu o formalnych kursach jaskiniowych SM.

Adam Leslie o ile wiem też:
https://www.facebook.com/adam.leslie.944?fref=ts

dino74 

Stopień: owd
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-01-2014, 10:42   

Czesz

W Bydgoszczy jest instruktor ktory robi kursy jaskiniowe

Jacek Konikowski AQUATEK
PSAI Full Cave Instructor
PSAI Cave Multi Stage Instructor
PSAI Overhead Environment Side Mount Instructor

Robi kursy formalnie i wydaje licencje w tej federacji

Narka

Yavox 

Stopień: T1 (GUE nTmx)
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-01-2014, 10:50   

Zapytaj Majkiego, Course Directora NAUI (www.cave-diving pl). Robi kursy techniczne do full-tmx włącznie a w zeszłym roku NAUI zdaje się wprowadziło oficjalny kurs SM, w którym to obszarze Michał jest w tej chwili zdaje się Instructor Trainerem.

nurkowacz 

Stopień: OC/CCR Instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-01-2014, 13:50   

Adam Leslie robi faktyczne kursy sidemount w jaskiniach. Smiało mogę polecić. Niewiele takich osób spotkałem w swojej "karierze " nurkowej. Nie wiem czy juz nie jest jednym z dwóch instruktorów, którzy moga szkolić na skuterach jaskiniowo. Posiada doświadczenie z masakrycznej ilości jaskiń na całym świecie. Szkoli tez tmx. Niestety na forum nie pisze bo poprostu nurkuje :-) . No i co ważne... nie ma parcia na szkło!!!

bgladysz 

Stopień: TDI SM TMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-01-2014, 13:24   

Dzięki wszystkim serdecznie za wszystkie uwagi, propozycje i wskazówki - na forum i w prywatnych wiadomościach.

Od poniedziałku zaczynam "negocjacje" z wybranymi instruktorami i dam znać, co w końcu z tego wyszło - może komuś przyda się taka wiedza na przyszłość.

Czołem!

[ Dodano: 03-09-2014, 02:17 ]
Gwoli dopowiedzenia historii - wybrałem Chochora (kursy SM Multistage, Adv Ean i Deco Proc w TDI robione na xDeep Stealth).

Doskonałe lekcje tak nurkowania, jak i pokory. Wymierzone w zakresie znacznie szerszym (czas!) i poważniejszym (skillsy i sprzęt!) niż ustawa przewiduje ;-)

Jeśli ktokolwiek chce się w przyszłości zmierzyć z sidemountowymi technikaliami, to z mojej perspektywy był to absolutnie świetny wybór.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu