Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Mnogość avatarów
Autor Wiadomość
Yavox 

Stopień: T1 (GUE nTmx)
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-02-2014, 18:11   

lozerka napisał/a:
też bym się wkurzyła, bo w koncu kazdy by chciał wiedzieć wcześniej niż inni :-D

Sławek powinien swoją odpowiedź u notariusza zdeponować, jeżeli chce tę bombę odpalić w odpowiednim czasie, czyli po ogłoszeniu wyników.

lozerka napisał/a:
wchodzisz w edycję profilu i tak, gdzie masz wybór awatara, pod możliwością wstawienia własnego zdjęcia jest link do galerii :)

No rzeczywiście, jest tam GUE ze swastyką. Myślę, że Jacek powinien dać znać Hubertowi, żeby ten zainterweniował gdzieś wyżej.

Choć z drugiej strony, kontrowersyjnych postaci jest tam więcej, tylko są strasznie pomylone kategorie. Dlaczego na przykład w kategorii "Futurama" znajduje się to:

w kategorii "Futurama 2" to:

a ten pan jest w "Simpsons"?

Przecież to zupełnie bez sensu! :rozpacz:

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 02-02-2014, 18:24   

Aleksander napisał/a:
Podobnie jak naruszanie praw autorskich poprzez publiczne udostępnianie avatarów (do użytku innych osób) będących własnością ich autorów.

Sorry, ale nie masz najmniejszego pojecia "jak to dziala". Kazdy awantar wyswietlony na forum mozna pobrac i uzyc (prawy przycisk myszy -> zapisz jako). Wlasciciel hostingu nie odpowiada za to, ze ktos bezprawnie podlinkuje plik.

Aleksander napisał/a:
Ja wiem, że jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze.

Teorie spiskowe. Wlasciciele reklam placa za ich umieszczenie, a nie za ilosc wyswietlen.

waterman napisał/a:
To niby za co zostal Slawek zbanowany?

Za trolowanie. Jest w opisie bana.

DarekS 

Stopień: prawie OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-02-2014, 18:33   

waterman napisał/a:
To niby za co został Slawek zbanowany?

za trollenie, pisał że coś wie ale kiedy prosiłem go żeby ujawnił to co wie okazało się, ze jak zwykle nic nie wie, a jedynie chce zrobić kolejną "aferę".

co do avatarów to zaskoczyło mnie Wasze podejście. O co niby cała ta afera?, że każdy ma dostęp do cudzych zdjęć? jeżeli ktoś nie chce to swojego zdjęcia nie wrzuca i nie będzie ono dostępne. Ktoś tam wcześniej napisał żeby zabezpieczyć galerie, ale co to da jak można każdą fotkę z profilu skopiować i sobie wstawić. Dlatego zastanówcie się co wypisujecie.
A dla tych co nie rozumieją to polecam FB, tam można jeszcze więcej fot pobrać sobie do avatarów, starczy na kilkanaście lat.
Nie zamierzam to rozbić różnego rodzaju zadym dlatego też będę coraz częściej blokował wszelkie przejawy trolowania.

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-02-2014, 18:44   

DarekS napisał/a:
waterman napisał/a:
To niby za co został Slawek zbanowany?

za trollenie, pisać że coś wie ale kiedy prosiłem go żeby ujawnił to co wie okazało się, ze jak zwykle nic nie wie, a jedynie chce zrobić kolejną "aferę".

,

Darek, czy Ty czasem czytasz, co się do Ciebie pisze?? Ja od razu pisałam Ci, że źle zrozumiałeś wypowiedź Sławka ( mimo, że raczej nie jestem wielbicielką Jego stylu, to dla mnie było jasne,, co chciał powiedzieć ), potem on tłumaczył Ci to samo, a Ty jak uparty zwierzak na "o" powtarzasz swoje.

Zbanowałeś kogoś, bo powiedział, że Jego zdaniem jakis produkt jest tak dobry, a dokonania 1 człowieka są tak znaczące, że w ocenie Sławka ma wygraną w kieszeni ?? Taki od początku był sens tego, czego się uczepiłeś i za co zbanowałeś ??!! w dodatku po jakichś 2 tygodniach ?? Zlituj się !!

JacekB
[Usunięty]

Wysłany: 02-02-2014, 18:47   

lozerka napisał/a:
Ale Jacku, z kim na priv?? Z DarkiemS?? przecież On nikogo nie słucha

A kto mówi, że ma kogoś słuchać? Należało zacząć od zapytania a nie publicznego forwardu. Tyle, że Sławek:
TomS napisał/a:
generalnie szuka sensacji

Aleksander napisał/a:
publiczne udostępnianie avatarów

Avatary publicznie udostępniają użytkownicy, poprzez ich wklejenie do forum, facebook itp. Co ma do rzeczy fakt, że znajdują się we wspólnej bibliotece? Dopiero użycie cudzego jako swojego jest naruszeniem wizerunku i praw autorskich (o ile oczywiscie nie ma zgody autora zdjęcia)

Pawel_B napisał/a:
Jest jedno niefajne zdjęcie, zadanie nie jest trudne. Wyleci i po sprawie.

Paweł, a nie sądzisz, że dopiero użycie tego "niefajnego" avatara jest niefajne? Takich "niefajbych" zdjęć internet jest pełen - od żartów napoziomie, po tak kretyńskie jak omawiany. I to że są, nie oznacza, że należy ich użyć. Podobnie jak język polski pełen jest wulgaryzmów, ale wulgarnym jest dopiero ich użycie. Zakazami i cenzurą wszystkiego nie załatwisz.

[ Dodano: 02-02-2014, 18:50 ]
TomS napisał/a:
"Namawianie" zostało skasowane.
"Namawianie" mogło być rodzajem akcji zwracającej uwagę na problem.
Zgadzam się, że Sławek nieelegancko i regularnie nawiązuje do Ciebie

Dziękuję za szybką reakcję, ale tłumaczyć się nie musisz. To Sławek powinien mnie przeprosić, nie Ty tłumaczyć się za niego.

DarekS 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-02-2014, 18:51   

Uwierz mi, że to tylko kamyczek był to o czym wspominasz. Sławek od dłuższego czasu robił tylko "zadymy" czego najlepszym dowodem jest zmiana codzienna avatarów komuś na złość. Uważasz, że to jest OK?
Może jak byś poczytała o czym piszą wspólnie z Mottim to byś więcej zrozumiała, mogę Cię zapewnić, że po Sławku kolejni będą, mam już dość zadymiarzy.

waterman 

Stopień: D-Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-02-2014, 19:04   

Czyli z tego co zrozumiałem Slawek sie doigrał dwa tygodnie temu a teraz oberwal?
Ale czy aby nie miał trochę racji? Pisząc o podwójnych oficjalnych kontach i coraz większym na forum bałaganie i hmm innych coraz bardziej widocznych sztucznych ruchach.
A co do " wiedział i nie powiedział , lub nie wie i pisze" to są tu liderzy daleko przed peletonem i wcale nie jest to Slawek :)

Yavox 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-02-2014, 19:10   

Ale o czym piszą Sławek wspólnie z Mottim, bo ja się trochę pogubiłem??? Mogę link jakiś, coś? Czy "wiem, ale nie powiem" i wystawisz sobie bana? :mrgreen:

Tak przy okazji - dobrze Darek, że się weźmiesz trochę za forum, o ile pamiętam o to właśnie było kilka ostatnich awantur, że nikt się nie angażuje w aktywne dbanie o ten interes, moderację itp. Wszyscy (łącznie z rzekomymi awanturnikami) mieli właśnie takie postulaty, żeby widać było bardziej aktywne zarządzanie tym, co się na FN dzieje.

A skoro jest już z Twojej strony taka cenna inicjatywa :mrgreen: , to może byś tą swastykę GUE z galerii jednak usunął?

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-02-2014, 19:12   

Darek, ja czytam to forum, przynajmniej sporą część. I jak najbardziej się zgadzam na to, by zadymy gasić w zarodku- tylko, żeby to robić, najpierw trzeba wprowadzić jasne zasady i potem ich przestrzegać.

A Ty robisz to od tzw...tylnej strony. Zamiast wprowadzić do regulaminu zakaz linkowania do innych stron- zmieniasz skrypt, by na to się nie zgadzał, zamiast napisać do ludzi, którzy mają coś wadliwego w podpisie, by osunęli, usuwasz to, nie informując nikogo, a jak się robi akcja, to blokujesz wszystkim użytkownikom posiadanie podpisu...wiesz, to jak w przedszkolu-, gdy panie uznają, że dzieci nabroją na leżakowaniu, to trzeba je poprzywiązywać do łóżeczek.

A my jesteśmy dorośli i wiele razy pisaliśmy, że wystarczyłyby jasne zasady i większość by się ich trzymała i na pewno nie byłoby jakichś akcji za reakcje na ich złamanie. Bo jak pokazują inne przykłady i deklaracje ludzi- ogromnej większości zależy na tym, by w normalnej atmosferze porozmawiać o nurkowaniu :)

Sławek swoje nagrabił i jak najbardziej się z tym zgadzam. Gdybyś dał mu ostrzeżenie sensownie- obyłoby się bez głupiej dyskusji i pytań, ale ten ban? po prostu z sufitu jest, mimo, że było sporo powodów.

Szczerze- naprawdę mam nadzieje, że poświęcisz trochę czasu forum i zasadom i będzie większy porządek, a wystarczy poczytać kilka wątków dawniejszych z tego roku, by się zorientować, że większość krzykaczy krzyczy właśnie po to, by tu było fajnie i miło i głownie merytorycznie:) i ja tylko moge życzyć powodzenia, tylko...by zrobione było to z głową :)

Aleksander 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-02-2014, 19:13   

martin napisał/a:
Wlasciciel hostingu nie odpowiada za to, ze ktos bezprawnie podlinkuje plik.

Jesteś w błędzie, ostatni wyrok SN w sprawiawie jednego z polityków contra forum wskazuje, że za treść forum zawsze odpowiada Właściciel. Ponieważ wyegzekwowanie odpowiedzialności osobistej forumowicza jest praktycznie nie możliwe SN uznał, że Właściciel Forum jako osoba mająca wiedzę, możliwości i narzędzia ma możliwość zaobieganiu łamania prawa i podejmowaniu działań uniemożliwiających łamanie prawa a jeśli tego nie robi to odpowiada co najmniej za zaniechanie.
Jeśłi zaś plik pobierany jest z galerii forum to gwarantuję Ci Kolego Moderatorze, że przegrasz w cuglach.

Właśnie udzieliłem darmowej porady prawnej. W dobrej wierze 0 sprawdź mnie jeśli potrafisz.
martin napisał/a:
Teorie spiskowe. Wlasciciele reklam placa za ich umieszczenie, a nie za ilosc wyswietlen.

Jasne, spiskowe.. tylko kto wyświeitla forum na którym nic się nie dzieje? Jakoś mocno bronisz tej teorii

TomS 

Stopień: instr. SDI/TDI, PADI
Kraj:
Greenland

Wysłany: 02-02-2014, 19:13   

Moje zdanie jest takie:
Grafika obrażająca organizację i jej członków (faszyzowanie GUE) jest skandaliczna i nie powinna być tolerowana. I nie ma znaczenia, czy ktoś jej użył. Na serwerze FN jest dostępna jej kopia.
I o ile sama sfastyka może być interpretowana różnie, bo nie hitlerowcy ją wymyślili a jedynie "wizerunkowo ukradli" o tyle mamy jeszcze piorunki SS a to już jest przekaz jednoznaczny.

Co do umieszczenia cudzego awatara:
Moim zdaniem jest bardzo niewłaściwe, że występuje oficjalna opcja, ścieżka postępowania, prowadząca od problemu "zamieszczenie sobie awatara" do rozwiązania "mogę zaznaczyć i użyć cudze zdjęcie osobiste".

To, że da się linkować, "zapisać jako", zrobić screenshota itd... to jedno. Da się zhakować Pentagon.
Ale w opcjach FN jest to legalna, normalna ścieżka postępowania wyglądająca na sugestię: "jak chcesz to sobie użyj". I to jest nie w porządku.

Można by się zastanawiać "o co szum właśnie teraz"? Ja na przykład nie wiedziałem, że tak można, nie szukałem. Dopiero Sławek pokazał publicznie problem. I bardzo dobrze, bo to jest publiczny problem. Moim zdaniem zbyt poważny aby zdać się na ograniczoną skuteczność informacji prywatnej.

DarekS napisał/a:
Może jak byś poczytała o czym piszą wspólnie z Mottim to byś więcej zrozumiała,
Ja chętnie poczytam aby zrozumieć, wstaw link.

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-02-2014, 19:15   

heheh :-D Yavox, zaczniemy uzgadniać, kto pisze :-D ?? bo tak dwugłosem to bez sensu klawiatury marnować i czas ;-)

JacekB
[Usunięty]

Wysłany: 02-02-2014, 19:18   

TomS napisał/a:
Ja chętnie poczytam aby zrozumieć, wstaw link.

Tomek, nie trolluj, dobrze wiesz o czym mowa bo sam te brednie kasujesz.

[ Dodano: 02-02-2014, 19:20 ]
TomS napisał/a:
To, że da się linkować, "zapisać jako", zrobić screenshota itd... to jedno. Da się zhakować Pentagon.
Ale w opcjach FN jest to legalna, normalna ścieżka postępowania wyglądająca na sugestię: "jak chcesz to sobie użyj". I to jest nie w porządku.

Można by się zastanawiać "o co szum właśnie teraz"? Ja na przykład nie wiedziałem, że tak można

To jak? Jesteś modem i nie znasz zasad na jakich działa forum?

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-02-2014, 19:22   

JacekB napisał/a:
lozerka napisał/a:
Ale Jacku, z kim na priv?? Z DarkiemS?? przecież On nikogo nie słucha

A kto mówi, że ma kogoś słuchać?

??? Bo rozmowa na tym polega- ze się mówi i SŁUCHA!! :-D I aby miało miejsce skuteczne przekazanie informacji, to osoba ją odbierająca musi SŁUCHAĆ!

matko, zaczynają się opary absurdu.

TomS 

Stopień: instr. SDI/TDI, PADI
Kraj:
Greenland

Wysłany: 02-02-2014, 19:31   

JacekB napisał/a:
To jak? Jesteś modem i nie znasz zasad na jakich działa forum?
Nie jestem. Oświadczałem to dawno temu. Tak, nie wiedziałem i wtedy, gdy byłem. Nikt mi nie przekazał kompletu potrzebnych informacji do bycia moderatorem. Nawet w kwestii obsługi panelu moderacyjnego. Uczyłem się na pacjencie.

JacekB napisał/a:
Tomek, nie trolluj, dobrze wiesz o czym mowa bo sam te brednie kasujesz.
To słowo o bardzo szerokim i rozmydlonym znaczeniu. Można po polsku opisać problem, będzie celniej. Czytałem sobie przed chwilą wikipedyjną definicję trolla. Jest, jak dla mnie, zbyt szeroka i obejmuje zbyt szeroki zakres zachowań. Zatem postanowiłem, że nie traktuję poważnie tego słowa. Nic dla mnie nie znaczy, poza chęcią pozamerytorycznego obrażania pod pretekstem obrony netykiety (czym by nie była).

Zakładam, mam nadzieję słusznie, że Darek pisał o treściach zamieszczanych na FN

(treści z SN Lozerka zapewne zna i nie trzeba jej sugerować tej lektury).

Chcę też potwierdzić, że nie chodzi o PW.

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 02-02-2014, 19:32   

Aleksander napisał/a:
Jesteś w błędzie, ostatni wyrok SN w sprawiawie jednego z polityków contra forum wskazuje, że za treść forum zawsze odpowiada Właściciel.

Nie zawsze. Ale mozesz podeslac uzasadnienie wyroku, wtedy bede wiedzial o czym konkretnie mowisz. Bo na razie to najwyrazniej nie mam pojecia do czego pijesz.

Aleksander napisał/a:
Jeśłi zaś plik pobierany jest z galerii forum to gwarantuję Ci Kolego Moderatorze, że przegrasz w cuglach.

Tylko trzeba udowodnic ze zostal pobrany z galeri. A to juz nie takie proste.

TomS napisał/a:
To, że da się linkować, "zapisać jako", zrobić screenshota itd... to jedno.

I jest to najprostsza mozliwosc. A nie grzebanie w galerii z tysiacem fotek.

TomS napisał/a:
I to jest nie w porządku.

Zgadzam sie. Co nie zmienia faktu, ze nie mam na to wplywu. Jesli wlasciciel forum (umyslnie lub przez przypadek) tak skonfigurowal forum, to tylko on umie (albo i nie) to zmienic.

Aleksander napisał/a:
Jasne, spiskowe.. tylko kto wyświeitla forum na którym nic się nie dzieje?

Rozumiem ze ty wiesz jak wyglada umieszczanie reklam na tym forum?

Aleksander napisał/a:
Jakoś mocno bronisz tej teorii

Nie musze bronic. BTW: Pewien typ uzytkownikow - do ktorego i ty nalezysz - zadba o ododatkowy ruch na forum.

DarekS 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-02-2014, 19:36   

Yavox napisał/a:
Ale o czym piszą Sławek wspólnie z Mottim, bo ja się trochę pogubiłem??? Mogę link jakiś, coś? Czy "wiem, ale nie powiem" i wystawisz sobie bana? :mrgreen:

Pisali na innym forum ale już to zostało usunięte, wg mnie usunął to TomS ponieważ on tam jest moderatorem.

Yavox 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-02-2014, 19:36   

lozerka napisał/a:
heheh :-D Yavox, zaczniemy uzgadniać, kto pisze :-D ?? bo tak dwugłosem to bez sensu klawiatury marnować i czas ;-)

Nie musimy, zwłaszcza że i Ty i ja od dość dawna piszemy to samo.

Sławek, mam prośbę - weź sobie wstaw inny awatar niż ten, który ma Darek - bo jak przeglądam wątki to mi się po prostu myli.

JacekB napisał/a:
Avatary publicznie udostępniają użytkownicy, poprzez ich wklejenie do forum, facebook itp.

Swastyka GUE jest w jednej z PREDEFINIOWANYCH forumowych galerii, nie w galerii awatarów użytkowników. Nie znam phpBB ale sądzę, że zwykły użytkownik z uprawnieniami zwykłego użytkownika w takim miejscu tego gówna umieścić nie może. Chciałbym się mylić w tej sprawie. Bardzo jestem ciekaw, kto i kiedy to tam wsadził.

JacekB
[Usunięty]

Wysłany: 02-02-2014, 19:38   

TomS napisał/a:
Nie jestem. Oświadczałem to dawno temu.

Dalej figurujesz w dziale sm.
TomS napisał/a:
nie wiedziałem i wtedy, gdy byłem. Nikt mi nie przekazał kompletu potrzebnych informacji do bycia moderatorem

?? Regulamin dostępny jest dla każdego, podobnie jak podstawowa umiejętność obsługi. Z obsługi windowsa też miałeś dostać instrukcję? Nie rób przedszkola.

TomS napisał/a:
bardzo szerokim i rozmydlonym znaczeniu

I dlatego właśnie usiłujesz rozmydlać? Tomek, nie da się zjeść cukierka i mieć go. Im głębiej będziesz lawirował, tym głupiej Ci wyjdzie.
lozerka napisał/a:
matko, zaczynają się opary absurdu.

Dokładnie - od pierwszego posta w tym wątku.

Yavox 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-02-2014, 19:39   

DarekS napisał/a:
Pisali na innym forum ale już to zostało usunięte, wg mnie usunął to TomS ponieważ on tam jest moderatorem.

To ja odpadam. Nie wiem o co chodzi. Nawet nie będę pytać, żeby znów nie było dymu.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu