Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
obudowa Canon WP DC 800
Autor Wiadomość
sharkey 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-09-2004, 12:17   obudowa Canon WP DC 800

Witam , czy ktoś ma taką lub miał kontakt z tytułową obudową ( aparat ixus 400 -canon) jeżeli tak pytania:
- pewność użytkowania
- wygoda ,ergonomia
- na co uważać w użytkowaniu
- jaka lampa zewnętrzna ( Waldo to chyba do Ciebie :) )

pzdr

Tiret 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-09-2004, 20:33   Re: obudowa Canon WP DC 800

sharkey napisał/a:
Witam , czy ktoś ma taką lub miał kontakt z tytułową obudową ( aparat ixus 400 -canon) jeżeli tak pytania:
- pewność użytkowania
- wygoda ,ergonomia

Witaj!
Nie mam dokładnie tej obudowy ale bardzo podobną WP DC 700 (Canon A70) vide http://www.oceanoptics.co.uk/canon/canon.html
Stąd też mogę przekazać kilka uwag po nurkach w Egipcie. Info dotyczy zdjęć ze snorklowania i płytkich nurków do 16m na prześwietlonych słońcem rafach, bez użycia dodatkowego oświetlenia.
Obudowa jest bardzo wygodna jeśli chodzi o wkładanie/wyjmowanie aparatu, dobrze leży w dłoniach, wszystko OK. Jednakże są trzy lub cztery elementy, które u konkurencji chyba są lepiej rozwiązane, np. Olympus, patrz np. http://www.camerasunderwa.../pt_020/pages/.
I tak brak ochraniacza na obiektyw (klapki) w czasie transportu utrudnia życie.
Dalej Canon nie daje możliwości umieszczenia tej czarnej owiewki, która eliminuje podanie światła na ekran monitorka.
Co więcej, w obudowach Canona (i niestety wielu innych producentów) monitor jest jeszcze doświetlanany poprzez przezroczystą obudowę - Olympus daje gumową przekładkę, rodzaj uszczelki świetlnej pomiędzy monitorem aparatu a obudową wodoszczelną. Przy wysoko leżącym słońcu (Egiptowo) właściwie na monitorze nic nie widać... doprowadziło to do tego, że sam wykonałem odpowiednią przekładkę z podkładki pod myszkę - dość tandetną ale zadziałała :) .
Brak owiewki dodatkowo utrudnia sprawę gdy słońce mamy za plecami - spróbuj z aparatem bez obudowy choćby u nas Polsce. To wszystko powoduje pewien niesmak - tyle kasy i takie kłopoty... W polskich wodach te niedogodności są oczywiście o wiele mniej upierdliwe.
Czwarta sprawa jest nieco dyskusyjna - chodzi o twardość obsługi wyzwalania migawki. Ja bardzo szybko się przyzwyczaiłem i nie przeszkadzało mi to ale mój syn (12 lat) cały czas miał z tym kłopoty. Olympus proponuje dzwigienkę - może to wygodniejsze.
Żeby była jasność - jestem bardzo zadowolony z obudowy/aparatu, wygody oraz zdjęć - niemniej gdy tylko minie gwarancja, zabieram się za niezbędne (moim zdaniem) przeróbki.

PA, tiret

sharkey 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-09-2004, 21:30   

Dzieki serdeczne, jak bedziesz mial jakies ciekawe "patenty" na Canona - daj znac w nowym temacie. Chyba zakupie ta obudowę( przechodzę z foto klasyka na cyfrową ) a ze swojego ixus-a jestem wyjatkowo wrecz zadowolony( chociaż pewien strach go uczyć "nurkować" :???: ze starym Sea &Sea nie mialem takich objekcji )
pzdr.

Tiret 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-09-2004, 23:31   

sharkey napisał/a:
... Chyba zakupie ta obudowę( przechodzę z foto klasyka na cyfrową ) a ze swojego ixus-a jestem wyjatkowo wrecz zadowolony( chociaż pewien strach go uczyć "nurkować" ...

Sorry, jeśli Ci teraz "zamieszam błękit" :lol:
Tak sobie myślę, że teraz, z moją wiedzą o tej obudowie i Canonie A70 (skromną jednakże) to nie kupowałbym obudowy do Canona ale pozbierałbym grosiwo na Olympusa - jakoś tak mi wychodzi po dwumiesięcznym przeglądaniu netu... U mnie to jeszcze drobiazg, że Canon A70 ma matrycę 3 Mpx...
Ale bez przesady, traktuję fotografię jako zabawę i dokumentację rodzinną. Dodam także, że dużo radości przynoszą mi krótkie "filmiki" zrobione aparatem - 640*480/15fps. Wiem to nie kamera ale przydało by się te 30 lub 25 klatek na sek.
To tyle moich rozważań,

PA, tiret

Konus 

Wysłany: 17-10-2004, 12:52   

Mialem taka obudowe przez dwa tygodnie. Po tygodniu sie rozszczelnila i zalala mi ixusa 500. Wszystko bylo robione zgodnie z instrukcja obslugi i niewiem dlaczego przepuscila wode. Obecnie obudowa jest u canona na gwarancji z wstepnych wypowiedzi serwisu wiem ze dostane nowa. Ale co z tego jak aparat poszedl sie kopsac i nikt mi go nie zwoci. ( Gwarancja obudowy nie obejmuje aparatu wewnatrz ). Na cale moje szczescie obudowa byla kupowana w Niemczech a tam troche inaczej podchodzi sie do spraw gwarancji i moge liczyc na jakies znizki. Do tej pory niewiadomo dlaczego obudowa puscila. Ja bym uwazal na ten sprzet.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu