Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 09-02-2014, 08:01
Motti napisał/a:
Propagowanie rekompresji na czuja, to także dobra praktyka ?
Pomyliłeś. To dekompresja była na czuja, a rekompresja wg metody literaturowej.
Ale mniejsza o to...
Zarzucenie mi "propagowania niebezpiecznych praktyk" to nadużycie - równie dobrze mógłbyś Premierowi zarzucić propagowanie narkomanii, bo przyznał, że w czasach studenckich kilka razy palił trawę..
Różnica między nami polega na tym, że ja wiem, co piszę, a ty piszesz co wiesz.
Oczywiście, że z zastosowaniem zmiany gazów w wodzie można wykonać na SCR nurkowania zdecydowanie pozarekreacyjne i dekompresyjne. Opisz jednak uczciwie jakich zmian konstrukcyjnych wymaga opisywany w tym wątku rebreather, aby zmiana gazów w wodzie była możliwa. Ktoś, kto nigdy nie dotknął maszyny tego typu mógłby pomyśleć na podstawie twoich postów, że kupujemy taką maszynę w sklepie, i wykonujemy na niej dowolne nurkowanie, bo przecież manual, zakres szkolenia to tylko dupochrony.
PS. Określenie "bredzisz" mnie nie uraża. W odróżnieniu od ciebie, ja nurkuję na SCR.
Motti [Usunięty]
Wysłany: 09-02-2014, 08:30
TomM napisał/a:
Niestety temu przeczy Twój wpis, o dekompresji na SCR CMF. Zapomnę o tym co pisałeś na DiW o komputerach, że zostały wprowadzone tabele.
(Model posłużył do obliczenia tabel, podobnie model był wprowadzony na komputery, wersje analogowe wymagały bardzo długich czasów całkowania, to stanowiło olbrzymią trudność budowy analogowych dekompresjometrów. W cyfrowych układach pamiętających ten problem już nie istnieje)
TomM napisał/a:
Opisz jednak uczciwie jakich zmian konstrukcyjnych wymaga opisywany w tym wątku rebreather, aby zmiana gazów w wodzie była możliwa. Ktoś, kto nigdy nie dotknął maszyny tego typu mógłby pomyśleć na podstawie twoich postów, że kupujemy taką maszynę w sklepie, i wykonujemy na niej dowolne nurkowanie, bo przecież manual, zakres szkolenia to tylko dupochrony.
Tak jak w FGG III to jedna z dróg, kolejna to, butle z 1 stomiami w dawkowaniach adekwatnych do głębokości, w grę wchodzą stopnie o stałym ciśnieniu i zablokowanym dostępie wody do membrany czy tłoka. Na takich stopniach są ustawione wysokie ciśnienia które nie zmieniają swojej wartości względem próżni. Tu pozycją która umożliwia obliczenie tych układów godną polecenia jest "Aparaty Nurkowe z Regeneracją Czynnika Oddechowego" R.Kłos 2000r.
TomM napisał/a:
W odróżnieniu od ciebie, ja nurkuję na SCR.
Wiesz zawsze jak ancymon dostaje łomot mówi "Abo ty nie nurkujesz".
W tym momencie jedziesz na wyobrażeniu, co znowu przeczczy:
TomM napisał/a:
A największe jaja, to że również słabo orientujesz się w SCR CVR.
Do którego mam rozwinięcie do stałego ppO2, w dwu wersjach (na razie).
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 09-02-2014, 09:23
No, Sebastian, teraz już wiesz jak zrealizowac nurkowanie dekompresyjne na tym rebreatherze.
Motti napisał/a:
Tak jak w FGG III
Motti napisał/a:
butle z 1 stomiami w dawkowaniach adekwatnych do głębokości
Musisz tylko wziąć pod uwagę, że potrzebujesz drugi komplet 1 stopni do OC, co oznacza drugi komplet butli, albo butle z podwójnymi 1 stopniami. Trzeba jeszcze przerobić samą maszynę...
Jednym słowem manual to dupochron, ja bredzę, a Motti wskazał ci drogę...
Motti napisał/a:
słabo orientujesz się w SCR CVR
Słabo, oj bardzo słabo. Tylko tyle, aby nurkować.
Motti [Usunięty]
Wysłany: 09-02-2014, 19:25
TomM napisał/a:
No, Sebastian, teraz już wiesz jak zrealizowac nurkowanie dekompresyjne na tym rebreatherze.
"Z zastosowaniem komputerów nurkowych mierzących ppO2 w obiegu", napisałem to już na poprzedniej stronie.
TomM napisał/a:
ja bredzę,
Nie śmiem zaprzeczyć.
TomM napisał/a:
Słabo, oj bardzo słabo.
Bardzo się cieszę, że doszliśmy do konsensusu.
pozdrawiam rc
Ostatnio zmieniony przez Motti 09-02-2014, 19:26, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko