Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Pierwsze kroki filmowania - porazka
Autor Wiadomość
Victoria 

Stopień: DM, Adv. Nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-10-2004, 11:59   Pierwsze kroki filmowania - porazka

Zanurzylam sie pierwszy raz z moja kamerka Sony TRV 22e w obudowie http://www.mps.netius.pl/obudowy.html

Piekne rafy i rybki wyszlo zielono ;(

Slyszalam hasla:
- ustaw balans bieli
- kup filtr
- kup oswietlenie

Prosze o rozszyfrowanie i rady dla blondynki, jak otrzymac kolory :)

urwis 

Stopień: CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-10-2004, 12:01   

Nie zrażaj się rób następne próby z lepszym światłem

nuras5 

Stopień: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 17-10-2004, 12:59   

Cytat:
Prosze o rozszyfrowanie i rady dla blondynki, jak otrzymac kolory

Wszystkie podane rady są dobre, ale:
1/ nie wiem czy Twoja kamerka ma balans bieli i czy można go ustawiać pod wodą- musisz sprawdzić w instrukcji i czy obudowa ma odpowiednie manipulatory.
2/Filtry na obiektyw są dobrym wyjściem, ale zakładasz je na obiektyw przed umieszczeniem kamery w obudowie[jeśli to obudowa, do której link podałaś]- eliminuje to możliwość robienia zdjęć np. z wody na łódkę. Zaleta tego wyjścia jest taka, że korygują barwy w całym kadrze, a nie tylko oświetlony fragment.Żeby wydobyć kolory musisz robić zdjęcia stosunkowo z bliska i na niezbyt dużej głębokości-
innej w Polsce innej w Egipcie.
Ja swoje filtry kupowałem w RaysFoto w Poznaniu - są dobrzy i jako fachowcy i mają odpowiednie gwinty filtrów. Ich adres : www.raysfoto.pl
Pamiętaj, że musisz mieć inne filtry do filmowania w Polsce[ wycinające zieleń] i inne na Egipt[ wycinające niebieski] - pogadaj z nimi wszystko szczegółowo Ci wyjaśnią.

3/ Oświetlenie dodatkowe - wyjście najdroższe, ale mające ten plus, że wydobywa barwy z każdej głębokości i w ciemnych miejscach, np. gdzie nie będziesz mogła filmować z filtrami z braku światła.
Niestety amatorskie oświetlenia zwykle nie oświetlają równo całego kadru i są stosunkowo słabe/ nawet 2x50W to mało/

Waldemar Jarzynka 

Wysłany: 17-10-2004, 19:19   

Cierpliwość oto jest klucz do doskonałości.
Słuchaj, czytaj ale przede wszystkim trenuj jak najwiecej.
Zrobic dobre zdjęcie na lądzie ( a szczególnie sekwencję video) to nie jest takie proste (choć
w przypadku aparatów cyfrowych i szczególnie kamer jest to relatywnie łatwe - mam na
mysli kontrole parametrów ekspozycji). Za to pod wodą zaczynają się niezłe schody.
Największy problem - to światło a raczej jego brak . I jak zawsze w życiu są dwie drogi - ale
tylko pod powierzchnią albo sztuczne..........itd.
Ja bawię się aparatem dopiero niecały rok i wiem że droga do doskonałości jeszcze daleka.
Pozdowienia
Waldek/Wally

Victoria 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-10-2004, 19:32   

Czy znacie moze jakis specow od filtrow w Warszawie?

Mania 

Stopień: ale o co chodzi?
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-10-2004, 19:57   

Viktoria pogadaj z ocn - on naprawde jest niezly w te klocki...
Mania

ukusek 

Stopień: Aowd + deep i suchi
Wysłany: 17-10-2004, 20:28   

Viki no i nie wstydź sie i umieśc jakieś linki do swej twórczości na FN. Zawsze łatwiej będzie coś doradzić oglądając chciaz fragment Twego (pewnie nie tak złego) materiału spod wody. Pozdrawiam i kibucuję Twym postępom. :-D

Victoria 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-10-2004, 20:52   

ukusek napisał/a:
Viki no i nie wstydź sie i umieśc jakieś linki do swej twórczości na FN. Zawsze łatwiej będzie coś doradzić oglądając chciaz fragment Twego (pewnie nie tak złego) materiału spod wody.

Dzieki za zachete :)
Jak tylko mi sie uda zlozyc cos z 3 godzin filmu, to umieszcze :)
Narazie jestem za bardzo zalamana patrzac na to ;)

Slawek Packo 

Stopień: nurek
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-10-2004, 06:37   

Viki,

Wszystko zależy gdzie te kolory chcesz uzyskać. Jesli np. w Egipcie to tylko kombinacja filtr + balans bieli (ewentualnie sam filtr jeśli nie masz możliwosci zmiany balansu pod wodą). Jeśli chcesz filmować w miejscach ciemnych (jaskinie, wraki, głęboko) to niestety tylko kombinacja światło + balans bieli (ew. samo światło w przypadku jw.). Światła im wiecej tym lepiej. Do szerokich planów minimum to 2 x 200W halogen lub 2 x 50W HID. Wiem - to kosztuje :cry: ale zawsze jest coś za coś. W polskich jeziorach albo relatywnie płytko w Bałtyku znowu filtr (wycinający zielony) + bb.
Pytałaś się kiedyś jaką obudowę kupić. Odpowiedziałem że taką z możliwością zmiany bb pod wodą. Teraz już wiesz dlaczego.

Victoria 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-10-2004, 13:05   

Slawek Packo napisał/a:
Pytałaś się kiedyś jaką obudowę kupić. Odpowiedziałem że taką z możliwością zmiany bb pod wodą. Teraz już wiesz dlaczego.

Tak, teraz juz wiem :) wtedy balas bieli to dla mnie po chinsku bylo.
Kupilam obudowe pod naglym impulsem - potrzebowalam ja w 2 dni...
Na przyszlosc, bede miala zamontowany system sterowania, ale to za jakis czas.
Narazie musze sobie na piechote poradzic :(
Czy da sie jakos balans bieli ustawic na powierzchni - pewnie metoda prob i bledow?

Slawek Packo napisał/a:
Jesli np. w Egipcie to tylko kombinacja filtr + balans bieli (ewentualnie sam filtr jeśli nie masz możliwosci zmiany balansu pod wodą).

A gdzie w Wawie magicy od filtrow urzeduja? Po sieci znalazlam 5 typow filtrow :(

Slawek Packo napisał/a:
Do szerokich planów minimum to 2 x 200W halogen lub 2 x 50W HID. Wiem - to kosztuje :cry: ale zawsze jest coś za coś.

Ze tez musialo mi sie filmowanie spodobac :(
U Ciebie na filmach wszystko wyglada takie jasne :)
Jakie oswietlenie stosujesz?
Masz moze zdjecie swojego sprzetu wraz z oswietleniem?
Ile to wszystko wazy na ladzie i w wodzie?

Andrzej Kosko 

Stopień: ten sam ,co przedtem
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-10-2004, 20:09   

Mam podobne doświadczenia z kamerą pod wodą-wszystko na niebiesko...
A to dlatego (między innymi) że oświetlenie nieporęczne jest i...nie chciało mi sie montować..

Victoria 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-10-2004, 23:11   

Znalazlam w swojej kamerze nastepujace mozliwosci zmiany balansu bieli:

Auto
Hold - filmomwaanie jednonbarwnego przedmiotu lub tla
Outdoor - nagrywanie zmierzchu, wschodu slonca, neonow, filmowanie pod lampa jarzeniowa
Indoor - warunki oswietlenia szybko sie zmieniaja, zbyt jasne miejsce, pod lampami sodowymi lub rteciowymi.

Chyba nie o to chodzilo? :(

kjar 

Stopień: MSD
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-10-2004, 23:39   

Victoria napisał/a:

Auto
Hold - filmomwaanie jednonbarwnego przedmiotu lub tla
Outdoor - nagrywanie zmierzchu, wschodu slonca, neonow, filmowanie pod lampa jarzeniowa
Indoor - warunki oswietlenia szybko sie zmieniaja, zbyt jasne miejsce, pod lampami sodowymi lub rteciowymi.

Czy próbowałaś w trybie AUTO ?
Jeśli tak i pomimo tego nie było poprawnie, to poszukaj trybu w rodzaju MANUAL.
Chodzi o to by pod wodą, albo założyć na chwilę mleczno-biały filtr (raczej płytkę, bo będzie to przecież poza obudową) na obiektyw, albo skierować obiektyw na białą powierzchnię i wówczas przy użyciu tego trybu wybalansować kolory.

Victoria 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-10-2004, 23:43   

kjar napisał/a:
Czy próbowałaś w trybie AUTO ?
Jeśli tak i pomimo tego nie było poprawnie, to poszukaj trybu w rodzaju MANUAL.
Chodzi o to by pod wodą, albo założyć na chwilę mleczno-biały filtr (raczej płytkę, bo będzie to przecież poza obudową) na obiektyw, albo skierować obiektyw na białą powierzchnię i wówczas przy użyciu tego trybu wybalansować kolory.

Filmowalam w trybie auto i wyszlo raz zielone raz niebieskie.
Nie mam trybu MANUAL przy balansie bileli :( wyrzucam kamere przez okno :(
Poza tym, przeciez w mojej obudowie nie ma mozliwosci regulacji niczego :( obudowe tez wyrzucam :(

kjar 

Stopień: MSD
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-10-2004, 23:45   

Victoria napisał/a:
Nie mam trybu MANUAL przy balansie bileli :( wyrzucam kamere przez okno :(
Poza tym, przeciez w mojej obudowie nie ma mozliwosci regulacji niczego :( obudowe tez wyrzucam :(

No i po problemie. Widzisz jakie to proste. :-D :-D :-D

Victoria 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-10-2004, 00:10   

Kolejny problem - miejscami film wyglada jakby byl przeswietlony - jest za bialy, szczegolnie przy lapaniu powierzchni wody od dolu - jest na to jakas rada?

nuras5 

Stopień: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 19-10-2004, 04:11   

Prawdopodobnie filmowałaś"pod słońce" - nawet pod wodą trzeba uważać w którym kierunku pada światło i filmować zgodnie z tym kierunkiem.

Slawek Packo 

Stopień: nurek
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-10-2004, 12:44   

Viki,

Bez manualnego bb będzie ciężko. Automatyka bedzie pracować w miarę dobrze tylko bardzo płytko lub przy silnym i równomiernym oświetleniu.
To samo dotyczy kontroli ekspozycji. Jeśli nie masz możliwości manualnego ustawiania przesłony to niestety musisz zrezygnować z planów o bardzo dużych kontrastach (np słońce filmowane przez wode z niedużej głębokości)
Ja używam kamery Sony DCR-TRV2000 i obudowy Amphibico do tej kamery. Oświetlenie to 3 x 50W HID Halcyona z reflektorami video. Zasilanie oświetlenia to zasobnik 16Ah na ogniwach NiMH. Całość troszkę waży :sad: , ale tylko na powierzchni :) . Pod wodą całość lekko ujemna. Nie dotyczy to oczywiście zasobnika który mocuję na pasie uprzęży (tam gdzie każe DIR :cool: ) i który jest mocno ujemny - ca 2kg w wodzie. Zdjecie sprzetu podeślę lub zobaczysz go sama jak wybierzesz sie z nami na Bałtyk (przez Łebę oczywiście).

Victoria 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-11-2004, 14:14   

Zakupilam filtr czerwony na zakladany na obudowe - mozna go zdjac zeby np nakrecic lodz z wody lub krecic na malej glebokosci.
Trzymajcie kciuki, po powrocie z safari dam znac, co z tego wyniklo :)

urwis 

Stopień: CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-11-2004, 18:20   

Życzę powodzenia i myślę ,że coś znajdziemy na FTP po Twoim powrocie.
Miłych nureczków ;dol; :wyn;

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu