Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Dekompresja tlenowa przed przyspieszonym odlotem.
Autor Wiadomość
JacekB
[Usunięty]

Wysłany: 11-02-2014, 11:23   

Yavox napisał/a:
czy NOF ma jakieś standardowe zalecenie dotyczące prędkości wynurzania w strefie od ostatniego przystanku do powierzchni?

Tak - ogólnie przyjęte zasady dobrej praktyki nurkowej.

Yavox 

Stopień: T1 (GUE nTmx)
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-02-2014, 11:31   

JacekB napisał/a:
Yavox napisał/a:
czy NOF ma jakieś standardowe zalecenie dotyczące prędkości wynurzania w strefie od ostatniego przystanku do powierzchni?

Tak - ogólnie przyjęte zasady dobrej praktyki nurkowej.

Czyli co - mogę sobie przyjąć 1m/min jak od 6m w MD tyle, że już od ostatniego przystanku tutaj czyli od 12m i wtedy wszystko będzie z tym profilem OK zarówno wg Ciebie jak i Ryszarda?

JacekB
[Usunięty]

Wysłany: 11-02-2014, 11:39   

Yavox napisał/a:
Czyli co - mogę sobie przyjąć 1m/min jak od 6m w MD tyle, że już od ostatniego przystanku tutaj czyli od 12m i wtedy wszystko będzie z tym profilem OK zarówno wg Ciebie jak i Ryszarda?

Mnie z pomysłami Ryszarda nie mieszaj - te, które publikuje nie mają nic wspólnego z dobrą praktyką nurkową a na moje wielokrotne prośby by przedstawił plan nurkowania (prosiłem o banalnie proste) nie był w stanie tego zrealizować.
Co do drugiej części pytania, już raz napisałem - zwróć się do autora metody.

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 11-02-2014, 11:42   

JacekB napisał/a:
Za co?

Za plucie.

JacekB
[Usunięty]

Wysłany: 11-02-2014, 11:44   

martin napisał/a:
JacekB napisał/a:
Za co?

Za plucie.

To wypraszaj inicjatora bójki a nie zaatakowanych.

waterman 

Stopień: D-Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-02-2014, 11:54   

JacekB napisał/a:
waterman napisał/a:
JacekB napisał/a:
jak będzie się pan Waterman wybierał na południe, chętnie oprowadzę po Koparkach, Zakrzówku czy Hermanicach
mysle ze dosyc dobrze znam te miejsca ale coż zawsze to nowe doświadczenie.

To do zobaczenia nad wodą :) :beer3:
kurcze z tego co dalej czytam to może być strassznie niebezpieczne przeżycie. Jesli nie potrafi sznowny Pan odpowiedzieć na proste pytanie. Nie wszystko można przykryć " dobra praktyką nurkową" Panie Jacku
Ostatnio zmieniony przez waterman 11-02-2014, 11:59, w całości zmieniany 1 raz  

JacekB
[Usunięty]

Wysłany: 11-02-2014, 12:05   

waterman napisał/a:
JacekB napisał/a:
waterman napisał/a:
JacekB napisał/a:
jak będzie się pan Waterman wybierał na południe, chętnie oprowadzę po Koparkach, Zakrzówku czy Hermanicach
mysle ze dosyc dobrze znam te miejsca ale coż zawsze to nowe doświadczenie.

To do zobaczenia nad wodą :) :beer3:
kurcze z tego co dalej czytam to może być strassznie niebezpieczne przeżycie. Jesli nie potrafi sznowny Pan odpowiedzieć na proste pytanie. Nie wszystko można przykryć " dobra praktyką nurkową" Panie Jacku

"Proste pytanie" dotyczy metody NOF, której nie jestem autorem anie nie mam upoważnienia Pawła do jej nauczania, prezentacji czy wyjaśniania. Dlatego też tego nie czynię :)
Natomiast wyjaśnianie, że NOF nie jest przepisem na zupę, uważam wyłącznie za prostowanie ścieżek w umyśle osoby biorącej ją za coś innego niż jest :)
Spokojnie Waterman, nurkowanie zaplanujemy wspólnie w oparciu o wybraną przez Ciebie metodę, ok? :)

Motti
[Usunięty]

Wysłany: 11-02-2014, 12:16   

Yavox napisał/a:
ale czy NOF ma jakieś standardowe zalecenie dotyczące prędkości wynurzania w strefie od ostatniego przystanku do powierzchni?
Ma i słowa brakuje że w nurkowaniach wysokogórskich redukujemy tą prędkość, natomiast na rympał jest przeskalowanie "modelu NOF" takie samo jak opisane u J.Krzyżaka "Medycyna Nurkowa"
Yavox napisał/a:
Czy gdyby to wynurzenie było realizowane z wyraźną wytyczną 1m/min to dalej byłoby coś niewłaściwego w tym profilu, czy jest on już wtedy akceptowalny?
Wtedy dajemy sobie czas na zużycie tlenu, którym się fizycznie nasyciliśmy. Który przy tak dużym ilorazie ciśnień powoduje DCS tlenowy. Z takim ograniczeniem nie ma problemu.
JacekB napisał/a:
"Proste pytanie" dotyczy metody NOF, której nie jestem autorem anie nie mam upoważnienia Pawła do jej nauczania, prezentacji czy wyjaśniania. Dlatego też tego nie czynię
Nie czaruj na sekcie podawałeś z nickiem jacekplacek i akurat podawana wartość była mocno za wysoka w porównaniu do zaleceń J.Krzyżaka, czy tym bardziej dobrej praktyki przy nurkowaniach tlenowych. Opisanych np w "Możliwości Doboru Dekompresji dla Aparatu nurkowego typu AMPHORA", o przepraszam to naukowa pozycja, ja akurat otrzymuję z puli egzemplarzy autorskich.

pozdrawiam rc
Ostatnio zmieniony przez Motti 11-02-2014, 12:36, w całości zmieniany 1 raz  

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 11-02-2014, 12:41   

JacekB napisał/a:

WYnagrodze wszystkich zaangazowanych - moze byc?

Motti
[Usunięty]

Wysłany: 11-02-2014, 12:51   

martin napisał/a:
Zbiorowa odpowiedzialność, skąd my to znamy.

Ale jak za 3 punkty dla każdego, to się zgadzam.

pozdrawiam rc

JacekB
[Usunięty]

Wysłany: 11-02-2014, 12:53   

martin napisał/a:
JacekB napisał/a:

Martin, nie bądź śmieszny. Wpuszczacie do lokalu "etatowego" trolla, gościa notorycznie wywalanego za chamstwo, prowokacje, ubliżanie, zmyślanie,manipulowanie. Koleś robi to co zwykle, czyli prowokuje, obmawia, manipuluje a Ty uważasz, że zaczepiani mają co? Splunięcia jako deszcz traktować?
Ale jak pisałem - nie możesz działać wbrew intencjom właściela forum. Nie po to wpuszczał trolla, żeby był spokój. Chce szambo, karaj nurków, odblokuj Sławków, broń smoków... nurki same odejdą. Włodek na swoim forum przyjmuje ich z otwartymi ramionami. A trolle zostaną tam gdzie im dobrze, czyli tu.
Możesz mi pierdyknąć i siedem pasków. W dupie mam to coraz bardziej.
Ostatnio zmieniony przez JacekB 11-02-2014, 13:15, w całości zmieniany 1 raz  

Yavox 

Stopień: T1 (GUE nTmx)
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-02-2014, 12:55   

Mimo tematu pasków spróbuję utrzymać się w temacie. Może się wreszcie kurde dowiem w jednym miejscu i konkretnie, co z tą morderczą dekompresją jest nie tak i jaka powinna być, żeby było dobrze. Nawet pasek jestem w stanie zainkasować, gdyby tylko za niego dało się przehandlować kończącą temat odpowiedź :mrgreen:

Motti napisał/a:
w nurkowaniach wysokogórskich redukujemy tą prędkość

Jest na to jakaś w miarę prosta zależność, która nie wymaga liczenia "prawie na piechotę" przebiegu odsycania?

Gdybym narysował profil wynurzania nie w metrach słupa wody (z założeniem 0m=1ata na górze) tylko bezpośrednio na ciśnieniu (wynurzenie "do końca" do wynurzenie do próżni) to jaka jest akceptowalna "stromość" tego profilu w kolejnych obszarach? Da się go jakoś przybliżyć prostymi na poszczególnych odcinkach - że wynurzenie do ciśnienia na 1000npm. to jest nie szybciej niż..., ale jakbyśmy pociągnęli w górę do 2000npm. to tutaj ten kawałek prostej miałby jeszcze mniejsze nachylenie itp.?
Ostatnio zmieniony przez Yavox 11-02-2014, 12:58, w całości zmieniany 1 raz  

Motti
[Usunięty]

Wysłany: 11-02-2014, 12:56   

JacekB napisał/a:
Wpuszczacie do lokalu "etatowego" trolla,
martin napisał/a:
Motti, TomKur, ferret: Mozecie przestac obrzucac sie trollami i prowadzic dyskusje merytoryczna?

Ostrzegam, zaraz poleca czerwone paski.

pozdrawiam rc

[ Dodano: 11-02-2014, 13:09 ]
Yavox napisał/a:
Gdybym narysował profil wynurzania nie w metrach słupa wody (z założeniem 0m=1ata na górze) tylko bezpośrednio na ciśnieniu (wynurzenie "do końca" do wynurzenie do próżni) to jaka jest akceptowalna "stromość" tego profilu w kolejnych obszarach? Da się go jakoś przybliżyć prostymi na poszczególnych odcinkach - że wynurzenie do ciśnienia na 1000npm. to jest nie szybciej niż..., ale jakbyśmy pociągnęli w górę do 2000npm. to tutaj ten kawałek prostej miałby jeszcze mniejsze nachylenie itp.?
W "Medycyna Nurkowa" masz wyjaśnienie, str 286-288.
Prędkości wynurzania dzielisz przez stosunek ciśnień atmosfery na powierzchni morza/ ciśnienia na poziomie nurkowania.
A głębokości gdy stosujesz tabele morskie mnożysz przez ten współczynnik. J.Krzyżak również uwzględnia zmniejszoną gęstość wody 0,975 ta wartość jest pomnożona przez stosunek ciśnień. Dotyczy to nurkowań czysto powietrznych.

Tego to mnie na kursie podstawowym uczyli w 1977r.

pozdrawiam rc
Ostatnio zmieniony przez Motti 11-02-2014, 13:15, w całości zmieniany 1 raz  

jac10 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-02-2014, 17:10   

JacekB napisał/a:
odblokuj Sławków

Bardzo pana proszę weż pan się od taty odczep , albo jak pan jeszcze raz tatowego inienia użyje to tato panu taka kampanie zrobi że kazdy nurek pana palcem pokaże . A tatowa cierpilowść krótka jest i nie miej pan potem pretensji .

JacekB napisał/a:
Chce szambo, karaj nurków, odblokuj Sławków, broń smoków... nurki same odejdą. Włodek na swoim forum przyjmuje ich z otwartymi ramionami. A trolle zostaną tam gdzie im dobrze, czyli tu.
Możesz mi pierdyknąć i siedem pasków. W dupie mam to coraz bardziej.

Mnie to proszę pana wygląda iż objechali mistrza objazdów . Włascicel doszedł do wniosku że pan musi odejsć . Tata co dziennie modli się żeby pan jak najdłużej tu pozostał . Myśli że to realne bo rząd też się do dymisji nie podaje .

A tak apropo czy regulamin forum nie mówi że powinno się informować o usuwaniu postów ?
Ostatnio zmieniony przez jac10 11-02-2014, 17:16, w całości zmieniany 1 raz  

TomKur 

Stopień: Shallow Diver
Kraj:
Switzerland

Wysłany: 11-02-2014, 17:13   

martin napisał/a:
Motti, TomKur, ferret: Mozecie przestac obrzucac sie trollami i prowadzic dyskusje merytoryczna?

Ostrzegam, zaraz poleca czerwone paski.

Nie, no Martin, ja tutaj nikogo trolem nie nazwałem. Trochę się zagalopowałeś.

Motti
[Usunięty]

Wysłany: 11-02-2014, 22:34   

jac10 napisał/a:
A tak apropo czy regulamin forum nie mówi że powinno się informować o usuwaniu postów ?
Jest taki wymóg, usłyszałem na własne uszy od samego Administratora.

pozdrawiam rc

Marras 

Stopień: coraz wyższy :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-02-2014, 22:38   

jac10 napisał/a:
Bardzo pana proszę weż pan się od taty odczep , albo jak pan jeszcze raz tatowego inienia użyje to tato panu taka kampanie zrobi że kazdy nurek pana palcem pokaże . A tatowa cierpilowść krótka jest i nie miej pan potem pretensji .

Sławek nie pajacuj :)
Wszyscy wiedzą, że to ty.

[ Dodano: 11-02-2014, 22:50 ]
jac10 napisał/a:
Tata co dziennie modli się żeby pan jak najdłużej tu pozostał .

Doradzałbym ostrożność w tych modłach - żebyś z rozpędu rabinem nie został :)

jac10 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-02-2014, 23:29   

Marras napisał/a:
Sławek nie pajacuj

Proszę administratora o pasek dla pana Marras - slowo pajacować jest chyba nieodpowiednim słowem .

Panie Marras pozatym to nie jestem Sławek a tata mówi że nie przypomina sobie aby z panem pił wódkę i nie życzy sobie aby pan do niego w ten sposob się zwracał .
Ponadto sposób działania znany jest znika pan Biernacki , pojawia się Marras
Znika Marass pojawia się pan Biernacki .

Marras napisał/a:
Doradzałbym ostrożność w tych modłach - żebyś z rozpędu rabinem nie został

Chyba nie można być krytykowanym za modlitwę ?

Marras 

Stopień: coraz wyższy :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-02-2014, 23:40   

jac10 napisał/a:
slowo pajacować jest chyba nieodpowiednim słowem

jac10 napisał/a:
Panie Marras pozatym to nie jestem Sławek a tata mówi że nie przypomina sobie aby z panem pił wódkę i nie życzy sobie aby pan do niego w ten sposob się zwracał .

Panie Sławku290, nie rób Pan sobie cyrku z forumowiczów, bo zarówno styl pisania jak i słownictwo Pana demaskują.
Lepiej?

Motti
[Usunięty]

Wysłany: 12-02-2014, 08:08   

waterman napisał/a:
Nie wszystko można przykryć " dobra praktyką nurkową" Panie Jacku
Już masz odpowiedź która organizacja zaleca wtykanie nieprzytomnemu nurkowi pod wodą AO do ust, żeby prowadzić wentylację ? Aspiracja wody do płuc, brak przywrócenia krążenia to i tak kadziło.
Ja nie mam odpowiedzi, dlaczego zaleca tabele dekompresyjne do profesjonalnego sprzętowego nurkowania, do rekompresji leczniczej tlenowej mokrej ?
Yavox napisał/a:
Gdybym narysował profil wynurzania nie w metrach słupa wody (z założeniem 0m=1ata na górze) tylko bezpośrednio na ciśnieniu (wynurzenie "do końca" do wynurzenie do próżni) to jaka jest akceptowalna "stromość" tego profilu w kolejnych obszarach?
Wchodzimy w medycynę lotniczą, do ciśnienia 0,2 at podanie do oddychania czystego tlenu utrzymuje przy życiu pilota. (ten zakres jest poszerzony lecz o maskach ciśnieniowych i kamizelkach pneumatycznych na kladkę piersiową nie napiszę wiele, bo "mroczy" przyleci i jako lekarz, nie będzie rozumiał po co ucisk klatki piersiowej jak podajemy tlen z dużym nadciśnieniem.) Lecz pilot musi wykonać dekompresję żeby nie było DCS. Przejście z poziomu ziemi do takiego ciśnienia to stosunek ciśnień 5. Tego nawet szybkie tkanki nie wytrzymają. Dla pilotów SR 71 jest dekompresja tlenowa powierzchniowa, żeby mogli się udać w ten region. Dopiero potem mogą wykonywać lot, oddychając tlenem. Problem DCS też występuje w komorach lotniczych, też potrzebna jest dekompresja tlenowa, żeby można było szybko podnieść testowanego człowieka.
Jeżeli jesteś wypłukany z azotu to masz ograniczenia powodowane przez tlen. Tylko dochodzi drobiazg. Pod niskim ciśnieniem może rozpuścić się mniej gazu, bo jego ilość jest wprost proporcjonalna do ciśnienia. Dlatego mamy do czynienia z mniejszymi masami gazów ale objętości powstałych pęcherzyków rosną. Dlatego piloci też mają problemy dekompresyjne. O problemach z wolną fazą gazową znane są doniesienia z NASA i J.Krzyżak "Medycyna Nurkowa". Lecz po wypłukaniu z azotu możesz szaleć w czystym tlenie, zagrożeniem może być DCS tlenowy, w którym tempo metabolizowania tlenu ogranicza prędkość zmian ciśnienia, ale w niskich ciśnieniach te rezerwy są małe.

To kolejny powód darcia łacha z podstaw NOF. To "model" (tak to Paweł Poręba określił w e-mailu) stałej wartości ciśnienia przesycenia. Wielokroć gorszy od gołego Buhlmanna.
Dochodzimy do absurdu, gaz nie może się w tkance rozpuścić, ale może występować w stanie przesycenia 0,5at, dla próżni . Czysta paranoja fizyczna. Druga paranoja to, rozpuszczanie gazu obojętnego do końca wszechświata. Skoro czas dekompresji tlenowej to czas denny razy Ratio. Dla dekompresji saturowanej czas dekompresji pozostaje stały, Wynika to wprost z prawa Henre'go.
Nie rośnie do nieskończoności jak w NOF. Takie są podstawy NOF.

pozdrawiam rc
Członek Polskiego Towarzystwa Medycyny i Techniki Hiperbarycznej. Wszelkie wypowiedzi wyrażane, są jedynie osobistym poglądem.
Autor 2 patentów w SCR SMS constant ppO2. PL 214445 (P-377789), PL 214464 (P-386700), P-393223, ... .

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu