To "niezłe trzymanie sie" bez watpienia spowodowane jest częstym przebywaniem w słonej,morskiej wodzie.W kazdym razie mnie to służy ( no i naleweczki,oczywiście )
A nekrologi pamiętam-dla moich prawie dorosłych dzieci to dopiero zagadka...
Pozdrawiam,Andrzej
Wysłany: 16-10-2004, 21:20
Hmm no ja też się oczywiście pisze na naleweczke, a jak mi wyjdzie dobre winko to też coś wezmę...
a propo nalewek, w tym roku z tatą zrobiliśmy z jeżyn i powiem że nieźlem nieźle...
może podasz jakieś tricki początkującemu???
maczaty [Usunięty]
Wysłany: 16-10-2004, 22:34
Cytat:
Uprasza sie o przygotowanie wersji wczesnozimowej
rozumiem, że zgodnie z grafikiem cyklu produkcyjnego nalewki mówimy o wczesnej zimie 2005?
Cytat:
sam jestem początkujący...
1. na pewno nie przesadzać ze spirytem, bo wypala odcienie i wszystko smakuje tak samo
2. na pewno zachować spokój i nie oszeleścić całej butli, zanim się wystoi... choć wiem, że to ciężka próba...
Wysłany: 18-10-2004, 13:12
Cytat:
zabezpieczyć odpowiednią ilość surowca
Z definicji niemożliwe- kazda ilość jest zbyt mała
- pamiętaj o konieczności regularnej degustacji w celu stwierdzenia, czy nalewka dojrzała, a nikt nie jest samolubem, żeby kosztować samotnie, zresztą warto znać zdanie innych
Andrzej S
Stopień: posiadam
Wysłany: 30-10-2004, 03:28
maczaty napisał/a:
Cytat:
sam jestem początkujący...
1. na pewno nie przesadzać ze spirytem, bo wypala odcienie i wszystko smakuje tak samo
2. na pewno zachować spokój i nie oszeleścić całej butli, zanim się wystoi... choć wiem, że to ciężka próba...
No i nie jest szczery z tymi tricami
Punkt PIERWSZY: Zostań słomianym wdowcem :lol: (o ile dobrze pamiętam od tego się zaczęło)
Pozdrawiam,
Andrzej S
maczaty [Usunięty]
Wysłany: 31-10-2004, 10:45
Cytat:
Punkt PIERWSZY: Zostań słomianym wdowcem (o ile dobrze pamiętam od tego się zaczęło)
Nie, nie, po 3kroć nie! Ustalmy pryncypia - mimo swych rozlicznych i niewątpliwych zalet słomianowdowie nie jest czynnikiem przesądzającym o końcowym efekcie sesji nalewkowej. Bardziej chodzi tu o właściwe nastawienie psychiczne, margines czasowy i subiektywną relaksację niż o wskazania sensu stricto merytoryczne.
Szczerze i z rozmysłem zapodałem Przemkowi absolutnie zrębowe zagadnienia technologiczne, z oczywistych względów pomijając sugestie dotyczące kondycji psychofizycznej twórcy nalewki - o tym wszak decyduje sam nalewający tudzież oddziałująca nań duża (Rosja, Niemcy, Chiny) i mała (teściowa, skarbówka, ZDM) geopolityka
Tymczasem w baniaku:
wsad ochoczo puszcza soki płyn staje się klarowny
kolor? mmmmm.... jak oczy bośniackich Serbek
zapach... nieomal przewierca szkło zasobnika
smak... dam znać, zanim rozleję do flaszek... stay tuned...
Informacja dla Przema : Y=Też coś tam wstawiam ostatnio ale rewelacja to mikstura z ryżu i rodzynek ani to sake ani martini bo smakuje mi osoboście znacznie lepiej ! Osoby zainteresowane na priv. aby mnie ustawa o wychowaniu w trzeźwości nie ścigneła!
Wiek: 77 Dołączył: 25 Mar 2002 Posty: 1194 Skąd: Szczecin/Karpacz
Wysłany: 06-11-2004, 18:55
Każdemu zdarzyło sie spróbować tego trunku .Dlaczego w jednym wypadku jest on niemożliwy do wypicia,w innym - zupełnie niezły? Jak i z czego sie go robi? Jak polepszyć bimber,przytłumić specyficzny zapach?
* * *
Bimber jest cieczą zawierającą alkohol.Otrzymuje się go poprzez destylację w urządzeniach chałupniczych masy alkoholowej powstałej w rezultacie fermentacji produktów o dużej zawartości skrobi i cukru.
Nie zapomniany Ostap Sulejman Maria Bender Bej znał nie mniej niż 200 sposobów sporządzania bimbru . Szczytem jego umiejętności było wyciskanie życiodajnej wody z ...taboretu.
Zwykli ludzie nie posiadają takiej różnorodności przepisów.
Jednak fantazja ludzka w tej dziedzine jest naprawdę niewyczerpana. Wszyscy posiadają Swoje sekrety.
W sumie sprowadzają się one do trzech podstawowych spraw:
- jak i przy pomocy czego otrzymać bimber;
- z czego go przygotować;
- sposoby polepszaniajakości produktu.
Wszystko to i przepisy na nalewki i inne trunki zawierające alkohol opiszę w następnych postach pod warunkiem że zachowacie to dla Siebie i nie uruchomicie produkcji na skalę przemysłową......chyba że na następny zjazd
Wysłany: 06-11-2004, 23:01
No i po nalewce, wczoraj przyjechał do nas wujek, i tak próbowaliśmy naleweczki że nic się nie ostało... nastepnym razem dam chyba gdzieś do przechowania aby dłużej się ostało:mrgreen:
a może od razu odddzielny dział forum przepisy (niekoniecznie kulinarne)
Wiek: 77 Dołączył: 25 Mar 2002 Posty: 1194 Skąd: Szczecin/Karpacz
Wysłany: 06-11-2004, 23:33
JAK I ZA POMOCĄ CZEGO PRZYGOTOWAĆ
Zacier jest substancją już zawierającą alkohol.Istnieją amatorzy takiego jeszcze nie przerobionego płynu. Dawniej podczs wizyty dzielnicowego wieku uciekało się do wykrętu, że niby to piją nie przerobiony zacier. I nie można ich było pociągnąć do odpowiedzialności za bimbrownictwo. Obecnie takie wykręty nie są konieczne. I "smakoszy"takiego trunku też ubywa - ma on niestety okropny smak.
Przedstawię kilka sposobów produkcji bez specjalnych dodatkowych urządzeń.Czyli BIMBER BEZ BIMBROWNI.
Przyjaciel mróz:
Z gotowego zacieru bimber można otrzymać poprzez zamrożenie w lodówce lub na powietrzu. Im silniejsze ochłodzenie, tym mocniejszy trunek.Zacier pozostawia się po prostu w trzylitrowym słoju w zamrażalniku.Ten sposób produkcji trunku nie stał się zbyt popularny, gdyż otrzymana ciecz zawiera dużą ilość zanieczyszczeń.
Przecedzić piwo?
Jeśli weżmiemy 3 l piwa,1 kg cukru i 100g drożdży. Pozwólmy aby to wszystko sfermentowało(w przybliżeniu tydzień). Potem należy wszystko przecedzić i otrzymamy produkt o niezłym woltażu i smaku.
XXXXXXXXXXXXXXXX
Do 4 l. ostudzonej przegotowanej wody dodać 2 kg cukru, 250 g wódki i 0,5 l piwa.Pozostawić na 12 dni. Otrzymuje się 5l produktu bez destylacji.
Z dzikiej róży:
Do 7,5 l ostudzonej przegotowanej wody dodać 5 szklanek dzikiej róży, 100g drożdży,4 kg cukru. Kiedy wszystko sfermentuje i wyklaruje się( po trzech miesiącach) otrzymamy czystą wódeczkę ,którą należy zlać do buteleczek
I oczywiście ........ma doczekać do Zjazdu
I tak można dalej i dalej
Następny to urządzenia......
maczaty [Usunięty]
Wysłany: 08-11-2004, 13:43
Podobuje mnie się kierunek, w którym zaczął ewoluować ten temat...
Nastawiacze win i inni gasblendersi - wychodzimy z lasu, amnestia!!!
Mnie również się podoba-znaczy,duch w narodzie płonie !
No,Leszku-po prostu kapelusze z głów!!
Pozdrawiam,Andrzej
PS.
Jeśli ja mam robić za nadwornego poetę,Ciebie mianujemy podczaszym
maczaty [Usunięty]
Wysłany: 21-11-2004, 11:14
Siostry i bracia,
kolejny 'słomiany' łikęd w Destileria Maczateria zaowocował przefiltrowaniem i rozlaniem płynu do flaszek oraz tychże zaszpuntowaniem. Butelki sobie teraz grzecznie leżakują, a treść niespiesznie się szlifuje.
Dziś w nocy konsylium degustacyjne (w składzie: maczaty + przyjaciel rodziny Tomasz) pobrało i wprowadziło do organizmów próbki płynu . Fatalnie nie jest
moc: niezmierzona, tzn. nie zmierzona
instrukcja obsługi: relaksacyjnie sączyć po zmierzchu
BHP: opary palne
Nie wiem, czy wszystkim będzie jednako smakować, więc na wszelki wypadek nastawię kolejną wersję, o ton słodszą. No i do rychłego zobaczenia się w harcerskim kręgu!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko